Pumpa za gorivo
+41
ristivoje
inn_cabrio
VPetar
vukiclab
Aleko2141
dimmu
YUgisa
Tole
JHary7
Sultan
putopisac
d.stole
ZAC
zaya95
BaneStojadin
ricpe
jelen66
Djole2006
jollyjumper
Night Hawk
zpera
budak
srdjan_gsp
denis007
novmaher
Bokara
venoman
Predrag B.
bukusa
Crazy128
Mitke
slobodan271
toni79
Miljan
djzecky
kokisa82
miljanxXx
junior45
Pedja
zeleni macak
sykone
45 posters
Strana 2 od 10
Strana 2 od 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Re: Pumpa za gorivo
Hvala na odgovoru.Znači sutra da zamenim za Floridinu i nebi trebalo da bude problema?
slobodan271- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 73
Datum upisa : 24.01.2013
Zameni, stavi na auto i teraj
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
- Broj poruka : 8662
Godina : 34
Datum upisa : 25.03.2011
Još jednom-Hvala mnogo na savetu!
Tu smo da se pomazemo
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
Sve Zastave posle 2002. godine koriste takvu pumpu.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Čovek se uči dok je živ.Danas odem u jednu veću prodavnicu autodelova i tražim pumpu goriva za Yuga.Prodavac je pitao za koji model i čak izašao da pogleda kako pumpa u autu izgleda.Rekao mi je da je moja pumpa pertlovana i da se membrane nemogu menjati i prodao mi onu kao na slici.Inače prodavac radi već godinama u toj prodavnici i samim tim računam da zna o čemu priča.Večeras skinem staru pumpu...Kad ono-Ona ima polugu!Gledam po netu pumpe za yugiće...Nigde slike ove sa polugom.Slučajno nabasam na sliku floridine pumpe-I tek mi onda ništa nije jasno.Sreća moja da nisam bacio račun i kutiju i da to sutra mogu da zamenim.Yugo je inače kupljen krajem 2008-me i ovo je treća pumpa koju menjam.Pošto ima plin,predpostavljam da crkavaju brže zato što elektroventil zatvara dovod benzina u karb. pa pumpa radi pod opterećenjem i zato joj je vek kraći.Auto je prešao 31000 km.
Cudi me da tako brzo crkavaju pumpe. I ja vozim na plin pa sam na 90 i nesto hiljada menjao pumpu za gorivu. Gde ti stoji elektro ventil za plin, pre pumpe ili posle? Jel ga bar povremeno vozis na benzin?
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
ako ima problem sa opterecenjem pumpi kad vozi na plin,to bi moglo da se resi sa 2 dodatna elektroventila..barem ja imam takvu ideju..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Meni elektro ventil stoji na crevu posle pumpe, i nemam problem sa cestim crkavanjem. Jer pumpa valjda stalno dobija benzin i ne radi u prazno. Ali vidjao sam slucajeve nestrucne ugradnje gde elektroventil stoji pre pumpe, i isto su ljudi imali problem sa cestim crkavanjem.
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
ja mislim da ovo sto sam ja mislio skroz rasterecuje pumpu,samo sto ima malo dodatnog ulaganja..posto treba jos 2 ventila i 2 T racve..
jedan elektroventil se stavi sto blize karbu na ulaznom crevu,a drugi na izlazu,i spoje se da rade zajedno..odmah iza njih se stavi T racva i jedan elektroventil izmedju racvi koji se spoji na elektoventil od plina..
sad ce benzin stalno kruziti kad se vozi na plin,a kad upalis da vozis na benzin,elektoventil koji je izmedju racvi zatvara se i vise povratna i dolazna cev goriva nisu spojena nego ide gorivo kroz karb..
to je ideja,e sad dal ce raditi u praksi,ne znam..
jedan elektroventil se stavi sto blize karbu na ulaznom crevu,a drugi na izlazu,i spoje se da rade zajedno..odmah iza njih se stavi T racva i jedan elektroventil izmedju racvi koji se spoji na elektoventil od plina..
sad ce benzin stalno kruziti kad se vozi na plin,a kad upalis da vozis na benzin,elektoventil koji je izmedju racvi zatvara se i vise povratna i dolazna cev goriva nisu spojena nego ide gorivo kroz karb..
Zamenio sam pumpu koja je crkla,pa bih da podelim utiske.Da podsetim,radi se o yugu in 1.1.Vozim ga na plin ali uvek ujutru palim i na kraćim (par km.) relacijama vozim na benzin.Vidim na forumu da ljudi kažu da ac pumpe brže crkavaju kada se vozi na plin,jer nema protoka goriva kroz njih pa samim tim se i pumpa "muči" na prazno i češće strada...Prve simptome sam osetio kada je autu trebalo sve više i više "verglanja" da bi upalio na benzin.Predpostavio sam da je crkao nepovratni ventil u pumpi,pa se svo gorivo vrati u rezeorvar.Tako dok pumpa povuče...Akumulator ispašta.I od jedne štete lako mogu da nastanu dve.Takođe auto na uzbrdici sve slabije vuče na benzin!Elem.Rešim da zamenim pumpu,kupim drugu.U prodavnici mi kažu da je to ista kao na yugu 55-Kad sam stigao kući i skinuo moju sa auta...ona ne odgovara.Za mog juga pasuje od floride 1.4 ili 1.6.Ona sa "pipkom"!Odem ponovo u radnju-Ljubazni prodavac je zameni uz napomenu da moram da doplatim još 400 din. za ovu drugu!Dođem kući,skinem staru i malo je "proučim".Osim što nepovratni ventil uopšte nije držao,sama pumpa je radila na veoma malom kapacitetu.Nije imala snage da upumpava dovoljno goriva u karb.Pošto je bila ona sa plastičnim gornjim delom,zapertlana,uzmem bonsek i odvojim plastični od metalnog dela!I imam šta da vidim!One oprugice unutra su potpuno oslabile.Gumeni zaptivači više ne naležu na siceve i uopšte ne drže benzin.Glavna membrana skroz istegnuta i nema snage da "izbacuje" benzin...Uglavnom maksimalno izrabljena...Možda sam imao i sreće da nije počela da propušta benzin i pomeša ga sa uljem...Ako to čovek ne primeti na vreme...Svašta može da bude.Uglavnom,istu takvu novu ugradim i auto pali na "pola ključa" a uzbrdo vuče ko blesav-Jednom rečju Prodisao.Sad,koliko će trajati nova-Videću!Važno je još da kažem da sam pumpu kupio u Beogradu u jednoj od najvećih i najsnabdevenijih prodavnica.Kada sam došao kući,vidim da sa pumpom u kutiji nije upakovan i dihtung.Skoknem do najbliže male prodavnice autodelova,tražim dihtung...Prodavac ga daje i za svaki slučaj uzima pumpu koju on prodaje da proveri naleganje...A pumpa cela od metala,razdvojiva sa zamenskim membranama...Neuporedivo kvalitetnija nego ona koju sam kupio.Pitam ga (onako usput),koliko košta u njegovoj radnji?I čovek mi reče cenu.ZA 500 DINARA JEFTINIJA !Kad me srčka nije strefila zbog moje navike da nešto kupim na prvom mestu na koje naiđem.
Suma sumarum,nadam se da će ova moja iskustva nekom pomoći u dijagnostikovanju kvara a takođe i savet da pre kupovine pojedinih delova,cene proverite na par mesta...Može znatno bolje i jeftinije da se prođe.
Suma sumarum,nadam se da će ova moja iskustva nekom pomoći u dijagnostikovanju kvara a takođe i savet da pre kupovine pojedinih delova,cene proverite na par mesta...Može znatno bolje i jeftinije da se prođe.
Odlicno, samo nam reci cenu pumpe, marku i gde si kupio....mozda nekom zatreba...a reci i gde si video tu metalnu kojoj su membrane zamenjive..
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Pertlovane pumpe su bolje i kvalitetnije od onih na srafove.
Da nije ta metalna kojoj se menjaju membrane PTZ ili PN slovenacka, plavo-bela kutija ?
Od toga treba bezati kao djavo od krsta, dve pare ne vrede.
Da nije ta metalna kojoj se menjaju membrane PTZ ili PN slovenacka, plavo-bela kutija ?
Od toga treba bezati kao djavo od krsta, dve pare ne vrede.
junior45 ::ja mislim da ovo sto sam ja mislio skroz rasterecuje pumpu,samo sto ima malo dodatnog ulaganja..posto treba jos 2 ventila i 2 T racve..
Stavis ventil ispred dovodnog creva pumpe i resis problem, mada opet pumpa radi na suvo. U svakom slucaju ostecenje membrane je neizbezno. A to sa dva ventila i T racve bi bilo komplikovano i najverovatnije da bi bio slab dotok goriva u karbu. E sad, ceo posao sa tvojom idejom moze da zavrsi jedan ventil koji se dobija uz ugradnju plina ali kako se on montira izmedju karba i pumpe bilo bi dobro da se stavi T racva izmedju njega i pumpe a na izlazu iz karba za visak univerzalni jednosmerni ventil sa oprugu i odmah do njega T racva i odatle da se spoji crevo sa ovo sto je izmedju el ventila i pumpe. Jedino tako bi gorivo kruzilo non stop, e sad neznam dal nebi doslo do povratnog pritiska kad se vozi na benzin. Tj desilo bi se da se prepunjuje karb i bila bi frka.. Najbolje u svakom slucaju postaviti ventil ispred pumpe, to je najlakse resenje.
to je samo ideja,da vozim na plin mozda bi i probao.. nije to tako komplikovano kao sto izgleda,samo sto je jedina prednost sto gorivo kruzi,pumpa nikad nije prazna
samo dodaj jedan ventil izmedju t racvi,koji ce biti zatvoren pri otvaranju ventila za benzin..
Na to sam zaboravio a da pitam, dali je bolje npr ako se vozi sa dvogrli karb ugraditi el pumpu za gorivo?
elektricna pumpa je najbolja za tu svrhu,ako su ti ventili skupi,onda se bolje kupi elektricna pumpa i gas
Ko vozi na plin moze da stavi separator od Golfa i zapusi povrat na karbu, a elektroventil izmedju separatora i karba, i nema brige za pumpu.
Pa nesto se razmisljam, mogla bi pumpa da se ugradi van rezervoara samo da bude ispod nivoa goriva. I po potrebi bi radila a i lakse auto pali kad ima el. pumpu jer nema da ceka dok mehanicka nadruka ona odma napuni lonce karba
pa ima Miljan i na Yuga i na Skalu
A kad vozi na benzin,onda nema gde da prelije
Po meni ako vam je toliko zao pumpe,vi je izbacite i stavite elekticnu,kosta ce vas malo vise nego jedan elektroventil za gorivo
Pretekoste me,sto ispod nivoa goriva Crazy128 ?
Po meni ako vam je toliko zao pumpe,vi je izbacite i stavite elekticnu,kosta ce vas malo vise nego jedan elektroventil za gorivo
Pretekoste me,sto ispod nivoa goriva Crazy128 ?
Poslednji izmenio bukusa dana Uto 19 Mar 2013, 23:42, izmenjeno ukupno 1 puta
bukusa- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 756
Datum upisa : 14.02.2012
Crazy128 ::a i lakse auto pali kad ima el. pumpu jer nema da ceka dok mehanicka nadruka ona odma napuni lonce karba
Od kraja novembra nije paljen
https://www.youtube.com/watch?v=x34aKcXWxw0
Pumpa radi cim das kontakt ili si nekako drugacije povezo?
Pa tvoja singerica bi posle 2 godine upalila,pogotovo sto fino odrzavas karb i sve ostalo
Pa tvoja singerica bi posle 2 godine upalila,pogotovo sto fino odrzavas karb i sve ostalo
bukusa- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 756
Datum upisa : 14.02.2012
Strana 2 od 10 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Strana 2 od 10
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu