Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga
+8
YUgisa
Zuty
nenad_jj
tempo gti
novmaher
ZAC
Mitke
junior45
12 posters
Strana 9 od 13
Strana 9 od 13 • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13
Re: Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga
Davno u jednom Yugu 1.6. Tako rekoše...
Trucka kakogod da je peglan jer je ugib neznatan. Bolje zavari štanglu i teraj
Trucka kakogod da je peglan jer je ugib neznatan. Bolje zavari štanglu i teraj
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Re: Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga
Nekad davno... Da nije mozda imao i tvrdo punjene amortizere pa da skakuce jer nema dobro podesene sile? Da nije mozda imao i 175/50 R13 gume? Ili bio "zakucan" pa lezao na odbojnoj gumi?
Vozim gibanj sa 4 lista 6.5 godina i nekih 35.000km i uopste nije tako... Postoji razlika izmedju dvolisnot i trolisnog gibnja, ali nista toliko ekstremno da je nemoguce voziti. Razlika se najvise oseti pri neravninama kao sto su lezeci policajci, upustene sahte i slicno. A razlika izmedju trolisnog cetvorolisnog je minimalna jer je cetvrti list vrlo kratak i on prenosi samo bas najveca opterecenja, pri manjim nema funkciju... Mnogi koji su se vozili u mom Yugu su me pitali da li je u pitanju trolisni gibanj i iznenadili se kad sam rekao da je sa 4 lista... Uostalom 10ak ljudi koji su uzeli gibanj sa 4 lista od mene su zadovoljni iako nisu hteli da bude neudobno i da skakuce...
Koliko vidim tvoje iskustvo se zasniva na nekad davnoj voznji sa nekim Yugom i ne znamo kakve amortizere ima niti kakav je gibanj tacno...
Da su listovi jednake duzine, onda bi bio u pravu, ali posto nisu, gibnjevi sa vise listova imaju vrlo progresivno dejstvo i pri manjim neravninama (zakrpe, pukotine, ulegnuca) imaju totalno isti efekat kao i dvolisni...
Vozim gibanj sa 4 lista 6.5 godina i nekih 35.000km i uopste nije tako... Postoji razlika izmedju dvolisnot i trolisnog gibnja, ali nista toliko ekstremno da je nemoguce voziti. Razlika se najvise oseti pri neravninama kao sto su lezeci policajci, upustene sahte i slicno. A razlika izmedju trolisnog cetvorolisnog je minimalna jer je cetvrti list vrlo kratak i on prenosi samo bas najveca opterecenja, pri manjim nema funkciju... Mnogi koji su se vozili u mom Yugu su me pitali da li je u pitanju trolisni gibanj i iznenadili se kad sam rekao da je sa 4 lista... Uostalom 10ak ljudi koji su uzeli gibanj sa 4 lista od mene su zadovoljni iako nisu hteli da bude neudobno i da skakuce...
Koliko vidim tvoje iskustvo se zasniva na nekad davnoj voznji sa nekim Yugom i ne znamo kakve amortizere ima niti kakav je gibanj tacno...
Da su listovi jednake duzine, onda bi bio u pravu, ali posto nisu, gibnjevi sa vise listova imaju vrlo progresivno dejstvo i pri manjim neravninama (zakrpe, pukotine, ulegnuca) imaju totalno isti efekat kao i dvolisni...
Predraze ne znam sta da ti kazem...meni uopste ne skace nazad osim sto yugisa kaze na lezecim..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Da, to jeste bilo davno, 2005. godine.
Ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim su standardne verzije Floride i Yuga, kao i Yuga sa Ciao oprugama i gibnjem.
Ima toliko kratko međuosovinsko rastojanje da se svako povećanje krutosti gibnja oseti itekako. Najudobniji mi je bio L sa Ciao oprugama i klasičnim dvolisnim gibnjem i odbojnom gumom. Pojačani dvolisni ga je već pretvorio u podnošljivo truckalo, ali ne i poželjno.
Ono što sa sigurnošću mogu da tvrdim su standardne verzije Floride i Yuga, kao i Yuga sa Ciao oprugama i gibnjem.
Ima toliko kratko međuosovinsko rastojanje da se svako povećanje krutosti gibnja oseti itekako. Najudobniji mi je bio L sa Ciao oprugama i klasičnim dvolisnim gibnjem i odbojnom gumom. Pojačani dvolisni ga je već pretvorio u podnošljivo truckalo, ali ne i poželjno.
Pa upravo je to i stvar, pojacan dvolisni nije isto sto i trolisni, trolisni ima razlicite duzine listova. Ojacan dvolisni uvek deluje punom silom na opterecenje dok trolisni deluje punom silom tek na maksimalnom opterecenju... Na manjim opterecenjima se ponasa kao dvolisni... I to govorim kao onaj trolisni gde su dva najduza lista kao kod dvolisnog, ne oni trolisni gde su sva tri lista razlicite duzine. Sa Ciao oprugama, moraju amortizeri da budu skroz u fulu ipsravni, jer u suprotnom na vecim neravninama nece imati dovoljnu silu da uspore oscilacije opruge i onda ce da se sabije do odbjne gume...
Tebi je nemoguce udovoljiti kako god da okrenes..posto je tako,brate batali yuga i uzivaj u floridi i oprugama..
Čedo, gibanj je praistorija, prihvati činjenicu.
Amortizeri su mi bili novi. Zadnji su zamenjeni na oko 10.000 km, a prednji na oko 20.000 km.
Ako ne nađem rešenje za izbacivanje gibnja na sledeći Yugo ide trolisni nastao dodavanjem kraćeg lista na klasičan dvolisni + odbojna guma i ojačana greda iznad nje.
Bez odbojne gume to oslanjanje nije nezavisno.
Amortizeri su mi bili novi. Zadnji su zamenjeni na oko 10.000 km, a prednji na oko 20.000 km.
Ako ne nađem rešenje za izbacivanje gibnja na sledeći Yugo ide trolisni nastao dodavanjem kraćeg lista na klasičan dvolisni + odbojna guma i ojačana greda iznad nje.
Bez odbojne gume to oslanjanje nije nezavisno.
tempo gti ::ja imam ciao al sam kupio prednje zastava crvene one i oni su ok al zadnji kraj trebam rijesit imam trolisni i visok je pozadi s tim da su i pikse gore a i nabavio sam te dodatne opruge sta da uradim da to lici na nesto da bude spusten i ne struze imam i plasticna podkrila
Zastava Sport amortizeri spustaju na oko 31-31.5cm izmedju ruba i centra tocka. Za tu visinu nazad mora gibanj sa minimum tri lista (ako cemo uzeti u obzir fabricke gibnjeve) jer ce sa slabijim da stosuje. Ono sto je problem sa trolisnim gibnjem je da pod opterecenjem od par putnika da legne toliko da ce ti struze plasticna podkrila. Tu ti mozes da frikombinujes sa tim oprugama ali tesko ces pogoditi odgovarajucu visinu.
Moj predlog ti je da sve to zaboravis i uzmes hladno peglan gibanj sa 4 lista (verujem da mozes tako nesto naci u HR, makar sastavio dva dvolisna gibnja i odneo negde da ispeglaju, sigurno imate radionice koje rade kamionski program) i ispeglas taj gibanj na 13.5cm (mereno na sredini od tla do donje ivice gibnja) i to ce da spusti na 31cm izmedju ruba i centra tocka i izbeci ces cesanja i slicne probleme sem mozda bas kad napunis skroz auto...
Ja sam radio nekoliko trolisnih gibnjeva i na kraju niko nije bio zadovoljan jer je bilo tako kako ja kazem, nose oni opterecenje i dobri su u voznji ali vec sa 4 osobe legne prilicno dole i kaci na vecim neravninama u plastiku... A ako imas tockove koji dolaze blizu ruba, onda ce da kaci o rub i sa tri osobe u autu na vecim neravninama...
PS: Ti prednji amortizeri ne funkcionisu dobro jer su te opruge na njima samo skracene fabricke. Pomoglo bi skracivanje odbojne gume na pola, ali onda ce ti verovatno kaciti guma o rub, polusosvina u alternator, spona u polusasiju, b. stangla u menjac i slicno... Moj predlog ti je da vidis da li su ti amortizeri kraci od 25cm kad nije opterecen tezinom auta (tj da li je namontirana opruga sabijena samo amortizerom kraca od 25cm), ako jeste, mozes staviti Ficinu oprugu, dobices bolje performanse, jednaku udobnost, mozda cak i bolju na vecim neravninama jer nece da stosuje i manje su posledice po karoseriju.
Predraze, ti prihvati cinjenicu da je gibanj skup i komplikovan za izradu u odnosu na opruge i da po osobinama zaostaje za oprugama (jer one dizajnerski daju vecu mogucnost u podesavanju osobina) ali nije kocija... Nemas iskustvo u ovome, tvrdis nesto a nikakvo objasnjenje nismo dobili sem fazon "to je tako jer je to zastarelo i svi su "pametni" presli na opruge"...
Koje nove amortizere si stavio (proizvodjac)?
Poslednji izmenio YUgisa dana Pon 06 Jan 2014, 21:46, izmenjeno ukupno 1 puta
Pa jeste,al tebi nije moguce udovoljiti,prihvati to..
Pa kako nije kad je gibanj elasticna veza izmedju sasije i tockova?
Pa kako nije kad je gibanj elasticna veza izmedju sasije i tockova?
Bila bi fora da napravi sa oprugom i da ne bude zadovoljan
To sto kaze Predrag sa tom centralnom gumom na gredi i dvolisnim gibnjem nije sigurno toliko izrazeno kako on kaze ali je moguce da se cudno ponasa jer je gibanj svuda iste tvrdoce pa se ugiba i na krajevima i na sredini jednako. Sa trolisnim ili cetvorolisnim gibnjem se ne ponasa tako jer je u sredini tvrdji nego na krajevima pa se ugibanje odigrava na krajevima... Zato i nije velika razlika izmedju 3 i 4 lista.
To sto kaze Predrag sa tom centralnom gumom na gredi i dvolisnim gibnjem nije sigurno toliko izrazeno kako on kaze ali je moguce da se cudno ponasa jer je gibanj svuda iste tvrdoce pa se ugiba i na krajevima i na sredini jednako. Sa trolisnim ili cetvorolisnim gibnjem se ne ponasa tako jer je u sredini tvrdji nego na krajevima pa se ugibanje odigrava na krajevima... Zato i nije velika razlika izmedju 3 i 4 lista.
Poslednji izmenio YUgisa dana Pon 06 Jan 2014, 18:09, izmenjeno ukupno 1 puta
Najverovatnije ce biti tako
Gibanj je izbačen iz više razloga:
- ima veliku masu,
- nedovoljan vek trajanja,
- ima unutrašnje trenje između listova,
- skuplji je za izradu od opruga.
Dovoljnio da ode u zaborav.
Dodatno, skraćuje vek amortizerima.
EDIT: Ko ima dvolisni neka skine gumu i neka vidi kako se auto ponaša. Katastrofa. Kolikogod listova da ima mora da ima srednju gumu da bi se dobio efekat nezavisnog oslanjanja. Kada nema gume pri prelasku jednim točkom preko neravnine gibanj se pomera gore-dole, a to pomeranje utiče i na onaj drugi točak. Srednji oslonac ga umiri i omogućava mu pravu funkciju, ali tada puca ona jadna greda...
Sachs, rekao sam već jednom prilikom. Pružaju vrhunsku udobnost i ne lupkaju za razliku od fabričkih poljskih.
- ima veliku masu,
- nedovoljan vek trajanja,
- ima unutrašnje trenje između listova,
- skuplji je za izradu od opruga.
Dovoljnio da ode u zaborav.
Dodatno, skraćuje vek amortizerima.
EDIT: Ko ima dvolisni neka skine gumu i neka vidi kako se auto ponaša. Katastrofa. Kolikogod listova da ima mora da ima srednju gumu da bi se dobio efekat nezavisnog oslanjanja. Kada nema gume pri prelasku jednim točkom preko neravnine gibanj se pomera gore-dole, a to pomeranje utiče i na onaj drugi točak. Srednji oslonac ga umiri i omogućava mu pravu funkciju, ali tada puca ona jadna greda...
Sachs, rekao sam već jednom prilikom. Pružaju vrhunsku udobnost i ne lupkaju za razliku od fabričkih poljskih.
Ima veliku masu ali ne utice na neogibljenu masu koja je bitnija
Ja uopste ne osetim to pomeranje koje ti kazes i ja nemam tu gumu. Takodje valjda nesto rade amortizeri, ti govoris ko da je parce lima i da nista ne umiruje oscilacije... Bas cu sutra da izmerim koliko dise u sredini...
Ja uopste ne osetim to pomeranje koje ti kazes i ja nemam tu gumu. Takodje valjda nesto rade amortizeri, ti govoris ko da je parce lima i da nista ne umiruje oscilacije... Bas cu sutra da izmerim koliko dise u sredini...
Gibanj ne volim jer je skup, kratko traje, skraćuje vek amortizerima i lomi onu jadnu gredu na Yugu.
Kod standardnog se pomera dosta, a šta se dešava kod tog tvog to pojma nemam. On mukica nema gde ni da mrdne, a nema ni čime
Turi mu gumi i biće bolje
Kod standardnog se pomera dosta, a šta se dešava kod tog tvog to pojma nemam. On mukica nema gde ni da mrdne, a nema ni čime
Turi mu gumi i biće bolje
Ali i ovako ima 4 dodirne tacke..kad greda pocne da se krivi na sredini i onda gubis svojstva oslanjanja i auto pocne da se podize nazad..da je peglan gibanj,ta guma ne bi imala funkciju..
Ko mi ne veruje neka izvadi gumu ili neka je stavi ukoliko je nema pa neka vidi razliku.
Ima dodirne tačke na krajevima, ali ako nema srednji oslonac ode gore-dole pri nailasku na neravninu.
Ima dodirne tačke na krajevima, ali ako nema srednji oslonac ode gore-dole pri nailasku na neravninu.
Na zalost nisi ponovo u pravu, nije me mrzelo pa sam vec sad otisao da izmerim.
Za pocetak dve slike, obe pokazuju rastojanje ivice gornjeg lista od grede iznad ~58mm (nemojte zameriti na losem kvalitetu, nemam blic...)
Ono sto je bitno reci za ove dve slike je da je prva slika dimenzija kada je auto na ravnom tlu. A druga slika pokazuje kada tocak stoji opterecen ovako (dizalica je spustena da ne utice na visinu auta):
Sto pobija Predragovu teoriju jer se ne ugiba sredina gibnja nego delovi gibnja kod viljuske sto se vidi na ove dve slike:
Mislim da se dovoljno jasno sa slike vidi da se na levoj strani gibanj "ispravio" sa leve strane oslonca na gredi dok sa desne strane, gibanj i nakon oslonca ima krivu kod viljuske kao i u delu kod grede.
Njegova prica kod dvolisnog gibnja ima logike ali za gibanj sa 4 lista nije u pravu a nemam razloga da verujem da je drugacije i kod trolisnog gibnja. Ne kazem da je treba izbaciti, jer ostaje rupa u gredi, ali ne treba ta guma da bude tih dimenzija da vrsi neki drasticniji uticaj na gibanj.
Inace su sva 4 tocka na tlu sto pobija Predragovu drugu teoriju da se to nista ne ugiba i da ne moze uopste da amortizuje neravnine
Za pocetak dve slike, obe pokazuju rastojanje ivice gornjeg lista od grede iznad ~58mm (nemojte zameriti na losem kvalitetu, nemam blic...)
Ono sto je bitno reci za ove dve slike je da je prva slika dimenzija kada je auto na ravnom tlu. A druga slika pokazuje kada tocak stoji opterecen ovako (dizalica je spustena da ne utice na visinu auta):
Sto pobija Predragovu teoriju jer se ne ugiba sredina gibnja nego delovi gibnja kod viljuske sto se vidi na ove dve slike:
Mislim da se dovoljno jasno sa slike vidi da se na levoj strani gibanj "ispravio" sa leve strane oslonca na gredi dok sa desne strane, gibanj i nakon oslonca ima krivu kod viljuske kao i u delu kod grede.
Njegova prica kod dvolisnog gibnja ima logike ali za gibanj sa 4 lista nije u pravu a nemam razloga da verujem da je drugacije i kod trolisnog gibnja. Ne kazem da je treba izbaciti, jer ostaje rupa u gredi, ali ne treba ta guma da bude tih dimenzija da vrsi neki drasticniji uticaj na gibanj.
Inace su sva 4 tocka na tlu sto pobija Predragovu drugu teoriju da se to nista ne ugiba i da ne moze uopste da amortizuje neravnine
Pa ta tvoja budževina je toliko kruta da ne može ni da mrdne
Ti kada podigneš auto točkovi ti stoje kao da su zavareni, a kod dvolisnog se oklembese.
Kada nema gume iznad dvolisnog točkovi idu u + i auto se sumanuto ponaša. Za ove tvoje gibnjeve ne znam, ali ne bi bilo loše da i tu postoji odgovarajuća guma.
Ti kada podigneš auto točkovi ti stoje kao da su zavareni, a kod dvolisnog se oklembese.
Kada nema gume iznad dvolisnog točkovi idu u + i auto se sumanuto ponaša. Za ove tvoje gibnjeve ne znam, ali ne bi bilo loše da i tu postoji odgovarajuća guma.
Peglan gibanj,to je to zato nema potrebe za gumom
I još ima 4 lista. Pa to slon da gazi ne bi mogao da sabije u srednjem delu
Pa kazem ti da nije nista strasno,nema velike razlike naspram mog
Pa 70mm je prilicna neravnina i svi tockovi stoje na tlu i vidi se da se gibanj deformisao tako da nije ta budzevina toliko kruta a gibanj sa 4 lista je fabricki jer se ugradjivao na Poly vozila
To sto idu u plus tockovi je jer se auto podigne posto ta guma ne gura gibanj pa se iskrivi ko kifla i digne auto i zato se sumanuto ponasa... Da stavis prost ispeglan dvolisni gibanj, onda bi bilo manje opterecenje na toj gumi i ne bi bilo problema sa ponasanjem bez njega...
U svakom slucaju, ne znam kakav je taj ojacan dvolisni gibanj (mada napominjem da ipak smatram da je bolji trolisni za udobnost jer ima progrsivnije dejstvo), ali fabricki dvolisni je sranje i to se slazem sa tobom Predraze i da propada i da ne valja, ali jedan dobar trolisni gibanj ima vrlo dobru trajnost, dobre performanse i smatram da je uticaj na udobnost zanemarljiv sem na nekim vecim neravninama koje bi svakako trebalo preci smanjenom brzinom jer cine veliko opterecenje na ceo auto. Trolisni gibanj za fabricku visinu auta, 4 lista za spusten auto. Takodje sa spustenim autom moras i usporiti na tim vecim neravninama da ne bi zakacio nesto tako da automatski smanjujes tu negativno dejstvo
Inace i same gume mogu da imaju uticaj na udobnost vozila u velikoj meri, po pitanju dimenzije, bolja je sira od uze i normalno visi profil od nizeg ali ima i veliki uticaj dizajn gume pogotovo po pitanju boka, neke imaju cvrsci bok a neke meksi i to nije bas strogo povezano samo sa profilom (nizi cvrsci) nego sa proizvodjacem
To sto idu u plus tockovi je jer se auto podigne posto ta guma ne gura gibanj pa se iskrivi ko kifla i digne auto i zato se sumanuto ponasa... Da stavis prost ispeglan dvolisni gibanj, onda bi bilo manje opterecenje na toj gumi i ne bi bilo problema sa ponasanjem bez njega...
U svakom slucaju, ne znam kakav je taj ojacan dvolisni gibanj (mada napominjem da ipak smatram da je bolji trolisni za udobnost jer ima progrsivnije dejstvo), ali fabricki dvolisni je sranje i to se slazem sa tobom Predraze i da propada i da ne valja, ali jedan dobar trolisni gibanj ima vrlo dobru trajnost, dobre performanse i smatram da je uticaj na udobnost zanemarljiv sem na nekim vecim neravninama koje bi svakako trebalo preci smanjenom brzinom jer cine veliko opterecenje na ceo auto. Trolisni gibanj za fabricku visinu auta, 4 lista za spusten auto. Takodje sa spustenim autom moras i usporiti na tim vecim neravninama da ne bi zakacio nesto tako da automatski smanjujes tu negativno dejstvo
Inace i same gume mogu da imaju uticaj na udobnost vozila u velikoj meri, po pitanju dimenzije, bolja je sira od uze i normalno visi profil od nizeg ali ima i veliki uticaj dizajn gume pogotovo po pitanju boka, neke imaju cvrsci bok a neke meksi i to nije bas strogo povezano samo sa profilom (nizi cvrsci) nego sa proizvodjacem
Poly i yugoslav nije isto, bar im nije ista namena
A ovi retardi su poslednjih godina isporučivali vozila bez te gume (moj L je nije imao i hteo je da se izvrne u krivini, a zadnji kraj mu je stajao kao da je Reno 4).
Sa ojačanim je nešto neudobniji, bolje leži i manje pada pod opterećenjem (kao da ima opruge).
Ako ne uspem da zbudžim opruge, a po svemu sudeći neću, na sledećeg Yuga ide:
- dvolisni + dodatne opruge + stabilizator, ili
- trolisni + stabilizator.
Središnja guma je neizbežna u obe kombinacije
Da li kod trolisnog može malo da se "krajcuje" treći list u odnosu na fabričku verziju, čisto da bi bio još udobniji?
P.S. Poslednji post ti je jedan od boljih (realan, sa merom...).
A ovi retardi su poslednjih godina isporučivali vozila bez te gume (moj L je nije imao i hteo je da se izvrne u krivini, a zadnji kraj mu je stajao kao da je Reno 4).
Sa ojačanim je nešto neudobniji, bolje leži i manje pada pod opterećenjem (kao da ima opruge).
Ako ne uspem da zbudžim opruge, a po svemu sudeći neću, na sledećeg Yuga ide:
- dvolisni + dodatne opruge + stabilizator, ili
- trolisni + stabilizator.
Središnja guma je neizbežna u obe kombinacije
Da li kod trolisnog može malo da se "krajcuje" treći list u odnosu na fabričku verziju, čisto da bi bio još udobniji?
P.S. Poslednji post ti je jedan od boljih (realan, sa merom...).
Mozes da kratis,ali pazi meni se desilo kod trolisnog da se prelome listovi koji sudo viljusaka..tj prvi se prelomio
Pretpostavljam da nije problem da se na moj novi dvolisni doda treći list sa nekog krljavog gibnja?
Jel ti bio star gibanj?
Jel ti bio star gibanj?
Strana 9 od 13 • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13
Similar topics
» Ugradnja opruga umesto gibnja na zadnjoj osovini na Skali 55, potrebne modifikacije, prednosti i mane...
» Odredjivanje limita spustanja prednjice i zadnjice uz zadrzavanje adekvatnog funkcionisanja trapa Yugo/Florida/Z101
» Duzina opruga i razlike izmedju Yuga i Z128.
» Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.
» Opruga Yugo 55-javlja se buka
» Odredjivanje limita spustanja prednjice i zadnjice uz zadrzavanje adekvatnog funkcionisanja trapa Yugo/Florida/Z101
» Duzina opruga i razlike izmedju Yuga i Z128.
» Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.
» Opruga Yugo 55-javlja se buka
Strana 9 od 13
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu