Problem DMTR - servo za kocnje neravnomeran rad motora
+11
YUgisa
Vladislav
ZAC
charjek
Zuty
Radusinko
ivan_valika_plana
zile
junior45
Milos
Crazy128
15 posters
Zastava Forum :: Mehanika :: Karburatori
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Problem DMTR - servo za kocnje neravnomeran rad motora
Drugari imam jedan problem sitan ali nisam strucan toliko da bih mogao sam da sredim pa bih mi bila potrebna mala konsultacija.
Problem je ovakav .Pre dva dana sam ugradio servo za kocenje na zastavi 101 jer nisam imao (model je iz 82 tadasnji gt 101 koji nije imao servo ali sam imao na skoljci za nosace serva).Karburator imam besprekorni DMTR 34/34 i prezadovoljan sam .E sada kada sam nakacio servo na usisnoj grani na karbu dole ,kada upalim auto kocnica je super sve ali na leru mi nekako auto radi tesko kao da radi na tri klipa ,kao da falsira vazduh negde tako mi deluje.Uzgred kad nabijem gas puni nema nigde da trokira ,vuce bez problema samo na leru nekako prpori auspuh i ne slaze rad motora .Proverio sam crevo vakum -grana nigde ne pusta ,servo je ispravan meka mi je kocnica hvata lepo ma sve je kako treba .E sada razmisljao sam nesto pa da podelim to sa vama.
Jedan majstor stari koji zivi tu blizu mene mi je pomenuo kao da malo odsrafim za protok vazduha na karbu to je ova slika oznaceno plavom bojom
https://2img.net/h/i1335.photobucket.com/albums/w679/the_milos/Album/dmtr_zps6f3928cd.jpg mislim da je to to kako sam ga razumeo uzgred ima tu vise stvari koji mi je ispricao ali navescu posle. E sada vidite ovako kada sam hteo da odsrafim ono oznaceno plavom bojom (nisam strucan pa opet pitam ) iz momenta je sastavio rad motora nije vise falsirao ali da kazem jos nesto jedva sam uspeo da taj sraf odsrafim jer je bio kao zapekao (neznam kako da objasnim ,kao daja bio zasrafljen skroz da tako kazem.) Motor sada lepo radi ali se pomalko jos oseca neravnomeran rad vrlo vrlo malo dovoljno da trenira zivce . E sada pitam ja vas ko je imao slicno iskustvo zasto je sastavio rad kada sam malo dvrnuo ono srafce oznaceno plavom bojom ?
Problem je ovakav .Pre dva dana sam ugradio servo za kocenje na zastavi 101 jer nisam imao (model je iz 82 tadasnji gt 101 koji nije imao servo ali sam imao na skoljci za nosace serva).Karburator imam besprekorni DMTR 34/34 i prezadovoljan sam .E sada kada sam nakacio servo na usisnoj grani na karbu dole ,kada upalim auto kocnica je super sve ali na leru mi nekako auto radi tesko kao da radi na tri klipa ,kao da falsira vazduh negde tako mi deluje.Uzgred kad nabijem gas puni nema nigde da trokira ,vuce bez problema samo na leru nekako prpori auspuh i ne slaze rad motora .Proverio sam crevo vakum -grana nigde ne pusta ,servo je ispravan meka mi je kocnica hvata lepo ma sve je kako treba .E sada razmisljao sam nesto pa da podelim to sa vama.
Jedan majstor stari koji zivi tu blizu mene mi je pomenuo kao da malo odsrafim za protok vazduha na karbu to je ova slika oznaceno plavom bojom
https://2img.net/h/i1335.photobucket.com/albums/w679/the_milos/Album/dmtr_zps6f3928cd.jpg mislim da je to to kako sam ga razumeo uzgred ima tu vise stvari koji mi je ispricao ali navescu posle. E sada vidite ovako kada sam hteo da odsrafim ono oznaceno plavom bojom (nisam strucan pa opet pitam ) iz momenta je sastavio rad motora nije vise falsirao ali da kazem jos nesto jedva sam uspeo da taj sraf odsrafim jer je bio kao zapekao (neznam kako da objasnim ,kao daja bio zasrafljen skroz da tako kazem.) Motor sada lepo radi ali se pomalko jos oseca neravnomeran rad vrlo vrlo malo dovoljno da trenira zivce . E sada pitam ja vas ko je imao slicno iskustvo zasto je sastavio rad kada sam malo dvrnuo ono srafce oznaceno plavom bojom ?
ivan_valika_plana- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 115
Godina : 38
Datum upisa : 27.01.2011
Re: Problem DMTR - servo za kocnje neravnomeran rad motora
Možda će još neko da se uključi u priču, ali msm da je to tako kod svakog. Moje iskustvo, doduše sa juga, je to da kad sam vozio bez serva motor je radio tako mirno da se uopšte nije čuo. Što bi se reklo radi a ne čuje se. Kad sam zamenio servo, opet ista priča, radi mirno ali i dalje nije to to. Zamenio sam vakum crevo, ventil na servu.. Šta da ti kažem, možda je to sasvim normalna pojava. Možda grešim, al iz mog iskustva je tako.
Ima istine, i meni malo variraju obrtaji, ne radi stalno ravnomerno i na pumpanje kocnice malo snizi broj obrtaja na leru a isto zamenjeno crevo i lulica na servu.
To plavo sto si odvio je sraf za smesu, mislim da njega nisi trebao da diras ali ako je poboljsao rad tj. podigao obrtaje, onda ne diraj nista. Ler gas si samo malo trebao da mu podignes, to je sraf iza poluge gasa.
To plavo sto si odvio je sraf za smesu, mislim da njega nisi trebao da diras ali ako je poboljsao rad tj. podigao obrtaje, onda ne diraj nista. Ler gas si samo malo trebao da mu podignes, to je sraf iza poluge gasa.
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4104
Godina : 28
Datum upisa : 05.05.2012
Na pumpanje kocnice ne padajau obrtaji , ali samo mi nije jasno zbog cega je vratio obrtaje kada smo malo popustili taj sraf i nije mi jasno zbog cega je bio zasrafljen do kraja ako on sluzi za smesu da se podesava
A zbog cega nisam kao smeo da odsrafljujem taj sraf ? Nisam strucan pa pitam sta sam upravo odradio to dodao vayduh vise dodao goriva vise?I opet nedoumica zasto je slozio rad kad sam to dirao a ne sme da se dira .Primetio sam da sam dobio jos malo snage ne nesto preterano ali rasterecenije auto ubrzava dok mi je pre kao malo zatezao sa ubrzanjem ali je isto tako ekstra punio sobzirom da je dvogrlni?
A zbog cega nisam kao smeo da odsrafljujem taj sraf ? Nisam strucan pa pitam sta sam upravo odradio to dodao vayduh vise dodao goriva vise?I opet nedoumica zasto je slozio rad kad sam to dirao a ne sme da se dira .Primetio sam da sam dobio jos malo snage ne nesto preterano ali rasterecenije auto ubrzava dok mi je pre kao malo zatezao sa ubrzanjem ali je isto tako ekstra punio sobzirom da je dvogrlni?
Ako je taj sraf bio usrafljen do kraja a auto je normalno radio na leru, onda ti karburator ne valja posto je ler kanal negde zapusen. Ako se dobro secam, odvrtanjem povecavas kolicinu vazduha. Ako je sraf vise uvrnut ili odvrnut nego sto treba, smesa ce biti bogata ili siromasna. U oba slucaja, motor se gusi, ne radi ravnomerno. Ti si mu verovatno nasao tu idealnu sredinu odvrtanjem, Inace smesa se steluje tako sto se sraf odvrce dokle kod motor dize obrtaje, cim prestane to je to.
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4104
Godina : 28
Datum upisa : 05.05.2012
Meni se cinilo kao da je taj sraf zavrnut do kraja jer sam ga tesko odvijao.Odvio sam ga vrlo malo i motor se stabilizovao.Samo se plasim dal mu nisam povecao potrosnju time ili nesto poremetio uglavnom dosta bolje vuce ,rasterecenije
samo mi ler jos malo treba da se dotera ili da mrdnem razvodnik ili da mu povecam ler direktno na sraf , mada razvodnik nebih dirao jer pali kao mina na pola kljuca cak i na trecunu kljuca...samo ler da dignem za vrlo malo mi slim da ce biti ok...Vozicu ovih dana pa cu da vidim kako se ponasa....samo se cimam malo dal nisam povecao potrosnju mada nevidim crn dim pozadi kad stisnem gas do kraja inace da suce vise goriva i da je prebogata smesa kuljao bi crni dim..za sad j eok videcu ovih dana kako ide...
samo mi ler jos malo treba da se dotera ili da mrdnem razvodnik ili da mu povecam ler direktno na sraf , mada razvodnik nebih dirao jer pali kao mina na pola kljuca cak i na trecunu kljuca...samo ler da dignem za vrlo malo mi slim da ce biti ok...Vozicu ovih dana pa cu da vidim kako se ponasa....samo se cimam malo dal nisam povecao potrosnju mada nevidim crn dim pozadi kad stisnem gas do kraja inace da suce vise goriva i da je prebogata smesa kuljao bi crni dim..za sad j eok videcu ovih dana kako ide...
Taj sraf je smesa na leru,ne moze povecati potrosnju nikako..sto se tice podesavanje lera,ler se podesava na karburatoru,pomeranjem paljenja se moze podesiti ler,al paljenje treba da je na 10 stepeni..oce da baca crn dim kad je paljenje previse ranoznaci oko 15
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35132
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Ok hvala i tebi na konsultaciji ,to mi je bilo bitno dal mu nisma povecao potrosnju time .posto neznam ,, Evo sad cale bio do grada autom ja sam mu dao da ga proba malo on kaze sve isto kao sto bilo ,,ali nije isto ja mu znam dusu
Videcu jos par dana kako se ponasa pa ce da vidimo.Paljenje mi je ok sa stoboskompom smo podesavali ,perfektsno je namesteno ...Javljam kakva je situacija..
Videcu jos par dana kako se ponasa pa ce da vidimo.Paljenje mi je ok sa stoboskompom smo podesavali ,perfektsno je namesteno ...Javljam kakva je situacija..
ajde da se ukljucim malo u temu, imao sam isti problem kao ti i bio mi je u pitanju onaj vakkum ventil na samom servu na taj ventil se kaci crevo sto ide na usisnu granu kupio sma drugi 30 dinara i radio je kao sat mada kod mene se culo da falsira na njemu jer se skoro pa raspao
zile- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 933
Godina : 29
Datum upisa : 03.08.2012
Da razumem te ali sad pak ima tu jedna fora.Nisam upucen ali mi par ljudi rekose da taj ventil plasticni ima samo na novijem servu akod mene je stari tip. Esad da li je to tacno ili nije neznam moracu d aproverim.I ja sam sumnjao da je taj ventil sto ide iy serva ali mi majstor ovaj sto mi je ugradio kaze da stari tip nema taj ventil a novi tip serv aima .Resio sam stvar 80 posto sad j eok ali kao da mi opet malo fali necega dok radi na leru .mozda mu samo malo dignem ler ali to cu opet sada da vozim par dana pa da vidim.Opet kazem mozda si ti upravu mozda je taj ventil to nisam promenio mada eto vidis st ami majstor kaze
Uglavnom servo radi koci kopa u mesto tockove....ali finese su finese
A ljudi ima li meni pomoci? Meni propada kocnica idalje u toku voznje. Znaci krenem negde vozim, i kad hocu da zakocim ona ode do dole skroz i koci ali slabo, onda moram kad kocim da stisnem do kraja i napumpapm je ona se podigne i koci super. Isto tako kad negde stojim niz brdo i drzim kocnicu, auto stoji, ali osetim kako mi kocnica propada polako, i auto lagano krece, stisnem jace kocnicu on stane, i tako stalno dok ne propadne do kraja... :S
Radusinko- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 63
Datum upisa : 18.06.2015
Ja mislim da je 90% problem u glavni kocioni 10% vazduh.
Zuty- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2224
Godina : 30
Datum upisa : 17.06.2013
Mene interesuje zasto mi se podizu obrtaji kad pritisnem kocnicu?Jel to normalno?
ps.kad stisnem kocnicu i kao da pomerim papucicu kocnice levo desno cuje se sistanje vazduha,ali bez obzira na to kocnica je i dalje mekana...?Jel moze to da se popravi da nema tos sistanja bez zamene serva?
ps.kad stisnem kocnicu i kao da pomerim papucicu kocnice levo desno cuje se sistanje vazduha,ali bez obzira na to kocnica je i dalje mekana...?Jel moze to da se popravi da nema tos sistanja bez zamene serva?
charjek- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1005
Datum upisa : 20.01.2012
Ako sisti propalo je nesto u servu,menbrana ili ventili,tako da ne moze..
znaci mora drugi?a kako onda mekana kocnica?
Pa nema razloga da ne bude mekana,posto servo i dalje radi,samo trosi vise vakuuma..
charjek ::
znaci mora drugi?a kako onda mekana kocnica?
Zato sto je ostecenje na membrani ili ventilu malo..mala rupica, pa motor i dalje moze da proizvede dovoljno vakuma da pokrene servo...ako bi se ta rupa povecavala kocnica bi prestala da bude meka a motor bi se gasio od suvisnog fals vazduha.
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Meni recimo membrana nije dobra na servu i susti u leru stalno, a kad pritisnem kocnicu prestane sustanje, ali pada broj obrtaja opasno, 300 obrtaja sigurno.
Vladislav- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 178
Godina : 32
Datum upisa : 26.02.2014
jel moze stari servo da se stavi ili je neka razlika u odnosu na moj na jugu iz 2007god?
Ne moze, mora NT servo, jer se glavni kocioni razlikuje.
Vladislav- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 178
Godina : 32
Datum upisa : 26.02.2014
Proveri prvo da li ti onaj jednosmeran ventil dobro naleze, mozda je i ona gumica u koju se on ugura popucala, ja sam jednom nesto radio pa sam ga verovatno zakacio, jedva primetno je bio izmesten iz mesta ali je starao probleme sa lerom i sam osam ga ugurao kako treba i reseno. Imas tu na forumu nekoliko nas koji prodaju NT servo ako ti je on problem.
Yugisa koji je to jednosmerni ventil?
Tamo gde ti crevo od usisine ide na servo, na tom spoju imas jedan jednosmerni ventil.
a jel moze zajedno sa gl.kocionim da se promeni ako je u njemu razlika?Vladislav ::Ne moze, mora NT servo, jer se glavni kocioni razlikuje.
Strana 1 od 2 • 1, 2
Similar topics
» problem sa radom motora
» problem sa nosacima motora
» Problem sa temperaturom motora?
» Problem sa radom motora
» problem sa radom motora
» problem sa nosacima motora
» Problem sa temperaturom motora?