Turbo na obicnom motoru(u fazi izrade)
+8
Miljan
MarkoIrmes
junior45
gici
nesa-zeka
jollyjumper
Crazy128
Milos
12 posters
Zastava Forum :: Mehanika :: Tuning
Strana 1 od 4
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Turbo na obicnom motoru(u fazi izrade)
Evo nekog mog projekta...
Motor 1.1 obican
Usisna grana efi yugo
Pumpa goriva 3-bara
Ecu-digifant 1 2.0 8v
A evo i video snimka,fale jos neki senzori,prekidaci na klapnu gasa itd da bi se uspostavio bolji rad...
Motor 1.1 obican
Usisna grana efi yugo
Pumpa goriva 3-bara
Ecu-digifant 1 2.0 8v
A evo i video snimka,fale jos neki senzori,prekidaci na klapnu gasa itd da bi se uspostavio bolji rad...
nesa-zeka- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 61
Godina : 37
Datum upisa : 20.09.2015
Re: Turbo na obicnom motoru(u fazi izrade)
Svaka cast na izradi
Koliki pritisak gura turbina?
Koliki pritisak gura turbina?
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4104
Godina : 28
Datum upisa : 05.05.2012
Video sam juce snimak,svidja mi se ideja,samo deluje kao da ima malo grub rad..jel motor tog ecu imao senzor bregaste kad tako malo brljavi? I da li mozes sam da ga programiras? Imam mnogo pitanja
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Jos uvek neznam koliki pritisak gura turbina...
Nisam siguran da li ima senzor bregaste,moram da se konsultujem sa jednim drugarom,jer sam sve zice skoro posekao i posle sastavljao polako gde sta ide.. pobudu za kompjuter sam uzeo sa komutatora od 7-og pina,ali na ovome kompjuteru ta zica ide na razvodnik jer ima 3 zice,tj od razvodnika 3 zice idu direktno u kompjuter... slazem se da ima neravnomeran rad narocito kad se dodaje gas... imam jos dosta stvari da se poboljsaju...
Nisam siguran da li ima senzor bregaste,moram da se konsultujem sa jednim drugarom,jer sam sve zice skoro posekao i posle sastavljao polako gde sta ide.. pobudu za kompjuter sam uzeo sa komutatora od 7-og pina,ali na ovome kompjuteru ta zica ide na razvodnik jer ima 3 zice,tj od razvodnika 3 zice idu direktno u kompjuter... slazem se da ima neravnomeran rad narocito kad se dodaje gas... imam jos dosta stvari da se poboljsaju...
A ti ne koristis senzor radilice,nego razvodnik kao pobudu? Tj to je izlaz za obrtometar koliko znam..ja mislim da je tu kod tebe problem sto komp ne zna tacan polozaj motora,nego dobija pobudu tek kao razvodnik okine za varnicu,pa ti kasni ubrzgavanje goriva.. kako si zavario granu?
Bravo, obavestavaj nas o progresu i pisi detalje, Jako zanimljivo za videti.
Ovaj komp koliko sam gledao po semi nema senzor radilice,fali mi potenciometar ili 2 prekidaca koji stoje na klapni gasa,onda mi fali jos i senzor za temperaturu motora koji salje podatke u komp,lamda sonda mi isto treba itd...
Pa obicnu granu od juga sam skratio i sa co2 zavario turbinu za nju...
Pa obicnu granu od juga sam skratio i sa co2 zavario turbinu za nju...
Aha,ima prekidac za ugao gasa,a ne potenciometar? Jel znas,jel sve dizne ubrzgavaju u isto vreme ili je sekvent ubrzgavanje? A reci mi,jel ti vakuum razvodnika spojen na usisnu granu?
Jedan dzek sa dve zice izlaze za dizne tj plus od kontakta i minus dobivaju od kompa,pa se posle te dve zice razdvajaju u 8 zica tj 4 dzeka,sto bi trebalo da znaci da sve 4 u isto vreme bacaju gorivo...
Probao sam sve 4 dizne na 2 baterije i cakcu,otvaraju i zatvaraju...
cuje se i na snimku kako rade...
Vakum je spojen na usisnu granu,a probao sam i bez njega isto je...
A i morao sam palenje pomeriti suprotno u smeru kazaljke na satu da bih ga upalio,jer pre ovoga je bio obican karburator i razvodnik je postavljen tako jer najbolje radi...
Probao sam sve 4 dizne na 2 baterije i cakcu,otvaraju i zatvaraju...
cuje se i na snimku kako rade...
Vakum je spojen na usisnu granu,a probao sam i bez njega isto je...
A i morao sam palenje pomeriti suprotno u smeru kazaljke na satu da bih ga upalio,jer pre ovoga je bio obican karburator i razvodnik je postavljen tako jer najbolje radi...
pa bez vakuuma i moras malo da poranis paljenje..
onda mora da ti je problem do svecica sto lose radi,video sam par puta kad se stavi turbo na atmo motor da ima problema sa losim radom motora..upravo zbog svecica..mada u tvom slucaju mozda preliva gorivo,pa zato lose radi,verovatno ce proraditi bolje kad stavis sondu..
mozda bi trebao da maf stavis horizontalno,mozda tako ocitava da vise vazduha prolazi pa zato se pati sa viskom goriva..
onda mora da ti je problem do svecica sto lose radi,video sam par puta kad se stavi turbo na atmo motor da ima problema sa losim radom motora..upravo zbog svecica..mada u tvom slucaju mozda preliva gorivo,pa zato lose radi,verovatno ce proraditi bolje kad stavis sondu..
mozda bi trebao da maf stavis horizontalno,mozda tako ocitava da vise vazduha prolazi pa zato se pati sa viskom goriva..
Stavljao sam ga i horizontalno i isto,jedno sam primetio kad radi na ler i pritisnem malo klapnu unutra od protokomera on bolje radi,i kad ga turiram ja mu guram klapnu bolje nabija gas... onda icupam vakum crevo od regulatora pritiska goriva i opet isto...
Par puta mi se desi kad ga upalim radi 2-3-4 sekunde i ugasi se...
A takodje isto kad dam jaci gas kao da prekine dotok goriva i ne reaguje 2-3 sekunde pa krene da trokira da se muci i na kraj se ugasi...
Sada se nesto razmisljam da izbacim ovo sve ako ne uspem da mu uspostavim normalan rad,da mu stavim jedan karburator ispred turbine tj gde turbina usisava vazduh,a izlaz iz turbine direktno u usisnu granu samo moram postaviti dobro da mi ne bi vakum spljostio creva...
A takodje isto kad dam jaci gas kao da prekine dotok goriva i ne reaguje 2-3 sekunde pa krene da trokira da se muci i na kraj se ugasi...
Sada se nesto razmisljam da izbacim ovo sve ako ne uspem da mu uspostavim normalan rad,da mu stavim jedan karburator ispred turbine tj gde turbina usisava vazduh,a izlaz iz turbine direktno u usisnu granu samo moram postaviti dobro da mi ne bi vakum spljostio creva...
problem do mape,mozda mu daje mnogo goriva pa presisava..ameri su radili sa karbom turbo sisteme,al karb stoji na svoje mesto..tu moraju regulatori goriva koji ce drzati pritisak 0.2 bara+ pritisak izmedu karba i turba..kako to radi izmedju,ne znam,jos nisam saznao,al je moguce uraditi da radi kad je karb na svoje mesto..
Nisam bas siguran da taj ECU podrzava rad u nadpritisku.
On fabricki ne podrzava,ali bi opet koliko toliko morao da radi na leru tj kada se ne vozi nego samo turiranje a i turbina ne verujem da ima veci pritisak od 0.3-0.4bara
Na leru ok i dok se turbina ne zavrti redovno, ali opet puno je tu raznih promenjivih da bi to prosto funkcionsalo cak i na leru kad bi sve povezao kako treba. Uostalom, cak i da proradi kako treba u obrtajima gde turbo ne proizvodi pritisak, kako si mislio da resis problem kad treba da radi sa nadpritiskom?
Mozda nekim regulatorom pritiska,jos jedno dve dizne sa prekidacem na usisnoj grani da se pale kada predje u nadpritisak itd...
regulator pritiska obavezno ako ides vise od bara..a ideja za dizne u grani nisu lose
1bar je bas mnogo,do 0.3-0.4bara ce meni biti dovoljno,da bi atestirao ovaj obican motor,a imam drugi 1.3 motor koji sam kompletno uradio,karike,lezajevi,svi dihtunzi,svi semerinzi itd...
Pretpostavljam da sistem ima MAP senzor a on moze da predstavlja problem jer verovatno ne moze da iscita signal kad motor predje u rezim rada pod nadpritiskom.
1 bar vozi jedan amer sa turbom,a znam da je jedan vozio 0.7 sa superchargerom..
Sa obicnim motorom vozi sa 1bar???
Pa sta znam,cackacu ga jos neki dan,pa ako ne uspem onda cupam sve...
Pa sta znam,cackacu ga jos neki dan,pa ako ne uspem onda cupam sve...
evo slike od tog yuga,ima karb,vozi 1 bar na fabricki motor al ima msd paljenje..
Nemoguce je da na obican karburator ovako radi,mozda ga je prepravljao...
nesa-zeka ::Stavljao sam ga i horizontalno i isto,jedno sam primetio kad radi na ler i pritisnem malo klapnu unutra od protokomera on bolje radi,i kad ga turiram ja mu guram klapnu bolje nabija gas... onda icupam vakum crevo od regulatora pritiska goriva i opet isto...
To sto pominjes zovu Blow thru turbo, najcesce koriste Dellorto DHLA ili Weber DCOE karburator sa izvodom za vakum i posebnim turbo diznama koje naravno ima da se kupe zavisno od velicine motora. I zanimljivo je da radi. Ako se dobro secam, kada me je to zanimalo, cesto su imali problema sa smesom na turazi, obican karburator ne uspe da izgura dovoljno benzina, pa smesa bude siromasna. Kada ga naprave da bude dobra smesa na turazi, onda je prebogata na malim obrtajima ili leru. E sad te turbo dizne i taj vakum na karbu koji se povezuje sa turbinom to resava. To je jedan od prvih sistema koji su se koristili za nadpunjenje, koristili su se i sa turbinom i sa superpunjacem. Danas je najlakse to videti na Bubama, entuzijasti se i dalje bave time. A to izgleda obicno ovako.
Cesto koriste i karburatore sa motocikla-probaj da nadjes kako na njih nabacuju turbo ili Holi karburatore (skupi su i tesko se nalaze kod nas-skoro nemoguce)...ali ti tipovi karburatora rade posao odlicno, daleko bolje od karburatora koji fabricki idu na automobile.
Ako si stigao do ovde, verujem da ces jos lakse srediti i deo sa karburatorom. Svaka cast i samo napred, voleo bi da uzivas u voznji ovako necega i nas da naucis nesto o tome. To je nesto sto ja mogu da ti kazem, mozda ti pomogne u buducnosti, mozda i ne.
Evo i Bi turbo na karb
moguce je,al mora da bude dobra kontrola goriva i paljenja,kao i na svaki turbo sistem..
ovaj je sa kompresorom,vozi 0.7 bari i ima hladjenje klipova,kao dodatna predostroznost..
ovaj ima megasquirt 2..
ovaj je sa kompresorom,vozi 0.7 bari i ima hladjenje klipova,kao dodatna predostroznost..
ovaj ima megasquirt 2..
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» 1.3 Turbo i 1.4ie Turbo iz Fiat Una - ugradnja, razlike, prednosti i mane
» Elektricni turbo na zastavi
» Elektricni turbo
» explozije u motoru
» Instalacije na EFI motoru