El.pumpa za gorivo
+5
junior45
inn_cabrio
Miljan
Aki91
djzecky
9 posters
Strana 1 od 3
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
El.pumpa za gorivo
Ljudi dajte neki predlog ako znate,popizdeo sam danas totalno!
Nabavio sam elektricnu pumpu za gorivo niskog pritiska (0,17-0,31 bar) jer motor koji cu da ubacim, nema rupu za mehanicku, pa da se ne moram zezati sa busenjem,zamenom male bregaste i sl.
Odlucio sam danas da montiram pumpu, na ovaj sadasnji 1,1 motor,dok ne upakujem onaj drugi,da vidim kako radi.
Montirao sam pumpu, radi, u filteru ima goriva, ali nece da upali nema sanse...samo vergla. Posle 10-15 min bezuspesnog verglanja, kada sam skinuo svecice, bile su sve od benzina,sto mi i nije cudno posle toliko verglanja.
Ocistio ih ,vratio i opet nece. Pumpu sam postavio najnize sto sam mogao, nekih 10-15cm ispod mehanicke,da bi gurala a ne vukla gorivo.
Na spojevima creva nigde ne curi gorivo.
Smorio se, vratio mehanicku i upali iz prve....nisam pametan Pomagajte
Nabavio sam elektricnu pumpu za gorivo niskog pritiska (0,17-0,31 bar) jer motor koji cu da ubacim, nema rupu za mehanicku, pa da se ne moram zezati sa busenjem,zamenom male bregaste i sl.
Odlucio sam danas da montiram pumpu, na ovaj sadasnji 1,1 motor,dok ne upakujem onaj drugi,da vidim kako radi.
Montirao sam pumpu, radi, u filteru ima goriva, ali nece da upali nema sanse...samo vergla. Posle 10-15 min bezuspesnog verglanja, kada sam skinuo svecice, bile su sve od benzina,sto mi i nije cudno posle toliko verglanja.
Ocistio ih ,vratio i opet nece. Pumpu sam postavio najnize sto sam mogao, nekih 10-15cm ispod mehanicke,da bi gurala a ne vukla gorivo.
Na spojevima creva nigde ne curi gorivo.
Smorio se, vratio mehanicku i upali iz prve....nisam pametan Pomagajte
djzecky- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1098
Godina : 41
Datum upisa : 13.11.2008
Re: El.pumpa za gorivo
Mozda ti ne valja iglicasti ventil u karburatoru, da ne zatvori dobro pa preliva.
Aki91- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1117
Godina : 33
Datum upisa : 07.01.2010
Karb je ciscen i prekontrolisan pre nekih mesec dana,kada je i montiran.
Ne znam... ali da je to problem desavalo bi se i sa mehanickom pumpom,jer je to u principu isti pritisak.
Ne znam... ali da je to problem desavalo bi se i sa mehanickom pumpom,jer je to u principu isti pritisak.
Znam da je isti pritisak ko AC pumpa, porverio si paljenje da li baca varnicu?
Aki91- SOHC 1116ccm 55ks
Dva uzroka ima, ili ne baca gorivo ili previse baca, skini crevo sa karba, pa vidi.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
@AKi
proverio sam baca, cim sam vratio mehanicku,upalio iz prve.
@Miljan
iskreno nemam pojma ni koliko treba da baca goriva,ali provericu prvo sa mehanickom u neku flasu,pa uporediti sa elektricnom.
Samo ne znam kako da resim ako je bilo koji od ova dva problema?
Pokusavao sam da menjam polozaj pumpe,ali nista drasticno, par cm gore-dole. Imas sliku kako je kod tebe postavljena?
Kod mene je bila ispred i ispod filtera za ulja
proverio sam baca, cim sam vratio mehanicku,upalio iz prve.
@Miljan
iskreno nemam pojma ni koliko treba da baca goriva,ali provericu prvo sa mehanickom u neku flasu,pa uporediti sa elektricnom.
Samo ne znam kako da resim ako je bilo koji od ova dva problema?
Pokusavao sam da menjam polozaj pumpe,ali nista drasticno, par cm gore-dole. Imas sliku kako je kod tebe postavljena?
Kod mene je bila ispred i ispod filtera za ulja
Tek sam sad skonto da si napiso u prvom postu da je sa mehanickom upali iz prve
Aki91- SOHC 1116ccm 55ks
Pozdrav,
Hteo bih da zamenim trenutnu mehaničku pumpu za gorivo sa električnom na mom cabriu, ali onako kako bi to trebalo uraditi, pa su mi potrebni vaši saveti i iskustva.
Pozicija pumpe
Naime, na netu postoje informacije o zameni pumpe za gorivo i većina, ako ne i svi, savetuju da se pumpa isključivo montira u blizini rezervoara. Razlog za to je što električne pumpe, za razliku od mehaničkih nemaju dovoljnu usisnu snagu koliko potisnu.
Druga važna stvar koja se navodi je da se pumpa montira ispod nivoa rezervoara kako bi joj se produžio rok rada, a razlog je isti kao prethodno navedeni.
Ja sam razmišljao o ugradnji Magneti Marelli pumpe niskog pritiska, 313011300009 - 0.2bar i 65l/h.
Kakva su vaša iskustva? Meni je sigurno lakše da negde pumpu montiram kod motora. Ako ste montirali, gde ste je montirali na Jugu, i da li ima razlike ako pumpa stoji vertikalno ili horizontalno?
Instalacija
Savetuje je sa se pre pumpe (2) postavi sito, a obavezno filter posle pumpe (4) - kod mene na mehaničkoj mislim da je filter pre pumpe, ne znam koliko je to dobro?
Posle filtera na slici se preporučuje nepovratni ventil. Ja imam Weber DMTE 30/32 i sem ako nepovratni ventil nije na samom karbu, verovatno mi taj deo nedostaje, ne znam koliko to utiče na rad, ali imam osećaj da kad auto duže stoji moram više da verglam da upali?
Na shemi se takođe preporučuje ugradnja regulatora prtitiska (14). Ja sam malo gledao na netu i ne znam koliko je to neophodno na sistemu sa povratnim vodom? Šta vi mislite?
Takođe se preporučuje ugradnja separatora vazduha (13), naime, kada se motor zagreje se dešava da se stvaraju vazdušni čepovi? Ja za sada sa mehaničkom nisam imao probleme te vrste. Možda neki savet kako instalirati sistem da se to što više izbegne, svakako znam da treba izbegavati prolazak pored mesta gde se gorivo dodatno zagreva.
Električna instalacija
Razmišljao sam kako pravilno izvesti ovaj poduhvat i mislio sam da je mnogo bolje ako dodam rele, nego da vežem direktno pumpu za + od bobine. Ne znam koliko je vati (w) pumpa, ali mi se čini da bih uz to dodatno opteretio kontakt bravu. Uz to, smatram da je ugradnja intercijalnog prekidača bitna i mislio sam to i opciono tajmer dodati da se gasi posle 3-4 sekunde ako se auto ne upali (da ne potroši sav akumulator ako se slučajno ostavi kontakt), samo u tom slučaju moram naći živi vod koji daje +12v samo kad motor upaljen.
Možda previše teksta i pitanja za jedan post, ali eto voleo bih da mi vi kažete vaša iskustva.
Hteo bih da zamenim trenutnu mehaničku pumpu za gorivo sa električnom na mom cabriu, ali onako kako bi to trebalo uraditi, pa su mi potrebni vaši saveti i iskustva.
Pozicija pumpe
Naime, na netu postoje informacije o zameni pumpe za gorivo i većina, ako ne i svi, savetuju da se pumpa isključivo montira u blizini rezervoara. Razlog za to je što električne pumpe, za razliku od mehaničkih nemaju dovoljnu usisnu snagu koliko potisnu.
Druga važna stvar koja se navodi je da se pumpa montira ispod nivoa rezervoara kako bi joj se produžio rok rada, a razlog je isti kao prethodno navedeni.
Ja sam razmišljao o ugradnji Magneti Marelli pumpe niskog pritiska, 313011300009 - 0.2bar i 65l/h.
Kakva su vaša iskustva? Meni je sigurno lakše da negde pumpu montiram kod motora. Ako ste montirali, gde ste je montirali na Jugu, i da li ima razlike ako pumpa stoji vertikalno ili horizontalno?
Instalacija
Savetuje je sa se pre pumpe (2) postavi sito, a obavezno filter posle pumpe (4) - kod mene na mehaničkoj mislim da je filter pre pumpe, ne znam koliko je to dobro?
Posle filtera na slici se preporučuje nepovratni ventil. Ja imam Weber DMTE 30/32 i sem ako nepovratni ventil nije na samom karbu, verovatno mi taj deo nedostaje, ne znam koliko to utiče na rad, ali imam osećaj da kad auto duže stoji moram više da verglam da upali?
Na shemi se takođe preporučuje ugradnja regulatora prtitiska (14). Ja sam malo gledao na netu i ne znam koliko je to neophodno na sistemu sa povratnim vodom? Šta vi mislite?
Takođe se preporučuje ugradnja separatora vazduha (13), naime, kada se motor zagreje se dešava da se stvaraju vazdušni čepovi? Ja za sada sa mehaničkom nisam imao probleme te vrste. Možda neki savet kako instalirati sistem da se to što više izbegne, svakako znam da treba izbegavati prolazak pored mesta gde se gorivo dodatno zagreva.
Električna instalacija
Razmišljao sam kako pravilno izvesti ovaj poduhvat i mislio sam da je mnogo bolje ako dodam rele, nego da vežem direktno pumpu za + od bobine. Ne znam koliko je vati (w) pumpa, ali mi se čini da bih uz to dodatno opteretio kontakt bravu. Uz to, smatram da je ugradnja intercijalnog prekidača bitna i mislio sam to i opciono tajmer dodati da se gasi posle 3-4 sekunde ako se auto ne upali (da ne potroši sav akumulator ako se slučajno ostavi kontakt), samo u tom slučaju moram naći živi vod koji daje +12v samo kad motor upaljen.
Možda previše teksta i pitanja za jedan post, ali eto voleo bih da mi vi kažete vaša iskustva.
inn_cabrio- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 105
Datum upisa : 30.09.2019
Pozicija pumpe
Stavljali su pumpe u motornom prostoru,napred na veznom limu,nazad kod rezervnog tocka,ja sam konkretno stavio u desni kos,ali moja pumpa je menbranska i ona moze da povuce i kad je vislja. Niko koga znam nije stavio pumpu nazad kod rezervoara i svima radi solidno. Nije cak ni niko stavljao nepovratne ventile. Regulator nije potreban ako kupis pumpu za nizak pritisak,a ni taj separator vazduha posto yugu povratni sistem.
Sto se tice instalacije,neko je stavljao releje,neko nije,radi u oba slucaja ali ja mislim da je bolje kad se uradi kvalitetno sa relejom. Sto se tice paljenje pumpe kad se auto upali,moze da se iskoristi pobuda sa alternatora,tako bi se na primer alternator poceo da puni i pumpa bi se upalila i radila dok se alternator okrece. Ne znam dal sam odg na sve,ako ima jos nesto pitaj
Stavljali su pumpe u motornom prostoru,napred na veznom limu,nazad kod rezervnog tocka,ja sam konkretno stavio u desni kos,ali moja pumpa je menbranska i ona moze da povuce i kad je vislja. Niko koga znam nije stavio pumpu nazad kod rezervoara i svima radi solidno. Nije cak ni niko stavljao nepovratne ventile. Regulator nije potreban ako kupis pumpu za nizak pritisak,a ni taj separator vazduha posto yugu povratni sistem.
Sto se tice instalacije,neko je stavljao releje,neko nije,radi u oba slucaja ali ja mislim da je bolje kad se uradi kvalitetno sa relejom. Sto se tice paljenje pumpe kad se auto upali,moze da se iskoristi pobuda sa alternatora,tako bi se na primer alternator poceo da puni i pumpa bi se upalila i radila dok se alternator okrece. Ne znam dal sam odg na sve,ako ima jos nesto pitaj
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Datum upisa : 10.01.2012
Kupio sam po savetima ljudi ovde na forumu pumpu Magneti Marelli 313011300009 i hoću da je stavim umesto fabričke na mojoj Zastavi 128. Namestio sam onaj zaptivak na bloku motora koji se montira na mestu stare, mehaničke pumpe. Pošto mi je vozilo na plin hoću da je povežem preko releja. Pobudu bi uzeo sa prekidača elektrovetila ali odakle je najbolje da uzmem živu struju tj. napajanje pumpe ? Mislio sam sa bobine pošto mi je tu najbljiže i najlakše ? I još jedno pitanje ... pošto sam pre 4 godine ispraznio rezervoar od benzina i vozio samo na plin a rezervoar za benzin mi je suv kao barut zanima me da li bezbedno po pumpu i karburator samo nasuti benzin i voziti bez ikakvog čišćenja i ispiranja rezervoara ? Napomenuo bi da sam pre nekih 5 godina i moje odluke da ispraznim benzin rezervoar skinuo i detaljno oprao iz nekoliko puta bezinom i svu dugodišnju prljavštinu istreao kroz ulivni otvor rezervoara.
Night Hawk- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 29
Datum upisa : 21.10.2012
Najverovarnije su ti propala creva,pregledaj sva creva,ulivna,prelivna,do karba..ako je sve ok sipas 10l u rezervoar i pustis da pumpa izbaci u kantu da procilkulise malo kroz cevi izbaci prljavstinu ako ima neku. Te pumpe su uglavnom mali potrosaci i mogu se spojiti direkt na prekidac plina,ali ako si vec stavio relej,uzmi struju sa nekog stalnog izvora struje sa osiguracem,onako samo uzimas struju sa brave i dodatno je opterecujes..
Najlakše bi mi i bilo da pumpu spojim preko prekidača za plin tj. preko elektroventila ali nigde na netu ne mogu da nadjem podatak koliko pumpa troši, našao sam za pumpu Magneti Marelli 313011300008 koja ima malo veći protok da vuče 4A tj snage je oko 50W tako da ova pompa što imam i što ima manji protok može da troši samo manje struje ali opet ne znam da li je bezbedno da se veže direkt preko prekidača za plin ako vuče oko 4A ? Što se tiče creva glavno koje dovodi benzin je 90% dužine fabrično metalno, ostala sam sva stavio nova i kvalitetna ali pre 5 godina, pregledao sam ih i deluju mi OK, kupio sam samo novo ulivno (nalivno) crevo rezervoara Top Spider jer nisam mogao da nadjem kvalitetnije.
Kod mene je spojena direkt,al je neka pumpa druga,a najbolje je da uzmes zivu struju za 30 kontakt na releju. Mozes sa alternatora
Sada sam našao na https://www.kmotorshop.com/en/article-detail/view/86167/fuel-pump-7-21440-53-0-pierburg-021906091b-6001008899-313011300009 da pumpa vuče 2.05A , mislim da ću vezati ipak direkt na prekidač bez releja jer najeftiniji prekidači trpe i 6A struje a pošto imam orginalni Lovato prekidač mislim da neće biti problema. Hvala za savete i pozdrav iz komšiluka tj. Opova
Nema sta,ako treba neka pomoc pitaj slobodno,ima i nesto delova ako bude trebalo
OK, reci mi samo da li taj prekidač elektroventila na koji planiram da povežem direkt el. pumpu trpi još neko opterećenje u plinskom sistemu ili služi samo da uključi i isključi elektrovetil ? Sve žice su mi u onom crnom bužiru ali koliko sam pratio deluje mi da je samo vezan za elektroventil
Samo je elektroventil vezan,mozes i na njega da vezes ako oces
Tako ću verovatno i uraditi od nedelje, vežem plus pumpe na plus elektroventila (bela žica), minus žicu od pumpe na masu i gas ... juče sam radio jedan mali test van auta, čisto zbog sebe gde sam vezao H4 40/45W sijalicu preko ispravljača 12V provodnika koji je manjeg poprečnog preseka od provodnika koji je na elektroventilu preko nekog najjadnijeg mini prekidača koji je na slici, sve radilo 6 sati bez ikakvog grejanja instalacije i prekidača ... tako da sada mislim da relej ipak nije neophodan
https://i.servimg.com/u/f31/20/57/95/80/00709710.jpg
https://i.servimg.com/u/f31/20/57/95/80/00709710.jpg
Kazem ti uglavnom ljudi voze bez releja,moze to da nosi
Skinuo sam staru mehaničku benzinsku pumpu, sipao 4l benzina u prazan rezervoar, stavio u motornom prostoru gumeno grevo na onu fabričku metalnu cev što dovodi gorivo iz rezervoara i montirao novu elektrilčnu pumpu kako bi u kantu benzin ispraznio i očistio sistem medjutim pumpa radi ali ne vuče benzin (ispravna je jer sam je isprobao van auta). Kada pokušam ustima i svojim plućima da duvam u crevo nikakvo brbotanje se ne čuje u rezervoaru a kada pokušam da vučem ustima benzin osetim da ima vakuma u cevi i crevima. Šta može da bude ?
Negde je nesto zapuseno,produvaj malo sa kompresorom ako ima
Nisam rešio problem, duvano danas kompresorom prvo iz motornog prostora i ne ide, onda sam nekako skinuo crevo sa rezervoara, ponovo duvano kompresorom iz motornog prostora i ide bez problema što znači da su cev i creva OK i da je začepljenje negde u rezevoaru, sumnjam na zapušeno sito pošto je rezervoar bio suv 4 godine, ostaviću nekoliko dana bezin u njemu pa probati da produvam direkt na rezervoaru ako ne ni tada ne rešim problem moraću da skidam ceo rezervoar pa da vidim šta dalje jer od plinske boce ne može da se radi odozgo, jedva sam i creva nekako skinuo ...
Oce u samoj cevi da se zapusi,trebao bi sipati tecnosti sa obe strane nekako da probije,ali mislim da ces morati da ocistis rucno
I ja mislim, ostaviću neki dan u nadi da će benzin odraditi svoje, dosuo sam danas još 10 litara tako da je u rezervoaru sada 14 litara, ako ne skidam rezervoar pa kako bude, pošto mi se rezervoar baš i ne skida bez dizalice i kanala srećom pa mi nije hitan auto ...
Ne moras skidati rezervoar,ako mozes otvori ga od gore samo izvadi plovak i ocisti
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Strana 1 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
|
|