Elektricni turbo na zastavi
+8
Mitke
kokisa82
Crazy128
junior45
Miljan
YUgisa
ZAC
Danijel82
12 posters
Zastava Forum :: Mehanika :: Tuning
Strana 2 od 4
Strana 2 od 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Elektricni turbo na zastavi
Nije los, ali ja sam imao prilike da se vozim u njemu (moj kum ga je imao do skoro), i tvrdim da nije brzi od juga, keca, nema sanse.
Izvinjavam se zbog
Izvinjavam se zbog
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
- Broj poruka : 8662
Godina : 34
Datum upisa : 25.03.2011
Inace da se vratimo na temu. Mit je razbijen, pre skoro sat vremena sam isprobao varijantu sa ventilator stavio sam cpu cooler iznad karba i vozio sam se par km. Nema nikakve razlike
Teoretski je moguce napraviti elektricni turbo ali potrebno je znati koliko vazduha motor usisa pri min i max obrtajima i onda na osnovu toga traziti da li postoji uopste neki elektricni motor koji to moze da postigne.Sad cu izracunati ispod koliko auto od 2000cm3 usisa vazduha na 6000obrtaja
Znaci Motor ima cetiri takta: Usis, kompresija, ekspanzija (sagorevanje), izduv. E sad, na sva cetiri takta jednog cilindra dodju dva obrtaja radilice. E sad, posto je u sva 4 takta samo jedan usis prakticno imamo 1 usis na 2 obrtaja. Opet, posto imamo 4 cilindra imamo 4 usisa na dva obrtaja sto cini dva usisa na 1 obrtaj. E sad, dva usisa su 0.5l * 6000 obrtaja = 3000 litara (idealnog punjenja od po 500 ccm sto je u praksi nemoguce...dosta je manje, ali nije bitno).
Dakle 3000 litara u minuti.... 3000 / 60 = 50l/sec. pri 6000 obrtaja.
Prednosti elektricnog turba bi bilo povecanje snage u celom opsegu obrtaja bez turbo rupe.
Mana tog turba bi bilo napajanje
Znaci ovo je samo moje misljenje
Znaci Motor ima cetiri takta: Usis, kompresija, ekspanzija (sagorevanje), izduv. E sad, na sva cetiri takta jednog cilindra dodju dva obrtaja radilice. E sad, posto je u sva 4 takta samo jedan usis prakticno imamo 1 usis na 2 obrtaja. Opet, posto imamo 4 cilindra imamo 4 usisa na dva obrtaja sto cini dva usisa na 1 obrtaj. E sad, dva usisa su 0.5l * 6000 obrtaja = 3000 litara (idealnog punjenja od po 500 ccm sto je u praksi nemoguce...dosta je manje, ali nije bitno).
Dakle 3000 litara u minuti.... 3000 / 60 = 50l/sec. pri 6000 obrtaja.
Prednosti elektricnog turba bi bilo povecanje snage u celom opsegu obrtaja bez turbo rupe.
Mana tog turba bi bilo napajanje
Znaci ovo je samo moje misljenje
venoman- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 367
Datum upisa : 16.11.2012
treba da se vrti 100000rpm,a tesko koji elektricni motor toliko da vrti..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Ni ja nisam cuo za takav motor ali obrtaji ne bi bili ni toliko bitni ako bi on mogao da nabije dovoljno vazduha. Evo na primer usisivac radi na oko 15000 obrtaja i ima u sebi nesto slicno turbini i vuce oko 40 litara vazduha u sekundi
Poslednji put izmenio venoman dana Pet 15 Mar 2013, 21:28, izmenio ukupno 2 puta
venoman- OHV 903ccm 45ks
ali ne moze da pravi pritisak,a pritisak se racuna
Naravno da se racuna to je bio samo primer.
A evo i audi radi na upotrebi elektricnog turba
http://www.vrelegume.rs/vesti/audi-razvija-elektricni-turbo-punjac-tehnologija/
A evo i audi radi na upotrebi elektricnog turba
http://www.vrelegume.rs/vesti/audi-razvija-elektricni-turbo-punjac-tehnologija/
venoman- OHV 903ccm 45ks
samo komplikuju..i to je supercharger posto turbo pokrece izduvni gasovi..Lancia je imala turbo-supercharger postavku, radila to jos u 80 tim,a sad ne mozemo mi sa silnom tehnologijom,nego izmiljaju toplu vodu..
Nije moguce napraviti elektricni turbo na vozilu jer zakoni fizike to ne dozvoljavaju posto nije moguce napraviti energiju iz nicega ili napraviti vise energije od ulozenog. To sto Audi pravi je za smanjivanje turbo rupe i koristice se visak energije iz akumulatora. Nije moguce stalno da radi. Moglo bi se napraviti samo mozda da radi kao KERS u F1, da radi par sekundi kada bi neko mogao kontruisati tako nesto, ali to je daleko od ovih fenova za kosu sto se prodaju za par desetina evra
Sto se tice 1.3 i 1.1 motora sa turbom, za 1.3 bi trebalo da mogu klipovi od 1.6 motora koji bi valjda trebali da imaju nizi klip a kod 1.4 motora je sigurno klipa nizi za 1.1mm (ako se dobro secam, imate temu o podizanju kubikaze) i kad se stavi taj klip, oborice se kompresija. Kupite 1.4 Turbo motor u losem stanju, prepakujete celo ubrizgavanje i klipove i eto vam 1.1 turbo sa oko 100ks
Sto se tice 1.3 i 1.1 motora sa turbom, za 1.3 bi trebalo da mogu klipovi od 1.6 motora koji bi valjda trebali da imaju nizi klip a kod 1.4 motora je sigurno klipa nizi za 1.1mm (ako se dobro secam, imate temu o podizanju kubikaze) i kad se stavi taj klip, oborice se kompresija. Kupite 1.4 Turbo motor u losem stanju, prepakujete celo ubrizgavanje i klipove i eto vam 1.1 turbo sa oko 100ks
- Broj poruka : 14369
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Mi smo samo pricali teoretski a u vezi napajanja sam pomenu i ja negde u predhodnim odgovorima.
venoman- OHV 903ccm 45ks
sad mi nesto nije jasno opet sto se tice tog ventilatora. zasto meni nece da radi na plin onda kako treba? obrtaji rade kako hoce i motor radi kao traktor posto ventilator rasipa taj plin ili sta vec a na benzin radi motor kao sat...
Danijel82- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 106
Godina : 42
Datum upisa : 26.04.2012
Ako imas plocu onda sigurno rasteruje plin, a ako ti je busen karb onda ne rasteruje jer ga motor odma uvlaci. Ja sam testirao tako sto sam kuler pricvrstio iznad karba u kucistu, (trenutno imam jednogrli) i bilo je malo promene sto se tice zvuka ali po pitanju snage ostala je ista. Inace ti kulerce je od procesora koje sam montirao i postize maksimalno 2000rpm.
A ti vec imas ventilator na usisu?
Postavljao sam ga sinoc ali nije bilo nikakve promene jer motor vise uvlaci nego sto ventilator moze da sabije
Mislio sam na Daniela, ali pisali smo istovremeno....
A naravno da ne mozes sa tom ventilatorom da postignes nista.. cak stavise, smanjujes protok kroz usis, posto perca na ventilatoru smetaju za normalan protok vazduha.
A naravno da ne mozes sa tom ventilatorom da postignes nista.. cak stavise, smanjujes protok kroz usis, posto perca na ventilatoru smetaju za normalan protok vazduha.
Zac,tacno tako..
Imao sam ga ali sam ga skinuo ali je ostala instalacija pa kad nabavim neki kuler sa vise obrtaja montiracu ga
Danijel82- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 106
Godina : 42
Datum upisa : 26.04.2012
stavi ventilator od ventilacije..
tri, cetiri kulera sa kucistima postavljeni jedan na drugi bi mozda i napravili veci pritisak. To bi izgledalo kao pumpa sa 3 stepena
Crazy daj nam okaci neku sliku da vidimo kako si ti to nabudzio. A kad smo vec oko turba od kog auta moze turbina el. da se namontira bez nekih vecih modifikacija i kakvo je poboljsanje ?
zastava 128- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 561
Godina : 32
Datum upisa : 04.12.2012
Otvorio sam kuciste i postavio kuler od procesor iznad karba. Nema nikakav efekat, samo vrzde peraje ventilatora jer motor vise usisava nego sto ventilator moze da sabije.
aha a dal bi mogla turbina da se skine sa druog auta i da se stavi na zastavu znal neko ?
zastava 128- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 561
Godina : 32
Datum upisa : 04.12.2012
Imas gore Yugisa je napisao sta sve treba da bi imao 1.1 turbo. Kupis urnisan 1.4 turbo, prepakujes glavu ubrizgavanje i klipove od njega na 1.1 i imas motor od oko 100 konja.
Da si imao nesto ovako sigurno bi bilo neke razlike
venoman- OHV 903ccm 45ks
Strana 2 od 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Elektricni turbo
» 1.3 Turbo i 1.4ie Turbo iz Fiat Una - ugradnja, razlike, prednosti i mane
» Elektricni podizaci
» Elektricni motocikli
» Turbo - opsta tematika