Pomerio se gibanj, zamena ili ne
+12
Nikola I.
jollyjumper
ZAC
Zuty
junior45
charjek
Crazy128
YugoM55
Miljan
DrSimke
YUgisa
thunderchase
16 posters
Strana 1 od 5
Strana 1 od 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Pomerio se gibanj, zamena ili ne
Na Jugu kojeg sam uzeo pre 3-4 dana odmah sam čuo da klopara kod zadnjeg desnog točka, a čovek koji mi je prodavao reče da je ležaj i da treba da se zameni. Odvezem auto na kanal i utvrdimo da je ležaj u redu, a da zvuk pravi gibanj koji je "skliznuo" u desno jer, kako kaže majstor, nije stavljena neka gumica u sredini koja ga drži u mestu. I sada kraj gibnja udara u onaj donji deo amortizera i stvara tako iritirajuć zvuk, kao da se auto raspada. Pitanje je da li je pametno zameniti ga za onaj sa tri lista, jer sam čuo da je to bolje rešenje nego ovaj sa dva. Šta se konkretno dobija time?
Hvala svima unapred, i da čestitam na super forumu pošto mi je ovo prvi topic.
Hvala svima unapred, i da čestitam na super forumu pošto mi je ovo prvi topic.
thunderchase- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 34
Godina : 40
Datum upisa : 13.12.2010
Re: Pomerio se gibanj, zamena ili ne
Samo dignes auto u vazduh i pomeris gibanj malo ulevo i resen problem.... Pa ako stavis obican gibanj sa 3 platne, bice visi auto nego sa ta dva fabricka... Pa ako hoces da bude visok ko fabricki onda moras da ispeglas taj gibanj sa 3 platne... A inace ce sa tri platne biti tvrdji pozadi auto...
I onda će auto biti nagnut unapred, a to mi se ne sviđa .
OK, onda ću samo pomeriti gibanj na sredinu... Hvala na odgovoru
OK, onda ću samo pomeriti gibanj na sredinu... Hvala na odgovoru
thunderchase- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 34
Godina : 40
Datum upisa : 13.12.2010
Malo matora tema, ali da ne otvaram novu. Uzeo sam skoro repariran gibanj, za yuga. Tri platne, u pitanju je skoljka od Yuga 45, e sad majstor je montirao, kaze dugacak je, ali je ostala ona deblja gumica na sredini, sto ide za gibanj sa dve platne? Dodiruje amortizere i ne moze tako da ostane. Tako zakacen je duzine skoro 100 cm, a ovaj sto je skinut oko 93. Po recima prodavca, to je to, nema drugog gibnja, sem za yugo in? Neki predlog, sta raditi? Da li ta gumica ima neke veze? Da vracam, ne mogu jer je uzet pre desetak dana, a racun nemam.
DrSimke- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 24
Datum upisa : 27.11.2012
Izmeri duzinu najduzeg lista ali ne najkracom linijom nego prateci luk... Ako su iste duzine tako onda mora da stane, samo majstor nije dobro namestio tj centrirao gibanj. Ali ako su oba sigurno od Zastave, onda ne bi smele da postoje neke drasticne razlike, mozda 10mm sto ne bi smelo da igra ulogu. Ono sto moze da igra ulogu je to da ako je gibanj peglan da se spusti auto malo drasticnije onda moze da se desi da tako dodiruje amortizere od kraja do kraja kada je amortizer skroz izvucen ali pod opterecenjem auta kad se spusti na tockove i malo provoza, tockovi izadju ka napolje zbog dizajna tj konstrukcijskog resenja oslanjanja i samim tim se udalji gibanj od amortizera... Eventualno moze biti problem ako je neko izbacio sve podloske koje se nalaze izmedju karoserije tj mosta/grede i viljuske.
Ne, gibanj nije peglan. Reparina je fabricki, na etiketi je pisalo po fabrickim specifikacijama. Sve podloske su tu. Preovericemo, pa javljam. Hvala na brzom odgovoru.
DrSimke- OHV 663ccm 21ks
Jel ste posle ugradnje probali da spustete auto na tockve i da ga pomerite?
Ne, majstor kaze da ne sme da dodiruje amortizere. Vidi se da je u dodiru sa njima.
DrSimke- OHV 663ccm 21ks
Pa bas zato i dodiruje... Kad se spusti i pomeri auto par metara onda viljuske odu gore i to rasiri trap pa se udalje amortizeri...
Spusti ga, udaljice od amortizera, tako je bilo i kod mene, kad legne auto, udalji se od amortizera i skroz je uz one nosace na viljuskama.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Ev, uslikao sam, pa cisto da vidite
DrSimke- OHV 663ccm 21ks
Stavi samo tockove i spusti auto i pomeri ga malo, videces da ce da se odvoji... Mozda jedna strana bude dodirivala, onda moras opet podici i pomeriti malo gibanj ka drugoj strani ali kad jednom namestis i spustis, neces vise imati problema i imaces barem 5-10mm sa obe strane lufta
Evo sad cemo da spustimo, pa cemo videti. Sad je pop....o na mene kada sam rekao da pustamo .
DrSimke- OHV 663ccm 21ks
Na moju 55icu sam stavio trolisni gibanj skinut sa Yuga '83 godište bez problema.
YugoM55- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 746
Godina : 31
Datum upisa : 13.10.2012
Spustili, i dalje je blizu, kaze da vozim malo, pa cemo videti. Truckali smo se malo po selu, sve ok. Valjda ce ga jos podici, pa da se krajevi malo pomere.
DrSimke- OHV 663ccm 21ks
Pa ako je blizu nije problem, samo da ne dodiruje
Mene trolisni uopće nije nešto značajno podignuo...možda zbog boce plina u gepeku.
Imam i ja veliku bocu, od 55 litara, sad je podignut. Vidi se da je skroz uz amortizere, ne znam da li ce moci da se pomeri jer je knap. Valjda nece biti problema.
DrSimke- OHV 663ccm 21ks
Mozda je bio peglan jer Yugo koliko ja znam nikad nije dolazio sa trolisnim sem mozda VAN verzije
Simke, izmeri koliko je rastojanje izmedju ruba karoserije i centra tocka
Od ruba do centra tocka 35 cm otprilike koji mm gore dole.
DrSimke- OHV 663ccm 21ks
Rane verzije su imale trolisni pa su ga poslije zamijenili sa dvolisnim radi udobnosti. Tako sam čuo. Miljan će sigurno znati.YUgisa ::Mozda je bio peglan jer Yugo koliko ja znam nikad nije dolazio sa trolisnim sem mozda VAN verzije
Hm, to je vrlo interesantno da je tako blizu kad je tako visok... Ja ipak mislim da ti fali koji podloska kod grede, barem one fabricke od 4-5mm debljine...
Koliko ja znam to je za Z101, za Yuga nikad nisam cuo da je imao trolisni
Koliko ja znam to je za Z101, za Yuga nikad nisam cuo da je imao trolisni
Koliko treba da ih ima?
Uzgred, iz radnje gde sam pazaio,kazu mi da je isti za yuga, stojadina, jedino yugo in ima razlicit
Uzgred, iz radnje gde sam pazaio,kazu mi da je isti za yuga, stojadina, jedino yugo in ima razlicit
DrSimke- OHV 663ccm 21ks
Ide fabricki na svaki od cetiri srafa jedna debela podloska od 4-5mm (uvek zaboravim da premerim) i onda jos par tanjih koje sluze za podesavanje i to se razlikuje kod svakog auta.
Strana 1 od 5
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu