Koje ulje?

+84
MarkoIrmes
ilija94
Tatamata
jollyjumper
bratislavbelic
VPetar
Jandro
Zuty
saleanddeki
Nikola I.
Milos
Loshmey
MartinJ
ristivoje
darkos
Kum Ruzvelt
slobokv88
zoki
srdjan_gsp
nenad_jj
slobodan271
Wlayo
luka_bor
Crazy128
Radule89
blackb
fox_87
vatreni 45
zastavayugo1.1i
Nikola NS
stuntman
MarkoVelja
Vuk_
DonPablo
Deksonja
KoralaC
banebg81
venoman
zastava 128
miljanxXx
MikiUE
teslaboj
YugoM55
zile
Boba_CT
charjek
ilija jovanovic
altairandy
ZAC
Predrag B.
golub
castiel-87
junior45
Sima21
Louisss
kokisa82
gile u srcu
Neca_Delija
dragance.griska
djuki
bruki78
fox
predrag5891
kalasnjikov
Vladimir-1985
Avram '90
Mitke
dragan brate
USKE
thunderchase
Aki91
lazo78
Petar
darko.su84
CyberianIce
danijeldokic
zivadin84
valsorimkaran
djzecky
Pedja
bavaria
Miljan
YUgisa
yugodriver
88 posters

Strana 34 od 40 Prethodni  1 ... 18 ... 33, 34, 35 ... 40  Sledeći

Ići dole

Koje ulje? - Page 34 Empty Re: Koje ulje?

Počalji od junior45 Sre 30 Sep 2015, 22:59

motor u 45ici je i stariji od toga Laughing
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Miljan Sre 30 Sep 2015, 23:31

A Optima ne zadovoljava ni standard trule daske Laughing

Miljan
SOHC 1581ccm 88ks

Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od jollyjumper Čet 01 Okt 2015, 01:55

Predrag B. ::Optima Gas. Taj Nisotec zadovoljava standard od pre drugog svetskog rata Laughing

Ono sto je dobro ne treba menjati. Nisotec preporucuje i Stalker na svom blogu, kao odlicno ulje za nase motore.

Godinama samo to sipam i nikakvih problema, potrosnja ulja minimalna-do zamene ne dolivam, do sada mi se cak nije desilo na godisnjoj zameni da ulje bude crno. Prelazim mesano, ali malo vise otvoren put. Z

jollyjumper
SOHC 1116ccm 55ks

Broj poruka : 1107
Datum upisa : 10.03.2015

http://www.serbiancarfans.x10.mx

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sima21 Čet 01 Okt 2015, 08:51

Sta znam, ja sam sipao Nisotec kao jedno od najjeftinijih ulja i kako vidim i autu se svidelo Wink Poceo i ulje da trosi. A generalno, sta znam, ulje ko ulje. Bolje ista nego nista. Da sam zadovoljan, jesam. Sem potrosnje ulja u odnsu na prethodno koje je bilo ne osecam razliku. Mozda je za nijansu bolje motor radio sa prethodnim uljem, a iskreno ne znam ni koje je bilo.
Sima21
Sima21
SOHC 1290ccm 73ks

Broj poruka : 3028
Godina : 40
Datum upisa : 28.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Čet 01 Okt 2015, 09:00

Kvalitet ulja moze da se meri samo na dva nacina, koliko agresivno treba da se vozi da bi krenuo da ga trosi iako je ispravan motor i koliko ce kilometara preci taj motor pre generalke.

Kad se desi ovo drugo, onda je kasno za kajanje, ako je prvo i uzme se ulje iste specifikacije ali druge marke i pocne da ga trosi u normalnoj voznji onda to stvarno nije ni za mazanje supe... Moj nije trosio ni jedno ulje (koje sam sipao) makar koliko agresivno ga vozio po gradu i van grada, ali zato kad se ode na stazu, tu se pokazu razlike.

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Broj poruka : 62038
Godina : 35
Datum upisa : 08.03.2008

http://boyracermotorsport.forum315.com/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sima21 Čet 01 Okt 2015, 11:03

Pa ovo sto sam uzeo je gusce od onog sto je bilo. Kada sam pitao ujaka koje ulje je sipao, nije znao odgovor. Kaze bilo koje 10w40 da uzmem, a posto je curkalo negde ulje i ostavljalo fleke gde god parkiram, odlucio sam da promenim komplet ulje sa filterom. I posto sam menjao jos neke delove u isto vreme, kupljeno je jeftinije ulje da pozluzi nekih 5-6000 km pa da se zameni nekim kvalitetnijim. I posto je motor sam prljav pa nije mogao da vidi gde curka, majstor mi rece da uzmem 15w40 pa da pratim situaciju dal ce da curka negde. Moje misljenje je bilo da je problem bio samo u filteru tj. prosupljio je malo pa je pustao ulje. Od zamene nista curkalo nije, ulje sam povremeno proveravao i sve je bilo ok do skoro kada je pocela lampica da se pali. Mislio sam da je problem sa kocnicama ali nije a onda sam se setio da mi se pali lampica kada se auto nagne na neku stranu, tj. kada skrecem u sporednu ulicu i ne mogu sad da se setim, valjda kada uzbrdo idem. Pa sam proverio i na meracu (sipci) kaze da skoro da i nema ulja. Tek sam vrh sipke se zamazao. I dolijem ono sto mi je ostalo u gepeku od tog ulja ali treba bar jos litar da dolijem. Sve u svemu mnogo ulja potrosio.
Sima21
Sima21
SOHC 1290ccm 73ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od jollyjumper Čet 01 Okt 2015, 14:31

Stalker preporucuje ulja ciji je kvalitet testiran u laboratoriji, covek samo to radi. Stvarno nikakvih problema nisam imao. Uostalom, menjam ga svake godine bez obzira na to koliko sam kilometara presao.
Nisam napisao iskljucivo SF ulje sipam, ne znam Simo koje si ti sipao. A na pitanje koje ulje mi preporucuje za Zastavu, evo odgovora, manje vise je i potvrdio moje iskustvo:

1) Baš sam pisao o "starim" (obsolate standardi) uljima u poslednjem tekstu na blogu. Dakle, mogu i ona ali sa ograničenom kilometražom. Recimo da bi SF ulja sa više vožnje van grada mogla da se teraju nekih 6000km a SG i 7500km.
Ako godišnje prelazite više a ne bi ste dva puta da menjate ulje (ako dva puta, taman neko od prethodnih) onda definitivno neko mineralno API SL 15W-40. Zašto (samo) mineralno?! Pa, dobro može i PS (Modriča turbo Sint, G-energy, oba u 15W-40).
Prava "perferzija" je Motul 2100 15W-50 (retro) ... ali baš za šmekeraj ... preskupo za standardnu preporuku. (isto i neko 10W-60).
Savremena 15W-50 PS ulja su takođe dobar izbor ali za mlađi automobil.
Izbegavajte samo "teška" ulja (za teretni program) ali bi čak i Mixed Fleet mogla da dođu u obzir (obično su SJ).
2) Stari motor, stare zaptivke (a i onako nisu posebnog kvaliteta) ... pa je možda i pametno izbegavati PS (ne verujem da sam ovo izgovorio ... ovo važi samo za Zastavu stariju od 15 god. bez generalne ili druge automobile strije od 20 god. bez generalne).
3) Dobro mineralno ... može li 15W-50?! Praktično idealno. Motul 4000 ili Shell HX5 K. Malo teže naći i malo skuplje ali sigurno bolje od API SG ako ćete menjati ulje na 8 do 10 hiljada km. Ovo je idealno kako zbog starosti motora tako i zbog pretežno vožnje van grada.
4) I da ne zaboravim ... uz dve zamene godišnje dobre su kombinacije: zimi 10W-40/15W-40 a leti 15W-50 ili 20W-50.
Najbolje iz iste serije ulja. Kombinacija ima mnogo.
GAS ulja nisu za izbegavanje (naprotiv) ali ne morate juriti takva ulja po svaku cenu (vidite i tekst na blogu).

Za celugodišnje ulje 15W-40/50 definitivno (mineralno, pa sad kvalitet zavisno od cene i km koji se pređu u godini).

NIS je sasvim u redu (SF, SG, GAS i Autoline). Uostalom, tim koji dobija se ne menja pa tako ni ulje.
Sve lepo napisano i objasnjeno.

jollyjumper
SOHC 1116ccm 55ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Crazy128 Čet 01 Okt 2015, 15:08

Ja sam sipao Nisotekovo 90 u menjač i on zvoni. Huči ko da ima turbo. I lager spojničke počeo da se čuje, a sa staro ulje je ćutao ko zaliven. Nivo ulja je iznad čepa. Pre dva dana sam ga istočio i sipao Tutelu, menjač se ne čuje. Kad je ovakvo menjačko, mogu da zamislim kakvo je motorno.
Crazy128
Crazy128
SOHC 1290ccm EFI 67ks

Broj poruka : 2816
Godina : 34
Datum upisa : 10.12.2012

https://www.facebook.com/LeWolf90

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od jollyjumper Čet 01 Okt 2015, 16:29

Menjacko sipao Lukoil, blizu mi pumpa, pa ono...Nisotek nikada nisam sipao u menjac.
Ali i ovde kao i svuda vazi, koliko para, toliko muzike. Zavisi i koliko se prelazi i koji je nacin voznje i koliko cesto se menja. Da vise vozim po gradu sigurno bi sipao neko skuplje ulje. A i nemam puno rezima rada voznjom na otvorenom i uglavnom je to ona opustena voznja sa povremenom promenom rezima u preticanjima. Da kucnem u drvo super. Cesto sam i na granici predjene kilometraze za zamenu, tako da bi mi opet bilo preskupo da koristim skuplje ulje. U auto za forsiranje sipam skuplje ulje po preporuci i menjam ga na vremenski period jer nikada ne dodjem ni blizu kilometrazi za zamenu. Z128

I u dopisci kasnije sam se dopisivao sa covekom. Kaze da ta ulja malo starijih standarda za nase motore (domaca) imaju daleko bolje rezultate od stranih, sto zbog nacina izrade, pa i do iskustva. Dok za modernija ulja drugih oznaka, za mladja vozila, ipak treba izbegavati domace proizvodjace jer su u dnu lestvice kvaliteta. Kod stranih proizvodjaca je kvalitet u nijansama, ali opet zavisi od cene, a i ne mora da znaci. Sofer

Citam ja i tudja iskustva, pa sam spreman da probam, nije da sam se bas zalepio na to, mada na kraju i finansije su tu. Sto vise ispisanih iskustva to bolje.

jollyjumper
SOHC 1116ccm 55ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sima21 Čet 01 Okt 2015, 17:26

Upravo trazih po netu sliku kantice sto imam i ne mogu da nadjem ni jednu da lici. Sidjem ispred zgrade, otvorim kola da pogledam kad imam sta i da vidim. Ladno nije Nisotec ulje. A znam sigurno da je majstor rekao ima to Nisotec ono mu je najpovoljnije i ima jos jedno jeftinije. Ja rekoh daj taj Nisotec. Verovano me nije ni cuo vec doneo to jeftinije i to gradacije 20w60 a ja nisam ni obracao paznju na sliku xD  a evo i koje. Evil or Very Mad
Moja greska za Nisotec, nisam ga koristio da se ispravim  xD

Koje ulje? - Page 34 21orfi1

Edit: haha, sad citam ovo:
"EXOL SUPRA LONG LIFE SAE 20W60

Motorno ulje visokog kvaliteta za pouzdan rad benzinskih i dizel motora. Za motore putničkih vozila sa i bez turbo punjača, sa izraženom potrošnjom ulja i smanjenom kompresijom. Pakovanje od 4L."

Niti sam imao izrazitu potrosnju ulja, niti imam smanjenu kompresiju Mad Evil or Very Mad Doh
Sima21
Sima21
SOHC 1290ccm 73ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Nikola I. Čet 01 Okt 2015, 18:21

Ako je motor los, duva, nema dovoljnu kompresiju itd, mozete da mu sipate koje ulje hocete, najbolje na svetu, dzaba mu je. To sto proizvodjaci navode, su iskren da budem lazi jer nekako to ulje koje nije "zvucnog" imena mora da se proda. Sto se tice najboljeg ulja, to je vrlo tesko pitanje, a i svako ima razlicit odgovor i teoriju... Jednostavno, svako neka odlucuje prema budzetu i uslovima eksploatacije sta je za svoj auto najbolje... Ja preporucujem optimu SV... lol!

Nikola I.
SOHC 1290ccm 60ks

Broj poruka : 2252
Godina : 29
Datum upisa : 07.05.2015

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Zuty Čet 01 Okt 2015, 22:41

Ako je motor los, duva, nema dovoljnu kompresiju itd, mozete da mu sipate koje ulje hocete"

A do to stanje dosta ubrzava lose ulje. Po meni je bitno da se redovno menja e sad nisam strucan nisam testirao i nemam znanja koje je kvalitetnije. Mogu samo npr kod mene da primetim na yuga, ranije cipana Optima(crna) valjda je to ta SV imao je na iber nesto kao malo dima, posle obrade glave sipano neko nemacko na tocenje jedno 1000km s tim vozio pa zatim Seleni VS Gas(cena ne obecava nesto) ali sada je na iberu dosta drugacije nema onog dima nego kao neko isparenje i dosta drugacije mirise nzm kako da opisem, tako da videcemo kako ce se pokazati.

Zuty
Zuty
SOHC 1290ccm 60ks

Broj poruka : 2224
Godina : 30
Datum upisa : 17.06.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od junior45 Čet 01 Okt 2015, 23:03

nisotec sam jednom sipao u traktor,pojeo ga je za cas posla,a pritiska ulja nije bilo nikako..e sad sipam exol i nemam problema ni tamo ni vamo..sto se tice ulja,ja sam uvek da se ne stedi na njemu,posto ni ja ne stedim moju masinu..
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Čet 01 Okt 2015, 23:08

Na ulju i filteru ne bi trebalo stedeti nikad po mom misljenju ako zelite da vas auto sluzi na duze vreme, to je osnova za dugotrajan motor... Ako se bas zeli stedeti, pre bih produzio malo period zamene sa kvalitetnim uljem nego postovao najkraci period zamene sa losim uljem.

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Broj poruka : 62038
Godina : 35
Datum upisa : 08.03.2008

http://boyracermotorsport.forum315.com/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od junior45 Čet 01 Okt 2015, 23:13

sipamo neki kvalitet,e sad videcemo dal ce znaciti..
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sima21 Čet 01 Okt 2015, 23:39

Pa eto, nema pravila. Meni auto "pojeo" ovaj exol za koji sam mislio da je Nisotec Wink
Sima21
Sima21
SOHC 1290ccm 73ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Crazy128 Pet 02 Okt 2015, 06:16

Ako oćete dobro domaće ulje, onda Kruševački Fenix. Njega sipam u traktor od generalke i stavljam crni Fradov filter. Pritisak ispod 4bara ne pada, nit pa gram fali kad ga dođe period zamene. Uvek pogledam filter kad menjam čist je. Nema opiljaka u ulju. A menjam ga u proleće i jesen. Ovo ostalo nema ništa. A što se tiče auta, pogledajte koje ulje preporučuje bmw ili audi za svoje motore. Samo prilagodite gustinu (10w-40 ili 15-40) Sipate to u Zastavu, i možete mirno da spavate. Uvek sam se toga držao i problem nikad nisam imao.
Crazy128
Crazy128
SOHC 1290ccm EFI 67ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Tatamata Pet 02 Okt 2015, 06:44

ja sipam castrol magnetic 10w-40 i nemam problema ,a takodje sam jedno vreme radio sa IGAT uljima i isto sam prezadovoljan kako su se pokazala.
Tatamata
Tatamata
OHV 843ccm 34ks

Broj poruka : 263
Datum upisa : 25.02.2015

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ristivoje Pet 02 Okt 2015, 06:48

Volvo odobrava koricsenje Fenix ulja u njihovim motorima.
ristivoje
ristivoje
SOHC 1290ccm 60ks

Broj poruka : 2385
Godina : 43
Datum upisa : 30.08.2014

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Crazy128 Pet 02 Okt 2015, 07:25

Ja oduvek koristim Magnatech. 15-40 za osmicu, 10-40 u yuga. Sve je u najboljem redu. Iako neki pljuju to ulje.
Crazy128
Crazy128
SOHC 1290ccm EFI 67ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Nikola I. Pet 02 Okt 2015, 14:23

Prijatelj sipa fam-ov fenix u opela, i kaze da je odlicno... Ja razmisljam da za sledecu zamenu uzmem inu, cuo sam da u hr hvale to ulje...

Nikola I.
SOHC 1290ccm 60ks

Broj poruka : 2252
Godina : 29
Datum upisa : 07.05.2015

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od jollyjumper Pet 02 Okt 2015, 14:38

ristivoje ::Volvo odobrava koricsenje Fenix ulja u njihovim motorima.

Ako svedjani odobravaju, onda ne moze da bude lose. Wink Iako prvi put cujem za to. dobra poruka

jollyjumper
SOHC 1116ccm 55ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Nikola NS Pon 23 Nov 2015, 12:02

bratislavbelic ::Treba da zamenim ulje u motoru. Čitao sam deo svega što je napisano o uljima na ovim stranicama (nisam sve). Znam i sam šta valja a šta ne, ali kao što i većina vas zna je naša sveopšta situacija u novčaniku - skoro pa su prazni. Zanima me koje ulje bi bilo sasvim u redu u takvoj finansijskoj situaciji (nategnuta). Naime imam mogućnost da uz kupon za popust kupim Nisotec Universal 15W40 za nekih 900 din / 4l. Do sada sam koristio razna ulja, dok je motor bio nov išla je polu sintetika 10W40, pre nekih 5 god sam zbog početka krize jednom sipao Viskol SG (bez suvišnih komentara molim) i zamenio ga nakon 5000 km. Posle sam počeo da koristim Bell gasoil 15W40 API SH/CF, nakon njega isto to al od drugog proizvođača Texon (kupje se na Knez petrolu) ista gradacija i specifikacija. Poslednji put kada sam ga kupio i kad sam sipao, jedna od 4 flaše je imala bleđe ulje u sebi  odnosu na ostale 3. Još uvek mi je to ulje u motoru, ali ne želim da ga opet kupim. Svestan sam da ovo nisu vrhunska ulja, ali moj autić ide.
Menjam ulje na 5000 km ili na svakih pola godine, pa šta bude pre.  Razmišljam koje da uzmem, a u opciji su:
Optima Gas 15W40 API SL (najbolja specifikacija po amerima)
Bell gasoil 15W40 API SH/CF ili
Nisotec Universal 15W40 API SG/SF/CF
Ulje bih najverovatnije zamenio kao i do sad, eventualno, ako uzmem Nisotec, njega bih možda zamenio već nakon 2500-3000 km.
Kakvo je vaše mišljenje, naročito o ovom poslednjem što sam napisao.
Napomena: Da ne bi bilo prepiranja ili nekih loših reči ili bilo čega negativnog, eventualno preporuka za neko bolje ulje u najboljoj nameri, molim vas da se ograničite na tri predložena, jednostavno sad nisam u finansijskoj mogućnosti za bilo šta bolje, zato se i Nisotec nalazi na listi (njemu sam najbliži - samo zbog cene).

To Nisotek uopste nije toliko lose ulje i ja sam ga uzimao zbog popusta i menjao na 4000 do 4200 km,ionako me kosta 900 dinara.Motor ga nije trosio,mada sam primetio kada vozim autoputem da ga potrosi ali ne nesto preterano.Sada mi je u motoru Selenia vs gas,nju mi na autoputu i nekom ostrijom voznjom potrosi vise nego naftagasovog ulja...
Nikola NS
Nikola NS
SOHC 1116ccm 61ks

Broj poruka : 1321
Godina : 31
Datum upisa : 26.07.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od junior45 Pon 23 Nov 2015, 18:36

taj cim trosi mora da mu nesto fali..moj polusintetike ne potrosi,a peglao sam ga do nisa i nazad skoro stalno 120 pa i preko
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Zuty Pon 23 Nov 2015, 18:52

Nikola NS proveri iber sad po hladne dane i kad vozis kratke relacije tipa 3-4km, posto otkad je zahladilo pocela malo bela tecnost da se pojavljuje u iber a vozim ih svakog dana dnevno 5km u jedan pravac pa 8h odmaraju pa opet 5 u drugi(takoreci nonstop hladan), imam isto Seleniju vs Gas otkad sam je menjao msm da ima do 2.000 nisam siguran.
Zuty
Zuty
SOHC 1290ccm 60ks

Broj poruka : 2224
Godina : 30
Datum upisa : 17.06.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 34 od 40 Prethodni  1 ... 18 ... 33, 34, 35 ... 40  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu