Grejanje u kolima - problem
+37
MARKO.M
jugota
ljuti
Sultan
d.stole
Marko Zemun
putopisac
junior45
dimmu
charjek
Nikola I.
Tatamata
Mitke
igor80
dragan77
Zuty
YugoKoral55
kokisa82
Crazy128
ristivoje
Nikola NS
castiel-87
Petar
Milos
Avijatichar
pilip
ZAC
Sima21
VPetar
Baggiolinho
cunji
kalasnjikov
miljanxXx
Miljan
Pedja
YUgisa
ladisz81
41 posters
Strana 13 od 17
Strana 13 od 17 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17
Re: Grejanje u kolima - problem
Hvala
Sta mi je raditi sa grejanjem, to sto ne greje dovoljno toplo i nema neke sredine pri stelovanju grejanja?
Sta mi je raditi sa grejanjem, to sto ne greje dovoljno toplo i nema neke sredine pri stelovanju grejanja?
dimmu- SOHC 1301ccm EFI 68ks
- Broj poruka : 3943
Datum upisa : 29.04.2015
Mozda nije dobro podseno, treba videti da li se slavina otvara skroz kad polugu pomeris skroz u desno u kabini Takodje klapna treba da se isto tako otvori u kutiji ventilacije. A onu za hladno treba zatvoriti.
ja imam vezicu tu, a to sto nece da greje bas bas,to je ili los mali hladnjak ili nedovoljna temperatura
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Da li imas te oprugice/vezice viska ili se samo hvalis kako imas?
Otvara se skroz slavina kada pomerim polugu ka desno u kabini. Obe sajle funkcionisu i otvaraju/zatvaraju kako treba.
Klapna mi je otvorena non stop sa vezicama dok ovu polugu ne sredim.
Temperatura je sada odlicna, bukvalno od hladnog starta pa 1km dalje lagane voznje oko 50km/h kazaljka vec stoji na pola, a creva koja idu do hladnjaka/slavine su vruca/vrela.
Do danas je bilo ujutru kada idem na posao, predjem 5-6km, a kazaljka jedva izlazi iz plavog..
Mozda sam ipak trebao skinuti mali hladnjak, ocistiti ga koliko je to moguce i zameniti i tu slavinu ali bojao sam se da cu se napatiti bezveze i mrak me je hvatao.
Otvara se skroz slavina kada pomerim polugu ka desno u kabini. Obe sajle funkcionisu i otvaraju/zatvaraju kako treba.
Klapna mi je otvorena non stop sa vezicama dok ovu polugu ne sredim.
Temperatura je sada odlicna, bukvalno od hladnog starta pa 1km dalje lagane voznje oko 50km/h kazaljka vec stoji na pola, a creva koja idu do hladnjaka/slavine su vruca/vrela.
Do danas je bilo ujutru kada idem na posao, predjem 5-6km, a kazaljka jedva izlazi iz plavog..
Mozda sam ipak trebao skinuti mali hladnjak, ocistiti ga koliko je to moguce i zameniti i tu slavinu ali bojao sam se da cu se napatiti bezveze i mrak me je hvatao.
Moguce. Izluftirao sam sistem, otvorio cep na aluminijumskom hladnjaku dok nisu prestali mehurici da idu i dok antifriz nije krenuo gore, dolio antifriza u ekspanzionu posudu i u tom ciklusu je 2x izvrteo ventilator hladnjaka.
Kad skupim vremena i hrabrosti stavljam onda novi hladnjak kabine i ovu polovnu metalnu slavinu sto sam kupio pa valjda se necu napatiti kao prosli put, dva dana patnje da vratim mali hladnjak na svoje mesto
Kad skupim vremena i hrabrosti stavljam onda novi hladnjak kabine i ovu polovnu metalnu slavinu sto sam kupio pa valjda se necu napatiti kao prosli put, dva dana patnje da vratim mali hladnjak na svoje mesto
Pa cuvaj se novih jer su vecina remontovana a nisam cuo dobra iskustva za njih
moze da se nadje
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Skoro godinu dana kasnije problemi se opet javljaju
Pricao sam sa YUgisom, hajde i ovde da okacim mozda ce neko uspeti da razresi ovu misteriju.
Automobil krece da duva mlako tek posle nekih 4-5km gradske voznje.
Temperatura se podize normalno, stoji za debljinu kazaljke ispod polovine skoro pa konstantno.
Bio sam kod YUgise i on je bas gledao sva creva su topla, slavina je otvorena, vazduha u sistemu nema.
Automobil krece da se greje onako kako treba sa maksimalno otvorenom slavinom tek posle nekih 20km voznje i to po sledecem rezimu:
Ako se vozi 50-60km/h duva mlako, ako se vozi 90km/h ili brze duva vruce.
Ventilator ne vredi paliti jer poluga za soferku/noge nije ok i cim ga upalim samo prebaci na noge i onda se soferka zamagli.
Takodje jako slabo izbacuje vazduh na soferku iako sve npr upalim na maksimum i pridrzim rukom polugu za soferku/noge on izbacuje nesto malo na soferku, nesto na ona dva otvora na instrument tabli (iako su zatvorena) i nesto izbacuje na noge.
U julu su zamenjeni mali hladnjak i slavina i sipan je nov antifriz, kao sto rekoh vazduha u sistemu nema, termostat je zamenjen prosle godine (ne znam sto to nisam upisao u servisnu knjigu ).
Da li neko ima teoriju sta bi tu mogao biti problem ili je to samo jos jedan od mnogih problema na ovom autu koje bi mogao poslati seriji
Pricao sam sa YUgisom, hajde i ovde da okacim mozda ce neko uspeti da razresi ovu misteriju.
Automobil krece da duva mlako tek posle nekih 4-5km gradske voznje.
Temperatura se podize normalno, stoji za debljinu kazaljke ispod polovine skoro pa konstantno.
Bio sam kod YUgise i on je bas gledao sva creva su topla, slavina je otvorena, vazduha u sistemu nema.
Automobil krece da se greje onako kako treba sa maksimalno otvorenom slavinom tek posle nekih 20km voznje i to po sledecem rezimu:
Ako se vozi 50-60km/h duva mlako, ako se vozi 90km/h ili brze duva vruce.
Ventilator ne vredi paliti jer poluga za soferku/noge nije ok i cim ga upalim samo prebaci na noge i onda se soferka zamagli.
Takodje jako slabo izbacuje vazduh na soferku iako sve npr upalim na maksimum i pridrzim rukom polugu za soferku/noge on izbacuje nesto malo na soferku, nesto na ona dva otvora na instrument tabli (iako su zatvorena) i nesto izbacuje na noge.
U julu su zamenjeni mali hladnjak i slavina i sipan je nov antifriz, kao sto rekoh vazduha u sistemu nema, termostat je zamenjen prosle godine (ne znam sto to nisam upisao u servisnu knjigu ).
Da li neko ima teoriju sta bi tu mogao biti problem ili je to samo jos jedan od mnogih problema na ovom autu koje bi mogao poslati seriji
Hm, ozbiljan problem. Ajd od prve stvari da se krene, da li gubi rashladnu tecnost? Da nisi menjao mali hladnjak, rekao bih da je zapusen. Ako je i slavina nova, ostaje da pusta na nekom crevu. Malo mi cudno to magljenje prozora kada duva na noge. Ili ti ulazi negde voda/antifriz u kabinu pa kada okrenes da duva po nogama isparava i zato magli, ili ti je zatvorena klapna za hladan vazduh spolja.
Mozda je i neko crevo malo busno/prslo pa neznatno gubi vodu ali ulazi i vazduh. Ja sam imao slicnih problema samo bez magljenja stakala i nije gubio vodu. Problem je bio u slavini. Verovatno je ostala poluotvorena, pa kada se ide brze greje toplije. Ako ti ne gubi tecnost, mislim da ti je problem slavina. Da li si stavio nove hladnjake?!
Mozda je i neko crevo malo busno/prslo pa neznatno gubi vodu ali ulazi i vazduh. Ja sam imao slicnih problema samo bez magljenja stakala i nije gubio vodu. Problem je bio u slavini. Verovatno je ostala poluotvorena, pa kada se ide brze greje toplije. Ako ti ne gubi tecnost, mislim da ti je problem slavina. Da li si stavio nove hladnjake?!
Poslednji izmenio Sima21 dana Čet 13 Dec 2018, 19:01, izmenjeno ukupno 1 puta
Sima21- SOHC 1290ccm 73ks
- Broj poruka : 3028
Godina : 40
Datum upisa : 28.08.2009
Jutru upalim auto, otvorim kapiju i isteram ga na ulicu a onda zatvorim kapiju. Sve ukupno 5 minuta, kazaljka se nije ni pomerila a vec duva mlako. Naravno, to sam ukljucivao ventilator na pocetku zime samo radi probe da vidim kako se grejanje manifestuje.
Generalno, ventilator startujem tek kada skala izadje iz belog jer smatram da je sve pre toga duvanje u prazno.
Em nema grejanja em se motor sporije zagreva.
Cim pocnem sa voznjom i predjenih par km, vec duva mlako a ubrzo pocinje i da duva toplo.
U principu mi kazaljka stoji za mm ispod pola a ventilator hladnjaka mi se pali kada kazaljka predje mm preko polovine.
Do sad mi se prozori nikada nisu maglili tako da sam i sa time zadovoljan, narocito kada pada kisa. Prozori suvi.
Nekog debelog minusa nije ni bilo pa ne znam kako bi otapao led ali mislim i da bi tada bilo sve ok.
Letos kada sam menjao dovodno i odvodno crevo goriva morao sam i da rasturam onu kutiju da bih mogao da svucem creva sa onih metalnih cevki tako da sam video mali hladnjak.
Bio je cist i u ok stanju.
Na skali od 1 do 10 ja bih moje grejanje ocenio sa 8. Jeste toplo ali mislim da bi sve to moglo za nijansu toplije. Naravno, nista ne diram ... jer ne znam gde je jeba.
Kod mene ventilator duva za sve pare, u toku voznje nema potrebe ni da ga startujem jer je sasvim dovoljno prirodno strujanje vazduha.
Generalno, ventilator startujem tek kada skala izadje iz belog jer smatram da je sve pre toga duvanje u prazno.
Em nema grejanja em se motor sporije zagreva.
Cim pocnem sa voznjom i predjenih par km, vec duva mlako a ubrzo pocinje i da duva toplo.
U principu mi kazaljka stoji za mm ispod pola a ventilator hladnjaka mi se pali kada kazaljka predje mm preko polovine.
Do sad mi se prozori nikada nisu maglili tako da sam i sa time zadovoljan, narocito kada pada kisa. Prozori suvi.
Nekog debelog minusa nije ni bilo pa ne znam kako bi otapao led ali mislim i da bi tada bilo sve ok.
Letos kada sam menjao dovodno i odvodno crevo goriva morao sam i da rasturam onu kutiju da bih mogao da svucem creva sa onih metalnih cevki tako da sam video mali hladnjak.
Bio je cist i u ok stanju.
Na skali od 1 do 10 ja bih moje grejanje ocenio sa 8. Jeste toplo ali mislim da bi sve to moglo za nijansu toplije. Naravno, nista ne diram ... jer ne znam gde je jeba.
Kod mene ventilator duva za sve pare, u toku voznje nema potrebe ni da ga startujem jer je sasvim dovoljno prirodno strujanje vazduha.
putopisac- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 280
Godina : 55
Datum upisa : 31.03.2018
putopisac- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 280
Godina : 55
Datum upisa : 31.03.2018
Steta je sto ga je neko mazao tim crnim sr...m....nikada mi nece biti jasno zasto ljudi tako upropaste karoseriju
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Koliko sam ja primetio ne gubi nigde antifriz. Slavina je stavljena polovna, metalna ali otvara i zatvara redovno.Sima21 ::Hm, ozbiljan problem. Ajd od prve stvari da se krene, da li gubi rashladnu tecnost? Da nisi menjao mali hladnjak, rekao bih da je zapusen. Ako je i slavina nova, ostaje da pusta na nekom crevu. Malo mi cudno to magljenje prozora kada duva na noge. Ili ti ulazi negde voda/antifriz u kabinu pa kada okrenes da duva po nogama isparava i zato magli, ili ti je zatvorena klapna za hladan vazduh spolja.
Prozori ostaju zamagljeni kada duva na noge jer bukvalno duva na noge mlako, a ja ili ako nas je vise u kolima naravno disemo i prozori se zamagle. Odmagle se kada duva na soferku ali to je vec posle 2-3km voznje, a to bas i nije prijatno kada vozis stalno stani/kreni.
U kabini nema nigde tragova da je ista vlazno/mokro, a klapna za hladan vazduh i jeste zatvorena to smo odmah gledali, za topao vazduh je otvorena kako treba i biti.
Iz kabine kada se gleda od gore ka dole prvo ide skroz desno za toplo, skroz levo za hladno i skroz levo da duva na soferku, tako je i otvorena slavina/klapna.
Za crevo ne verujem da je busno, negde bih malo primetio da kaplje ili da fali u posudi.
Hladnjak je kupljen "nov" iz Luksa auta sa kupinda, Sloba je rekao da je to u sustini polovan samo ofarban i sa Zastavinom oznakom u celofanu.
Bilo je sve super kada je sve zamenjeno, problem je poceo od ovih hladnijih dana kada sam probao prvu komandu za toplo da otvorim ali opet kazem gledali smo i slavinu iz motornog prostora, otvorena je.
Da znam sigurno sta je pa i da ne zalim, ovako da opet bacam novac da li je mozda slavina, mozda hladnjak, mozda ovo, mozda ono.. Malo mi je previse. Da je jedini problem na autu pa jos i ajde de, ovako je stvarno vec opasna zajebancija.
E pa sa vise putnika je normalno da se magle p[rozori dok je motor hladan...a posebno ako je usmereno na noge..i kod mene u Logisi se magli u takvim uslovima...nista cudno.
E onda sam skoro pa ubedjen da je mali hladnjak problem, tj. da je negde malo zapusen. Kod mene na 128-ici dok je bio stari mali hladnjak imao sam grejanje bukvalno posle 1km al me zezala slavina. Ostala otvorena, pa sam imao grejanje i leti. I u principu uvek je bilo ravnomerno grejanje, dal vozio brzo ili stajao na semaforu. I onda me cale "ubedi" da je mali hladnjak sa bivseg GTL-a u ok stanju i da radi slavina. Iako sam vec uzeo polovan mali hladnjak koji sam ocistio uz pomoc sode bikarbone i testirao slavinicu, ali sam ga u tom trenutku zaboravio u Bg-u ugradio sam taj koji mi je on dao. Prva zima posle toga, autu treba 5,6 km da bi pocelo grejanje. I naravno i ta slavina propusta ali znatno manje. E tad sam se smorio i presekao crevo i stavio od golfa slavinu jer mi se nije ponovo skidao mali hladnjak. I ako me secanje sluzi, na laganoj voznji imao sam grejanje ali onako taman a kada sam ga gazio na otvoreno kuvao sam se. Tako da sam zakljucio da je problem u zacepljenom malom hladnjaku. On ceo zivot sipa cesmovacu, dok se u 128-icu sipala destilovana voda.
Poslednji izmenio Sima21 dana Čet 13 Dec 2018, 23:02, izmenjeno ukupno 1 puta
Slazem se, ali cudno je to da auto posle 5km gradske voznje stani/kreni/semafori i sa uveliko dignutom radnom temperaturom i dalje duva mlako u kabini.ZAC ::E pa sa vise putnika je normalno da se magle p[rozori dok je motor hladan...a posebno ako je usmereno na noge..i kod mene u Logisi se magli u takvim uslovima...nista cudno.
Vozili smo se pre neki dan malo vise na benzin pa sam primetio da je tek posle dvadesetog kilometra pri brzini od 90+ km/h poceo odjednom da duva vruce. Nisam tek tada vozio tom brzinom, vozio sam i pre ali eto odjednom tada krene.
Posle toga kada smo stigli na destinaciju, bio sam tamo par sati i auto se ohladio, krenem nazad i opet duva mlako, kako smo presli nekih dvadesetak kilometara i opet dosli na otvoreni put duva vruce, ista prica.
Opet ponavljam sva creva su na radnoj temperaturi vozila vruca. Jedino je ako se dobro secam donje crevo hladnjaka kada je Sloba stisnuo bilo kao polu-prazno. Gornje je bilo dosta punije i tvrdje, a donje mekse i kada se pritisne cuo se antifriz kako se bucka.
Stvar je da se ni po cemu ne ponasa kao da postoji problem, creva su vrela kao kad je sve normalno, slavina je otvorena, vazduha nema a ne ponasa se ni da je zapusen jer kad sam proveravao da li ima vazduha, antifriz je normalno kruzio. Jedino ako je lupam pola hladnjaka zapuseno pa da vamo ide antifriz ali ne greje ceo radijator kabinu. Mada posto je radilo kad je sipan antifriz i nista nije menjano, cudilo bi me da se toliko zapusio odjednom.
Posle koliko km. krene da duva toplo-vruce...da kazem normalno grejanje?
Gremlini. Nesto mora da j*be. I kod mene su creva bila vrela, ali sem malog hladnjaka nista drugo nisam menjao. Isti antifriz sipan, u razmeri sa destilovanom vodom. Opet bih uzeo sa rezervom da je mali hladnjak problem, ali mi je on najvise sumnjiv. Koji je termostat stavljen?!
ZAC ::Posle koliko km. krene da duva toplo-vruce...da kazem normalno grejanje?
Pisao covek vec dva puta. Procitaj ponovo.
Nisam video.. hvala sto si mi rekao
Dimmu , ako grejanje krene normalno tek posle vise od 10-15 km voznje, onda je termostat los...to jest verovatno otvara na nizoj temperaturi.
Koji si termostat stavio, pretpostavljam 86*
Dimmu , ako grejanje krene normalno tek posle vise od 10-15 km voznje, onda je termostat los...to jest verovatno otvara na nizoj temperaturi.
Koji si termostat stavio, pretpostavljam 86*
Pokusavam sada da se setim ali bezuspesno. Bas zbog toga pisem sve u servisnu knjigu, ne znam kako mi je to promaklo..Sima21 ::Gremlini. Nesto mora da j*be. I kod mene su creva bila vrela, ali sem malog hladnjaka nista drugo nisam menjao. Isti antifriz sipan, u razmeri sa destilovanom vodom. Opet bih uzeo sa rezervom da je mali hladnjak problem, ali mi je on najvise sumnjiv. Koji je termostat stavljen?!
Edit: sada listam slike kao da bi po boji kutije rekao da je to bio Calorstat ako to uopste ima logike i ako oni uopste imaju NT termostate..
edit 2: definitivno je ovaj termostat, a poljaci kazu da on otvara na 87 stepeni
Код мене је грејање перфектно. Мој савет је да се купи средство радијатор клинер, произвођач Ликви Моли. Да се испусти једно литар течности из расхладног система и да се сипа средство у чантру и затим пусти да ради у месту или да се провоза неких двадесетак минута под мало вишим обртајима како би пумпа извртела воду и средство кроз цео систем. Након тога мало да се охлади и на блоку и доњем цреву испустити све напоље, углавном изађе гомила ђубрета. Сво то ђубре обложи зидове малог и великог хладњака и у блоку исто, онемогућава ефикаснији пренос топлоте флуида на метал и понаша се скоро па као изолатор. Радио сам један југо 1.1 од другара, стари тип хладњака му процурео, па смо га мењали. Полован хладњак смо опрали под притиском и изашла је гомила ђубрета, затим испрали горе наведеним средством, а исто смо тако, то саветујем, цревом додатно испрали кроз чантру, цео систем, докле год није почела да цури бистра вода. Након што се све оцедило, монтиран је хладњак и све проверено, наливен антифриз и дестилована вода. Резултат је да лети мање укључује вентилатор и зими боље греје. Конкретно код мене, пошто је мотор спакован нов, све је проходно унутар система за хлађење, сад зими спорије постиже радну температуру, али почиње да греје брзо и могу вам рећи да је у Марту кад је било напољу - 17, унутра било баш лепо, возио сам у дуксерици, дакле греје одлично. Лети исто као и код овог другара, не укључује ми вентилатор хладњака тако често, стабилнија је температура мотора... Саветујем да се проба са Ликви Молијем.
Marko Zemun- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 943
Godina : 38
Datum upisa : 08.11.2013
Taj aditiv, kao i svi ostali, mogu da pomognu, ali i da naprave sranje ako se odvali neko "parce".. najbolje da si proverio taj mali hladnjak nakon kupovine i preventivno ga oprao..
Moze biti da i termostat otvara na nizoj temp i onda krene da greje redovno tek kad se ugreje sav antifriz u sistemu, ali postoji sigurno jos neki problem.. jer bi i na toj temperaturi trebao da greje dovoljno dobro..
Moze biti da i termostat otvara na nizoj temp i onda krene da greje redovno tek kad se ugreje sav antifriz u sistemu, ali postoji sigurno jos neki problem.. jer bi i na toj temperaturi trebao da greje dovoljno dobro..
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7303
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
Strana 13 od 17 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17
Similar topics
» Problem sa kolima!
» Problem resen:Grejanje u Jugu...
» Grejanje u leru
» Misterija - grejanje
» grejanje
» Problem resen:Grejanje u Jugu...