Opruge+amortizeri - Funkcija i nacini poboljsanja za bolje performanse
+18
Nikola I.
VPetar
Miljan
Petar
jollyjumper
Radule89
Zuty
-_-DzOnY-_-
junior45
luka_bor
seno
BaronNS
bojan bor
kalasnjikov
bobo
danijeldokic
Aki91
YUgisa
22 posters
Strana 4 od 4
Strana 4 od 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Opruge+amortizeri - Funkcija i nacini poboljsanja za bolje performanse
Sve mi je jasno ,ali kad imas bolji auto barem znas za sta dajes pare a ne ovako.
S obzirom da ne prelazim vise od 5.000km godisnje, kad ih zamenim miran sam do penzije
A opruge, jel one gube svoja svojstva ili da ih ostavim, ako su fabricke presle su 118k
S obzirom da ne prelazim vise od 5.000km godisnje, kad ih zamenim miran sam do penzije
A opruge, jel one gube svoja svojstva ili da ih ostavim, ako su fabricke presle su 118k
fox_87- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 634
Godina : 37
Datum upisa : 28.02.2013
Pa da stavis ove moje amortizere dobio bi bolji auto Priblizio bi ga modernim automobilima Ako se nisu sabile preterano i protrulile, nema razloga za menjanje Dok da imas noviji auto, imao bi verovatno probleme sa oprugam, to kako vidim mnoga vozila imaju probleme, puknu od zamora materijala... Tako je bilo i kod sestre na Astri G, a auto presao mislim negde oko 130.000km.
Zelim da zadrzim stari duh krntije
Opruge nisu trule, ne znam da li mogu da se mere ovako dok su na autu, ili moraju da se skinu sa amortizera pa se mere kad nisu sabijene? Rubovi su generalno visoko iznad tockova
Opruge nisu trule, ne znam da li mogu da se mere ovako dok su na autu, ili moraju da se skinu sa amortizera pa se mere kad nisu sabijene? Rubovi su generalno visoko iznad tockova
fox_87- OHV 1295ccm 61ks
Od centra tocka do ruba treba da bude izmedju 35 i 38cm, to varira kako kod koje Zastave, malo od toga koja je verzija i koje su duzine opruge, koliko su se sabile kao i rub nije na svakoj jednak. Ako je nesto drasticnije nize od toga, onda su oslabile pa su se sabile.
Ako hoces da zadrzis duh krntije, onda nemoj nista da menjas za potpuni efekat
Ako hoces da zadrzis duh krntije, onda nemoj nista da menjas za potpuni efekat
Na Seatu Ibici pukla opruga na oko 60.000 "normalne" voznje..nova opruga nisam siguran da li 20.000, 30.000 ili 50.000 din(prosle godine bese), ima da se kupi samo u ovlascenom servisu XD
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7304
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
34.5cm prednji , 33.5 zadnji
fox_87- OHV 1295ccm 61ks
Pa napred je mozda i ta fabricka najniza verzija. Pa ako stavljas trolisni gibanj, sa strane stabilnosti auta, bolje bi bilo da je nazad malo nizi od toga, oko 1cm
Sachs su dobri ako nadjes odgovarajucu tvrdocu, jer se razlikuju medjusobno, izmedju serija.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7304
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
Vidjao sam u prodaji i neke Hydra Max amortizere (mislim da se tako zovu) kakvi su ti?
Ali po recima starijih mehanicara, ubedljivo najbolji amortizeri su bili Pristinski AP amortizeri... Takvi sada nema sanse da se pronadju, ali mozda je nekom u "steku" ostao koji par...
Ali po recima starijih mehanicara, ubedljivo najbolji amortizeri su bili Pristinski AP amortizeri... Takvi sada nema sanse da se pronadju, ali mozda je nekom u "steku" ostao koji par...
Nikola I.- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2252
Godina : 29
Datum upisa : 07.05.2015
Yugodriveru i Mitketu nisu bas potrajali a ni dva amortizera nisu jednake sile, teoretski da, mogao bi verovatno od 15-20kom izabrati dva ista ali onda obican kupac bolje da igra loto i bingo pa ako dobije moze da kupi redovne amortizere posto mu treba puno srece
Hidra Max su samo tip LIP tj QH amortizera. Kao sto Bilstein ima tip B4, B6... I kao sto sam rekao LIP amortizer gotovo 99% je kopija. Original ne proizvode godinama.
Hidra Max su samo tip LIP tj QH amortizera. Kao sto Bilstein ima tip B4, B6... I kao sto sam rekao LIP amortizer gotovo 99% je kopija. Original ne proizvode godinama.
Šta se desilo sa tom fabrikom? Jer ne proizvode samo za zastavu ili u opste za sve...
Nikola I.- SOHC 1290ccm 60ks
Ne proizvode samo za Zastavu.
Od svih standardnih amortizera za Zastavu sa kojima imam iskustva, licno iskustvo i misljenje je da su LIP najbolji amortizeri. Jedino su malo "sportski" trimovani pa oni koji zele udobnost nece biti bas najzadovoljniji.
Isao u radnju auto delova i onako aj da pogledam amortizere zadnje i izvadi prodavac Monroe amortizere,ja izvucem skroz amortizer,uspravim ga i odmah je poceo da se spusta,znaci nisu za nista.
kokisa82- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 890
Godina : 42
Datum upisa : 22.02.2012
Dobro, to nista ne znaci sem da nisu gasni visokog pritiska, nego uljni odnosno gasni niskog pritiska Ispravan uljni amortizer moze da se sabija tako kad ga izvuces, to znaci samo da nije tako jako stisnut semering.
Takodje ako amortizeri stoje lezeci i slicno ko obicno u prodavnici, kad hoces da ih testiras kako se izvlace i sabijaju, uvek moras prvo jedno 10-20 puta da ih izvuces i sabijes skroz i to samo tako da stoje uspravno kako su ugradjeni na autu da bi ulje popunilo radni cilindar kako treba i da izbaci vazduh ili gas ako su gasni (i nizak i visok pritisak) u komoru za sabijanje. Ovo vazi za sve twin tube amortizere sto je prakticno 99% amortizera. Ovo recimo ne vazi za Bilstein B6 amortizere koji su monotube jer je komora za gas odvojena od ulja.
Takodje ako amortizeri stoje lezeci i slicno ko obicno u prodavnici, kad hoces da ih testiras kako se izvlace i sabijaju, uvek moras prvo jedno 10-20 puta da ih izvuces i sabijes skroz i to samo tako da stoje uspravno kako su ugradjeni na autu da bi ulje popunilo radni cilindar kako treba i da izbaci vazduh ili gas ako su gasni (i nizak i visok pritisak) u komoru za sabijanje. Ovo vazi za sve twin tube amortizere sto je prakticno 99% amortizera. Ovo recimo ne vazi za Bilstein B6 amortizere koji su monotube jer je komora za gas odvojena od ulja.
Doktorirao si amortizere
fox_87- OHV 1295ccm 61ks
Pa ne bih rekao da sam doktorirao, ali neke osnove sam pohvatao
fox_87 ::34.5cm prednji , 33.5 zadnji
Pa toliko je skoro i kod mene na osmici. Mozda je napred blize 34 neho 34,5 cm ali pozadi je nesto nize tj. 32,5 cm i meni ne izgleda da ima nesto previse do ruba. Taman dodje za neku malo vecu felnu Ajd slikaj, bas da uporedim.
Sima21- SOHC 1290ccm 73ks
- Broj poruka : 3028
Godina : 40
Datum upisa : 28.08.2009
Slikacu sutra. Pa s obzirom da sam vidjao yugice gde je 1/4 gume pod rubom meni je ovo ekstra razmak, ne znam da li gume imaju neku ulogu, moje su 155/80/13"
fox_87- OHV 1295ccm 61ks
Sada sam naleteo na jedan oglas za jedan deo koji prvi put vidim kod Zastave.
Tekst oglasa je 'Ojacanje zadnjeg trapa/gibnja za Yuga/Zastavu', a to izgleda ovako
Koliko vidim sa donje strane se drzi na nosacu gibnja, a gornja strana je zavarena za tunel/gredicu kako ko zove. Da li je ovo neko do sada video i da li to uopste necemu sluzi ili generalno uopste i radi?
Ne bih rekao da je to neka fabricka izvedba jer vidim na drugoj slici da je zuljala sajla rucne pa su stavili "zastitu" da se sajla ne izulja ili ne pritisne.
Tekst oglasa je 'Ojacanje zadnjeg trapa/gibnja za Yuga/Zastavu', a to izgleda ovako
Koliko vidim sa donje strane se drzi na nosacu gibnja, a gornja strana je zavarena za tunel/gredicu kako ko zove. Da li je ovo neko do sada video i da li to uopste necemu sluzi ili generalno uopste i radi?
Ne bih rekao da je to neka fabricka izvedba jer vidim na drugoj slici da je zuljala sajla rucne pa su stavili "zastitu" da se sajla ne izulja ili ne pritisne.
dimmu- SOHC 1301ccm EFI 68ks
- Broj poruka : 3943
Datum upisa : 29.04.2015
Bilo je jedno vreme popularno, ne znam da li je istina ali ja sam cuo da je Felna proizvodila to kao i sanke i koske. Na svim autima gde sam ja to video, bili su podignuti kao koza pozadi.
Usustini nista sto ne moze da resi pojacan gibanj.
Usustini nista sto ne moze da resi pojacan gibanj.
Similar topics
» Kako poboljsati performanse in l motora
» Opruge na zadnjem trapu
» Kako izabrati odgovarajucu gumu i felnu da bi poboljsali performanse vaseg vozila
» Amortizeri Zastava 128
» Yugo amortizeri
» Opruge na zadnjem trapu
» Kako izabrati odgovarajucu gumu i felnu da bi poboljsali performanse vaseg vozila
» Amortizeri Zastava 128
» Yugo amortizeri
Strana 4 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu