Položaj toplo/hladno na poklopcu kućišta filtera vazduha
+8
Neshko
Tatamata
YUgisa
Nikola NS
charjek
Milos
junior45
castiel-87
12 posters
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: Položaj toplo/hladno na poklopcu kućišta filtera vazduha
Ako nema razlike onda ne vredi raditi? To je da se zimi brze zagreva a leti bi osetio pad snage i mogle bi se javiti detonacije zbog jako toplog vazduha
Ne, ne, hteo sam da kažem da treba pratiti uputstvo (makar u mom konkretnom slučaju), i zimi držati na toplom, a leti na hladnom vazduhu, a ne uvek na hladnom
MarkoIrmes- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 651
Godina : 31
Datum upisa : 02.09.2015
Na toplo treba da ide dok se auto zagreva a kad je zagrejan na ladno..zato ono kuciste ima automatsku klapnu koja sama to regulise..kad je auto ladan uvlaci sa auspuha kad se zagreje prebaci na ladno..nebitno zima ili leto
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35132
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Da, to bi bilo idealno Baš smo YUgisa i ja pričali da bi bilo dobro napraviti nekako tu klapnu da bude pokretna, i povezati sa sajlom sauha, pa kako se spušta sauh tako se prelazi sa toplog na hladno Ili napraviti posebnu sajlu, onako da ima položaj levo/desno (kao za grejanje i hlađenje), pa to iz kabine nekako regulisati
Ovo sto Ceda prica je automatsko tj. vakumsko mada ja nisam primetio da prebacuje na hladno kada se motor zagreje, ostane mi na toplom i kada je radna temperatura dostignuta. Ja imam neku zamisao da napravim sa nekim elektrovakumskim prekidacem, Miljan mi je pomenuo da EFI ima tako nesto, ne secam se za sta. Elem poveze se sa termodavacem i dok kazaljka ne izadje iz plavog, prekidac propusta vakum ka kucistu i motor usisava topao vazduh. Cim kazaljka izadje iz plavog, prekidac zatvara vakum i motor usisava hladan vazduh. Ali to je samo zamisao, pitanje sta ce ispasti na kraju od te ideje.
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4104
Godina : 28
Datum upisa : 05.05.2012
Pa ne znam, znam samo da mnogi na forumima koje sam čitao pišu da pri većoj brzini (valjda brže od 120km/h) u hladnim i vlažnim uslovima (prvenstveno magla u zimskom periodu), može da zaledi kućište i leptir karburatora u toku vožnje.. Mada ko vozi većom brzinom po magli, imaće više problema od leptira karba Tako da mi ova tvrdnja malo čudno i sumnjivo zvuči...
Ali u svakom slučaju, moje mišljenje je da bi idealno bilo da se to može iz kabine kontrolisati..
Ali u svakom slučaju, moje mišljenje je da bi idealno bilo da se to može iz kabine kontrolisati..
Kod jednogrlog karburatora ne moze posto on ima bas namenski cirkulisanje rashladne tecnosti kroz kuciste leptira da ne bi zaledio.
Dvogrli nema ali kada je motor zagrejan, toplota sa usisne grane greje taj donji deo tako da ne verujem da moze doci do nekog zaledjivanja. Mada to je sve teorija, ko zna sta bi bilo u praksi
Dvogrli nema ali kada je motor zagrejan, toplota sa usisne grane greje taj donji deo tako da ne verujem da moze doci do nekog zaledjivanja. Mada to je sve teorija, ko zna sta bi bilo u praksi
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
Verovatno onaj Miljan mislio na onaj elektroventil za benzinska isparenja, drugo mi nista ne pada na pamet oko EFIja da bi moglo da se koristi...
Ja sam kod mene skinuo grejanje leptira, napravio CAI, izveo ga do maske i vozio sam i na -20 i nikakvih problema
Ja sam kod mene skinuo grejanje leptira, napravio CAI, izveo ga do maske i vozio sam i na -20 i nikakvih problema
E mislim da mi je o njemu pricao, ventil za benzinska isparenja.
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
Termovakuumski je regulisao otvaranje i zatvaranje klapne preko vakuuma,kao sto sluzi za kicker..
Najbolje je na bimetal..kada se motor zagreje otvori se klapna...bolje nego bilo koji vakum ili elektrika...bi metal je nepogresiv..osim kada omatori pa dodje do zamora..
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Pa termovakumski radi kao bimetal,samo se greje na vodu
Cedo ima dva termovakumska, jedna sto ti imas koji se nalazi u cevi pumpe za vodu, koji je povezan sa kickerom. Ja imam ovo drugacije kuciste, sa rebrastim crevom usisa i u samom kucisu se nalazi termovakumski prekidac ali on ima bimetal u sebi i preko toplote vazduha se otvara i zatvara. Po podacima, na oko 20 stepeni mu se menja polozaj. U ovim zimskim danima, meni nikako ne otvara usis hladnog, cak i kada je motor zagrejan. Da li je sam prekidac zabo ili jednostavno temepratura u kucistu ne moze da dostigne tih potrebnih 20 stepeni, nemam pojma.
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
A zar nema i ta klapna izlaz za vakuum za termovakumski nazad?
Sa usisne grane stalan vakum ide na termovakumski prekidac, on na osnovu bimetala otvara ili zatvara protok ka klapni na kucistu.
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
Moja greska mislio sam da se spaja na termovakumski kao sto je spojen kicker
Strana 2 od 2 • 1, 2
Similar topics
» Kondenzat - kondenzacija u kucistu filtera vazduha
» peglanje gibnjeva na hladno
» zadnje kocnice ne koce kad je hladno
» Problem sa paljenjem na hladno vreme...
» peglanje gibnjeva na hladno
» zadnje kocnice ne koce kad je hladno
» Problem sa paljenjem na hladno vreme...
Strana 2 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu