Re atest plina
+58
Aleko2141
dimmu
ZAC
Sima21
ilija94
bane90
MarkoIrmes
Petar
nesa-zeka
Nikola I.
jollyjumper
fox_87
ristivoje
Tatamata
boravirus
martin koral IN
Jandro
Baggiolinho
VPetar
Nikola NS
zeleni macak
d.stole
Zuty
Misty
aleksaa
machak99
toda
dragan79
Kum Ruzvelt
Marko Zemun
pilip
kokisa82
YUgisa
Milos
mmarkoo
srki79
Mitke
Yuger 1.1
zile
Miljan
baki001
deki27
teslaboj
slobodan271
banebg81
preza-trajce
robulovic1
darko-san
zastava 128
USKE
nenad_jj
Crazy128
charjek
castiel-87
Alex
Predrag B.
YugoM55
miljanxXx
62 posters
Strana 5 od 18
Strana 5 od 18 • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11 ... 18
Re: Re atest plina
Cek, to su ekipe koje ce da udare pecat "sve je ok" ?
Meni su ovi ljudi iz servira rekli da imaju iz AMSS-a spisak po kome sta kako mora, i oni izdaju potvrdu, i posle se ide da ovi samo provere
Mislim ta provera traje 40 sekundi gledanja u papir od servisa, cisto sumnjam da ce da se zavlace u motor..
Meni su ovi ljudi iz servira rekli da imaju iz AMSS-a spisak po kome sta kako mora, i oni izdaju potvrdu, i posle se ide da ovi samo provere
Mislim ta provera traje 40 sekundi gledanja u papir od servisa, cisto sumnjam da ce da se zavlace u motor..
teslaboj- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 200
Godina : 35
Datum upisa : 07.10.2012
Radio sam re-atest tj periodicni pregled u subotu 27.04. u AMS u Borci. Nema zakazivanja a nema ni guzve. Bio sam 6. po redu i zavrsio sam za 1.5 h . Inace subotom rade 8-14. Pregledaju sve elemente(creva za gas obavezno) da li su homologovani i porede sa starim atestom da li je menjana boca ili isparivac. Kosta 6000 din.
Ko nema sve u redu, dobija napismeno sta treba da izmeni.
Re-atest mi vazi jos 2 god do isteka starog atesta tj dok boca ne napuni 10 godina ( onda mora nova boca i novi atest)
Ko nema sve u redu, dobija napismeno sta treba da izmeni.
Re-atest mi vazi jos 2 god do isteka starog atesta tj dok boca ne napuni 10 godina ( onda mora nova boca i novi atest)
deki27- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 6
Datum upisa : 02.03.2012
pa sto nisi zamenio bocu pa bi ti reatest vazio 5 godina,ovako za 2 godine moras i bocu i ponovo 6000 dinara za reatest (ako u medjuvremenu ne povecaju tu cifru)
charjek- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1005
Datum upisa : 20.01.2012
Cek, boca vazi na 10?
Moja je stara osam. To znaci da mi je onda bolje najedno sve da zamenim i "ustedim" tri godine, ondosno ustedim jos jedan reatest?
Moja je stara osam. To znaci da mi je onda bolje najedno sve da zamenim i "ustedim" tri godine, ondosno ustedim jos jedan reatest?
Deki, koliko te je koštalo i šta si sve radio,kao promenu ( pričvršćivanje boce) idr. Meni su u Negotinu,sa promenom boce tražili 150 eura.
robulovic1- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 63
Godina : 79
Datum upisa : 02.02.2013
Juce drug radio atestiranje auta na benzin.Morate imati izjavu majstora da je izvadio gasni uredjaj,uplate sto vam da AMSS 3000din i jos dve po 250din.Kasnije kad vam ovi iz agencije pregledaju njima se daje jos 2000din (koje niko nije ni jednom spomenuo),a AMSS-u jos 1500din (isto ne planski) jer moras da uradis i tehnicki pregled posle svega,da oni pregledaju na valjcima jer vadjenje plinskog uredjaja je povezano sa kocnicama itd. Znaci strasno...
charjek ::pa sto nisi zamenio bocu pa bi ti reatest vazio 5 godina,ovako za 2 godine moras i bocu i ponovo 6000 dinara za reatest (ako u medjuvremenu ne povecaju tu cifru)
Nisam jer u Beogradu traze 150e za montazu nove boce a i nestasica je(tako mi je bar majstor rekao-jedva je nasao 10 m creva za gas) a i vreme je da se misli o novom autu.Ovom je 7 godina, tako da ce neko drugi da menja bocu i da radi novi atest.
Za robulovic1
Nisam radio nikakvu promenu ,samo su mi zamenuli creva na gasu(stara nisu bila homologovana) i jedno na vodi jer je ispucalo.
Uradio sam prvi put servis(posle 7 godina i 60000 km), zamenuli filter za gas i membrane i ocistili isparivac.Platio 50e.
deki27- OHV 663ccm 21ks
posto je vrlo aktuelna ova tema I u komsiluku ja ti uzmem sve papire koje sam dobio kad sam ugradio tng I prilikom atesta I na atestu sa masinskog fakulteta ovde u nisu mi pise '' potvrda broj 7141/09 tng o ispravnosti ugradnje uredjaja I opreme za pogon vozila na tecni naftni gas'' e a sad mene interesuje sta se radi sa ovim bocama kojima je istekao rok vazenja koji je napisan u papiru o boci? tamo pise kad je boca proizvedena I kad je pregledana na kolikom pritisku, pa ima nesto za var,... ali nigde nisam nasao o nekom roku vazenja? jel te boce neko pretopi pa ponovo pravi nove ili se jednostavno ponovo tako ispitaju? zasto ljudi moraju da kupuju I ugradjuju ponovo boce-nove? znam da je sve ovo sex da bi uzeli ljudima pare ali opet trazim neku logiku sta I zbog cega?
mmarkoo- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 111
Datum upisa : 10.12.2012
Danas ugrađen drugi auto gas i ode 31 000 din
Sutra još i državu da namirim, pa da nastavim da se vozim
Yugo je bio projektovan na 5 godina i 150 000 km, međutim, stislo sa svih strana, pa će jugo još da vozi
Pozdrav
Sutra još i državu da namirim, pa da nastavim da se vozim
Yugo je bio projektovan na 5 godina i 150 000 km, međutim, stislo sa svih strana, pa će jugo još da vozi
Pozdrav
banebg81- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 226
Datum upisa : 10.02.2013
Evo nekih novih infomaracija sa masinskog i od majstora sta cu morati da uradim, a zakazao sam na fakultetu datum za reatest
-Boca, mora nova jer ova ne odgovara standardima i da se promeni mesto, da se ugrade sine (a ovu mogu da uzmem za ukras)
-multiventil
-odusci
-mesto za tocenje plina ostaje isto, ali ne smeju creva od njega da idu po desnoj strani, kako kaze zbog auspuha, pa se pomeraju
-menjanje polozaja filtera
-menjanje polozaja mase
-izvodjenje instalacije
-mozda jos nesto
Ostale stvari su sve dobre, creva itd.
I to zadovoljstvo me kosta 100 eura ravno, i 6000 za reatest, ako ne dodaju jos nesto, i registracija koliko izadje i lepo bas
-Boca, mora nova jer ova ne odgovara standardima i da se promeni mesto, da se ugrade sine (a ovu mogu da uzmem za ukras)
-multiventil
-odusci
-mesto za tocenje plina ostaje isto, ali ne smeju creva od njega da idu po desnoj strani, kako kaze zbog auspuha, pa se pomeraju
-menjanje polozaja filtera
-menjanje polozaja mase
-izvodjenje instalacije
-mozda jos nesto
Ostale stvari su sve dobre, creva itd.
I to zadovoljstvo me kosta 100 eura ravno, i 6000 za reatest, ako ne dodaju jos nesto, i registracija koliko izadje i lepo bas
teslaboy
to ti je ekstra cena.Kod nas u SM sada traze samo za bocu 8000 i za multiventil 4800 tako da prolazis ekstra ako to uradi sve sto si napisao.Kod nas bez 200e nemozes izvrsiti prepravke.
to ti je ekstra cena.Kod nas u SM sada traze samo za bocu 8000 i za multiventil 4800 tako da prolazis ekstra ako to uradi sve sto si napisao.Kod nas bez 200e nemozes izvrsiti prepravke.
Tako mi je rekao majstor
Samo da ga nazovem, dogovorimo se, odvezem mu kola ujutru i do 14h je gotovo kaze.
Ako nekome treba kontakt, tu sam, kg i okolina
Samo da ga nazovem, dogovorimo se, odvezem mu kola ujutru i do 14h je gotovo kaze.
Ako nekome treba kontakt, tu sam, kg i okolina
Bio juče u Borči u centru AMSS da uradim reatest plina.Nekoliko dana ranije majstor mi je zamenio multiventil (ugradio onaj sa elektroventilom),creva oduška(rebrasta gumena),stavio homologovana creva niskog pritiska TNG (od isparivača do karburatora i podigao bocu na nosače.Dao mi je i potvrdu gde je upisao kakve je izmene uradio.E sad "ispitivanje" u Borči!Prvo slikaju auto sa svih strana,zatim otvore haubu i prtljažnik pa slikaju instalaciju i motorni prostor,a iza bocu kako je namontirana i pločicu na njoj,ulaze u kanal i slikaju auto odozdo..Posle detaljno upoređuju brojeve boce i isparivača sa dokumentima koje ste doneli,kao i broj šasije i motora i sve to upisuju u zapisnik.Od nekog detaljnijeg pregleda uređaja nema ništa.Čak se i ne proverava dali gas negde curi!!! (valjda to nije važno).E sad papirologija:Pošto je sa autom bilo sve u redu,zatražiše mi Uverenje o prvom atestu!Dajem overenu knjižicu koju sam dobio na mašinskom fakultetu pre pet godina i gde je sve upisano i overeno,ali,kažu-NE VAŽI!!!Mora na A4 formatu.Vratiše me po to.Odem na mašinski gde sam radio prvi atest-Tamo mi ljubazno dadoše taj papir i naplatiše 1800 Din!!!Ponovo u Borču,gde su mi odmah dali uverenje i isterali 6000 iz džepa.Novitet je da su mi zalepili nalepnicu na zadnje staklo pored stuba(sličnu registracionoj) na kojoj pišu podaci o uređaju i dokle važi!Kao što vidite,bitno je da je sa uređajem koji je ugrađen i papirima sve onako kako u zakonu piše...A dali gas negde otiče...Nema veze!
Ako je sve ugrađeno kako treba potrebna su Vam i sledeća dokumenta:
-Saobraćajna
-Papiri o ugrađenim delovima TNG (Boca,Multiventil,Isparivač)
-Izjava majstora (overena pečatom)
-Dokument o prvom atestu na formatu A4 sa detaljnim podacima o vozilu i ugrađenom uređaju za TNG
Ako je sve ugrađeno kako treba potrebna su Vam i sledeća dokumenta:
-Saobraćajna
-Papiri o ugrađenim delovima TNG (Boca,Multiventil,Isparivač)
-Izjava majstora (overena pečatom)
-Dokument o prvom atestu na formatu A4 sa detaljnim podacima o vozilu i ugrađenom uređaju za TNG
slobodan271- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 73
Datum upisa : 24.01.2013
Isto sam ja i gledao "reatest" dok sam cekao da mi zakazu, najvise su vremena proveli dok su ubelezili u papire brojke
Inace o pravom radu sistema nisu nesto posebno gledali.
I nisam znao za ovaj dokument! Ja imam celu dokumentaciju od pre, nadam se da je to tu negde?
Inace o pravom radu sistema nisu nesto posebno gledali.
I nisam znao za ovaj dokument! Ja imam celu dokumentaciju od pre, nadam se da je to tu negde?
Evo kako izgleda taj papir koji sam dobio na mašinskom gde je rađen prvi atest.Onu narandžastu knjižicu u kojoj sve ovo isto piše i takođe overeno pečatom fakulteta-Ne priznaju.Ukoliko ste izgubili ovakav papir,spremite se da iskeširate 1800 din za kopiju.
Pa upravo si opisao detaljan pregled.slobodan271 ::Prvo slikaju auto sa svih strana,zatim otvore haubu i prtljažnik pa slikaju instalaciju i motorni prostor,a iza bocu kako je namontirana i pločicu na njoj,ulaze u kanal i slikaju auto odozdo..Posle detaljno upoređuju brojeve boce i isparivača sa dokumentima koje ste doneli,kao i broj šasije i motora i sve to upisuju u zapisnik.Od nekog detaljnijeg pregleda uređaja nema ništa.Čak se i ne proverava da li gas negde curi!!! (valjda to nije važno).
Cilj ispitivanja nije provera ispravnosti sistema vec " Utvrdjivanje tehnickih karakteristika prema zahtevima i normama ...." kao sto ti pise na ovom starom uverenju.
Sta njih briga da li su nam uredjaji ispravni(to je nasa briga)
Vazno im je da elementi zadovolje propise
deki27- OHV 663ccm 21ks
Mozda nekome bude zanimljivo
http://vesti.mojauto.rs/Istrazujemo/383747/Vozaci-zbog-novog-atesta-za-gas-mogu-da-tuze-drzavu
http://vesti.mojauto.rs/Istrazujemo/383747/Vozaci-zbog-novog-atesta-za-gas-mogu-da-tuze-drzavu
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
- Broj poruka : 8662
Godina : 34
Datum upisa : 25.03.2011
Sve je to lepo na papiru, ali koliko ljudi ima 27.000din da pokrene tuzbu...
Lepo je rekao YUgisa.Koliko ljudi ima para da pokrene tužbu?I kakve su šanse da tu tužbu i dobije.Sam propis o reatestu plina je protivzakonit,pa je ipak usvojen.Tako bi i tužbe pojedinaca ili grupe građana bile oborene bez problema.Država nema nameru da ikome išta plaća,a još manje da se pridržava zakona.Zato će se najveći broj ljudi odlučiti da plati 6000,nego da traži skupu i nedostižnu pravdu.
Stavljam slike sa natpisima koji su prilepljeni u centru AMSS u Borči.
Stavljam slike sa natpisima koji su prilepljeni u centru AMSS u Borči.
Uradih kod majstora sve sto treba
Zamenjena boca, staru nista nisam mogo da iskoristim pa sam mu poklonio, i promenjeno mesto boce i stavljena na nosace kako treba
Zamenjen multiventil, sad imam lep merac, i dovedena je struja na njega tako da otvara ventil tek kad se da kontakt
Promenjeno mesto oduska, pre je bilo sa desne strane sad je drugacije jer ne moze iznad auspuha.
Masa od ventila bila zakacena za plastiku i to ispravljeno
Drugi neki ventil bio napred desno od hladnjaka, ne sme tu, i postavljen ispod boce sa vodom
Izvedena struja do boce, tj onog ventila.
I to me kostalo 12400 dinara po danasnjem kursu.
Posao je uradjen za 3 sata i plus sam malo zamajavao majstore
Jedino mi je ostalo da zastopam dve rupe od prethodne boce gde su isla dva creva u nju, i 4 rupice gde su bili drzaci( to cu necim videti da uradim)
I to je to, jos da se uradi i reatest i cekam registraciju.
Zamenjena boca, staru nista nisam mogo da iskoristim pa sam mu poklonio, i promenjeno mesto boce i stavljena na nosace kako treba
Zamenjen multiventil, sad imam lep merac, i dovedena je struja na njega tako da otvara ventil tek kad se da kontakt
Promenjeno mesto oduska, pre je bilo sa desne strane sad je drugacije jer ne moze iznad auspuha.
Masa od ventila bila zakacena za plastiku i to ispravljeno
Drugi neki ventil bio napred desno od hladnjaka, ne sme tu, i postavljen ispod boce sa vodom
Izvedena struja do boce, tj onog ventila.
I to me kostalo 12400 dinara po danasnjem kursu.
Posao je uradjen za 3 sata i plus sam malo zamajavao majstore
Jedino mi je ostalo da zastopam dve rupe od prethodne boce gde su isla dva creva u nju, i 4 rupice gde su bili drzaci( to cu necim videti da uradim)
I to je to, jos da se uradi i reatest i cekam registraciju.
Iskreno se nadam da ce ovako biti, sta da radim ako bude bacio sam jos godinu i nesto vazeceg atesta
Ali kad vidim ove blic vesti kao i "rektor Agencije za bezbednost saobraćaja, kaže da su predložili pravilnik "
"Oni kažu da su već poslali predlog da se ova odredba zakona ukine, ali i ako nije tako, brzo ćemo rešiti ovu situaciju u kojoj najviše trpe građani."
Onda mi je sve jasno kako kod nas ide predlozio i preporucio
Ali kad vidim ove blic vesti kao i "rektor Agencije za bezbednost saobraćaja, kaže da su predložili pravilnik "
"Oni kažu da su već poslali predlog da se ova odredba zakona ukine, ali i ako nije tako, brzo ćemo rešiti ovu situaciju u kojoj najviše trpe građani."
Onda mi je sve jasno kako kod nas ide predlozio i preporucio
Vidim da ima puno nejasnih stvari u vezi ove teme, pa pomislih da se javim sa mojim mišljenjem i iskustvom. Prva stvar, ne želim da pametujem, ali izgleda mi da nemate pojma o čemu pričate. ATEST uradiš jednom i on je večan, RE ATEST ne postoji, već postoji kontrola ispravnosti sistema koja košta 3000 din i koja se obavlja na 5 godina. Što se boce (rezervoara ) tiče, homologacija boce važi 10 godina i datum homologacije je utisnut na boci (datum izdavanja i isteka u formatu mesec/godina), nakon 10 godina homologacija može da se obnovi, ali u Agenciji obnova trenutno košta, čini mi se, oko 26.000 din. pa je isplativije promeniti bocu ( multiventil može i da ostane ako je odgovarajući za bocu, majstor samo treba da ubaci EM ventil ako zna i hoće ) i tada je, zbog promene identifikacionih podataka u potvrdi o atest, cifra 6000. Svi koji ste prošli drugačija, j..i ga, niste se dovoljno informisali.
E, sad! Pre 16 meseci sam kupio polovnu Floridu bez plina i pre 15 meseci ugradio plin. Kad je počela ova gungula oko atesta i "re atesta" na netu lepo nađem važeći pravilnik o tehničkim normativima za vozila i pregledam ceo sistem. I nisam mogao da verujem. Nemam homologovana creva niskog pritiska. Ostalo sve odgovara, iako je ugradnja izvršena 8 meseci pre objavljivanja pravilnika. Na tehničkom pregledu za registraciju, pre dva meseca, kad sam rekao da je plin ugrađen pre godinu dana, onu potvrdu (plavi papirić) nije ni pogledao, a kamoli da je pregledao sistem ili da je pitao gde je majstorova šupa gde je ovo rađeno.
Po mom mišljenju zabuna je samo u (ne)informisanosti i odabiru majstora. Ako sam pomogao, drago mi je, ako nisam, preskočite me!
E, sad! Pre 16 meseci sam kupio polovnu Floridu bez plina i pre 15 meseci ugradio plin. Kad je počela ova gungula oko atesta i "re atesta" na netu lepo nađem važeći pravilnik o tehničkim normativima za vozila i pregledam ceo sistem. I nisam mogao da verujem. Nemam homologovana creva niskog pritiska. Ostalo sve odgovara, iako je ugradnja izvršena 8 meseci pre objavljivanja pravilnika. Na tehničkom pregledu za registraciju, pre dva meseca, kad sam rekao da je plin ugrađen pre godinu dana, onu potvrdu (plavi papirić) nije ni pogledao, a kamoli da je pregledao sistem ili da je pitao gde je majstorova šupa gde je ovo rađeno.
Po mom mišljenju zabuna je samo u (ne)informisanosti i odabiru majstora. Ako sam pomogao, drago mi je, ako nisam, preskočite me!
baki001- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 102
Godina : 49
Datum upisa : 28.10.2012
Neznam više šta da mislim.Prvo je objavljena informacijada se auto neće moći registrovati (dopis MUP-a zaista i poslat na adrese tehničkih pregleda)ukoliko se ne poseduje potvrda o ispravnosti uređaja za TNG,a ako je prošlo više od pet godina,ta potvrda se morala pribaviti bez obzira na posedovanje atesta koji je izdat na 10 godina.Cela priča je uvijena u oblandu da niko ne spori trajnost starog atesta,ali je po novom zakonu propisano da se vrši "periodični pregled",bez koga stari atest gubi važnost.Uzput je takođe propisano da se moraju izvršiti određene prepravke na sistemu (multiventil sa elektromagnetom,homologovana creva,položaj određenih komponenti...).Ja kao pošten građanin krenem da sve to dovedem u traženo stanje,psujući u sebi državu i vlast,a u strahu i od zaprećenih kazni...Pa uradih sledeće:
-Nov multiventil 4500
-Homologovana creva 850
-sanke 700
-Majstor 3000
-Kopija potvrde sa mašinskog fakulteta o prvoj ugradnji 1800
-Pregled svega toga u centru AMSS 6000
(Potrošeno gorivo u celoj priči ne računam)
I dobih traženu potvrdu,obradovan,jer ću tek sada moći da odem na teh.pregled.Kad,imam šta i da vidim.U medijima nova informacija da pomenutu uredbu ukidaju!!!Jasno je da je sve to doneto radi uzimanja para.Međutim,taj neko se nije nadao da će se podići tolika bura ili se nije dobro "istalio" tamo gde je trebalo pa sve pada u vodu...I ode mojih 17000 din u vetar...Nema veze,plaćao sam godinama i predplatu za tv,i struju i infostan...A ispada da nemora...Uglavnom posle svih zajebancija i nerviranja,shvatam da je bolje zeznuti sistem i sve to lepo ignorisati,ili tražiti bilo kakav drugi način da državi nedam ništa,provereno ću u tom slučaju sigurno bolje proći..."Jer se ovde od poštenja nećemo´leba najesti".Kada kupim drugi auto i ugradim plin.Nikakvi atesti,pregledi,i propisi me ne zanimaju...Sedi i vozi...A kazne...Bar nas većina ima iskustvo da 20 EUR ovde vredi više od bilo kakve kazne.
Na slici je iskazano kako se ovce šišaju.
-Nov multiventil 4500
-Homologovana creva 850
-sanke 700
-Majstor 3000
-Kopija potvrde sa mašinskog fakulteta o prvoj ugradnji 1800
-Pregled svega toga u centru AMSS 6000
(Potrošeno gorivo u celoj priči ne računam)
I dobih traženu potvrdu,obradovan,jer ću tek sada moći da odem na teh.pregled.Kad,imam šta i da vidim.U medijima nova informacija da pomenutu uredbu ukidaju!!!Jasno je da je sve to doneto radi uzimanja para.Međutim,taj neko se nije nadao da će se podići tolika bura ili se nije dobro "istalio" tamo gde je trebalo pa sve pada u vodu...I ode mojih 17000 din u vetar...Nema veze,plaćao sam godinama i predplatu za tv,i struju i infostan...A ispada da nemora...Uglavnom posle svih zajebancija i nerviranja,shvatam da je bolje zeznuti sistem i sve to lepo ignorisati,ili tražiti bilo kakav drugi način da državi nedam ništa,provereno ću u tom slučaju sigurno bolje proći..."Jer se ovde od poštenja nećemo´leba najesti".Kada kupim drugi auto i ugradim plin.Nikakvi atesti,pregledi,i propisi me ne zanimaju...Sedi i vozi...A kazne...Bar nas većina ima iskustvo da 20 EUR ovde vredi više od bilo kakve kazne.
Na slici je iskazano kako se ovce šišaju.
Malopre sam zvao brata pandura, saobracajca. Ako neko zna u praksi sta se desava oko auta i registracije to je on, valjda sa njima je svima tamo.
Kaze da se nista nije promenilo i da i dalje mora atest po novom.
Znas kako, mediji malo preteruju a narod se "lazno tesi"
Kaze da se nista nije promenilo i da i dalje mora atest po novom.
Znas kako, mediji malo preteruju a narod se "lazno tesi"
Strana 5 od 18 • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11 ... 18
Similar topics
» Ledi mesac plina
» Stelovanje plina od "0"
» Ugradnja plina u z 101
» Kompresija od plina
» Povecana potrosnja plina ?