Dvogrli karburator ili EFI, pitanje je sad?
+17
bukusa
bojan bor
junior45
kalasnjikov
dragan brate
Pedja
Bohoc
Inferno
NenadNR
Danilo
bavaria
Aki91
Miljan
yugodriver
ladisz81
Speed_Hunter
YUgisa
21 posters
Zastava Forum :: Mehanika :: Tuning
Strana 3 od 6
Strana 3 od 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Dvogrli ili EFI?
Re: Dvogrli karburator ili EFI, pitanje je sad?
Ima i EFIja vise tipova jedino i specifikacija Po papiru nemaju ali lako mogu da se naprave da imaju
Nemam ja sta da podcenjujem, ni jedan karb u mojoj zapremini nije bio brzi od mog EFIja tako da za mene ovako stoje stvari dok mi neko ne dokaze suprotno
Nemam ja sta da podcenjujem, ni jedan karb u mojoj zapremini nije bio brzi od mog EFIja tako da za mene ovako stoje stvari dok mi neko ne dokaze suprotno
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
@yugisa ni jedan kazes stavis svaki cilindar-karburator pa da vidis rodjo sta je to...bili onda bio brzi ?
bukusa- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 756
Datum upisa : 14.02.2012
Ovde je rec o dvogrlima, ako cemo sad tako, mozes staviti ITB (4 leptira) i elektronsko ubrizgavanje (recimo neki VEMS), pa onda 'ajde da ga merimo...
A inace, negde je ranije napisano da kola sa EFI-jem nemaju dusu... ne slazem se, tu dosta zavisi od motora... nisam primetio da Yugo Efi ima manje duse od Yuga sa karbom, a Yugo sa Pezoovim motorom i elektronskim ubrizgavanjem ima duse koliko i mikser za Ness kafu. Moj licni utisak, naravno, da se ne uvrede vlasnici tih Yugica. Punto ima neki treci (FIRE) motor, i on mi je ipak zivahniji (sa vise "duse") od Pezoa, ali daleko od Yuga.
A inace, negde je ranije napisano da kola sa EFI-jem nemaju dusu... ne slazem se, tu dosta zavisi od motora... nisam primetio da Yugo Efi ima manje duse od Yuga sa karbom, a Yugo sa Pezoovim motorom i elektronskim ubrizgavanjem ima duse koliko i mikser za Ness kafu. Moj licni utisak, naravno, da se ne uvrede vlasnici tih Yugica. Punto ima neki treci (FIRE) motor, i on mi je ipak zivahniji (sa vise "duse") od Pezoa, ali daleko od Yuga.
Kolicina 1.1 motora koji su fabricki a da im je neko naknadno stavio dva dupla karburatora ili 4 jednogrla karburatora je toliko velika da ja za 5-6 godina pracenja interneta nisam video ni jedan (ne secam se cak ni da sam video neki doradjen da ih ima). Ne kazem da ne postoji, ali da je neko to vozio neki duzi period nisam video i to u broju od nekih sigurno 2000 modifikovanih Zastavinih vozila... Najpribliznije sto sam video je 1.3 sa nekim karburatorima sa motocikla ali lik nije imao odgovarajuce dizne.
Ja sam siguran da moze karburator da se razbusi i da se stavi i veci od fabrickog pa i da mogu da se stavljaju i po dva dupla i slicno, ali vecina tih postoje samo u jednoj Zastavi od 100 a neki mozda 1 na par desetina hiljada... A i to je poredjenje doradjenog motora sa karburatorom i standardnog sa EFIjem.
Sto se tice ovih iznad motora, tu je vise u pitanju mehanika motora nego ubrizgavanje... Za razliku od Zastavinih motora koji su u osnovi sportski motori pa su tu i tamo na neke nacine udavljeni, gore pomenuti su u osnovi napravljeni da budu koma (ne mogu sad da se setim lepseg a jednako dobrog opisa ) tj da malo trose ali tako i idu... Lepo vuku na niskim obrtajima a kad dodju u vise onda ko prikolicu da zakacis
Inace je Zastava imala mogucnost da izradi EFIja sa oko 8-9% vise snage nego sto imaju fabricki i to prilicno lako ali eto iz nekih razloga nije to nikad uradjeno.
Ja sam siguran da moze karburator da se razbusi i da se stavi i veci od fabrickog pa i da mogu da se stavljaju i po dva dupla i slicno, ali vecina tih postoje samo u jednoj Zastavi od 100 a neki mozda 1 na par desetina hiljada... A i to je poredjenje doradjenog motora sa karburatorom i standardnog sa EFIjem.
Sto se tice ovih iznad motora, tu je vise u pitanju mehanika motora nego ubrizgavanje... Za razliku od Zastavinih motora koji su u osnovi sportski motori pa su tu i tamo na neke nacine udavljeni, gore pomenuti su u osnovi napravljeni da budu koma (ne mogu sad da se setim lepseg a jednako dobrog opisa ) tj da malo trose ali tako i idu... Lepo vuku na niskim obrtajima a kad dodju u vise onda ko prikolicu da zakacis
Inace je Zastava imala mogucnost da izradi EFIja sa oko 8-9% vise snage nego sto imaju fabricki i to prilicno lako ali eto iz nekih razloga nije to nikad uradjeno.
kao sto su ljudi naucili da rade sa karbom,tako mogu da nauce da rade sa efi..i mislim da bi elektronika mogla mnogo vise da izvuce snage kad bi se malo doradila. ipak kompjuter je kompjuter.
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
YUgisa ::Kolicina 1.1 motora koji su fabricki a da im je neko naknadno stavio dva dupla karburatora ili 4 jednogrla karburatora je toliko velika da ja za 5-6 godina pracenja interneta nisam video ni jedan (ne secam se cak ni da sam video neki doradjen da ih ima).
https://www.youtube.com/watch?v=GE6x_qdV2iE
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
Ok, to je jedan? Drugi?
Nego jel imas za solex karburator podatke?
Nego jel imas za solex karburator podatke?
https://www.youtube.com/watch?v=j1rScB5IXhg
https://www.youtube.com/watch?v=9NmMf2Lg9_g
https://www.youtube.com/watch?v=hKjPQ6fvubA
https://www.youtube.com/watch?v=-5hIjTDr6_M
Za koji Solex, ima Solex 32 CIC koji je ekvivalent ovom Weberu, oni su isti ?
https://www.youtube.com/watch?v=9NmMf2Lg9_g
https://www.youtube.com/watch?v=hKjPQ6fvubA
https://www.youtube.com/watch?v=-5hIjTDr6_M
Za koji Solex, ima Solex 32 CIC koji je ekvivalent ovom Weberu, oni su isti ?
Odkud znas da su 1.1 motori a neki su jos modifikovani... A neki nisu ni kod nas... Ako potrazis u Argentini kod njih me ne bi cudilo da svaki drugi ima neku bolest od dvogrlog ili dva dupla ili neka 4 jednogrla od motocikla...
Nego imas za solex performanse koje razvija na 1.1 ili 1.3 motoru?
Nego imas za solex performanse koje razvija na 1.1 ili 1.3 motoru?
Negde pise, a negde se vidi se po detaljima (kacenje termostata na glavu, izvod za radijator kabine, brezon za kuciste filtera...)
Nema to nigde, po podacima su to kao identicni karburatori i iste performanse razvijaju, ali ipak ima malih razlika.
Nema to nigde, po podacima su to kao identicni karburatori i iste performanse razvijaju, ali ipak ima malih razlika.
A jel slicno DMTR-u ili 7Y 2M-RA-u?
Pa i njega sam dobio
Ti imas 13/53 i chipovan komp.
Onda ja mislim da nisam imao nista prepravljeno, cak ni pecurku ni sinter... Jedino katalizator sto je bio skinut... A nemam ni sad cipovan komp
Jeste, bas bi Gumetina ostavio to fabricki.
Onda se nije ni bavio cip tuningom, samo se zanimao sa plinom i nitrom
junior45 ::kao sto su ljudi naucili da rade sa karbom,tako mogu da nauce da rade sa efi..i mislim da bi elektronika mogla mnogo vise da izvuce snage kad bi se malo doradila. ipak kompjuter je kompjuter.
Upravo tako, kod elektronskog ubrizgavanja sve zavisi od mape koja je unesena u racunar, to jest, ima vise mapa za isti motor:
"Stedljiva-ekonomicna" mapa cuva budzet i motor a iz motora izvlaci max odrtni moment, sto je i cilj. (takva se uglavnom unosi fabricki) ,postoje i "divlje" mape koje pomeraju parametre motora.... max broj obrtaja motora, ali opet ne mogu uticati na max obrtni moment, koji je za svaki motor karakteristican zbog konstrukcije motora (broj cilindara/hod/precnik/kompresioni prostor i td...)
U svakom slucaju treba znati da zastareli karburator je veliki rasipnik goriva u odnosu na EFI-motore.
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Nista Miljane ja i ti moramo praviti neki auto(ili preprevljati nase) da pobedimo Yugisu,al da bude sa karburatorom
bukusa- OHV 1295ccm 61ks
Pa trebate prepravljati auto svakako Steta ne iskoristiti sav potencijal iz motora A sa mnom tesko da se trkate posto ja vise se ne trkam na pravcu... Tako da jedino na nekoj kruznoj stazi...
da ima dvogrli..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Moj je vec prepravljen.
@Miljane JUST DO IT
@Yugisa i ti oces na kvarno po krugovima nema veze,Z101 Miljanova bolje lezi u krivinama
P.S. bas smo otisli nasiroko sa temom
@Yugisa i ti oces na kvarno po krugovima nema veze,Z101 Miljanova bolje lezi u krivinama
P.S. bas smo otisli nasiroko sa temom
bukusa- OHV 1295ccm 61ks
A jel sme neko sa mojim Logisom, na crtu?
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Strana 3 od 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Dvogrli karburator od Lade
» usisna grana za dvogrli karburator
» koji dvogrli karburator da stavim na yuga 45
» P: Dvogrli karburator WEBER elektronski sauh
» Dvogrli na 1.3 GVX
» usisna grana za dvogrli karburator
» koji dvogrli karburator da stavim na yuga 45
» P: Dvogrli karburator WEBER elektronski sauh