Kompresija motora
+17
fox_87
Nikola I.
YugoKoral55
sasacv68
Milos
Zuty
kosor
Mitke
Miljan
zile
Predrag B.
YugoM55
Crazy128
YUgisa
junior45
miljanxXx
toni79
21 posters
Strana 2 od 5
Strana 2 od 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Kompresija motora
ljudi da ne otvaram novu temu, reci te mi dali zbog loseg brega na bregastoj cilindar moze da pokazuje losu kompresiju? i da li moze da se vidi nekako bez otvaranja poklopca da li bregasta u pitanju ?
zile- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 933
Godina : 29
Datum upisa : 03.08.2012
Moze ako ne otvara ventil kako treba.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Pa skini poklopac, to bar nije problem, drzi ga 8 srafcica, i posle samo zameni dihtung kad budes vracao
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
- Broj poruka : 8662
Godina : 34
Datum upisa : 25.03.2011
Posle pređenih 30.000km vožnje na gas, motor z101 (1989.god.) je produvao, a izmerio sam kompresiju 7,7,4,6, pri spoljnoj temp 7 stepeni. Planiram staviti glavu motora iz 1984.god., sa otvorom za zavrtnjeve M12. Nadam se da je neko imao ovaj slučaj.
kosor- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 3
Datum upisa : 15.03.2013
Posedujem dve glave motora, jednu italijansku 128A 000 i drugu našu 128A 064...Generalno gledajući, postoji li kakva razlika u kvaliteti same glave?
toni79- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 280
Datum upisa : 15.06.2012
Evo da ne otvaram novu temu, Auto kad je prazan leti kao munja sve odlicno pali na plin potrosnja veoma dobra znaci ide kao zmaj, ali cim u njega sednu 5 osobe on nacisto izgubi snagu pa cak i vise od duplo manje snage tad ima, po ravnom putu pa nekako se kotrlja (dosta slabo) ali na uzbrdici i to ne nekoj, onako blagih gusi se 3-om jedva nikako pa ide onda 2-ga a i u toj brzini gas je dat vise od pola ali ne vuce uopste skroz pocne da gubi obrtaje, vozio sam dosta jugica i zastave i neki od njih idu slabije od mog keca prazni, ali kad su puni ne izgube toliko snagu, znaci vuku lepo, sto mi nikako nije jasno. I evo bas sad bio na jednom jezeru s drustvom i jedva sam izaso(2-pun gas skoro on jedva obrtaju samo padaju li padaju, vuce se ko pijan ) i posle otprilike 50-tak predjenih kilometara mucenjem smanji mu se ler gas i gasi se i hoce da se upali lampica za ulje na nekoliko sekundi i kad stignem ostavim ga malo da se ohladi sat vremena i opet kao nov ler gas normalan i to sve,(temperaturu ne dize toliko, znaci normalno, mozda i manje od nekih), stajao sam tako pogledam ulje ali ima ulja, problem mi se javljao i ranije ali ne idem cesto na brdovita mesta pa se nisam zalio. Ja sumnjam na kompresiju ali opet nzm, ne bi on iso onako lud kad je prazan, pa ko mi mozete ovako na nevidjeno dati neki odg? Problem je isti i na plin i na benzin, Zastava je 1984 god gtl, kod mene je 10 god i nijednom mu motor nije otvaran osim zamene lamele pre 4 god niti ventili stelovani niti nista, osim ono klasicno zamene filtera i kaisa...
Zuty- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2224
Godina : 30
Datum upisa : 17.06.2013
Moze biti dosta faktora. Smesa nije dobro podesena, plin nije dobro nastelovan,...
Drugaru se prosle godine desavalo da auto puni odlicno u prvoj i drugoj a trecu ni da cuje, samo padaju obrtaji. Puknuta kapa je bila problem.
Prva stvar odakle bi posao, proveri kakve su svecice, proverio paljenje, proverio kablove. Moze da bude i da je karburator zaprljan od naseg ''divnog'' goriva pa mu treba ciscenje.
Drugaru se prosle godine desavalo da auto puni odlicno u prvoj i drugoj a trecu ni da cuje, samo padaju obrtaji. Puknuta kapa je bila problem.
Prva stvar odakle bi posao, proveri kakve su svecice, proverio paljenje, proverio kablove. Moze da bude i da je karburator zaprljan od naseg ''divnog'' goriva pa mu treba ciscenje.
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4104
Godina : 28
Datum upisa : 05.05.2012
mozda bi trebao prestelovati ventile i sve ostalo odraditi,znaci neki redovan servis kod nekog redovnog majstora,da sve pregleda..mada mozda imas problem sa lezajem nekim,koji pod opterecenjem se mnogo teze okrece pa zato ide losije kad je pun auto..ili su jednostavno teski putnici
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Resih da kupim drugi motor...a pre kupovine bi bar proverio stanje kompresije.
Kolika bi bila zadovoljavajuca - normalna kompresija (u barima), za motor u radu, da motor moze lepo da pali, odnosno nema problema pri hladnom vremenu.
Na sta jos obratiti paznju, prilikom pregleda: da je kompresija ujednacenapo cilindrima, dali gasi lampicu ulja isl...
Molim iskusne clanove za preporuku.
Kolika bi bila zadovoljavajuca - normalna kompresija (u barima), za motor u radu, da motor moze lepo da pali, odnosno nema problema pri hladnom vremenu.
Na sta jos obratiti paznju, prilikom pregleda: da je kompresija ujednacenapo cilindrima, dali gasi lampicu ulja isl...
Molim iskusne clanove za preporuku.
sasacv68- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 123
Godina : 56
Datum upisa : 06.12.2013
Idealna je 11-12, a sve preko 10 je dobro, samo sto ces tesko naci takav motor, jer to retko ko prodaje.
Bitnije je da je ujednacena po cilindrima, a i sa 8 ce on da pali bez problema i ide.
Bitnije je da je ujednacena po cilindrima, a i sa 8 ce on da pali bez problema i ide.
Ok hvala, sutra bi to trebao da odradim...situacija je otprilike sledeca, po prici:
auto je ostavljen po strani jer je propala karoserija, vlasnik je kupio drugi...ovaj povremeno palio, zadnji put u junu-julu. Kaze da je motor bio ˝dobar˝, da nije trosio ulje, da nije imao problema...i naravno to treba nekako proveriti, tj potvrditi, jer se radi o prijatelju prijatelja...
Znaci moze se reci da je donja granica 8 bar ? i da li je to kompresija merena na hladno ili toplo ?
A savet oko redosleda provere, da li prvo meriti kompresiju ili prvo pokusati da se upali na kratko ili pak obrnuto (autu je verovatno ispustena voda) -u svakom slucaju, se nece ni zagrejati dovoljno, a defakto su trenutno cilindri suvi.
auto je ostavljen po strani jer je propala karoserija, vlasnik je kupio drugi...ovaj povremeno palio, zadnji put u junu-julu. Kaze da je motor bio ˝dobar˝, da nije trosio ulje, da nije imao problema...i naravno to treba nekako proveriti, tj potvrditi, jer se radi o prijatelju prijatelja...
Znaci moze se reci da je donja granica 8 bar ? i da li je to kompresija merena na hladno ili toplo ?
A savet oko redosleda provere, da li prvo meriti kompresiju ili prvo pokusati da se upali na kratko ili pak obrnuto (autu je verovatno ispustena voda) -u svakom slucaju, se nece ni zagrejati dovoljno, a defakto su trenutno cilindri suvi.
Na hladno, prvo meri kompresiju pa onda pali, jer ako verglas ili ga upalis svaki sledeci put ce biti veca.
Da, moze se reci da je 8 bar donja granica i ako je ujednacena takav motor ce raditi normalno bar jos 30-40000km, jedino ces uzbrdo osetiti pad snage.
Da, moze se reci da je 8 bar donja granica i ako je ujednacena takav motor ce raditi normalno bar jos 30-40000km, jedino ces uzbrdo osetiti pad snage.
U sklopu ove teme, natrcah na dva odlicna teksta o merenju kompresije i tumacenju rezultata, pa rekogh da podelim, vredi procitati:
1. Merenje kompresije, Dragan Ružić
2. DIPLOMSKI RAD MJERENJE KOMPRESIJE NA MOTORIMA CESTOVNIH MOTORNIH VOZILA
Naravno, nemam nista protiv ni da administratori premeste linkove u temu dokumentacije, ali se meni ucinilo da je bas ovde zgodno - unapred se izvinjavam na eventualno losoj proceni.
1. Merenje kompresije, Dragan Ružić
2. DIPLOMSKI RAD MJERENJE KOMPRESIJE NA MOTORIMA CESTOVNIH MOTORNIH VOZILA
Naravno, nemam nista protiv ni da administratori premeste linkove u temu dokumentacije, ali se meni ucinilo da je bas ovde zgodno - unapred se izvinjavam na eventualno losoj proceni.
Da li neko zna koja je fabricka preporuka za kompresiju za nov DMB 1.1/1.3 motor?
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
10.37-11.73 bar
Hvala Gde nađe taj podatak?
U Haynesu za Zastavu.
Da ne otvaram novu temu..napisacu ovde..
Tokom voznje konstantno mi sijaju lampica od rucne kocnice (BRAKE) i lampica od ulja..toliko jako kao da je na kontaktu.. pa bih premerio kompresiju motora..i interesuje me kako se to radi, posto nemam nekog iskustva sa tim..da li se to radi preko nekog uredjaja i kako se on koristi..odnosno kako da je najjednostavnije premerim?
Tokom voznje konstantno mi sijaju lampica od rucne kocnice (BRAKE) i lampica od ulja..toliko jako kao da je na kontaktu.. pa bih premerio kompresiju motora..i interesuje me kako se to radi, posto nemam nekog iskustva sa tim..da li se to radi preko nekog uredjaja i kako se on koristi..odnosno kako da je najjednostavnije premerim?
YugoKoral55- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 673
Godina : 27
Datum upisa : 24.05.2013
Jel imaš dovoljno ulja u motoru?
te lampice nemaju veze sa kompresijom, već sa pritiskom ulja. Ili ga nema dovoljno, ili ne valja filter ili su stradali ležajevi...
te lampice nemaju veze sa kompresijom, već sa pritiskom ulja. Ili ga nema dovoljno, ili ne valja filter ili su stradali ležajevi...
Ulja ima dovoljno..izmedju one dve kose crtice na sipci..bas kako treba..sem tih lampica nista drugo se ne manifestuje..
Kako da proverim filter i lezajeve?
Kako da proverim filter i lezajeve?
Izmeri pritisak ulja. nakon starta motora trebalo bi da se ugasi lampica, a ukoliko svetli u vožni ne treba da voziš. Možda samo nešto nije u redu sa davačem pritiska.
Jedno laicko pitanje..kako da izmerim pritisak ulja? I gde se nalazi taj davac pritiska?
Davač ti se nalazi sa prednje strane bloka, ne možeš da ga promašiš. Treba ti odgovarajući manometar koji najčešće imaju majstori.
Strana 2 od 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Skidanje motora
» Kompresija sa 1.3 glavom