Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga

+8
YUgisa
Zuty
nenad_jj
tempo gti
novmaher
ZAC
Mitke
junior45
12 posters

Strana 10 od 13 Prethodni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sledeći

Ići dole

Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga - Page 10 Empty Re: Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga

Počalji od junior45 Pon 06 Jan 2014, 20:32

Moze da se doda,i bio je stariji..
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012

Nazad na vrh Ići dole

Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga - Page 10 Empty Re: Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga

Počalji od YUgisa Pon 06 Jan 2014, 20:47

Nije im ista namena, ali jeste slican princip postizanja bolje nosivosti i boljih performansi, jedina razlika je visina auta.

Pa kao sto kazem, nije da preporucujem izbacivanje gume ali smatram da ne treba da bude te dimenzije da lomi gibanj kako je kod fabrickog auta... Kad je auto spusten, ta guma bi trebala da mozda bude 1mm duza od razmaka od gibnaj do grede, cisto da prenosi opterecenje, ali ne da stvara silu koja gura gibanj...

A to sto se cudno ponasa je najvise zbog visine i pluseva. Moze i da ima nesto o ovome da se srednji deo ugiba kada nema te gume ali bi se mnogo bolje ponasao i da je dvolisni, samo ispeglan na meru tako da ne bude visok ko koza.

Vidis, ti si sad rekao jednu bitnu stavku, ako ne stavis opruge ici ce neka varijacija tvrdoce trolisnog gibnja plus stabilizator. I to je ono sto ja pricam, smatram da se tako mogu postici vrlo pozitivni efekti i dobar kompromis i da su opruge previse zahtevna modifikacija jer ulozeno/dobijeno nije tako izrazeno u prednosti naspram gibnja. Takodje ti predlazem da stavis ojacanje grede.

Pa ti bi mozda trebao da stavis onaj trolisni sa tri razlicita lista po duzini. Pa ne moze puno da se krati treci list jer je dosta blizu oslonca kod grede i ponistices mu funkciju skracivanjem do oslonca, a ni drugi list ne sme da se skrati jer ce puknuti onaj prvi... Wink

Ja sam realan uvek kad se ne zafrkavam Very Happy

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Broj poruka : 62038
Godina : 35
Datum upisa : 08.03.2008

http://boyracermotorsport.forum315.com/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Predrag B. Pon 06 Jan 2014, 21:06

1 mm? Malo je to Wink

Šta je blja kombinacija:

- standardni dvolisni + guma kao za trolisni + dodatne felna opruge + stabilizator, ili
- trolisni (standardni ili mali krajcovan) + guma malo niža nego što ide na trolisni + stabilizator.

Ojačanje grede bih stavio obostrano, ali postoji problem sa šrafljenjem. Ovo jednostrano mi se ne dopada baš...

Iznad te gume ću svakako da postavim neki "P" profil da se greda ne bu ugibala i zalepiću ga lepkom za karoserije.

Da li bi mogla da se odrade ojačanja grede tako da se rastereti deo gde se kače viljuške? Neki "L" profili koji bi se jednim krakom šrafili u ono ojačanje na gredi u koje se šrafe viljuške, a drugi krak da se ušrafi u pod?

Kako izgleda fabrički trolisni?
Predrag B.
Predrag B.
SOHC 1498ccm 85ks

Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 06 Jan 2014, 21:24

Pa ti kako hoces, ja za dvolisni gibanj necu tvrditi, ali za 3 ili 4 lista nema smisla da ta guma gura gibanj i samo opterecujes dodatno gredu bez potrebe... Nisam sad mislio da bas tacno 1mm mora, ali da nije 5mm...

Pa sa oprugama nisam imao iskustva, ali kombinacija toga ce ti praviti probleme oko pogadjanja visine auta da ne bude visok jer sve aute koje sam ja licno video sa tim oprugama su bili visoki ko koza a neki su imali i bojler od plinske boce u gepeku... Takodje nisam bas siguran da moze da prodje stabilizator sa nosacem od tih opruga ako bi koristio fabricki stabilizator.

Pa moze da se napravi krivo sa prednje strane ili mozda i prodje ravno ali moras da skines rezervoar da bi ugradio ojacanje. Mada znam zasto hoces sa obe strane, ali nema poente, greda ima unutra profile koji joj daju dobru cvrstocu na uvrtanje po duzini auta, samo je slaba pravcu sirine auta Wink Nisam siguran sta mislis na problem sa srafljenjem? Jel si to mislio ovo kod rezervoara?

Ja sam imao neke ideje spajanje tu gde se kaci ovo jacanje grede kod viljuske pa na polusasiju, ali nema mesta da se zasrafi na viljusku tu jer sa ovim ojacanjem se iskoristi skroz navoj Very Happy Na pod ne vredi mnogo jer je slabasan. Takodje moze sa zadnje strane ali sa prednje strane je malo zeznuto.

Kako mislis kako izgleda trolisni? Pa imas dva tipa, jedan ima tri lista sa razlicitim duzinama a drugi je gde su dva kao kod dvolisnog i jedan je kraci. E tu sam se zeznuo. Ovaj kraci kod drugog tipa je pod uzini kao drugi kod prvog tipa. Mogao bi se napraviti dvolisni sa tim najkracim listom kao sto je trci list kod tog prvog tipa (ili cetvrti list kod gibnja sa 4 lista) pa da dobijes neku varijacuja ta dva trolisna gibnja, jer meni se bas ne svidja taj gibanj sa tri razlicite duzine jer u jednom delu imas samo 1 list i to mi onako izgleda ko da ce da pukne... Cak sam i radio zamenu jednog takvog gibnja, jer su peglali na toplo i pukao je bas na tom mestu.

Mali off, jel taj lepak dostupan ovako u prodavnicama? Nisam nikad video a bas sam zainteresovan za njega. Jel bi imao smisla da se na spojevima limova po karoseriji premaze zarad boljeg spoja (kao sto se maze ona bodi zastitia i slicno na spojevima da ne prodire vlaga izmedju dva lima)? Umesto da se to sve tackasto dodatno vari ili ima smisla samo kada se postavlja izmedju dva lima pri spajanju?

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 06 Jan 2014, 21:40

YUgisa ::
Primer gibnja sa 2 lista:
Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga - Page 10 Bmrgibanj2lista

Primer gibnja sa 3 lista (meksa verzija):
Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga - Page 10 Bmrgibanj3listameksi

Primer gibnja sa 3 lista (tvrdja verzija):
Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga - Page 10 Bmrgibanj3lista

Primer gibnja sa 4 lista:
Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga - Page 10 Bmrgibanj4lista

Evo slike gibnjeva, sad sam se setio da imam Very Happy Strelice su inace bas objasnjenja za prenosenje opterecenja i progresivno dejstvo Wink

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od junior45 Pon 06 Jan 2014, 21:54

Moj je taj trolisni pojacani Very Happy
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Miljan Pon 06 Jan 2014, 22:15

Od uskih opruga dodjoste do 14-lisnog gibnja  Laughing Da puknes od smeha 

http://www.kupindo.com/Automehanika/12847389_GIBANJ-14-LISTA-TAM-NOVO

Po meni ili dvolisni ili trolisni meksi sa gumom, bez gume nisam ni probao pa ne znam kako se ponasa.

Miljan
SOHC 1581ccm 88ks

Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Predrag B. Pon 06 Jan 2014, 22:22

Hvala za slike, super su Wink

Ja bih na svoj dvolisni (koji je nov), da dodam treći list ali ovaj najkraći (kao što je treći kod prve trolisne verzije, odnosno četvrti kod četvorolisnog).

Ako treba da biram između opruga i stabilizatora, biram stabilizator.

Što se tiče ojačanja grede, mislio sam na to da su ti oni flahovi za šrafljenje predebeli pa matice ne mogu da se zavrnu do kraja. Kada bi se postavilo obostrano situacija bi bila još gora. Treba da se napravi rešenje ojačanja koje koristi postojeće metalne podloške Wink

Što se tiče lepka, ima da se kupi u bolje opremljenim farbarama. Koristio sam Car System i mnogo je dobar. Vrlo jak, a elastičan. Ima efekta samo kada se delovi zalepe pre spajanja, a mazanje preko ne znači ništa. Pre par meseci sam razvalio kućište karburatora (punktove između postolja i spoljne oplate). Zalepio sam ih tim lepkom i nakon sušenja nije bilo šanse da se razdvoje Wink

EDIT: Miljanče, izvadi jednog gumu da vidiš kako hoće da se izvrne Laughing

Poslednji izmenio Predrag B. dana Pon 06 Jan 2014, 22:24, izmenjeno ukupno 1 puta
Predrag B.
Predrag B.
SOHC 1498ccm 85ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od nenad_jj Pon 06 Jan 2014, 22:23

Taj gibanj je pretežak za Yuga, ima da ga razvali pozadi  Laughing Smesno da puknes od  

nenad_jj
OHV 843ccm 34ks

Broj poruka : 277
Godina : 36
Datum upisa : 06.12.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 06 Jan 2014, 22:33

Predrag B. ::Hvala za slike, super su Wink

Ja bih na svoj dvolisni (koji je nov), da dodam treći list ali ovaj najkraći (kao što je treći kod prve trolisne verzije, odnosno četvrti kod četvorolisnog).

Ako treba da biram između opruga i stabilizatora, biram stabilizator.

Što se tiče ojačanja grede, mislio sam na to da su ti oni flahovi za šrafljenje predebeli pa matice ne mogu da se zavrnu do kraja. Kada bi se postavilo obostrano situacija bi bila još gora. Treba da se napravi rešenje ojačanja koje koristi postojeće metalne podloške Wink

Što se tiče lepka, ima da se kupi u bolje opremljenim farbarama. Koristio sam Car System i mnogo je dobar. Vrlo jak, a elastičan. Ima efekta samo kada se delovi zalepe pre spajanja, a mazanje preko ne znači ništa. Pre par meseci sam razvalio kućište karburatora (punktove između postolja i spoljne oplate). Zalepio sam ih tim lepkom i nakon sušenja nije bilo šanse da se razdvoje Wink

EDIT: Miljanče, izvadi jednog gumu da vidiš kako hoće da se izvrne Laughing

Nadam se da nije nov koji je ustvari repariran Very Happy Pametno si odabrao, bolji je stabilizator Razz

Matice mogu da se stegnu skroz do kraja, budu skroz ravne sa "srafom"... Ali mora da bude ona kraca matica, koja je skroz metalna pa ima samo onaj blag konus da bi dobila samokoceci efekat, ne moze ona dugacka matica koja ima plasticni umetak koji daje samokoceci efekat. Wink Pokusao sam sad naci sliku, ali ne mogu da nadjem tu siku gde sam zamenio te dugacke za kratke... I nije se nikad popustilo, ja sam par puta proveravao...

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Predrag B. Pon 06 Jan 2014, 22:39

Nov, kupljen u radnji, plaćen 7000. Mislim da je 2007. ili 2008. godište Wink

Što ne probaš da napraviš ojačanje koje se završava postojećim konusnim podloškama?
Predrag B.
Predrag B.
SOHC 1498ccm 85ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 06 Jan 2014, 22:43

Zato sto nisam nasao nove takve (trebaju mi za nesto drugo), ima samo vecih tj ST i NT tip za ramena a kao sto kazem, moze da se montira pa se nisam dalje razmisljao. I ovako su me smarali pojedinci kako je to slabasno i nista ne vredi iako je 4mm debeo metalni profil...

Takodje ovako mozes da stelujes duzinu na polovinu koraka navoja, a onako podloska mora da ide u jednom pravcu pa bi ako je kratka morao da okrenes za ceo krug a onda bi mozda bila dugacka... Ovako sa pola koraka navoja taman se uglavi... Wink

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Predrag B. Pon 06 Jan 2014, 22:51

Da li bi mogla da se napravi klasična kružna podloška debljine 4 mm i da se izbaci fabrička?
Predrag B.
Predrag B.
SOHC 1498ccm 85ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 06 Jan 2014, 23:09

Mislim da bi se rascvetala guma u cauri tako... Opet komplikujes bespotrebe Very Happy

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Predrag B. Pon 06 Jan 2014, 23:10

Ne volim ta knap pritezanja.
Predrag B.
Predrag B.
SOHC 1498ccm 85ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 06 Jan 2014, 23:13

Ta matica moze u teoriji samo od vibracija da se odvrne a nece jer ima samokoceca svojstva koja ce je zaustaviti... Ako te toliko brine, kapni onaj lepak za navoj Wink Ako se fabricki ne odvrne od obrtanja viljuske, onda nece ni tu od potencijalnih vibracija jer nema rotacije zbog ojacanja. A cak i da se popusti, nije da ce se nesto katastrofalno desiti...

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Predrag B. Pon 06 Jan 2014, 23:21

A ja bih stalno zavirivao i gledao da li se razlabavila, a to je već dovoljno opterećujuće  Rolling Eyes 
Predrag B.
Predrag B.
SOHC 1498ccm 85ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 06 Jan 2014, 23:27

Kako bi onda izdrzao stavljanje opruga pozadi, stalno bi rasturao da vidis da li su prsli kosevi  Laughing Nema razloga, vozim ja i jos 10ak ljudi i niko nije imao problema.

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Predrag B. Pon 06 Jan 2014, 23:36

Što bi prsli?
Predrag B.
Predrag B.
SOHC 1498ccm 85ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 06 Jan 2014, 23:38

Pa ti bi bio ubedjen da ce da popucaju ako se stave opruge na amortizere Very Happy

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Predrag B. Pon 06 Jan 2014, 23:40

hahahah ma jok Wink

Koševi kod Yuga nisu loši Wink
Predrag B.
Predrag B.
SOHC 1498ccm 85ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 06 Jan 2014, 23:41

Nije valjda da valja Very Happy

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Predrag B. Pon 06 Jan 2014, 23:55

Samo to mu i valja Laughing

Hauba i ojačana vrata i to je to Laughing

Uz ne velike prepravke mogao je i dan danas da se proizvodi i da bude super mali autić...

Mogli su da iskoriste ojačanja od Cabria, da preprave poluge komande menjača (Floridine), da stave zadnje opruge, prednje viljuške.... odoh u off...
Predrag B.
Predrag B.
SOHC 1498ccm 85ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Zuty Uto 07 Jan 2014, 06:50

Da kazem i ja Very Happy
Kod mene je trolisni gibanj kao na slici meksa verzija(sva 3 razlicite duzine) i nisam bas zadovoljan, zato sto kad je auto prazan on stoji ko roda odignut, a sedne jedna osoba dve, on odmah znatno oseti i podje na dole, gume na gredi nemam. Ako se samo ja vozim bez ikog pozadi osecam onako da je kao krut(otpozadi), a cim sedne neka osoba pozadi odmah osetim kao da sam stavio nove amortizere i to prestaje.
Kad dodje vreme da se menja, hteo bih nesto da kad je auto prazan da je normalne visine,a ne odignut a da kad sedne neko ne potone toliko nego koji cm Very Happy, al otom potom.
Zuty
Zuty
SOHC 1290ccm 60ks

Broj poruka : 2224
Godina : 30
Datum upisa : 17.06.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Predrag B. Uto 07 Jan 2014, 10:59

Probaj sa gumom, da bi video da li ima razlike.

Bobiša, gde da nađem taj najkraći list?
Predrag B.
Predrag B.
SOHC 1498ccm 85ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 10 od 13 Prethodni  1, 2, 3 ... 9, 10, 11, 12, 13  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu