Doradjivanje 1.1 motora

+33
Sima21
jollyjumper
ZAC
VPetar
fox_87
Zuty
dimmu
vilotic.sabac
bane90
shelby
MIXI_BG
NikolaBoss
junior45
-YUGO_55-
Predrag B.
Milos
venoman
Miljan
Crazy128
Mitke
miljanxXx
BaronNS
Miladin
bojan bor
Aki91
dragan brate
doktor
Inferno
danijeldokic
yugo55
ladisz81
yugodriver
YUgisa
37 posters

Strana 9 od 10 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeći

Ići dole

Doradjivanje 1.1 motora - Page 9 Empty Re: Doradjivanje 1.1 motora

Počalji od VPetar Uto 01 Mar 2016, 15:37

Ma reko ako kratis 3,4 i 5-tu Very Happy
VPetar
VPetar
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Broj poruka : 7302
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Uto 01 Mar 2016, 15:40

Pa to mozda i uradim Very Happy Mislim verovatno necu jer su skupi setovi ti, ali da naleti nesto u dobrom trenutku sigurno bih uzeo, tj verovatno bih skratio samo trecu i cetvrtu Wink Ali da ne idemo u off...

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Broj poruka : 62038
Godina : 35
Datum upisa : 08.03.2008

http://boyracermotorsport.forum315.com/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ZAC Uto 01 Mar 2016, 17:14

Predrag B. ::Zac, ni u jednom autu ni pri 120 km/h pri direktonom udaru niko neće preživeti.

Naravno, ni 80 nije bezbedno...na koliko se rade kres testovi??? na 30-40 km/h...
Poenta je sto ces u dobrom autu na 120 imati dobru kontrolu nad vozilom....dok u starim automobilima nema toga..pa znas i sam imas Fabiju i Juga...sa kojim ces bezbednije odreagovati na 80 km/h...to jest koji ce te bolje "poslusati"

DOHC 1581ccm 103ks

Broj poruka : 14369
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sima21 Uto 01 Mar 2016, 18:06

Odosmo mi siroko ili bolje receno skrenuli smo skroz sa teme u naslovu. Ali, elem kad se vec raspravlja o brzini mislim da se testovi izvode na brzini 50-60 km/h, a valjda za pesake rade do 40 km/h mada nisam siguran u to. Tako mi nesto ostalo u secanju. Inace, ZAC, ako ces tako gledati ni jedan auto nije dovoljno bezbedan ma kojom brzinom isao. Moze naleteti recimo kamion koji se krece nekontrolisanom brzinom. Inace, ne bih se slozio da stariji automobili nemaju dobru kontrolu i pri brzini od 120 km/h. To je samo suptilan osecaj sigurnosti u novijem automobilu prvenstveno jer je tisi, tapacirunzi na vratima deblji pa se osecas ko da ides 60 km/h umesto 120 km/h. Ja u potpunosti vladam zastavom i pri brzini od 140 km/h izuzev kada je jak vetar napolju, jer tada (posto je auto lagan) dolazi do blagog zanosenja iako i tada imam kontrolu nad vozilom logicno je smanjiti brzinu. Realno retko kada vozim toliko, a i ako vozim to je iskljucivo po autoputu. Magistralni pun nije toliko bezbedan za toliko brzu voznju. Realno na nekim deonicama je do 100 km/h taman. Al s obzirom kakvi su nasi putevi i ako prvi put ides tom deonicom preporucujem da se ipak prate ogranicenja ili voziti za nekim ko vec poznaje tu deonicu. A na pitanje (koje si postavio Predragu) koji ce "bezbednije" odreagovati pri brzini od 80 km/h ne vidim zasto bi Yugo bio "neposlusan" ? Pa bi moj odgovor bio - onaj koji je ispravniji. Wink
Sima21
Sima21
SOHC 1290ccm 73ks

Broj poruka : 3028
Godina : 40
Datum upisa : 28.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od junior45 Uto 01 Mar 2016, 18:08

+1
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Miljan Uto 01 Mar 2016, 18:23

+1

Gume sve odredjuju, sa ispucalim Savama 145/80 na 140 je osecaj kao da ce da poleti, odvaja se od tla, a sa novim gumama je na 160 osecaj kao na 80, samo pliva, zalepljen za asfalt.

Miljan
SOHC 1581ccm 88ks

Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Uto 01 Mar 2016, 18:37

Zato na testu severnog jelena, Florida ima nesto vise od 63km/h a sLogan kao moderan auto cak 66km/h Smesno da puknes od Stabilnost auta nema puno veze sa modernoscu, nego sa ulozenim novcem jer zakoni fizike vaze za sve jednako. Moderan auto jedino sto nudi su elektronska pomagala koja ce pomoci nekom ko nije trebao da polozi da se ne spici kad napravi glupost, ali i dalje ta elektronska pomagala mogu da se zamene iskusnom voznjom... Istina danasnje tehnologije mogu i vise od najboljeg vozaca, ali ne zato sto je ona bolja od vozaca nego zato sto svakakva sranja usled lose mehanike ispravljaju preko elektronike...

Zastavi fali neka ozbiljnija dimenzija guma od tih za talicka, ispravan trap i redovna reglaza da bi se normalno vozila pri vecim brzinama. Na zalost, 99% Zastava nema ni jedno od ta tri...

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sima21 Uto 01 Mar 2016, 18:52

Dovoljno je procitati/pogledati jedan ranije radjen test tzv: "Severnog jelena" da neke stvarcice "modernih" automobila budu otklonjene. Jeste da nije rec o klasicnom autu vec o dzipu, ali ne verujem da je mnogo drugacije kada je rec i o automobilima.
http://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2014&mm=01&nav_id=796004
Sima21
Sima21
SOHC 1290ccm 73ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od jollyjumper Uto 01 Mar 2016, 20:09

Simo, ogromna je razlika izmedju auta i dzipa, zbog centra gravitacije.

jollyjumper
SOHC 1116ccm 55ks

Broj poruka : 1107
Datum upisa : 10.03.2015

http://www.serbiancarfans.x10.mx

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sima21 Uto 01 Mar 2016, 20:24

Ne poredim ja automobil i dzip u tome tj. centru gravitacije, vec pricam o ljudskom faktoru. Napravili su dzip i nece da priznaju svoje greske koje su kasnije ispravili na unapredjenom modelu. Dakle, to potvrdjuje da novo i modernije ne mora znaciti i "stabilnije" od starijih automobila pogotovo ako uzmemo u obzir da je konkretan primer posedovao ESP i sistem protiv prevrtanja (sta god to bilo i kako se zvalo posto sam mislio da je to ESP). Evo citiram iz teksta sa ovog linka:
"Iako je primerak sa testa bio opremljen sistemom protiv prevrtanja, kao i ESP-om, Šveđani su tada tvrdili da ovi sistemi nisu dobro funkcionisali u kritičnom trenutku.

Chrysler, koji je vlasnik Jeep-a, smatrao je da je njihov model pokazao loše rezultate zbog toga što je bio preopterećen tokom testa. Obe strane su ostale pri svojim tvrdnjama, ali je bilo jasno da je američkom proizvođaču narušen imidž"

A ovim linkom sam hteo reci da auto iako poseduje te elektronske inovacije ne znaci da ce biti stabilniji u odnosu na neki stariji auto.
Sima21
Sima21
SOHC 1290ccm 73ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Uto 01 Mar 2016, 20:37

ESP je protiv zanosenja, usustini to je samo program unutar ABS-a koji koristi kocnice da bi blokirao odgovarajuci tocak i sprecio zanosenje auta. Sistem protiv prevrtanja nisam siguran kako fizicki utice na auto da bi sprecio to, sem sto kontam da radi kontra od ESP-a da natera auto da prokliza umesto da se ukopa i od prevelike trakcije da se prevrne...

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Nikola I. Uto 01 Mar 2016, 20:50

Totalno odosmo van teme, ali nema veze, jer je diskusija relativno zanimljiva... Very Happy
Da ne bude da ja "izvrcem" reci i pisem po bez veze forumu, vec imam nameru da se pridruzim i diskusiji! Wink
Sistemi kao sto su ESP, kontrola trakcije, sistem za pomoc pri kretanju na uzbrdici, pa i sistem za pracenja linija na kolovozu itd. nisu predvidjeni za neiskusne vozace ili da prilikom kriticnih situacija spasavaju zivot, vec da voznju vozacima ucine laksom i u krajnjem slucaju ako do kriticnih situacija dodje, sto je moguce manje sprece posledice... Wink Znaci samo na prisebnost i na razum vozaci treba da se oslone, a bezbednostne sisteme treba ostaviti po strani, pa ako zatreba, zatreba... Very Happy
Drugo, noviji automobili jesu prijatniji bri vecoj brzini, onda razne asistencije itd. cine da vozac bude pouzdaniji i slobodniji, nazalost, neki precene sve ti i onda dolazi do tragedije...
Dok kod starijih auta, situacija je drugacija, pogotovu kod lose odrzavanih, jer pored svega dodamo bojazan i da nesto moze odkazati npr. na trapu... Ne kazem da stare aute ne treba voziti brzo, pa ljudi u svetu ucestvuju na relijima sa vozilima iz '50-ih, vec treba postupati u skladu sa konceptom i stanjem vozila... Smile

Nikola I.
SOHC 1290ccm 60ks

Broj poruka : 2252
Godina : 29
Datum upisa : 07.05.2015

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Sre 02 Mar 2016, 09:18

Pa bilo bi lepo kad bi neko od urednika izdvojio u posebnu temu... Ne znam, moje misljenje je da su ti sistemi nepotrebni i da daju lose navike vozacima i ne treniraju njihove sposobnosti i paznju tokom voznje. Ne kazem da svi trebamo biti F1 vozaci, ali vecina vozaca ne zna neke osnovne prakticne i bezbednosne tehnike voznje. Nismo ni svi matematicari, ali zato ipak vecina zna osnovnu tablicu mnozenja, pa tako mislim da bi i ovo trebalo da bude za vozace Wink Takodje tu posle 2010 sam ubedjen da 90% automobila ne moze da se vozi bez elektronike jer su toliko mehanicki losi ili ajd da kazem neuskladjeni u mogucnostima... Tu je pre svega krivo to sto su ljudi razmazeni i gradski auto ima 4+m i idu sa preko 200ks posto su teski ko tenk...

Npr, mogu da shvatim da neko zeli servo u limuzini od 1500-2000kg (iako bas ne mogu da shvatim potrebu za takvom limuzinom ali ok, to je vec stvar subjektivnih zelja i zahteva), ali zeleti servo u gradskom autu od 800kg ko neki Yugo, Z101, Aygo, Smart je po mom misljenju glupost, jer ili je auto mehanicki nesto neispravan ili bas nemas pojma sa voznjom...

Sto se tice novih i starih auta, budimo realni, auto u klasi Yuga i Z101 je sada blize 4.5m nego 3.5m ko Zastava... Siri je 0.3m i ima najverovatnije 1.9 dizel sa kojim moze 200km/h pa naravno da nije problem odrzavati brzinu na autoputu na nizim obrtajima sto je puno komotnije nego kad radi u visokim obrtajima pa se cini kao da ce da se razleti... Isti ti strani automobili na 150-160 se cine ko Zastava na 120 jer se onda odnosi u silama poklapaju sa osecajem Wink

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Milos Sre 02 Mar 2016, 11:11

I planiram da izdvojim ali sve cekam da zavrsite sa raspravom i da se ''stisa'' malo situacija. Ovako krenem da izdvajam i dok obelezim, neko drugi ispise jos 5 poruka.
Milos
Milos
SOHC 1372ccm 72ks

Broj poruka : 4104
Godina : 28
Datum upisa : 05.05.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Tatamata Čet 03 Mar 2016, 20:56

ko zna da vozi ne treba mu gluposti od elektronskih pomagala ko ne zna naucice
Tatamata
Tatamata
OHV 843ccm 34ks

Broj poruka : 263
Datum upisa : 25.02.2015

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vilotic.sabac Sre 23 Mar 2016, 23:33

Jel tema doradjivanje 1.1 motora ili ugradnja airbag u sasiju konstruisanu sedamdesetih godina?
Znate li koliko je bezbednije u procentima ako se vozimo vozom ili brodom nego autobilom dacija logan ili skoda fabija?
Ostavite nas sto volimo miris benzina na ovoj temi da uzivamo...
I javite ako negde ima radara....
A ti Miljane ako moze jos jedan snimak brzine i zvuka iz te tvoje KECINE!
A ja cu naci formulu na netu da izracunam koliko je opasno... Zastava Forum Sofer Sofer

vilotic.sabac
OHV 663ccm 21ks

Broj poruka : 27
Datum upisa : 28.06.2015

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Miljan Čet 24 Mar 2016, 00:12

Nije ovo sa snimka moj, to je od drugara, prodat je Smile
Evo jos jednog snimka

Miljan
SOHC 1581ccm 88ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Nikola I. Čet 24 Mar 2016, 19:32

Sta je na kraju bilo sa ovom Skalom? Wink

Nikola I.
SOHC 1290ccm 60ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Miljan Čet 24 Mar 2016, 20:43

Prodata u Prokuplje.

Miljan
SOHC 1581ccm 88ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ZAC Čet 24 Mar 2016, 21:53

vilotic.sabac ::Jel tema doradjivanje 1.1 motora ili ugradnja airbag u sasiju konstruisanu sedamdesetih godina?
Znate li koliko je bezbednije u procentima ako se vozimo vozom ili brodom nego autobilom dacija logan ili skoda fabija?
Ostavite nas sto volimo miris benzina na ovoj temi da uzivamo...
I javite ako negde ima radara....

Moguce je da je u brodu sigurnije nego u Daciji i Fabiji ....ali koliko vidim ti se bas trudis da od svog auta napravis jednu Daciju ili Fabiju...  ali ne ide to tako.

vilotic.sabac ::
da ali se onda ima problem sa visinom klpa sto se resava skidanjem cela klipa i kracenjm klipnjaca sto je komplikovan i skup posao.
Moze da se probusi blok 86.4 ali ostane samo 0.6 kosuljice hilzne na fijatovom klipu ostaje 1mm mislim da sa visnom klipa nije problem.

DOHC 1581ccm 103ks

Broj poruka : 14369
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Nikola I. Čet 24 Mar 2016, 23:03

Miljan ::Prodata u Prokuplje.

Znam da se prodavao jedno vreme Wink nadam se da je idalje u top stanju... Very Happy

Nikola I.
SOHC 1290ccm 60ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od vilotic.sabac Pet 25 Mar 2016, 00:10

Stacu jadan kad nemam para za rumunski auto pa moram od yuga sa pocetka veka da pravim auto koji ce bar malo da lici na logana moram da ga usporim jer je brzi Love ...

A kad na mom autu bude jedan deo fabrike dacia ja ga istog momenta zapalim.

Devedesetih godina kao klinac sam na tatinog keca gtl 55 stavio 32 32 dmtr weber , brijo glavu za 0.9, stavio dvocevku busio remenicu i pomerio je za 3.4stepena osetio obrtaje i miris benzina i jos me drzi, od pre nekoliko meseci sam opet vlasnik yuga 1.1i kog sam decembra 2000 kupio novog u kragujevcu. Naravno ja od 2004 imam auto italijaskog proizvodjaca sa preko sto konja ali sam morao da imam i Yugo.
On je tu da prkosi vremenu i kad pada kisa 1500m odveze supruga decu u skolu i da sednem jednom mesecno da zadovoljim dusu jel AUTI SU AUTI AL YUGO JE YUGO.
Postizanje svakog delica sekunde svake konjske snage a to zna samo neko ko je probao donosi veliku radost.
Molim vas ja forum zastava tema tuning da pricam o bezbednosti logana.
Ako moze bez toga ako ne da se pozdravimo.
Aj ziveli! Cheers

vilotic.sabac
OHV 663ccm 21ks

Broj poruka : 27
Datum upisa : 28.06.2015

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Nikola I. Pet 25 Mar 2016, 01:16

Prvo Majstor pa onda ovo Turbak i onda... Sofer Tacho
...ali pazi ovih ima svuda policajac mogu da stvore probleme pandur Cop
Cheers

Nikola I.
SOHC 1290ccm 60ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Slobodan Negic Sub 17 Apr 2021, 17:48

Kada dodje trenutak da menjam dihtung glave, iskoristio bih tu priliku malo da je pretrijerisem. Hteo bih najpre pitati da li ima smisla i da li je sprovodljivo da ubacim malo veci usisni i izduvni ventil (od 1.4) bez bilo kakvih prepravki na glavi (kanali i slicno) i ako je moguce da li bi se postigao kakav efekat uzimajuci u obzir ostale nepromenjene elemente glave?
Drugo, obrijao bih je do odredjene granice, mozda na 10 ili 10,5:1. E sad, da li moram reci ljudima na masinskoj koji dihtung koristim kako bi se to uracunalo ili je to nebitna stvar? Takodje, to brijanje pod uglom, ako možete objasnite mi, sta kako itd. U globalu, sve bitno sto smatrate da ima smisla uraditi imajuci u vidu cinjenicu da necu biti u mogućnosti čačkanje kanala jer bi to verovatno drasticno poskupelo proces.
Slobodan Negic
Slobodan Negic
OHV 903ccm 45ks

Broj poruka : 452
Godina : 34
Datum upisa : 14.05.2015

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Sub 17 Apr 2021, 18:45

Iskreno mislim da nema beneficija od vecih ventila, a da bas sve ostalo ostane fabricki. Ako nista mozda bude cak i losije jer je veca restrikcija za kretanje. Stvar je da fabricki nemas idealno naleganje ventila na sicu, pogotovo kod usisnog, odnosno sic je uzi nego sam ventil, tako da samo prosirivanjem sica moze da se dobije primetno poboljsanje cak i da ventil nije veci. Ovo je Junioru kad sam radio glavu:
Usisni ventil 37.5mm, fabricki 36mm
Otvor u sedistu ventila 32.5mm, fabricki 29mm
Izduvni ventil 33mm, fabricki 31mm
Otvor u sedistu ventila 28.5mm, fabricki 26.5mm

Kod usisnog iako je ventil 1.5mm veci, sic je prosiren za 3.5mm. Izduvni je bio bolji pa je uz 2mm veci ventil i prosireno za 2mm. Iskreno ako imas malo viska vremena, jedan mali bijaks je oko 3000din sa sajlom, par nastavaka je oko 2000din, tesko ces sa tim prosiriti kanale nesto ozbiljno, ali moze da se uradi dosta na toj predventilskoj komori i da se prosire sicevi i da kanale "upoliras" tj da skines nedostatke u odlivku i odradis da svi kanali budu jednaki. Mislim najbolje i da vidis kakav je kvalitet glave sto imas, ako je to neka sa tipa 25mm kanalima, onda ti vise vredi da mozda probas potraziti neku sa fabricki dobrim odlivkom i kanalima od 27mm. I na njoj ako odradis prethodno ce napraviti dosta razlike...

Doradjivanje 1.1 motora - Page 9 CAM05403

Ja sam kod Juniora i komore sirio oko ventila da ima vise prostora izmedju zida i ventila na ustrb kompresije.

Sto se tice brijanja, to svakako preporucujem, mada ne treba ocekivati neki vau efekat od toga pogotovo ako nista drugo nije uradjeno. Brijanje pod uglom znaci da se brije vise sa prednje strane, dok sa zadnje strane se skida tek tek nesto malo materijala kao kod ravnanja. Tako je efikasniji protok kroz glavu jer se vise materijala skida sa one strane gde je dublja komora za sagorevanje, takodje ventili su nesto malo uspravniji pa su malo udaljeniji od klipa.

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 9 od 10 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeći