Akumulator??
+9
Miljan
charjek
danijeldokic
Petar
ZAC
bukusa
djzecky
Predrag B.
toni79
13 posters
Strana 1 od 1
Akumulator??
Samo da pitam da li neko zna koliko treba da se puni akumulator na punjacu??
Ja budala evo vec sam drugi istrosio za 2 nedelje
Prijatelju, ne zameri mi, ali morao sam ispraviti sa "akomulator" na "akumulator". Petar
Ja budala evo vec sam drugi istrosio za 2 nedelje
Prijatelju, ne zameri mi, ali morao sam ispraviti sa "akomulator" na "akumulator". Petar
dreed789- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 55
Godina : 30
Datum upisa : 28.08.2012
Re: Akumulator??
Zbog čega su ti se istrošili?
toni79- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 280
Datum upisa : 15.06.2012
Prvi ...Jer sam palio kad je prekidac bio namesten izmedju benzina i gasa ...cale ga pomerio kad je namestao sajlu od sata...drugi jer sam ga palio bez gasa a mislio sam da ima....i onda sam uzeo onaj prvi i upalio je iz prve na benzinu
Ako imaš punjač od na pr 6A, slobodno ga ostavi 24 h Nakon toga proveri nivo elektrolita, treba par mm da prelazi ćelije
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Mislim da je malo previse puniti ga sa 6A strujom 24h za akumulator od 55-60A?
6A*24 = 144 A !
Po nekom pravilu, optimalno je puniti ga strujom od 10% kapaciteta akumulatora nekih 12-15 sati.
Druga stvar je ako imas punjac koji sam iskljuci kada je napunjen, pa posle samo odrzava, onda ga mozes ostaviti i 3 dana.
6A*24 = 144 A !
Po nekom pravilu, optimalno je puniti ga strujom od 10% kapaciteta akumulatora nekih 12-15 sati.
Druga stvar je ako imas punjac koji sam iskljuci kada je napunjen, pa posle samo odrzava, onda ga mozes ostaviti i 3 dana.
djzecky- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1098
Godina : 41
Datum upisa : 13.11.2008
Ja sam moj stari zeznuo zbog plina,spala mi bila buksna sa ventila za benzin a ja izverglo hteo na benzin da upalim,posle palio na guru i izvuko mi opet osto 2 tako i nema nista od njega,uzo sam Black Horse ima mu 17 meseci dosad nema problema,a sto se punjenja tice najbolje je puni sa 10% kapaciteta sto ce reci 5A na sat,sa kvalitetnim punjacem od 5A puni ga 11 sati,a ovi novi 2 sata pune sa 5A a posle padne na 2-3A tako da ovo sto Predrag kaze ima smisla
bukusa- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 756
Datum upisa : 14.02.2012
Tacno je da se akumulator puni sa 10% nazivnog kapaciteta, u vecini slucajeva se koriste punjaci od 5A....
@bokusa, to sto ampermetar posle 2 h. pokazuje 3A umesto 5A, to je normalno.... amperaza opada kako se akumulator puni.... znaci potpuno prazan akumulator povezes na punjac, ampermetar pokazuje max struju koju ispravljac daje, jacina struje polko opada kako se akumulator puni...pri zavrsenom punjenju, ampermetri uglavnom pokazuju 0.5 - 1 A .....
@bokusa, to sto ampermetar posle 2 h. pokazuje 3A umesto 5A, to je normalno.... amperaza opada kako se akumulator puni.... znaci potpuno prazan akumulator povezes na punjac, ampermetar pokazuje max struju koju ispravljac daje, jacina struje polko opada kako se akumulator puni...pri zavrsenom punjenju, ampermetri uglavnom pokazuju 0.5 - 1 A .....
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Pri punjenju, razlika u naponima između akumulatora i punjača je sve manja i na kraju treba da su veoma bliski po vrednosti, to jest struja punjenja je pala na minimum.
Uspeo sam da se snadjem i nabavim punjac ...I vec sam napunio oba.
Sad mi samo ostaje da vratim cd player ..Prvo sam mislio da je do njega.A i moze biti.Pa cu da ga stavim i da vidim oce li se istrositi
Sad neznam jel sam mozda pogresno povezao mada neverujem
Evo linka od te teme:
https://zafc.forumsr.com/t3031-ako-moze-pomoc-mala-oko-cd-player-a
Ove dve zice crvenu i zutu sto su uvek + .Sam uvrnuo i povezao sa jednim kablom.Mada neverujem da bi zbog toga cd player istrosio akomulator.
Sad mi samo ostaje da vratim cd player ..Prvo sam mislio da je do njega.A i moze biti.Pa cu da ga stavim i da vidim oce li se istrositi
Sad neznam jel sam mozda pogresno povezao mada neverujem
Evo linka od te teme:
https://zafc.forumsr.com/t3031-ako-moze-pomoc-mala-oko-cd-player-a
Ove dve zice crvenu i zutu sto su uvek + .Sam uvrnuo i povezao sa jednim kablom.Mada neverujem da bi zbog toga cd player istrosio akomulator.
Jel je moguce da mi cd player istrosi akomulator??
Ne znam zasto si tako povezao, moze do duse da se zajedno spoje zuti i crveni + ... ali je predvidjeno da crveni idepreko kontakt brave, a zuti (za memoriju stanica) direktno na stalni +
Može da se poveže zajedno,jedina je mana ako one zajedno idu na stalni plus to što ako auto stoji ugašen par dana on istroši akumulator,pa iz ličnog iskustva savetujem da na crvenu žicu staviš prekidač neki i stalno gasiš ako ne koristiš auto par dana,tad sigurno neće crpeti struju. Ili možeš i preko kontakta da vežeš crvenu žicu,ali tad ako slušaš muziku dok je auto ugašen,moraš da držiš "pod kontaktom" sve.
danijeldokic- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 786
Godina : 38
Datum upisa : 23.09.2010
E ..To sam i mislio da odradim da mi napajanje ide preko kontakt brave za crvenu ....A i auto stoji neko vreme ...Sta cu pocetnik imam tek juga 1 god .. a vozacku 1,5
a koliko moze da trosi,tacnije potrosi za 7 dana cd u kolima koji ne radi?
charjek- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1005
Datum upisa : 20.01.2012
Samo Alpine trosi vise struje kad je ugasen, kod ostalih nemas problema moze da stoji i 3 meseca, nece da istrosi.
Slobodno spoji crvenu i zutu zajedno, spojio sam tako milion do sad i niko nema problema, jedino Alpine preko prekidaca.
Slobodno spoji crvenu i zutu zajedno, spojio sam tako milion do sad i niko nema problema, jedino Alpine preko prekidaca.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Pa za otprilike 2 nedlje mi se istrosio akomulator.Pa cd je panasonic,prednji levi zvucnik galaxy,a nazad na ploci 2 pioneer 60W ...A stavio sam cd pre 2 dana i nisam vozio auto....i otisao danas da ga upalim vec teze pali...Spojicu ga preko kontakt brave najbolje ...samo da nahvatam vremena sta cu skola I jel mozda zna neko gde mogu da uzmem kablove da lepo razvucem do gepeka ...posto su mi sada namesteni da idu ispod patosnica i zadnjeg sedista
Danas sam hteo da ispitam bometrom kiselinu u akumulatoru.Ali nigde cepova od celija. Ima nesto sto lici na poklopac ali nije.Ceo gornji deo akumulatora je jedna celina.Da li postoji neki nacin da se dodje nekako do kiseline,i kako doliti destilovanu vodu ako bude potrebno? Akumulator je Fire cell 12v 45ah mislim da je ceski.
alkibra- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 21
Datum upisa : 07.01.2013
Na zalost imas "moderan" akumulator, kao i ja, koji je hermeticki zatvoren...to jest, nije hermeticki, ima otvor oduske, ali ne mozes ga otvoriti....to je sr..e traje dok ne ispari voda i dok celije ne ostanu suve...ondaK u kantu.
Hvala,Zac!
Vazno je da je "moderan''.Necu ga baciti u kantu zbog ekologije,vec cu ga cuvati kao upozorenje da pre nego sto neste kupim prvo procitam ZF.
Vazno je da je "moderan''.Necu ga baciti u kantu zbog ekologije,vec cu ga cuvati kao upozorenje da pre nego sto neste kupim prvo procitam ZF.
alkibra- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 21
Datum upisa : 07.01.2013
Na zalost iskustvo mog kuma nije sjajno ni sa tim akumulatorima, kupio je neki sa gelom i po isteku garancije, posle mesec dana capnuo....
Najbolji su bili nekada dok su se kupovali ne formirani akumulatori, pa sam sipas kiselinu u njega... i tada se znalo da je akumulator "svez"...a ovako niko ne zna koliko dugo stoji u magcinima ili prodavnicama, i koliko je vec kapacitet smanjen od stajanja.
Najbolji su bili nekada dok su se kupovali ne formirani akumulatori, pa sam sipas kiselinu u njega... i tada se znalo da je akumulator "svez"...a ovako niko ne zna koliko dugo stoji u magcinima ili prodavnicama, i koliko je vec kapacitet smanjen od stajanja.
Meni su te zice zuta i crvena upletene i vezane na stalan plus i ne prazni mi akumulator. Njemu tu negde vuce na masu. Otkaci prijatelju cd skroz, pa skini klemu od akumulator ako pri namestanju zavarnici bez ijednog potrosaca negde ti vuce na masu.
Namestio sam player na prekidac i sada nemam problema sve isto povezao kao i direkt samo sto sam ubacio prekidac.Vec stoji nedelju dana i netrosi akumulator.
Similar topics
» Akumulator
» AGM akumulator u juga ?
» koji akumulator u juga
» Ispraznio se akumulator
» Akumulator 45A u 1.1 iskustva
» AGM akumulator u juga ?
» koji akumulator u juga