Kompresija motora
+17
fox_87
Nikola I.
YugoKoral55
sasacv68
Milos
Zuty
kosor
Mitke
Miljan
zile
Predrag B.
YugoM55
Crazy128
YUgisa
junior45
miljanxXx
toni79
21 posters
Strana 3 od 5
Strana 3 od 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Kompresija motora
Nije. To je davač temperature. Davač pritiska ulja ti je na bloku, pored iberlaufa.
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
YugoKoral55- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 673
Godina : 27
Datum upisa : 24.05.2013
Danas sam merio kompersiju dobro ugrijanog motora, nakon 17-tak pređenih kilometara i rezultati su sledeći:
1. cilindar - 8,2
2. cilindar - 9 (trebam da napomenem da je svećica bila okupana uljem što, pretpostavljam, sugeriše da je uljna karika vrisnula, a uljni film u cilindru je, valjda, razlogom ovako dobre kompresije u drugom cilindru
3. cilindar - 8
4. cilindar 8,4
Ovo su rezultati nakon prvog verglanja, naravno. U drugom verglanju kompresija je u svakom cilindru skočila do 9, čak i 9.5, šta se naravno i pretpostavlja i nije merodavno.
Da li je ovaj motor zreo za generalnu?
1. cilindar - 8,2
2. cilindar - 9 (trebam da napomenem da je svećica bila okupana uljem što, pretpostavljam, sugeriše da je uljna karika vrisnula, a uljni film u cilindru je, valjda, razlogom ovako dobre kompresije u drugom cilindru
3. cilindar - 8
4. cilindar 8,4
Ovo su rezultati nakon prvog verglanja, naravno. U drugom verglanju kompresija je u svakom cilindru skočila do 9, čak i 9.5, šta se naravno i pretpostavlja i nije merodavno.
Da li je ovaj motor zreo za generalnu?
toni79- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 280
Datum upisa : 15.06.2012
Ako je manometar tacan, onda nema jos puno u sebi, to je prilicno slaba kompresija.
Najveca vrednost koju pokaze je merodavna i drzis manometar dok ne pokaze najvecu vrednost.
Na to moze da utice i ispravnost anlasera i napunjenost akumulatora, znaci mora bas dobro da vergla da bi dobio tacan podatak.
Na to moze da utice i ispravnost anlasera i napunjenost akumulatora, znaci mora bas dobro da vergla da bi dobio tacan podatak.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Ju ladno, nisam ni skontao ovu pretposlednju recenicu Povlacim sto sam rekao u prethodnoj poruci Sto kaze Miljan, vergla se dok se ne ustali odredjena vrednost. I ja vise volim merenje na hladnom motoru, mada obicno je razlika oko 2 bara izmedju hladnog i toplog.
Pa i da predpostavimo da je rezultat merenja tacan, sa ovom kompresijom se moze izgurati jos godinu, godinu ipo sigurno...
Nikola I.- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2252
Godina : 29
Datum upisa : 07.05.2015
Nikola i da pretpostavimo da se auto vozi 1000 km godisnje moze da izdrzi jos nekih 50 godina? Ili lupam 10-15 000 mesecno ma tako moze da izdrzi recimo 5 meseci? Ne gleda se to koliko moze u godinama da izdrzi.
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
- Broj poruka : 8662
Godina : 34
Datum upisa : 25.03.2011
Pa sad ako cemo tako gledati, onda ne mozemo ni da komentarisemo koliko ce da predje Kad se kaze vremenski period, misli se na to koliko neki auto prosecno prodje, a za prosecnog vlasnika Zastave, ja bih rekao da je verovatno neki prosek najverovatnije 5000 do 8000km godisnje (za prosecnog forumasa je verovatno manji ). Ne mozes ni u proseku reci koliko 1000km ce preci jer i to zavisi od puno toga, ko kako vozi i odrzava u narednom periodu... Ima ljudi koji se potrude da produze taj period dok ima onih koji sahrane motor po ubrzanoj proceduri... Niti je svaki motor isti, neki potraju 50.000km a neki 300.000+km pre generalke...
Mitke ::Nikola i da pretpostavimo da se auto vozi 1000 km godisnje moze da izdrzi jos nekih 50 godina? Ili lupam 10-15 000 mesecno ma tako moze da izdrzi recimo 5 meseci? Ne gleda se to koliko moze u godinama da izdrzi.
Kada sam naveo vremenski koliko moze da izdrzi uzeo sam u obzir prosecnu kilometrazu koju uglavnom prelaze vozaci zastavinih vozila. To je godisnje odprilike 5-8.000 km, pa i do 10.000 km... Uz normalan "stil" voznje vremenski to mu dodje toliko...
Nikola I.- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2252
Godina : 29
Datum upisa : 07.05.2015
Zna li neko koliko kosta merenje kompresijeu servisima?
Video sam neke manometre za 2000 po oglasima, pa ne znam da li se isplati da uzimam jedan ili da mi izmere u servisu.
http://goo.gl/mufn7W
Video sam neke manometre za 2000 po oglasima, pa ne znam da li se isplati da uzimam jedan ili da mi izmere u servisu.
http://goo.gl/mufn7W
fox_87- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 634
Godina : 37
Datum upisa : 28.02.2013
Dobar je taj iz Novog Pazara, ja sam uzeo mada verujem da laze oko 2 bara Kompresija se meri obicno posle podesavanja ventila, a ako budu podesavali ventile, mislim da merenje kompresije nece naplacivati, ali stelovanje ventila je oko 1000din, mada ne govorim iz iskustva
Vise ti se isplati da kupis manometar, sad su dosta jeftini.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
2 bara nije malo ako laze
Zuty- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2224
Godina : 30
Datum upisa : 17.06.2013
Pa dobro, ali ako meri dobro, uvek mogu lako da dodam 2 bara na rezultat
Ne razumem posto sam ja merio na jugicu s ovim manometrom i pokazalo losu(sto i mislim da je tako da ne laze manometar) na skroz hladan motor a s druge strane pak gledam sto na iber nema nikakvog znaka da duva ili tako to-
Zuty- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2224
Godina : 30
Datum upisa : 17.06.2013
mozda je glava izgorela
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
YUgisa ::Dobar je taj iz Novog Pazara, ja sam uzeo mada verujem da laze oko 2 bara Kompresija se meri obicno posle podesavanja ventila, a ako budu podesavali ventile, mislim da merenje kompresije nece naplacivati, ali stelovanje ventila je oko 1000din, mada ne govorim iz iskustva
Pa onda da uzmem merac. Mogu izmeriti sada sebi, zetu, ujaku, a i ubuduce kada budem kupovao bolji auto . Evo zasto hocu da izmerim kompresiju, pusta mi ulje na dihtungu motora, kod izduvne grane, i izbacuje ulje kroz auspuh, koliko sam cuo to znaci da su otisle gumice ventila a mozda i neki ventil, na benzinu klaparaju ventili na pri vecem rpm-u, dok se na plinu ne cuju. Maksimalno na plinu ide 115km/h. Na iber duva, na auspuh dimi jer sagoreva ulje naravno. Dobro vuce i startan je motor, tu i tamo promeni malo zvuk na leru, mozda i zbog hladnijeg vremena. Sve u svemu ne gasi se, ne trza, ide dobro sa svojih 120.000km.
Ne isplati mi se da za auto koji vredi 400e radim remont motora koji kosta 250e, al ako je kompresija ok, i pokaze se samo na jednom ili dva klipa losije, onda bi se mozda i isplatilo da se otvori motor pa promeni karika,koji ventil,gumice,dihtung,nasteluje... al nisam ja te srece
PS. vidim da se na ovim manometrima pomjinje 16 i 21mm, pretpostavljam da je to navoj svecice, koji pase na zastavu?
fox_87- OHV 1295ccm 61ks
21mm je na zastavu,mozda je to za koji kljuc ide nastavak sto se uvrce u glavu..
Nije, ima dva razlicita tipa navoja Pa ne moram biti u pravu, ali mislim da samo ako je kompresija niska a ujednacena po klipovima, onda vredi menjati karike, ako nije ujednacena onda mislim da verovatno cilindri nisi jednaki pa da ce nove karike kratko potrajati.
Ja sam sad stavio svecicu za 16 kljuc pa pase 120k nije mnogo,moze da se karici sigurno
Mislim da kod svecica postoji samo dva tipa navoja, ali postoje razlicite duzine i par razlicitih dimenzija kljuceva, te 16ke su za 16v motore gde je malo prostora izmedju dve bregaste. Mogu proveriti kasnije, ali cini mi se da nisu isti navoji, manji je 16 a veci 21mm kljuc. I taj manji uvrces u ovaj veci.
Nisam ni znao, ali komsija ulicu do mene radi mehaniku, ima manometar. Tako da cu sutra izmeriti kod njega.
Sto se tice ovog problema sa uljem,kaze mi da bi zamena ventila ili obrada ,kako to vec ide,svih gumica,dihtunga,ravnjanje glave,stelovanje, izaslo oko 100e. To mi kao laiku deluje ok ?
Javljam sta je sutra pokazala kompresija, pa cu da se konsultujem i sa vama ovde
Sto se tice ovog problema sa uljem,kaze mi da bi zamena ventila ili obrada ,kako to vec ide,svih gumica,dihtunga,ravnjanje glave,stelovanje, izaslo oko 100e. To mi kao laiku deluje ok ?
Javljam sta je sutra pokazala kompresija, pa cu da se konsultujem i sa vama ovde
fox_87- OHV 1295ccm 61ks
dodas jos toliko izmenjas i karike i tako to i imas motor koji ide jos dosta..
Izjalovilo se ovo oko merenja, manometar zavrsio kod komsije koji je u Bosni.
Tako da ce covek odraditi glavu pa cu izmeriti nakon toga, zao mi samo sto nemam rezultat pre i posle.
Tako da ce covek odraditi glavu pa cu izmeriti nakon toga, zao mi samo sto nemam rezultat pre i posle.
fox_87- OHV 1295ccm 61ks
Strana 3 od 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Skidanje motora
» Kompresija sa 1.3 glavom
» Kompresija i gubitak snage
» Tuning EFI motora
» Obrtaji motora
» Kompresija sa 1.3 glavom