Elektricni turbo na zastavi
+8
Mitke
kokisa82
Crazy128
junior45
Miljan
YUgisa
ZAC
Danijel82
12 posters
Zastava Forum :: Mehanika :: Tuning
Strana 1 od 4
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Elektricni turbo na zastavi
E ovako. Sigurno svi traze neku varijantu kako da poboljsaju preformanse svog ljubimca ovde. E pa evo resenja. Drugar je nesto kopao po netu i video jednu slicnu ideju. Naravno pozvao me je i razradili smo je na nas nacin i preneli u delo tj isprobali to. Uopste stvar nije skupa niti komplikovana. Auto je stvarno isao mnogo brze tj mnogo brze je ubrzavao. Znaci bukvalno ne kosta nista osim malo vremena, naravno to ne znaci za vas rezervoar posto guta benzin kao ruska vozila sa ovim uredjajem
Elem, ovo moze da se koristi samo kada je auto na benzin prebacen posto na gas nece da radi nikako (isprobano na yugicu koji ima i gas), naravno karburatorski sistem ne efi. Ovako, uzmete od kompa ventilator na 12v (onaj iz napajanja smo mi koristili). skinete ona tri leptir srafa sa poklopca od vazdusnog filtera i tu gde dodje klapna od sauha pricrstite taj ventilator da duva na dole tj prema karburatoru. Povezete ga na 12v i to je sva mudrost. E sad nismo probali ali smo skontali jednu jako dobru varijantu. Najbolje bi bilo napraviti prekidac tj taster ispod papucice gasa nesto slicno kickdown sto imaju automobili sa automatski menjacem. Znaci kad zalepite gas pedalu za patos tad da se ukljuci ventilator koji bi pomogao da vas motor sto pre sagori ubrizgan benzin u njega.Time se ustedi gorivo i koristi se samo za preticanje ili kad vam dodje da przite auto
Ko zeli neka proba pa neka iznese svoje iskustvo ovde
zivi bili...
EDIT: Dopunjen naslov. YUgisa
Elem, ovo moze da se koristi samo kada je auto na benzin prebacen posto na gas nece da radi nikako (isprobano na yugicu koji ima i gas), naravno karburatorski sistem ne efi. Ovako, uzmete od kompa ventilator na 12v (onaj iz napajanja smo mi koristili). skinete ona tri leptir srafa sa poklopca od vazdusnog filtera i tu gde dodje klapna od sauha pricrstite taj ventilator da duva na dole tj prema karburatoru. Povezete ga na 12v i to je sva mudrost. E sad nismo probali ali smo skontali jednu jako dobru varijantu. Najbolje bi bilo napraviti prekidac tj taster ispod papucice gasa nesto slicno kickdown sto imaju automobili sa automatski menjacem. Znaci kad zalepite gas pedalu za patos tad da se ukljuci ventilator koji bi pomogao da vas motor sto pre sagori ubrizgan benzin u njega.Time se ustedi gorivo i koristi se samo za preticanje ili kad vam dodje da przite auto
Ko zeli neka proba pa neka iznese svoje iskustvo ovde
zivi bili...
EDIT: Dopunjen naslov. YUgisa
Danijel82- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 106
Godina : 42
Datum upisa : 26.04.2012
Re: Elektricni turbo na zastavi
Interesantna ideja, ali sam skeptican u rezultat... taj ventilator je slab.....
https://www.youtube.com/watch?v=TjHEFqFh7g0
https://www.youtube.com/watch?v=TjHEFqFh7g0
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Sa tim ventilatorom od kulera ne moze nista da se dobije, jedan lik je pravio to sa ventilatorom kabine od Samare, tu bi moglo jer je mnogo jaci.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
e sad da li smo se istripovali da je bolje ili ne ne znam ali stvarno imam utisak da mnogo brze navlaci
Danijel82- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 106
Datum upisa : 26.04.2012
Mislim da je subjektivni osecaj u pitanju.
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
YUgisa ::Iskreno, ne verujem da ste postigli ikakvo poboljsanje
https://www.youtube.com/watch?v=cbGWgvJN1_8
A po ovom stvarno ispada da se dobija, od 32.7 su dosli do 37.1ks.
ventilator nikad ne moze da pravi pritisak kao kompresor,a taj pritisak ustvari daje snagu,a ne protok vazduha..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Prodavao je neki lik na fb takvo cudo sto se montira na usis, kao pravi protok vazduha od 5000litara u minutu. I kaze da dodaje 20 konja, ja to licno neverujem. Da je uradjeno na izduvu mozda bi se i dobilo nesto, ovako neverujem
20 konja nema sanse, ali 2-3 mozda, kao sto se vidi na klipu.
E da, reko je da su tih "20" konja izmerili na motorima jacim od 1.8 litra
Ja sam rekao vec par puta ali da ponovim, bilo koji proizvod koji tvrdi da daje odredjenu snagu u brojku KS a da nije specifican deo za odredjen motor, je cista laz... Nije isto dobiti 20ks na motoru od 500ks ili na motoru sa 50ks... Na klipu se vidi da je prakticno svako sledece merenje davalo vise snage nego prethodno, verovatno je totalno ulenjen motor i razradjuje se svakom probom, a uostalom razlike od 1-2ks se ni ne smatraju dobitkom na valjcima, jer nisu savrseni pa se javljaju takve razlike u merenjima u par merenja...
Ljudi, aj da postavim jedno pitanje, mozda je smesno. Jel bi mogo da se napravi elektricni turbo na izduvnoj grani i dali bi se isplatila takva investicija na stock motoru?
tako nesto bi se istopilo,sve sem turba ili superchargera ne valja..mozda veci karb..
Crazy128 ::Ljudi, aj da postavim jedno pitanje, mozda je smesno. Jel bi mogo da se napravi elektricni turbo na izduvnoj grani i dali bi se isplatila takva investicija na stock motoru?
Na izduvnoj nista ne bi dobio, on treba da gura u usis.
kad vise vazduha udje u usis,mozes da sagoris vise goriva i imas vise snage..
Aha, znaci nista od toga. E ovako, onda jos ovo pitanje necu puno da vas smaram. Posto turbo motori imaju manji kompresioni odnos od klasicnih motora bez turba, jel bi moglo npr na kecu 1.3 dmb motor da se stavi neobrijana glava od 1.6 sa vecim komorama i da se ugradi turbina, dal bi to funkcionisalo? Mozda glupo pitanje, ali o tome razmisljam vec duze vremena pa reko da iznesem pitanje
ili na 1.1 stavis glavu od 1.3
Komplet sa turbom uff al bi to ujedalo ako se ne varam, zastava je napravila 1.1 turbo motor sa 90 konja i ta masina valjda i dan danas stoji u muzej ili na masinski neznam tacno
verovatno ima jednostavniji nacin.. i bolji
a to je vec previse jednostavno..
YUgisa ::Iskreno, ne verujem da ste postigli ikakvo poboljsanje
https://www.youtube.com/watch?v=cbGWgvJN1_8
Daihatsu charade jel dobar auto,jeste da ima 3 klipa ali ujeda kako ubrzava,ja se skoro svaki dan vozim u njemu i vozim kada treba i ide super,bolje ubrzava od svakog juga a ovaj ovde na klipu je krsetina.
Otisao sam malo van teme nego eto da znate da znate posto je to redak auto kod nas pa niste imali prilike da se vozite u njemu.
kokisa82- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 890
Datum upisa : 22.02.2012
1000 kubika i 50 konja moze samo od les Yuga bolje da ubrzava.
Ne znam sta je ali ide i stavljen mu je karb od keca posto se fabricki sjebao i do tada bolje ide.
kokisa82- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 890
Datum upisa : 22.02.2012
Strana 1 od 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Elektricni turbo
» 1.3 Turbo i 1.4ie Turbo iz Fiat Una - ugradnja, razlike, prednosti i mane
» Turbo - opsta tematika
» Elektricni podizaci
» Turbo u yugo sa origjnalnim motorom
» 1.3 Turbo i 1.4ie Turbo iz Fiat Una - ugradnja, razlike, prednosti i mane