Zastita od korozije
+3
dimmu
Miljan
ZAC
7 posters
Strana 1 od 1
Re: Zastita od korozije
Definitivno nisam video ni jednog jedinog Juga ili keca da je antikorozivno zasticen na novo, onako kako treba....ubedljivo imam jedinstvenog Juga u Srbiji, jer su sada vec i oni najmladji stari punih 9 godina....Jugo bez korozije ne postoji....osim jednog.
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Video bi tvoj posle 284000km
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Karoserija nema veze sa kilometrazom ako se redovno zasticuje i ako nije udarana...sto se tice korozije
Ima veze, zasto su oni sa 20-30 hiljada zdravi, a sa 100+ truli.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Masna karoserija i podvozje ne truli ni na 300 000
Dobar je i taj tvoj...samo slabo zasticen...zamasti bre to..
Sve je to ok, ali kako ćeš zamašćivati rubove, krila, prednji vezni, ivice haube koju često udare kamenčići pa odakle krene rđa i još par delova karoserije koji znaju biti problematični. Ok je to da se zaštiti patos i odole ali ko svoje Zastave vozi preko 100.000km zna šta je bitka sa rđom... Ma koliko god ti dobro zaštitio ona će izbiti na drugom mestu zbog nažalost loše pripreme i zaštite pre farbanja..ZAC ::Masna karoserija i podvozje ne truli ni na 300 000
dimmu- SOHC 1301ccm EFI 68ks
- Broj poruka : 3943
Datum upisa : 29.04.2015
Postoje i drugi auti tehnoloskog nivoa kao Zastave pa ima i onih sto propadaju i onih sto ne propadaju... Fabrika nije uradila sjajan posao, ali je prilicno ok i ako se obnovi na vreme nece biti problem. Problem je sto vecina ljudi ne obnovi ili kad obnovi misli da je sa 50e sve resila i da ako presprica preko rdje da nece istruliti... Ostecenja koja nastanu treba sanirati a ne cekati da propadne jos vise. Ja kad budem farbao svoj auto na prolece, materijal za farbanje i zastitu ce izaci minimum 400e i to se nadam da se nisam jako potcenio, pa mi je prilicno komicno kad mi ljudi pricaju kako ce im neko ofarbati i zastiti auto u fulu za 250e i kako je to normalno najbolji majstor u svom poslu... Jos kad se uzme u obzir da 99% ljudi nece da se sagne par puta godisnje i da ispere auto od dole nego voze 20kg blata i soli, ne moze se ni puno ocekivati. Moj auto nije u sjajnom stanju, ali je zastita komicnog stanja bila jos kad sam ga ja uzeo pre 10 godina, pa je i dalje bolji nego mnogi 2 godine nakon sto su vareni... Razlog za to je sto cim budem u situaciji da vozim kroz blato ili odmah nakon zime kad sam u mogucnosti, operem auto od dole.
dimmu ::Sve je to ok, ali kako ćeš zamašćivati rubove, krila, prednji vezni, ivice haube koju često udare kamenčići pa odakle krene rđa i još par delova karoserije koji znaju biti problematični. Ok je to da se zaštiti patos i odole ali ko svoje Zastave vozi preko 100.000km zna šta je bitka sa rđom... Ma koliko god ti dobro zaštitio ona će izbiti na drugom mestu zbog nažalost loše pripreme i zaštite pre farbanja..ZAC ::Masna karoserija i podvozje ne truli ni na 300 000
Auto ne truli od spolja vec iznutra...ivice haube stitis tako sto ubrizgavas vosak u sve supljine..iznutra...patos se nikada en stiti odozdo, vec iznutra...ako ga mazes sa spoljne strane neminovno ce zardjati...jel vlaga i so se zavlace ispod te zastite, koja vremenom popuca i efekat je jos gori..nema susenja, kao mokar beton pod najlonom leti na 40 stepeni...nece se osusi ni posle 5 dana.
Zastita od korozije
Tesko je ljudima objasniti da zastita spolja sluzi samo da kamencici ne tuku po farbi i na taj nacin "peskare" povrsinu lima. A ne kao zastita od vlage. Recimo Astra G od moje sestre ima zastitu od dole samo od praga ka unutra nekih 50ak cm i unutar blatobrana gde nema plastike. Kao i da osnovna farba ne moze da bude zavrsni sloj zastite lima od korozije.
Ne postoji yugo i 101 bez hrđe?? haha
128 sam rastavio u dijelove nije imao piknjicu hrđe, čak ni površinske po vilicama nakon 27 god.
101 Ima površinske hrđe po podvozju i na haubi od kamenčića, ali potpuno zanemarive tj. još godinama neće stvarati probleme a ima 28 god.
Yugo ima 27 god. ima dvije piknjice na rubnjaku koje još nisu probile otkad je kod mene ostatak 100% bez hrđe. Uz to svi ti auti su većinom još u prvoj boji pa nema zamaskirane truleži.
Ni Yugo ni 128 ni 101 nisu nikada bili garažirani.
Fićo još ima original limariju a tek mu je 35 god.
Kod mene u Rijeci se bez problema nađe Yugo sa odličnom limarijom, bez ikakvih rupa od truleži i slično, pa čak i bez površinske hrđe odispod ako se malo bolje upusti u potragu za nikakve novce (a svi su modeli od 91' na starije) znači auti 25+ god. ali završavaju na reciklaži ili eventualno za maškare jer ih nitko više ne vozi...
128 sam rastavio u dijelove nije imao piknjicu hrđe, čak ni površinske po vilicama nakon 27 god.
101 Ima površinske hrđe po podvozju i na haubi od kamenčića, ali potpuno zanemarive tj. još godinama neće stvarati probleme a ima 28 god.
Yugo ima 27 god. ima dvije piknjice na rubnjaku koje još nisu probile otkad je kod mene ostatak 100% bez hrđe. Uz to svi ti auti su većinom još u prvoj boji pa nema zamaskirane truleži.
Ni Yugo ni 128 ni 101 nisu nikada bili garažirani.
Fićo još ima original limariju a tek mu je 35 god.
Kod mene u Rijeci se bez problema nađe Yugo sa odličnom limarijom, bez ikakvih rupa od truleži i slično, pa čak i bez površinske hrđe odispod ako se malo bolje upusti u potragu za nikakve novce (a svi su modeli od 91' na starije) znači auti 25+ god. ali završavaju na reciklaži ili eventualno za maškare jer ih nitko više ne vozi...
Basko- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 315
Datum upisa : 14.01.2014
Da, ali Rijeka je grad na primorju, vi tamo nemate snega niti soli i rizle po putevima zimi.
Milos55- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 626
Godina : 25
Datum upisa : 19.04.2014
U Rjeci nemate soli po putevima... u centralnim kontinenelnim predelima zimi ima dosta snega i bacaju so, ako auto nije dobro zasticen, so ga pojede za par godina.
Kod nas Kec iz 2007 vec odavno menjao sajtne i rubove...a rupe na patosu vario fleke od novog lima.
Tako je YUgisa...zatita odozdo treba samo da je trajno elasticna i da odbija kamencice... patos truli od soli i vlage koja se zimi unosi na cipelma.
Kod nas Kec iz 2007 vec odavno menjao sajtne i rubove...a rupe na patosu vario fleke od novog lima.
Tako je YUgisa...zatita odozdo treba samo da je trajno elasticna i da odbija kamencice... patos truli od soli i vlage koja se zimi unosi na cipelma.
Znam to, zato pri kupnji auta ni ne gledam oglase iz kontinetalnog dijela zemlje ni za novije aute, a kamoli ove 20, 30+ god. Iako većinom puno jeftinija to su 99.9% groblja
Basko- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 315
Datum upisa : 14.01.2014
E pa to, onda znas i zasto su zastave u tvom kraju u odlicnom stanju...
Menjao sam zadnju gredu na jugu, stavio sam novu na kojoj je vec fabricki naneta osnovna boja.Namazao sam preko zastitu body 930
Da li da preko te zastite nanesem npr i ulje, da zamastim celu gredu ili nesto drugo ili da ne nanosim nista?
Da li da preko te zastite nanesem npr i ulje, da zamastim celu gredu ili nesto drugo ili da ne nanosim nista?
strelok89- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 426
Datum upisa : 24.02.2018
spolja a unutra mogu samo krozone 4 rupe iz kabine ispod tepiha
Pa spolja si realno zeznuo jer sad cim negde napukne ta zastita, ima vlaga da se uvuce iza i da krene da truli, to je i fabricki problem sto su zastitu nanosili na osnovnu farbu koja ja porozna umesto da se naneo zavrsni sloj farbe izmedju osnovne i zastite. Jer farba stiti lim od korozije, a zastita stiti od fizickog ostecenja farbu. A takodje slabo su zastitili supljine iz unutra gde se sakuplja kondenz i truli na taj nacin.
Mislim da najbolje sto mozes da uradis sa tim sto predlazes je da to ulje uspricas kroz te rupe u samu gredu.
Mislim da najbolje sto mozes da uradis sa tim sto predlazes je da to ulje uspricas kroz te rupe u samu gredu.
Hvala na savrtu, uspricacu samoulje kroz te rupe.
Similar topics
» Konvertor korozije
» Sredjivanje korozije
» Z 101 - Sredjivanje korozije na zadnjem blatobranu
» ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE
» Antikorozivna zastita automobila!
» Sredjivanje korozije
» Z 101 - Sredjivanje korozije na zadnjem blatobranu
» ZASTITA AKOMULATORA OD KRADJE