Zadnja greda Yugo VS. Skala
+4
Miljan
junior45
YUgisa
Predrag B.
8 posters
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Zadnja greda Yugo VS. Skala
Greda Skala:
Greda Yugo:
Skala ima mnogo bolje rešenu zadnju gredu koja zbog ojačanja celom svojom dužinom nema problem sa pucanjem lima u okolini mesta za fiksiranje viljuške i sabijanjem srednjeg dela na mestu odbojne gume gibnja.
Ovo je verovatno jedini noseći deo karoserije koji je bolje rešen kod Skale nego kod Yuga.
Greda Yugo:
Skala ima mnogo bolje rešenu zadnju gredu koja zbog ojačanja celom svojom dužinom nema problem sa pucanjem lima u okolini mesta za fiksiranje viljuške i sabijanjem srednjeg dela na mestu odbojne gume gibnja.
Ovo je verovatno jedini noseći deo karoserije koji je bolje rešen kod Skale nego kod Yuga.
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Re: Zadnja greda Yugo VS. Skala
Evo ti resenje za gredu:
Fabricki imas one podloske tu izmedju grede i viljuske, ide ona 4-5mm debela i onda idu one za stelovanje... E sad, izbacis tu debelu i zamenis je sa profilom i onda napravis da ide koso ka polusasiji i na nju zasrafis taj profil tako da saraf (zelena boja) prodje kroz polusasiju ;)I tako obilazis direkt tu slabu tacku a izmedju dve viljuske i dalje stavis klasicno ojacanje i onda nigde ne moze da dise...
Treba samo videti da li prostorno staje ovako nesto Mislim da bi ovo moglo lako da se napravi od 4-5mm debelog trakastog metalnog profila
Fabricki imas one podloske tu izmedju grede i viljuske, ide ona 4-5mm debela i onda idu one za stelovanje... E sad, izbacis tu debelu i zamenis je sa profilom i onda napravis da ide koso ka polusasiji i na nju zasrafis taj profil tako da saraf (zelena boja) prodje kroz polusasiju ;)I tako obilazis direkt tu slabu tacku a izmedju dve viljuske i dalje stavis klasicno ojacanje i onda nigde ne moze da dise...
Treba samo videti da li prostorno staje ovako nesto Mislim da bi ovo moglo lako da se napravi od 4-5mm debelog trakastog metalnog profila
To bih ja drugačije. Uz pomoć profila (nalik na "L") povezao bih je sa podom. Jeste tanak, ali veća površina bi rasporedila opterećenje
cuo sam da zastava poly ima jos jacu gredu od keca..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Predrag B. ::To što ga nemaš ne znači da ga nećeš imati. Ne znam kome je palo na pamet da napravi nešto tako, a što je još gore da ga ne promeni 30 godina.
Pa ne znaci ni da ako drugi imaju problem da moram i ja da imam... Ja jesam svestan cinjenice da je greda jedan od opterecenijih delova karoserije i ja sam uradio nesto povodom toga sto se pokazalo kao vrlo uspesno resenje i mnogi su potvrdili moje iskustvo. Pre ugradnje kod mene se cula vrlo neprijatna skripa i krckanje karoserije kada se recimo penjem na bankinu ili kada vozim neasfalitranim ulicama i nakon ugradnje je to totalno nestalo sto znaci da nema uvijanja karoserije pa nema ni zamora materijala...
Takodje nisam siguran sta bi ti tu promenio? Dizajn oslanjanja, deljinu lima, dodao ojacanja?
Ja sam gore dao mogucnost eventualnog ojacanja bez vecih komplikaicija i prepravki. A to sto ti kazes nije bas posao koji se zavrsi u roku od par sati Razlika izmedju te dve grede o je upravo u tome da na sredini Skala ima dupli lim a Yugo nema sto je upravo deo na koji ojacanje koje ja predlazem da se ugradi ima najveci uticaj... A samo pricu o gumi na sredini smo vec raspravili...
Pa pošto je konstruktor upropastio, moraću da smislim neko eksterno ojačanje za sledećeg Yuga
Oduvek sam se cudio zasto Yugicima puca greda, a Skalama ne, a imaju tezi zadnji kraj, evo ga odgovor.
Na nekom forumu sam procitao da moze Skalina greda da se stavi na Yuga uz premestanje mesta kacenja rezervoara i korektora kocenja.
Na nekom forumu sam procitao da moze Skalina greda da se stavi na Yuga uz premestanje mesta kacenja rezervoara i korektora kocenja.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Ovo s gredom je vrhunac njihovog idiotizma. Znali su da puca, da se ugiba, imali su spremno ojačanje i nisu ga ubacili.
Koliko god da mi je Zastava draga kao proizvođač zbog ovakvih stavi me ne čudi što su propali.
Koliko god da mi je Zastava draga kao proizvođač zbog ovakvih stavi me ne čudi što su propali.
Da li sme da se vari greda, mislio sam kad budem kupio novu da je izvarim sa nekim ojacanjima
venoman- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 367
Datum upisa : 16.11.2012
To je sve sa namerom uradjeno, da auto traje 5 godina i da kupis nov.
U to vreme se tako nije radilo. Ovi je greška u projektovanju koja nikada nije ispravljena.Važno da su izmišljali 10 različitih branika, a ovo i mnoge druge bitne stvari su ostale kao i '78. Sramota.
Može, po uzoru na Skalu Mora samo dobro da se zaštiti i spolja i unutra da ne bi korodirala.
Može, po uzoru na Skalu Mora samo dobro da se zaštiti i spolja i unutra da ne bi korodirala.
Nije samo greda, i pracka je ojacana na Skali (101, na 128 nije ojacana).
U pitanju je ovaj kutijasti profil unutar pracke
Još jedna katastrofa za koju bolje da nisam saznao. Da je Yugo imao praćku i gredu kao Skala, poprečno podno ojačanje od Cabria i ojačanja u vratima iz Cabria bio bi taman kako treba.
S druge strane Skali fali tunel, mnogo jači B stubovi, ojačanja u vratima, poprečno podno ojačanje...
S druge strane Skali fali tunel, mnogo jači B stubovi, ojačanja u vratima, poprečno podno ojačanje...
Pa ima poprecno podno ojacanje, 2 komada
Slabo je to, naročito ovo zadnje koje je kod Yuga mnogo bolje jer je drugačije rešen taj deo. Odsustvo tunela je zapečatilo stvar.
Nije nista manje od onog Yugovog ispod sedista.
Kod Yuga je to drugačije rešeno (uzdignut je deo ispod sedišta) a ovde je sve ravno kao daska i iz jednog dela. Skala je duža i poddimenzionisanost nosača još više dolazi do izražaja.
Koliko safova drzi gredu na yugu?
venoman- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 367
Datum upisa : 16.11.2012
Greda je zavarena, nije zasrafljena
Ima li ko sliku propale grede na jugu? Gledao sam po netu,nisam nista nasao...
sloba1995- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 74
Godina : 29
Datum upisa : 18.11.2014
Moja mi nesto smrdi
Imam kao pukotinu tamo levo,bas gde si obelezio...
Strana 1 od 2 • 1, 2
Similar topics
» Zadnja greda Zastava 101
» yugo greda
» Greda i odbojne gume
» Rezervoar Yugo Skala 55
» Yugo Skala 55 elektronika
» yugo greda