ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE

+24
Milovanovic
ristivoje
ZAC
Petar
nebojsas
junior45
Crazy128
VPetar
marex
Mladen021
Jandro
mdjordjevic10
woody
ALEKS15
marjan990
batamare
Mitke
Zuty
Petar030
miljanxXx
Sima21
Milos
Miljan
YUgisa
28 posters

Strana 3 od 3 Prethodni  1, 2, 3

Ići dole

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 Empty Re: ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE

Počalji od Miljan Čet 18 Jun 2015, 22:18

Pa kad zatreba vratis ga, to je 2 minuta posla.

Miljan
SOHC 1581ccm 88ks

Broj poruka : 9432
Datum upisa : 05.03.2008

Nazad na vrh Ići dole

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 Empty Re: ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE

Počalji od YUgisa Čet 18 Jun 2015, 22:44

Ako je kao moj, nije ni tezak a duze traje otvaranje haube nego montaza akumulatora Very Happy

_________________
BOYRACER
MOTORSPORT
YUgisa
YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Broj poruka : 61682
Godina : 34
Lokacija : Subotica
Datum upisa : 08.03.2008

http://boyracermotorsport.forum315.com/

Nazad na vrh Ići dole

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 Empty Re: ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE

Počalji od jollyjumper Čet 27 Avg 2015, 15:03

Svojevremeno sam se sa ovim zezao i pravio... Seme izguglajte ili cu postaviti uskoro opet...mislim da je dobra zanimacija ako imate slobodnog vremena i volite da se igrate...imao sam jos dobrih fora sa drugim telefonima, tipa da povezem mob i alarm na speed dial i kada alarm aktivira sirenu da aktivira taster na odredjeno vreme na telefonu i tako pozove, samo moram da nadjem semu, negde mi je u kompu. Lepo vas auto pozove na mob dok svira i nema frke. Very Happy

Ovo su komplikovanije seme, dok je ono povezivanje telefona i postojeceg alarma jednostavnije Wink

Ukoliko neko voli samogradnju, da se igra sa lemilicom, mozda mu ovo bude zanimljiva zabava. Mozda nekome posluzi.  Seme su sa neta i prilicno su jednostavne.

GSM call alarm je uređaj koji za zvanje odredišnog broja koristi Siemens ili Ericsson GSM telefon (19200 bauds RS232) i ima 1 senzorski ulaz i još jedan ulaz - stanje. Ukoliko je stanje = 0V tada je uređaj "aktivan" i prati stanje senzorskog ulaza. Uređaj se "deaktivira" otpajanjem on/off (stanje) ulaza sa mase (0V) ili spajanjem na + pol napajanja. Senzorski ulaz takođe reaguje na 0V.
ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 C_501_pica
ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 C_501_picb

Uputstvo i seme komponenti mozete preuzeti na ovom linku

[link_open=https://hotfile.com/dl/256483291/5d1ba57/alarm2.rar.html]Sema(klik)[/link_open]

Druga varijanta:
Poslije GSM call alarma i GSM SMS alarma kao dva nezavisna modula ovdje je predstavljena integracija ta dva uređaja u jedan. Bitna karakteristika ove nove verzije je u tome što ovaj uređaj može raditi i samostalno i kao modul za već postojeći alarmni sistem. Znači, u prijašnjim verzijama imali smo onaj "enable" pin koji je sistem stavljao u "naoružano" stanje odnosno omogućavao i onemogućavao skeniranje senzora. Pored tog pin-a kojeg i sada imamo, imamo mogućnost i daljinskog "naoružavanja" i "razoružavanja" sistema uz pomoć tel. poziva na broj (SIM) koji se nalazi u uređaju.

UPDATE: U .rar fajlu je postavljena i verzija pločice sa DIP komponentama, za sve one koji imaju problema sa lemljenjem SMD dijelova. - Hvala [eDo]!

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 C_666_front4
ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 C_666_back


Korišten je popularni mikrokontroler PIC16F84A za koji je program pisan u asembleru. Ovaj put nije korištena eksterna EEPROM memorija već je korištena SIM memorija telefona za smještanje SMS poruka i brojeva za pozivanje prilikom alarmnog stanja.
GSM telefon sa kojim je uređaj testiran je Siemens M35i (19200bps 8-N-1). Uređaj mora raditi i sa ostalim (starijim, jeftinim) Siemens telefonima kao što su: S25, C35(i), A65 i tako dalje (X35, X45)... Telefon je poželjno modifikovati tako da ga alarmni sistem može i uključiti i napajati a to ćemo vidjeti malo kasnije. Naravno, veoma je bitno isključiti zahtjev za PIN kodom na SIM kartici.

Rad uređaja
Prilikom dovođenja napajanja LED će blinknuti jednom. Nakon 2sec, uređaj će uključiti telefon sa impulsom u trajanju od 2sec, nakon čega slijedi pauza od 6sec da se telefon uključi. Tada slijedi inicijalizacija telefona odnosno okidanje AT komandi koje se vide u EEPROM prostoru programa. AT komande su smještene u EEPROM da bi se sačuvala FLASH memorija za program jer PIC16F84A ima samo 1kb FLASH memorije. Ukoliko prilikom komunikacije sa telefonom podaci ne stignu do PIC-a u roku od 3sec, telefon se re-inicijalizuje i posao kreće iz početka. Nakon četvrte neuspjele inicijalizacije slijedi reset telefona, odnosno onaj impuls od 2sec koji će "pritisnuti" PWR dugme od telefona jer PIC misli da je telefon isključen. Isto tako, PIC će i kada ne očekuje podatke od telefona provjeravati da li je telefon živ svakih 5min i ako je telefon slučajno isključen on će ga uključiti i omogućiti primanje poziva i/ili dojavu alarma. U tih 5min telefon će se ipak odmah uključiti ako se desi alarmno stanje tako da dojava može biti izvršena.

Naoružavanje i razoružavanje sistema
Sistem se može naoružati i razoružati uz pomoć poziva ukoliko je tako podešen sa opcijom opt 3, i/ili korištenjem hardverskog "enable" pin-a (moguće je koristiti i jednu i drugu opciju zajedno). Ukoliko se koristi samo opcija sa pozivom potrebno je hardverski "enable" pin spojiti konstantno na masu (GND) što je moguće uraditi sa opcijom opt 7. Ukoliko se ne koristi opcija sa pozivom, tada nam opcije 4 i 5 imaju druge funkcije: odgođeni prelazak u naoružano stanje i odgođeno aktiviranje alarma, respektivno.
Kada se sistem naoružava i razoružava korištenjem opcije pozivom postoje dva načina notifikacije odnosno obavijesti o toj radnji: beep-anje sirene kao u auto-alarmima ili callback-funkcijom, što se podešava sa opcijom opt 5. Callback funkcija je aktivna samo prilikom razoružavanja sistema, da pozove onog korisnika koji ga je razoružao jer je veoma bitno da se izvrši dojava da je sistem razoružan zbog neželjenog slučajnog razoružavanja. Sistem mogu razoružati ili samo prvi snimljeni broj u SIM imeniku ili svi snimljeni brojevi, što se podešava sa opcijom opt 4. Ova opcija ne utiče na broj primaoca dojave alarmnog stanja.

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 C_666_front2
ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 C_666_front3
Alarmno stanje
Uređaj prelazi u alarmno stanje kada je naoružan i kada se aktivira senzorski ulaz. Nakon toga se uključuje izlaz za sirenu u trajanju od 45sec i počinje dojava alarmnog stanja pozivom ili SMS porukom. Dojava se vrši svim memorisanim korisnicima odnosno svim sms primaocima ili samo prvom broju u imeniku odnosno prvoj snimljenoj SMS poruci, što se podešava sa opcijom opt 2. Dojava alarmnog stanja pozivom se može vršiti ili samo na prvi snimljeni broj u SIM imeniku ili na sve snimljene brojeve, a radi na slijedeći način; Brojevi (ili jedan broj) se zovu "u krug" dok se ne ostvari veza sa bilo kojim od pozivanih korisnika. Nakon uspostavljenog poziva, veza se prekida i dojava je završena. Ukoliko se desi naredni alarm u slijedećih 25sec, sve se ponavlja, samo dojava neće biti izvršena dok ne istekne ta pauza. Ukoliko se desi greška prilikom dojave postoji pauza od 8sec koja služi da se telefon ne preoptereti pozivima. Dojava alarmnog stanja SMS porukama se takođe može izvršiti na samo jednog primaoca (jednu snimljenu SMS poruku u SIM memoriji) ili na sve, a radi na taj način što se pošalju SMS poruke svim primaocima (ili samo jednom). Isto tako, ukoliko se desi greška u slanju, postoji pauza da se telefon ne preoptereti u pokušajima slanja SMS poruka.

Statusna LED
Na uređaju postoji i statusna LE dioda. Kada je uređaj naoružan ova LED blinka u intervalima od 1,8sec. Kada je uređaj razoružan LED se isključi. Neposredno nakon razoružavanja, statusna LED će da obavijesti korisnika o tome šta se dešavalo sa uređajem dok je on bio naoružan, tako što će blinkati:

1. 5 blinkova = sistem je bio u alarmnom stanju od prethodnog razoružavanja
2. 3 blinka = desila se greška prilikom komunikacije PIC-GSM telefon
3. 2 blinka = desila se greška prilikom dojave alarmnog stanja - bilo bi dobro provjeriti kredit na SIM kartici
4. 1 blink = desila se greška prilikom dojave alarma pozivom

Ovo blinkanje će se odraditi tri puta nakon razoružavanja i u tih nekoliko sekundi nije moguće naoružati sistem.

Snimanje imenika i SMS poruka u GSM telefon
Snimanje brojeva u imenik je svima već dobro poznato. Jedino treba obratiti pažnju da unosi u imeniku budu spremljeni na SIM karticu a ne u memoriju telefona. Isto to važi i za SMS poruke. Što se imenika tiče, svaki unos ima svoju "poziciju" odnosno trocifreni broj. Svi brojevi koji će biti pozvani za dojavu alarma ne smiju imati rupu između sebe (nepopunjenu poziciju). Znači, imenik treba da bude popunjen od pozicije 001 nakon čega mora biti popunjena pozicija 002 (ako se koristi više brojeva za dojavu), pa onda 003, itd. SMS poruke su malo drugačije, kod njih nemamo mogućnost definisanja pozicije, nego prva poruka koja se kreira i snimi (a ne pošalje) će biti snimljena na poziciji 1. Predlažem brisanje svih SMS poruka sa SIM kartice prije nego što se počnu kreirati SMS poruke za dojavu.

Pomoćno napajanje uređaju
Na uređaj je moguće spojiti pomoćno napajanje koje može biti dupunjivo (akumulator) ili suho (baterije). Tip spojenog pomoćnog napajanja se podešava sa jumperom JP1 koji omogućuje ili onemogućuje punjenje pomoćnog izvora napajanja iz primarnog izvora.

Senzori
Uređaj podržava oba tipa senzora: sa NO (paralelno spajanje više senzora) i NC (serijsko spajanje više senzora) kontaktima. Tip korištenog senzora (ili njih više) se definiše sa opcijom opt 6.

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 C_666_senzori

Opcije i mogućnosti uređaja
Uređaj je u mogućnosti da dojavi alarmno stanje uz pomoć SMS poruka (na neograničeno mnogo primaoca) ili pozivom na jedan ili neograničeno mnogo memorisanih brojeva u telefonski imenik. Pored dojave, uređaj ima MOSFET tranzistor koji direktno može uključiti vanjsku sirenu i bljeskalicu kada se alarm aktivira.
Podešavanje uređaja se vrši uz pomoć 8 DIP prekidača koji se nalaze na ploči. Opcije su slijedeće:

- opt 1) Tip notifikacije SMS ili CALL (DIP prekidač br. 4)
- opt 2) Notifikacija alarma samo na indeks 1 u SIM imeniku ili svima (DIP prekidač br. 3)
- opt 3) Naoružavanje/razoružavanje uz pomoć poziva omogućeno/onemogućeno (DIP prekidač br. 6)
- opt 4) Naoružavanje/razoružavanje samo sa broja sa indeksa 1 u SIM imeniku kada je opcija 3 omogućena. Ako je opcija 3 onemogućena, ovaj prekidač ima funkciju da omogući/onemogući timer odbrojavanja od 8,5sec za odgođeni prelazak u "naoružano" stanje. (DIP prekidač br. 7)
- opt 5) Notifikacija o naoružanju/razoružanju sistema uz pomoć sirene ili callback funkctionalnosti kada je opcija 3 omogućena. Ako je opcija 3 onemogućena, ovaj prekidač ima funkciju omogućenja/onemogućenja timera odbrojavanja za odgođeno aktiviranje alarma od 5sec. (DIP prekidač br. 5)
- opt 6) Tip korištenog senzora NO ili NC. *Zahtjeva reset uC-a da se promjena aplicira. (DIP prekidač br. Cool
- opt 7) Spajanje hardverskog enable pin-a konstantno na masu (konstantno hardversko "naoružanje"). (DIP prekidač br. 2)
- opt Cool Omogućenje/onemogućenje sirene. (DIP prekidač br. 1)

EEPROM podešenja
Pored navedenih podešenja preko prekidača, možda bude potrebno podesiti neke parametre u EEPROM memoriji prilikom programiranja mikrokontrolera. Na zadnjoj EEPROM lokaciji se nalazi bajt koji može imati vrijednost 0x01 ili 0x00. HEX fajl koji ste downloadovali već ima upisanu vrijednost 0x01 a ona je bitna prilikom dojave alarmnog stanja pozivom. Ukoliko budete imali problema prilikom dojave alarmnog stanja pozivom ovu vrijednost treba promjeniti na 0x00. Vrijednost ovog bajta zavisi od GSM telefona koji se koristi. Naprimjer, za Siemens S25 ovdje treba da bude 0x00, dok za Siemens M35i ovdje treba da bude 0x01.

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 C_666_DIP_switches
Modifikacija GSM telefona
Telefon se napaja iz uređaja što znači da je potrebno izvući dvije žice iz GSM telefona na koje se inače spaja baterija. Neki telefoni ipak neće raditi na taj način jer u stvari očekuju bateriju na tim terminalima. U tom slučaju treba otvoriti bateriju, izvaditi njenu elektroniku i nju spojiti na telefon, a umjesto bateriskih ćelija izvući dvije žice za eksterno napajanje uređaja.
Pored ovoga, poželjno je izvući još jednu žicu iz telefona koja se zalemi na tastaturu telefona na mjesto tipke za uključenje (crvena tipka na tastaturi). Ta tipka naravno ima dva kontakta od kojih je jedan GND što znači da treba zalemiti žicu samo na onaj drugi kontakt. Da li je to unutrašnji kontakt kao na slici ili vanjski - to morate sami ispitati.

Uputstvo:

[link_open=https://hotfile.com/dl/256484132/07f486f/alarm3.rar.html]sema[/link_open]

jollyjumper
SOHC 1116ccm 55ks

Broj poruka : 1107
Lokacija : Le
Datum upisa : 10.03.2015

http://www.serbiancarfans.x10.mx

Nazad na vrh Ići dole

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 Empty Re: ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE

Počalji od Kum Ruzvelt Čet 27 Avg 2015, 18:03

Eee ovo je prava stvar,svaka cast domacine! Cheers
Kum Ruzvelt
Kum Ruzvelt
OHV 903ccm 45ks

Broj poruka : 499
Godina : 50
Lokacija : Sremski Karlovci
Datum upisa : 03.11.2013

Nazad na vrh Ići dole

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 Empty Re: ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE

Počalji od ZAC Čet 27 Avg 2015, 19:35

Svaaka cast i hvala za seme i objasnjenje. ja u autu imam dojavu preko mobilnog uredjaja. Dojava javlja drugom SMS porukom za svaki od 5 razlicitih senzora...

_________________
Nisam pametan al` sam neophodan. Very Happy
ZAC
ZAC
DOHC 1581ccm 103ks

Broj poruka : 14369
Godina : 49
Lokacija : Zemun
Datum upisa : 16.06.2012

Nazad na vrh Ići dole

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 Empty Re: ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE

Počalji od Nikola I. Čet 27 Avg 2015, 21:07

Super zamisljeno i odradjeno. Very Happy

Nikola I.
SOHC 1290ccm 60ks

Broj poruka : 2252
Godina : 29
Lokacija : Bor
Datum upisa : 07.05.2015

Nazad na vrh Ići dole

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 Empty Re: ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE

Počalji od jollyjumper Čet 27 Avg 2015, 22:26

U principu sve je izlazilo oko hiljadarke da se napravi + neki stari mob da se kupi ili ako imate. Da dodjem do svog kompa i postavicu seme.

jollyjumper
SOHC 1116ccm 55ks

Broj poruka : 1107
Lokacija : Le
Datum upisa : 10.03.2015

http://www.serbiancarfans.x10.mx

Nazad na vrh Ići dole

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 Empty Re: ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE

Počalji od ricpe Čet 27 Avg 2015, 23:19

Svaka cast.Da li postoji nesto isto samo da se ne koristi telefon nego da ima samo sim karticu? Meni ovi linkovi za upustva ne rade. Smile

ricpe
OHV 903ccm 45ks

Broj poruka : 441
Datum upisa : 23.09.2014

Nazad na vrh Ići dole

ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE - Page 3 Empty Re: ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 3 od 3 Prethodni  1, 2, 3

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu