Ojacanje karoserije
+44
1.1
AnteLo
inn_cabrio
MIXI_BG
VPetar
facol
jollyjumper
sloba1995
ristivoje
Nikola I.
slobokv88
Kum Ruzvelt
Loshmey
Milos
ilija jovanovic
nenad_jj
Mitke
bane90
MilosB
Zuty
bukusa
pookie
Crazy128
bojan bor
Predrag B.
danijeldokic
BaronNS
miljanxXx
charjek
darko-san
ZAC
junior45
Avram '90
zvonimir_95
Petar
kalasnjikov
Aki91
dragan77
USKE
lazo78
Miljan
markus_bc
Pedja
YUgisa
48 posters
Strana 13 od 17
Strana 13 od 17 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17
Re: Ojacanje karoserije
naravno da je pobegao,cudo je sto je i ovoliko izdrzao napred
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Kod mene je na meru ali ima tragova stresa, verovatno nesto i od lupanja... Mada prednjica prednjica neseta kad se mota volan
- Broj poruka : 14369
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
pa glupo su ga uradili, mogli da strpaju jos 20 kila gvozdja na kriticnim tackama, i bio bi sasvim ok...gledao sam po italijanskim forumima, kako ubacuju profilisane cevi u sajtne, konstruisu nove pracke, 3x vece nego standardne, centralne konzole, pa kroz njih cevi, i to moz avion da nosi....
bane90- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 382
Godina : 34
Datum upisa : 15.05.2011
Koliko rastojanje treba da bude izmedju zadnjih koseva na Yugu? Pisalo je negde na forumu ali ne uspevam nikako da pronadjem
Bane90 je spomenuo kako Italijani ojacavaju trepne,e pa ne ojacavaju samo oni!
A evo i ojacanja patosa na mestu sina za sedista sa flahom od 4mm,sad moze i gang bang da padne nema propadanja!
A evo i ojacanja patosa na mestu sina za sedista sa flahom od 4mm,sad moze i gang bang da padne nema propadanja!
Kum Ruzvelt- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 499
Godina : 50
Datum upisa : 03.11.2013
YUgisa ::Koliko rastojanje treba da bude izmedju zadnjih koseva na Yugu? Pisalo je negde na forumu ali ne uspevam nikako da pronadjem
968mm izmedju centara rupa za amortizere.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Pozdrav forumasi,moze li neko da mi kaze koliko treba da iznosi rastojanje izmedju solja prednjih amortizera kod Yugica ? Hvala unapred.
slobokv88- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 646
Godina : 36
Datum upisa : 06.04.2014
od sredine rupe do sredine rupe na sasiji 968mm
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Hvala puno. PozZ!
slobokv88- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 646
Godina : 36
Datum upisa : 06.04.2014
Da stavim sliku resenja ojacanja koje povezuje sanke kod mene
- Broj poruka : 10127
Godina : 31
Datum upisa : 07.01.2012
https://zafc.forumsr.com/t3841p275-oslanjanje-na-zadnjoj-osovini-florida-vs-yugo-z101-ugradnja-opruga-pozadi-na-yuga
Pricali smo tu o stresu na zadnji kos, pogotovo u slucaju ugradnji opruga pozadi, pa sam malo razmisljao o ojacanju kosa i dosao na neku ovakvu ideju:
Usustini jedan vid ojacanja u obliku slova A i donji kraci bi se srafili za polusasiju. Teme bi se srafilo za kos gore a postoji opcija da se napravi ova precka sto spaja kosnike tako da se zasrafi tu gde se srafi i pojas ukoliko ima prostora ili nize ili mozda eto i da se ne srafi. Naravno ojacanje mozda ne bi moglo biti bas ravno ovako da ne bi kacio tocak, mozda bi moralo da bude malo povijenog oblika, pogotovo u slucaju koriscenja opruga posto one zauzimaju siri prostor... Mislim da bi ovo bilo ok resenje i za standardni auto i da se izbegne koska pozadi jedino problem moze da postoji u slucaju da zelite da koristite one plasticne podblatobrane mada verujem da bi mogli da se preprave u odredjenoj meri...
Nekih misljenja?
Pricali smo tu o stresu na zadnji kos, pogotovo u slucaju ugradnji opruga pozadi, pa sam malo razmisljao o ojacanju kosa i dosao na neku ovakvu ideju:
Usustini jedan vid ojacanja u obliku slova A i donji kraci bi se srafili za polusasiju. Teme bi se srafilo za kos gore a postoji opcija da se napravi ova precka sto spaja kosnike tako da se zasrafi tu gde se srafi i pojas ukoliko ima prostora ili nize ili mozda eto i da se ne srafi. Naravno ojacanje mozda ne bi moglo biti bas ravno ovako da ne bi kacio tocak, mozda bi moralo da bude malo povijenog oblika, pogotovo u slucaju koriscenja opruga posto one zauzimaju siri prostor... Mislim da bi ovo bilo ok resenje i za standardni auto i da se izbegne koska pozadi jedino problem moze da postoji u slucaju da zelite da koristite one plasticne podblatobrane mada verujem da bi mogli da se preprave u odredjenoj meri...
Nekih misljenja?
Evo koja slika radi lakseg pregleda:
Ima sasvim dosta prostora i moze da prodje bez problema od tocka. Takodje polusasija ide blago polukruzno tako da bi cevi taman usmeravala direktno ka centru kosa gore. Jedino bih morao da premerim situaciju u slucaju stavljanja opruga, mozda ne bi mogle ici bas ravno od polusasije do vrha nego mozda blago polukruzno da bi se napravilo mesta za opruge. Uz to, posto bi se gore na kosu busile po dve rupe, ove rupe koje su blize zadnjici bi mogle medjusobno da se povezu taman koskom, jer su taman tako postavljene da koska prolazi iza sedista i pricvrsceno je taman tu pri vrhu plus mislim da bi se moglo napraviti da moze da se demontira relativno jednostavno u slucaju da se obara sediste i da je potrebno vise mesta... Na drugoj slici se vidi mesto pored grede, tako je sa sve cetiri strane grede tako da bez problema bi moglo da se probusi i uvrne sraf... Jedino bi trebalo postaviti ojacanje tako da zahvati vecu povrsinu kako se ne bi udubila polusasija pri stezanju srafa.
Usput sam malo pogledao sa prednje strane sta bi moglo da se uradi i dosao na neku ovakvu ideju:
Usustini dole se srafi kod ramena (sa prednje strane ide ovo ojacanje, sa zadnje strane ide klasicno vec sanka) a gore bi se kroz polusasiju busile 2-3 rupe za srafove da se stegne sve zajedno tako... Normalno i za ovo gornje i za ovo donje resenje, srafovi koji idu kroz polusasiju bi trebali da budu takvog tipa da nisu celi prekriveni navojem kako bi se smanjila sansa za disanjem.
Inace dosta razmisljam o tome da ovo izradim sebi za Yuga i onda da zavrsim tu pricu oko ojacavanja...
Ima sasvim dosta prostora i moze da prodje bez problema od tocka. Takodje polusasija ide blago polukruzno tako da bi cevi taman usmeravala direktno ka centru kosa gore. Jedino bih morao da premerim situaciju u slucaju stavljanja opruga, mozda ne bi mogle ici bas ravno od polusasije do vrha nego mozda blago polukruzno da bi se napravilo mesta za opruge. Uz to, posto bi se gore na kosu busile po dve rupe, ove rupe koje su blize zadnjici bi mogle medjusobno da se povezu taman koskom, jer su taman tako postavljene da koska prolazi iza sedista i pricvrsceno je taman tu pri vrhu plus mislim da bi se moglo napraviti da moze da se demontira relativno jednostavno u slucaju da se obara sediste i da je potrebno vise mesta... Na drugoj slici se vidi mesto pored grede, tako je sa sve cetiri strane grede tako da bez problema bi moglo da se probusi i uvrne sraf... Jedino bi trebalo postaviti ojacanje tako da zahvati vecu povrsinu kako se ne bi udubila polusasija pri stezanju srafa.
Usput sam malo pogledao sa prednje strane sta bi moglo da se uradi i dosao na neku ovakvu ideju:
Usustini dole se srafi kod ramena (sa prednje strane ide ovo ojacanje, sa zadnje strane ide klasicno vec sanka) a gore bi se kroz polusasiju busile 2-3 rupe za srafove da se stegne sve zajedno tako... Normalno i za ovo gornje i za ovo donje resenje, srafovi koji idu kroz polusasiju bi trebali da budu takvog tipa da nisu celi prekriveni navojem kako bi se smanjila sansa za disanjem.
Inace dosta razmisljam o tome da ovo izradim sebi za Yuga i onda da zavrsim tu pricu oko ojacavanja...
ova donja slika je dobra, ideja je ok, to je kao sa regate ojacanje, ali mislim da bi veci efekat postigao da gornje srafove pomeris isped ovog ojacanja za amortizer....tako bi smanjio opterecenje na spoju pozarnog zida i patosa, a stuba i patosa...fakticki podupires krak polusasije na grudi karoserije...
bane90- OHV 903ccm 45ks
Tu je dupli lim, plus smestanje vise napred daje problem sa prostorom, jer kod automobila sa petobrzinskim menjacem, viri poklopac pete, a i sa desne strane je i ovako problem progurati vec, takodje tu je stvar da se ojaca deo gde se spaja polusasija sa PP zidom, tako da ne igra veliku ulogu gde ce biti tacno postavljeno sem da se dobije trouglasto ojacanje radi prenosenja opterecenja.
a jel bolje one sanke na kecu sto su panduri vozili, video sam juce na jednom da su sanke pricvrscene ovamo na ramenima, pa se suzavaju na prednji vezni lim, tamo gde se kaci greda koja drzi motor..?motorni prostor je kockastog oblika, a tako postavljene sanke suzbijaju centrifugalnu silu u krivini koja upreda motorni prostor, jel tako?!
bane90- OHV 903ccm 45ks
hteo sam praviti ovako neko ojacanje koje bi povezalo A i B stub:
Ali sam merio deformacije oko vrata u nekoliko tacaka i one su vrlo male, razmisljam se da tako ojacanje mozda ne bi bilo dovoljno jako ipak da spreci i takve male deformacije, ali se razmisljam da mozda povezem dve tacke za kacenje fabrickog pojasa... Tj posto imam trkacke, ostala mi je slobodna gornja tacka na B stubu pa sam razmisljao da povezem tu tacku sa tackom za kacenje pojasa na pragu i tako ojacam malo B stub plus se dobija blago trouglasto ojacanje kod vrata. Usustini samo jedna poprecna cev koja ce se zasrafiti u te dve tacke, jedna kod suvozaceve i jedna kod vozaceve strane. Mislim da su te tacke relativno jake. Sta mislite oko toga? Posebno Predrag
Ali sam merio deformacije oko vrata u nekoliko tacaka i one su vrlo male, razmisljam se da tako ojacanje mozda ne bi bilo dovoljno jako ipak da spreci i takve male deformacije, ali se razmisljam da mozda povezem dve tacke za kacenje fabrickog pojasa... Tj posto imam trkacke, ostala mi je slobodna gornja tacka na B stubu pa sam razmisljao da povezem tu tacku sa tackom za kacenje pojasa na pragu i tako ojacam malo B stub plus se dobija blago trouglasto ojacanje kod vrata. Usustini samo jedna poprecna cev koja ce se zasrafiti u te dve tacke, jedna kod suvozaceve i jedna kod vozaceve strane. Mislim da su te tacke relativno jake. Sta mislite oko toga? Posebno Predrag
Bar da su te tačke jake... To ti je samo matica zavarena za lim, a onda je taj lim zapunktovan za unutrašnju sajtnu, odnosno B stub. To je donekle dovoljno za kačenje pojase, ali ne i za fiksiranje naslona. Ne znam šta želiš da postigneš, ali na krutost nećeš uticati ništa, a nećeš ni na bezbednost. I jedno i drugo može da se poboljša samo uz pomoć adekvatnih profilisanih limova koji bi išli unutar ili preko postojećeg stuba.
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Jel zna neko kolika je duzina sanki od Yugo Floride. Imam u planu da pravim sanke sa duplim kacenjem napred i pozadi. Zbog toga me interesuje duzina. Ako imaju dovoljnu, da nebi moralo da se vari i budzi.
Crazy, cak i da je duza, tesko ces je preoblikovati ako hoces da je stavis na Yuga, varenje ti svakako ne gine za zadnju usicu da bi bila dupla...
Predrag: Pa sad ne bi smelo da bude tako slabo, ipak treba da izdrzi i par stotina kg u slucaju nesrece usled G sila... Ne znam, probacu, barem jednu sipku za probu, dignem auto na dizalicu ako ima barem malo razlike dovoljno za mene
Predrag: Pa sad ne bi smelo da bude tako slabo, ipak treba da izdrzi i par stotina kg u slucaju nesrece usled G sila... Ne znam, probacu, barem jednu sipku za probu, dignem auto na dizalicu ako ima barem malo razlike dovoljno za mene
Napisao sam ti kako je napravljeno. Dovoljno je to jer se pojas stegne uz pomoć šrafa, a matica je veća od otvora u limu koji ostane u sredini. Kao tačka za fiksiranje ojačanja ne znači ništa. Jedino da ima 4 takve veze na stubu i po dve na sajtni i podnožju sedišta, a ovako samo bespotrebno otežavaš auto.
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Ti bi sad da kacenje bude jace nego za roll bar Kod mene je deformacija karoserije kod vrata oko 1mm, ako bih uspeo to da prepolovim, ja bih bio zadovoljan...
YUgisa ::Crazy, cak i da je duza, tesko ces je preoblikovati ako hoces da je stavis na Yuga, varenje ti svakako ne gine za zadnju usicu da bi bila dupla...
Hvala bogu pa brat ima masinu za savijanje gvozdja na stovaristu. Kad savije gvozdje od 14mm, sanka je picin dim. A ako je duza automatski bi mogo da je opeglam, izbusim dodatnu rupu kroz koju bi proso sraf nosaca b. stangle onda prvo ide sanka pa onda b.stangla preko. Pozadi dodatno vezivanje sanke na pod i ojacanje traverzne ko sto je Predrag odradio.
Strana 13 od 17 • 1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17
Similar topics
» Kvalitetna zastita poda i karoserije od vlage i soli...
» Ojacanje nosaca (solje) amortizera Yugo/Florida
» Zastava Poly - Sredjivanje karoserije
» Yugo IN - Zamena zadnje sekcije karoserije
» Ojacanje nosaca (solje) amortizera Yugo/Florida
» Zastava Poly - Sredjivanje karoserije
» Yugo IN - Zamena zadnje sekcije karoserije
Strana 13 od 17
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu