Koje ulje?
+84
MarkoIrmes
ilija94
Tatamata
jollyjumper
bratislavbelic
VPetar
Jandro
Zuty
saleanddeki
Nikola I.
Milos
Loshmey
MartinJ
ristivoje
darkos
Kum Ruzvelt
slobokv88
zoki
srdjan_gsp
nenad_jj
slobodan271
Wlayo
luka_bor
Crazy128
Radule89
blackb
fox_87
vatreni 45
zastavayugo1.1i
Nikola NS
stuntman
MarkoVelja
Vuk_
DonPablo
Deksonja
KoralaC
banebg81
venoman
zastava 128
miljanxXx
MikiUE
teslaboj
YugoM55
zile
Boba_CT
charjek
ilija jovanovic
altairandy
ZAC
Predrag B.
golub
castiel-87
junior45
Sima21
Louisss
kokisa82
gile u srcu
Neca_Delija
dragance.griska
djuki
bruki78
fox
predrag5891
kalasnjikov
Vladimir-1985
Avram '90
Mitke
dragan brate
USKE
thunderchase
Aki91
lazo78
Petar
darko.su84
CyberianIce
danijeldokic
zivadin84
valsorimkaran
djzecky
Pedja
bavaria
Miljan
YUgisa
yugodriver
88 posters
Strana 4 od 40
Strana 4 od 40 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 22 ... 40
Re: Koje ulje?
Da prenesem svoje dosadasnje iskustvo... Ja sam do sada sipao Valvoline dura-blend 10W40 ali ovo poslednje mi je bilo sumnjivo jako... Kad sam ga sipao, nije bilo pod prstima tako kao prethodna sta sam sipao... I evo, posle manje od 5000km imam i sta da vidim... Nisam u poslednje vreme obracao bas paznju na nivo ulja i pogledam danas, kad ono na minimum a ulje retko ko voda iako mi stoji auto napolju stalno na hladnoci i nisam ga ni vozio par dana... Pogledam kod caleta posto koristi isto ulje kako je kod njega i kod njega duplo gusce a stoji u toploj garazi i vozen je danas a presao je nesto manje nego ja Dobro, verujem da je moja voznja uticala na stanje ulja ali do sada nisam imao nikad problema sa uljem ali ova poslednja zamena je bila katastrofa... Ne znam da li kopija ili pad kvaliteta ali definitivno prelazim ovom prilikom na drugo ulje... Jel neko imao slicnog iskustva u poslednje vreme sa Valvoline?
10w40 dal ne bi trebao malo gušće da sipaš,sa većim viskozitetom?
Mada danas i ulje kad kupuješ je mačka u džaku,sve je to prerada prerađenog,preradjenog ulja!
Mada danas i ulje kad kupuješ je mačka u džaku,sve je to prerada prerađenog,preradjenog ulja!
Avram '90- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4182
Godina : 34
Datum upisa : 29.08.2010
Veci viskozitet je za produvale motore, smanjuje snagu, broj obrtaja, otezava paljenje, povecava potrosnju.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Zar nije 15w40 za zastavu fabrički?
NIJE, nego je u zavisnosti od temperature od 10W30 do 20W50, a 15W40 se najvise koristi jer je najjeftinije.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Pozdrav ljudi.Drugari ja bi nesto da se nadovezem u vezi ove price za ulje.Jedan nas clan ,decko koji studira masinstvo na FTN i proucava motore,dao mi savet koje je ulje dobro za zastavina vozila.Nece te verovati niti sloziti a to je INA ili GALX,pitao sam ga zbog cega,naravno dobio sam odgovo,ZATO STO SU TI MOTORI PRAVLJENI ZA TO ULJE,SVA OSTALA ULJA (KAO KVALITETNA) JE BACANJE PARA.SAMO REDOVNO MENJATI I BICE SVE OK.Ja sam poslusao njegov savet Da jos nesto sva ova ulja kod nas je pitanje dali su to originali,najbolje je iz inostransva
fox- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 23
Godina : 46
Datum upisa : 26.07.2010
Ja sam sipao pre neki dan Valvoline motor oli 15w40...videcu kako ce se ponasati, so sada je bilo u njemu Optima 20w40....jedino sto primecujem je da motor lakse ubrzava, da je smirio rad motora, da lakse vuce...za sada sam zadovoljan..videcemo...
bruki78- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 6
Godina : 46
Datum upisa : 13.11.2011
fox ::Pozdrav ljudi.Drugari ja bi nesto da se nadovezem u vezi ove price za ulje.Jedan nas clan ,decko koji studira masinstvo na FTN i proucava motore,dao mi savet koje je ulje dobro za zastavina vozila.Nece te verovati niti sloziti a to je INA ili GALX,pitao sam ga zbog cega,naravno dobio sam odgovo,ZATO STO SU TI MOTORI PRAVLJENI ZA TO ULJE,SVA OSTALA ULJA (KAO KVALITETNA) JE BACANJE PARA.SAMO REDOVNO MENJATI I BICE SVE OK.Ja sam poslusao njegov savet Da jos nesto sva ova ulja kod nas je pitanje dali su to originali,najbolje je iz inostransva
A naspram cega je on izveo taj zakljucak i sta je znak da je ulje dobro za neki motor? Siguran sam da je velika razlika izmedju npr INA ulja koje se pravilo tamo 70ih i istog tog INA ulja koje se sada pravi...
Ne pravi se motor prema ulju, vec ulje prema motoru.
kalasnjikov- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 520
Datum upisa : 30.10.2010
Sipano danas novo ulje (580din/l) i zamnjen filter za ulje (850din)
Jedva sam skinuo frad filter koj je bio prethodno stavio koji se sav iskrivio da na kraju kljuc je samo proklizavao pa sam morao da ga probusim srafcigerom da bih ga odvrnuo a i to jedva posto ga je srafciger isekao skoro ko koncervu
Jedva sam skinuo frad filter koj je bio prethodno stavio koji se sav iskrivio da na kraju kljuc je samo proklizavao pa sam morao da ga probusim srafcigerom da bih ga odvrnuo a i to jedva posto ga je srafciger isekao skoro ko koncervu
Kod tebe,na izgled kod lakih stvari,stalno problemi neki?
Ja sam stiskao rocanglama i spljoštio je da bi odvrnuo!
Ja sam stiskao rocanglama i spljoštio je da bi odvrnuo!
Posle generalke sam sipao Q-8 15W-40 460 din litra i dosta je redje nego ostala mineralna ulja.
Aki91- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1117
Godina : 33
Datum upisa : 07.01.2010
Ha ha ha! Čitam ovu temu o ulju i skidanju frad filtera ulja, pa ja godinama odvijam šrafcigerom(prvo bušim) pa odvijam. Nego znate li koji još filter ulja paše za jugo, mislim od drugog auta ili proizvodjača a da je bolji od frada?
djuki- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 73
Godina : 66
Datum upisa : 07.11.2011
Pa kupis od drugog proizvodjaca Ja sam kupio od BOSCH Pase od tih starijih Fiata sa sohc motorima kao sto su u Zastavi i pase sa nekih Renoa, valjda i sa Dacije
pozdrav svima tema je starija....ali imam neka iskustva sa uljuima i sa raznim tipovima "marki vozila"pa i mercedesa. sada sa ficom, kome je los motor ...uzimam liqi moly ulje 15 w40..u sebi ima vec aditiva i zadovoljan sam. Ali mislim da manometar oritiska ulja naj bolje daje odliku kako se ulje ponasa u istim rezimima elsploatacije..u zavisnosti da li su turazni ,topli motori (kao wv)....rad motora to dobro oseca. samo bih pridodao marku ulja , pa kako kome se pokaze.
Poslednji izmenio dragance.griska dana Sub 31 Dec 2011, 17:12, izmenjeno ukupno 1 puta (Razlog : preporuka)
dragance.griska- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 15
Godina : 68
Datum upisa : 15.12.2011
Optima je jaka firma, samo ona i jos tri fabrike u Evropi proizvode aditive za motornu industriju.
Mislim da manometar ne daje predstavu o kvalitetu ulja iz prostog razloga sto su najkvalitetnija ulja sinteticka (full), a ako se cista sintetika sipa u neki prosecno izvozen Zastavin motor, pritiska manje-vise nece biti. Znaci kvalitet ulja se ne moze tako videti. Ne moze se reci da Selenia 5-40 nije kvalitetna. Kvalitet ulja se najpreciznije moze videti laboratorijskim ispitivanjima, a donekle (neprecizno, subjektivni osecaj) osecajem samog vozaca.
Ono sto se ne slazem ni sa kim ko to napise je da ulje koje fabrika preporucuje za Opel (Mercedes, VW, Fiat...nebitno) je garantovano dobro za Zastavu. Fabrika koja napravi automobil namerno preporucuje odredjeno ulje, jer je prethodno sklopila sporazum sa proizvodjacem ulja. To je cist marketinski trik zarad obostrane koristi.
Mislim da manometar ne daje predstavu o kvalitetu ulja iz prostog razloga sto su najkvalitetnija ulja sinteticka (full), a ako se cista sintetika sipa u neki prosecno izvozen Zastavin motor, pritiska manje-vise nece biti. Znaci kvalitet ulja se ne moze tako videti. Ne moze se reci da Selenia 5-40 nije kvalitetna. Kvalitet ulja se najpreciznije moze videti laboratorijskim ispitivanjima, a donekle (neprecizno, subjektivni osecaj) osecajem samog vozaca.
Ono sto se ne slazem ni sa kim ko to napise je da ulje koje fabrika preporucuje za Opel (Mercedes, VW, Fiat...nebitno) je garantovano dobro za Zastavu. Fabrika koja napravi automobil namerno preporucuje odredjeno ulje, jer je prethodno sklopila sporazum sa proizvodjacem ulja. To je cist marketinski trik zarad obostrane koristi.
Zanima me jedna informacija ? Prodavac koji je meni prodao juga koristio je VISKOL 20w60 Long Life SAE ulje i dalje je u njemu ! auto je presao oko 4500 km ! interesuje me kakvo je to ulje dal je neko imao iskustva sa tim ? ! Hvala !
Neca_Delija- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 35
Godina : 35
Datum upisa : 16.12.2011
To bre nešto mnogo gusto za auto sa toliko malo kilometara... Čini mi se. Koliko dugo verglaš po zimi?
pa palio mi je iz 2 3 x a nekad iz prve ! sad sam kupio optima Optima GAS 15W40 SAE Benzin/Gas i odma danas menjam !Petar ::To bre nešto mnogo gusto za auto sa toliko malo kilometara... Čini mi se. Koliko dugo verglaš po zimi?
Mnogo je to gusto ulje. Ulje 20w-60 treba da se koristi samo kod bas-bas produvale motore, a i tad samo leti, zimi nikako. Neces mi verovati, ali sipao sam namerno iskorisceno ulje 10-40 u posudi i stavio ga na -10 napolje. Sutra ujutru ulje je itekako bilo gusto. To 20-60 mogu samo da zamislim na -10 i nize. Ne znam koja je cena te Optime za gas, ali nije skupa ni Selenia VS Gas, mislim da je litra oko 330-350 dinara. Ja takodje vozim na plin, ali sipam obicno ulje, tj. Seleniu Gold. Jednom sam sipao Seleniu za gas, ali nisam video ama bas nikakvu razliku.
Ja sam optimu placao 360 dinara litar uzeo sam 4 litre + filter ! sutra cu to da zamenim !
EDIT:
Uklonio sam ti citat posta iznad tvog. To se ne sme raditi prema pravilima foruma. Srećno sa novim uljem!
Petar
Moj predlog je liqvi moli 15-40 ja njega samo sipam i prezadovoljan sam jeste skuplje od ostalih negde oko 40e za kanticu od 5l ali vredi sve pare
gile u srcu- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 17
Godina : 32
Datum upisa : 23.02.2012
Ja od kada imam Yuga sipam motorno ulje elf 15w-40,menjam na 8000 km,za toliko predjenih km auto mi potrosi 500ml ulja a vozim na plin.Vidim da ovde niko nije pomenuo da je koristio elf motorno ulje na svom autu pa eto da znate da ni elf nije lose ulje.
kokisa82- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 890
Godina : 42
Datum upisa : 22.02.2012
Elf ce biti moje prvo ulje od generalke motora, ali samo u intervalu razrade, posle ide opet Selenia Gold.
Strana 4 od 40 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 22 ... 40
Similar topics
» Koje ulje?
» Koje ulje za yuga 55
» Lampica za ulje u motoru i ulje u kocnicama tj rucna
» lampica za ulje
» Ulje-menjac
» Koje ulje za yuga 55
» Lampica za ulje u motoru i ulje u kocnicama tj rucna