Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga
+8
YUgisa
Zuty
nenad_jj
tempo gti
novmaher
ZAC
Mitke
junior45
12 posters
Strana 5 od 13
Strana 5 od 13 • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13
Re: Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga
Pa ja tako nesto ne mogu da uvezbam jer sebi necu praviti, drugi nece da plate a i ako nekom budem pravio, taj ce traziti da bolje lezi a ne da bude udoban sto znaci da opruga nece ici kakvu ti zelis
Visina i udobnost treba da budu kao na standardnom Yugu, a za ležanje će da se pobrine b. štangla
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Re: Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga
Pa ovaj projekat se bazira najvise na problemu opruga, meni i nije tako veliki problem naci oprugu za bolje performanse, nego upravo je problem naci za to sto ti zelis, jer automobili koji imaju tako jako uske opruge su 99% sportski modeli i to na prednjim amortizerima koji nose i motor... Ajd visina nije problem, to se da nastelovati.
Hajde malo da se organizujemo oko unapređenja Yugoslava
Evo ja ću da prepravljam ramena u viljuške. Napraviću set za naknadnu prepravku
Druga ekipa neka se baci na opruge (podržaću je maksimalno)
viljuske ces da kacis na mestima stangle i ramena? pitaj miljana on ima neki zastavin prototip sto nikad nije zaziveo..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Zavisi koji se koncept odabere... Lakše bi se našle opruge za "moju" varijantu, a teže ove uske, sa većim hodom i za automobile koji su lagani pozadi.
Možda Sanderove mogu da posluže za "koš" varijantu
Možda Sanderove mogu da posluže za "koš" varijantu
Ne, ne. Znam za taj prototip, ne dopada mi se. Sve ostaje isto samo se nadograđuje čisto da bi se smanjilo šetanje točka levo desno
Predrag B. ::Hajde malo da se organizujemo oko unapređenja Yugoslava
Mislim da bi ti pre svega trebao da ulozis u unapredivanje amortizera Ja sam vozio Zastava Sport napredi Lip nazad i ti amortizeri nisu mnogo dalje od fabrickih, malo su tvrdji ali su po udobnosti tu negde i sad imam ove Bilstein koji su mnogo tvrdji i auto je stabilniji a udobniji nego sto je bio... Da ne kazem uticaj visokog pritiska gasa i auto se uvek jednako ponasa.
Miljan ::
Od Fiata 128
Treba samo da se pronađu odgovarajuće opruge...
Oslanjanje na zadnjoj osovini, Florida vs Yugo/Z101, ugradnja opruga pozadi na Yuga
to mislim da bi bilo pretvrdo..
YUgisa ::mitke ::YUgisa ::Nisam siguran ni cime opravdavate udobnost... Za pocetak, ima tvrdje opruge napred sto joj ne pomaze
Tvrdim jer sam vozio potpuno fabrickog juga i potpuno fabricku floridu (i vozim fabrickog keca), i florida je zmaj po udobnosti vise za juga nego za keca, ali udobnija je od oba.
Tvoj kec nije fabricki...
mene interesuje ko je vozio Floridu i Yuga sa fabrickim oslanjanjem totalno ( podrazumevam fabricke amortizere ), oba da su u istom stanju ( pozeljno novo ) a da imaju jednku dimenziju guma jer je to jako veliki faktor?
Kako nije? Sta ja to imam izmenjeno na sistemu oslanjanja, tj modifikovano da bi se moglo reci da mi auto nije fabricki?
A i kad sam vozio tu floridu, kec je bio totalno fabricki, ali skoz, nista menjano nije.
Ja sam vozio floridu i juga skroz fabricke (ja podrazumevam da nista zamenjeno nije), ali dimenzija guma nemam pojma pa da me ubijes.
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
- Broj poruka : 8662
Godina : 34
Datum upisa : 25.03.2011
Za onu "moju" akciju možda bi mogle da se iskoriste opruge od Corsa-e B:
Visina im je 208 mm.
EDIT: Postavi sliku u sladu sa pravilima foruma
Visina im je 208 mm.
EDIT: Postavi sliku u sladu sa pravilima foruma
Jako im je velik precnik, nema sanse da stanu u viljusku...
Treba da stane samo deo
Pa i dalje taj najsiri deo mora da udje u viljusku tako kako si ti hteo jer gore nema puno mesta a takodje opd opterecenjem se viljuska priblizava gredi pa ce uci u viljusku i tako. Sem ako ne napravis totalno novu viljusku koja se siri u podruziju lezista opruge.
Onda tražimo dalje. Visina je zadovoljavajuća, ali prečnik treba da bude manji.
Precnik i tvrdoca su najbitniji, duzina nije problem, u najgorem slucaju skratis i zavrnes kraj, to nije opasno kao kada pola opruge zagrevaju i sabijaju.
PS: Pocinjem da crtam ono
PS: Pocinjem da crtam ono
Tvrdoću ćemo da regulišemo tako što ćemo da iskoristimo zadnje opruga od auta koji ima približnu masu na zadnjoj osovini
Prečnik će biti najveći problem.
Prečnik će biti najveći problem.
Pa to ne znaci da odgovara zato sto ima istu masu na zadnjoj osovini... Zavisi od polozaja opruge, nije isto da li je na amortizeru, na kraju viljuske (ili kraka polukrute osovine), na sredini viljuske takodje i duzina viljuske utice na svojstva opruge...
Peglica pozadi nema masu ko Yugo napred pa ipak ima 235% vecu tvrdocu opruge i nema tako dobre performanse kao Yugo sa tim oprugama napred, samo zato sto Peglica nazad nema MacPherson dizajn oslanjanja koji zahteva najmanju tvrdocu u odnosu na viljuske kakve ima Peglica i gde je opruga na viljusci. To je zbog efekta poluge...
Mislim da bi tebi bilo najbolje napraviti oprugu na amortizeru uz koriscenje sportske opruge sa G2. Sad pre nego sto padnes u trans sto je sportska ( ), moj predlog je da uzmes H&R oprugu (koliko znam postoji) koja najmanje spusta i koja je naglaseno progresivnog dizajna.
To izgleda ovako nekako:
Samo da napomenem da ove progresivne ne moraju da budu jajaste, mogu da budu valjkastog oblika ko i linearna, bitna je ova razlika u razmaku izmedju namotaja. Ovi blizi su meksi i to ti je za udobnost i onda imas ove sa vecim razmakom koje su tvrdje. I onda kada se nagne auto, onda se ovi meksi namotaj sabiju jedan do drugog i onda opruga prelazi u tvrdji trip koja je neudobnija ali daje bolju stabilnost. Normalno po nekim uopbicajnim neravninama auto moze da bude cak i udobniji od fabrickih opruga (kod vozila gde se fabricki ugradjuju opruge), tako je iskustvo imao Macak na Korsi, mozes prelistati njegovu temu
Peglica pozadi nema masu ko Yugo napred pa ipak ima 235% vecu tvrdocu opruge i nema tako dobre performanse kao Yugo sa tim oprugama napred, samo zato sto Peglica nazad nema MacPherson dizajn oslanjanja koji zahteva najmanju tvrdocu u odnosu na viljuske kakve ima Peglica i gde je opruga na viljusci. To je zbog efekta poluge...
Mislim da bi tebi bilo najbolje napraviti oprugu na amortizeru uz koriscenje sportske opruge sa G2. Sad pre nego sto padnes u trans sto je sportska ( ), moj predlog je da uzmes H&R oprugu (koliko znam postoji) koja najmanje spusta i koja je naglaseno progresivnog dizajna.
To izgleda ovako nekako:
Samo da napomenem da ove progresivne ne moraju da budu jajaste, mogu da budu valjkastog oblika ko i linearna, bitna je ova razlika u razmaku izmedju namotaja. Ovi blizi su meksi i to ti je za udobnost i onda imas ove sa vecim razmakom koje su tvrdje. I onda kada se nagne auto, onda se ovi meksi namotaj sabiju jedan do drugog i onda opruga prelazi u tvrdji trip koja je neudobnija ali daje bolju stabilnost. Normalno po nekim uopbicajnim neravninama auto moze da bude cak i udobniji od fabrickih opruga (kod vozila gde se fabricki ugradjuju opruge), tako je iskustvo imao Macak na Korsi, mozes prelistati njegovu temu
Ili sto bi rekli kolika je poluga ..ako je oslonac opruge dalje od oslonca viljuske na sasiju treba meksa Opruga al ako je blizu onda treba tvrdja...ako je oslonac kod oslonca gibnja na viljusci trebalo bi da bude oko 25kg po cm,tako bi bilo kao sto je kod mene,kad izvadim 25l kanister digne se 1cm,zar ne?
Pa ako stavis kanister od 25kg onda ce da se digne 0.5cm jer se tezina rasporeduje na oba tocka Fabricki gibanj je oko 20kg/cm na jednom tocku, sto znaci da kad bi stavio oprugu na amortizer trebala bi da bude oko 20kg/cm za jednake osobine.
Ili ob kad izvdim ode cm,ne znam tacno..nisam dugo nosio gorivo..inace je trolisni gibanj,sa dodatim drugim listom od keca..znaci 2 duga i jedan kraci
Pa nisam siguran da je kanister od 25l bas 25kg, ali sa trolisnim je oko 30kg po tocku, tako da ako stavis 30kg, sabice se 0.5cm
Našao sam dimenzije za rezne opruge
Najuže su od Golfa 1 94 mm, dužina im je 353 mm.
Matiz: 123x262 mm
C1: 121x313 mm
C2: 116x330 mm
Tico: 109x286 mm
Cinquecento: 112/298 mm
Ford Ka: 103x329 mm
Twingo: 100x397 mm
Clio 2: 130x220 mm
Lupo: 98x317 mm
Možda je najjednostavnije da se u Gibnjari Kraljevo naruče opruge
Najuže su od Golfa 1 94 mm, dužina im je 353 mm.
Matiz: 123x262 mm
C1: 121x313 mm
C2: 116x330 mm
Tico: 109x286 mm
Cinquecento: 112/298 mm
Ford Ka: 103x329 mm
Twingo: 100x397 mm
Clio 2: 130x220 mm
Lupo: 98x317 mm
Možda je najjednostavnije da se u Gibnjari Kraljevo naruče opruge
Strana 5 od 13 • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13
Similar topics
» Ugradnja opruga umesto gibnja na zadnjoj osovini na Skali 55, potrebne modifikacije, prednosti i mane...
» Odredjivanje limita spustanja prednjice i zadnjice uz zadrzavanje adekvatnog funkcionisanja trapa Yugo/Florida/Z101
» Duzina opruga i razlike izmedju Yuga i Z128.
» Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.
» Opruga Yugo 55-javlja se buka
» Odredjivanje limita spustanja prednjice i zadnjice uz zadrzavanje adekvatnog funkcionisanja trapa Yugo/Florida/Z101
» Duzina opruga i razlike izmedju Yuga i Z128.
» Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.
» Opruga Yugo 55-javlja se buka
Strana 5 od 13
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu