Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.

+14
bojan bor
Aki91
Miljan
Vladimir-1985
kalasnjikov
dragan brate
valsorimkaran
Draga
bavaria
YUgisa
Drejk
Danilo
civera
Bohoc
18 posters

Strana 4 od 4 Prethodni  1, 2, 3, 4

Ići dole

Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.  - Page 4 Empty Re: Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.

Počalji od YUgisa Ned 01 Jan 2012, 15:06

Nema potrebe da postavljas pitanja na vise mesta, sasvim je dovoljno na jednom a posto si otvorio novu temu:

https://zafc.forumsr.com/t2013-duzina-opruga

Najbolje da ti tamo i daju odgovore Wink

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Broj poruka : 62060
Godina : 35
Datum upisa : 08.03.2008

http://boyracermotorsport.forum315.com/

Nazad na vrh Ići dole

Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.  - Page 4 Empty Re: Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.

Počalji od bojan bor Ned 01 Jan 2012, 15:09

shvatio sam i sam.zejeb Smile hvala

bojan bor
OHV 767ccm 30ks

Broj poruka : 58
Godina : 40
Datum upisa : 30.12.2011

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od sugo Pon 20 Feb 2012, 16:05

evo malo sam "njuskao" pa da u ovu temu pitam jer vidim da je odgovarajuca...
sve sam procitao,malo sam sada zbunjen nakon svega,nekima je ficina opruga prekratka t.j. prenizak im je tako auto a neki je i sjeku t.j. jos krate po nekoliko cm.
e sada mene ne zanima auto koje ce mi parati pod,vec me zanima kako da izbjegnem "protezanja" prednjeg kraja pri svakom startanju,ubrzavanju u bilo kojoj brzini tempo se kao "jarac" prednjim krajem izbaciva...uz to ide i nagib u krivinama koji me poceo zivcirati jer u svakoj rrivini moram da se drzim dobro volana jer bi iskliznuo sa sjedala...kako zena na porodiljnom sada koristim tempa za svakodnevicu i pocelo meto smetat...

ovako nabavio sam "ficine" opruge..bar sam rekao liku da ih skine sa fice jer sam uspust svratio na otpad i kada sam se vracao dao mi ih skinute pa postat cu slike da mi potvrdite dali je to ficina opruga...
znaci Visina-cca. 26cm.
Sirina-cca. 12,5cm.
Debljina-cca.15mm. sve sam mejrio "obicnim" metrom pa mozda ima oscilacija...ali to su dosta priblizne mjere!
Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.  - Page 4 P2200285
Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.  - Page 4 P2200287

e sada pitanje,dali mogu ovu oprugu namontirati i sa njom postici da se auto manje "proteze" pri startanju i ubrzanjima te manje naginje u krivini sto mi je jedini cilj!!??
ide li opruga na postojeci "standardni" amortizer (mora li se kratiti) ili trebam/moram uzeti i druge krace amortizere???
gume su 155/70-13 na felgama 5,5x13 ET 30
sugo
sugo
OHV 767ccm 30ks

Broj poruka : 74
Godina : 46
Datum upisa : 04.11.2010

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 20 Feb 2012, 16:15

Protezanje vise ima veze sa zadnjicom tj tvrdocom gibnja Wink A manje ce se naginjati u krivinama i mora da se krati amortizer ali ne mora kompletno nego moze samo osovina (nije bas pravilno ali u ovom slucaju kracenje kompletnog amortizera bi bio totalno nepotreban trosak i komplikacija) da se skrati da ne ispadne opruga... U zavisnosti od amortizera, treba ga skratiti 2-4cm, a to mozes i sam da uradis:

https://zafc.forumsr.com/t1696-skracivanje-osovine-amortizera-za-4cm-bez-rastavljanja-amortizera

I nije lose da se skrati stos guma posto kad se ostavi fabricke duzine onda je bas onako na granici funkcionalnosti.

I ovako izgleda kad se sklopi Wink

Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.  - Page 4 Slika0584

Poslednji izmenio YUgisa dana Pon 20 Feb 2012, 16:17, izmenjeno ukupno 1 puta

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od sugo Pon 20 Feb 2012, 16:15

Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.  - Page 4 P2200285

Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.  - Page 4 P2200287

neznam zasto nece da slike mi postavi...no nebitno,po mjerama bi trebala biti ficina jel tako???

znaci osovinu od mog amorta cu skratiti od 3-4cm.e sada nisam jos skidao,vjerojatno mislis od navoja rezati,hoce li ostati dovoljno postojeceg navoja ili cu morati narezivati na osovinu jer rezem postojeci???

EDIT: Sredio sam ja linkove, nemoj kopirati difektan link nego samo kopiraj link pod nazivom FORUM na imageshacku Wink I ne treba da otvaras onaj prozor za ubacivanje slika nego direkno kopiras u ovaj prozor za poruku Wink YUgisa

Poslednji izmenio sugo dana Pon 20 Feb 2012, 16:20, izmenjeno ukupno 1 puta
sugo
sugo
OHV 767ccm 30ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BaronNS Pon 20 Feb 2012, 16:35

Znam par likova koji su stavljali ove Fićine opruge na Yuga bez skraćivanja amortizera,ali bilo bi dobro ipak da ih strugar preradi.
BaronNS
BaronNS
OHV 843ccm 34ks

Broj poruka : 189
Datum upisa : 18.02.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od sugo Pon 20 Feb 2012, 16:35

Hvala za slike!! Nisam informaticki potkovan Smile)...

Ficuka je vjerojatno sa prostora dalmacije,pa nije sol izjela opruge,jer i karoserija sa koje je skinuto je "zdrava" mada vec rsva raskopana...ima 10ak.dana da sam ih uzeo,stavio ih malo u naftu da se saperu i sada "privlacno" izgledaju mada im je 30ak.godina.
daj samo jos reci/te dali treba narezati navoj na osovinu posto je potrebno je sjeci da to znam pa cu odnijet tokaru ili ako je samo sjec,sjec to cu sve sam odradit....

sto se tice protezanja,gledao sam svog tempa bas u vezi toga kada krece,neprimjetim okom da tone zadnji kraj,vec da se prednji izvlaci toliko da vizuelno cca.10cm se prednji dio karoserije t.j.prednji blatobran se izdize od gume toliko a strazni se neprimjeti da tone..tako da to protezanje je sve vezano za prednji kraj,mislim ove standardne opruge koje su bespotrebno toliko duge i rastezajuce...

Hvala baronNS!
nije problem odnijet cu ih svakako tokaru da to odradi cisto iz "sigurnosnih" razloga i nekako razum govori ako kraca opruga da treba i krace tijelo amorta,t.j. kretanje a.osovine...

EDIT: Koristi opciju EDIT, nemoj pisati dve poruke jednu za drugom u roku od par minuta. YUgisa
sugo
sugo
OHV 767ccm 30ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od BaronNS Pon 20 Feb 2012, 16:42

Logično. Pametnjakovic
BaronNS
BaronNS
OHV 843ccm 34ks

Broj poruka : 189
Datum upisa : 18.02.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 20 Feb 2012, 16:54

https://zafc.forumsr.com/t1696-skracivanje-osovine-amortizera-za-4cm-bez-rastavljanja-amortizera

Tu ti je sve objasnjeno sta trebas tacno raditi, fabricki navoj se sece a novi se reze na taj uzi deo osovine i jos se dodatno u duzini 4cm stanjuje osovina. I na novi navoj ide 12 matica ne 10 kao fabricki... Otici cu kasnije u podrum pa cu slikati jedan fabricki amortizer i obeleziti tacno sta se sece i gde se reze pa cu postaviti u tu temu...

Inace lepo izgledaju opruge, bas su ocuvane s obzirom na godine...

Sto se tice toga da se neskracuje, moze i bez toga ali opruga nece biti nategnuta i desice se sigurno sitacija takva da se izvuce skroz amortizer i onda opruga ispadne iz lezista a i solja spadne i ispadne lezaj na solji i onda bude katastrofa...

Sto se tice istezanja, pa obicno se istegne napred zato sto se sabije zadnjica pa se prebaci sva tezina... Jedino ako ti nisu propali prednji amortizeri pa da nema otpora nikakvog na istezanju, a manje ce se istezati sa ovim orpugama jer ce biti i kraci amortizer Wink On ce uvek da se istegne koliko mu amortizer to omogucava Wink

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od junior45 Sre 22 Avg 2012, 22:57

kakve opruge preporucujete za Y-45? posto je on malo laksi,sve je fabricko na njega i sad kad sam gibanj uradio mozes opusteno da se provuces ispod njega,a to me malo nervira..dali je bolje da se stave ficine opruge ili da se skrate ove moje..posto kad se nalegnem padne auto dole dosta (5-10cm)
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Broj poruka : 35132
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Čet 23 Avg 2012, 08:41

Sta je bolje zavisi sta zelis... Ja sam uvek za to da se zamene fabricke opruge za neke tvrdje...

U svakom slucaju, tu ti je objasnjeno koliko mozes ici sa fabrickim oprugama:
https://zafc.forumsr.com/t2267-odredjivanje-limita-spustanja-prednjice-uz-zadrzavanje-adekvatnog-funkcionisanja-trapa-yugo-florida-z101

Inace sam gore napisao da se fabricki amortizeri krate od 2 do 4cm da bi se ugradile ficine opruge ali na kraju se ispostavilo da ima amortizera koji zahtevaju i 6cm... Thumb Down Izem ti ja proizvodjace kada im je tolerancija par cm...

Ugradnja ficinih i peglicinih opruga, skracivanje fabrickih. Uparivanje amortizera sa oprugama.  - Page 4 Dsc00010pjf

Evo ti kako izgleda 45ica sa Ficinim oprugama tj ima amortizere i opruge kao oni par poruka iznad postavljeni...

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od junior45 Čet 23 Avg 2012, 10:18

znaci da se malo skrate amortizeri,i da se strave ficine opruge..a koliko treba da se skrate zavisi od toga na koje sam amortizere nabasao.. Laughing
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Broj poruka : 35132
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Čet 23 Avg 2012, 10:42

Tako je Wink Usustini treba toliko skratiti toliko da bude opruga 5mm sabijena na amortizeru kad je namontirano... To je dovoljno da opruga bude dovoljno sabijena da stoji stabilno na amortizeru a opet nece biti drasticno skracen hod na izvlacenje pa necete imati nekih problema da tocak ostane u vazduhu kada prelazite preko nekih vecih neravnina...

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Crazy128 Sub 16 Mar 2013, 18:18

Koja opruga i od kog auta moze da se stavi na kecev amortizer da je malo tvrdja 25kg+ i da je priblizna sa duzinu? hvala Smile
Crazy128
Crazy128
SOHC 1290ccm EFI 67ks

Broj poruka : 2816
Godina : 34
Datum upisa : 10.12.2012

https://www.facebook.com/LeWolf90

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 4 od 4 Prethodni  1, 2, 3, 4

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu