Zamena lamele
+2
YUgisa
Nenad128
6 posters
Strana 2 od 3
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Re: Zamena lamele
Pa spone nisam nikad hteo preterano da cackam posto ih nije lako izbiti, ramena sam menjao za Floridinim jer su duza, manzetne na polusovinama menjam skoro svake godine jednu posto ne mogu da nadjem kvalitetne tako da se to uvek sredi i podmaze i zameni A sad idemo u
Tako da povratak na temu.
Tako da povratak na temu.
Nece mast da mu pomogne kad dobije kugla luft, ramena i spone se menjaju, a ne podmazuju.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Kugle odlaze kada pukne manzetna i u njih udje voda (osim udarca u udarnu rupu ) , pa kugla zardja i pojede teflonsku casicu...kada se sa vremena na vreme proverava stanje manzetne i ista po potrebi zameni, pri tom i promeni mast, kugla moze da udvostruci vek trajanja.
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Video sam dosta spona i ramena cije kugle su bile pojedene, imale luft, a manzetna je bila kao nova, najcesce se od rupa ostete, a vrlo retko pukne manzetna.
ZAC- DOHC 1581ccm 103ks
- Broj poruka : 14369
Ne vozim ja, nego drugi, ja popravljam tudja kola a kod mene je to sve extra, jos su original spone.
Aha, onda "pacijentima" reci da voze pazljivije.
E, upropastismo coveku temu sa OFF-ovanjem.
E, upropastismo coveku temu sa OFF-ovanjem.
Ovako da ti malo pomognemo:
-Ispustiti ulje iz menjaca, otpustiti centralne navrtke na homokinetickim zglobovima, podignuti prednji kraj auta, raskaciti krajeve spona od rukavaca na glavcinama, odvrnuti po 3. zavrtnja M6 sa leve i desne manzetne do menjaca, skinuti kociona klesta i plocice M10 (klesta vezati zicom i okaciti o oprugu amortizera), odvrnuti po dva zavrnja M10 za ucvrscivanje amortizera za glavcinu tocka, otkaciti levo rame od karoserije i odviti navrtku sa balans stangle (promeniti gumice na balans stangli kad je vec raskaceno), odvrnuti skroz centralne navrtke sa homokinetickih zglobova, glavcinu povuci ka sebi i izvuci rukavce homokinetickih zglobova iz glavcine, izvuci obe poluosovine iz diferencijala, odloziti iste na cistu podlogu zbod trokrakog krsta sa rolnicama, raskaciti sajlu kvacila, raskaciti sajlu kilometar sata, raskaciti kabal mase (ako je vezan za menjac), raskaciti polugu rucice menjaca, raskaciti nosac menjaca, popustati zavrtnjeve M8 oko zvona menjaca i izvaditi ih, svuci menjac sa spojnicke osovine, izvaditi menjac na dole (ispod vozila), odvrnuti zavrtnjeve M6 koji drze korpu kvacila za zamajac, skinuti set kvacila (korpu sa lamelom, skinuti potisni lezaj sa viljuske kvacila (kod spojnickog vratila), prekontrolisati stanje taruce povrsine na zamajcu ako risevi prelaze toleranciju potrebna je obrada zamajca (ako i obrada prelazi tolerancije, tad zameniti zamajac)
Sklapanje obrnutim redom, pri tom ocistiti spojnicko vratilo i namazati ga tovatnom mascu, podmazati osovinu poluge kvacila i proveriti zazor iste, montirati potisni lezaj na menjac (na svoje mesto), postaviti set kvacila obavezno sa trnom za centriranje lamele, stegnuti korpu unakrsno za zamajac silom od 16 Nm, montirati menjac, stegnuti zavrtnjeve oko zvona menjaca, zakaciti nosac menjaca, vratiti sajle i polugu rucice menjaca, vratiti poluosovine u diferencijal i obrnutim redosledom od skidanja spojiti sve sa glavcinom tocka.
Momenti pritezanja:
-zavrtnjevi korpe kvacila M6 - 16Nm
-vijak nosaca menjaca M12 - 78Nm i M8 - 25Nm
-vijak za spajanje poluge rucice menjaca sa polugom menjaca M6 - 18Nm
-centralna navrtka poluosovine M18 - 137.2Nm
-zavrtnjevi sa navrtkom za amortizer M10 - 70.6Nm
-vijak za manzetnu poluosovine do menjaca M6 - 10Nm
Ako sam propustio nesto, molim clanove da dobune. Ovo sam napisao onako iz secanja, ali dugo to nisam radio, nekih 10-tak godina. Cheers
E ovo je super objašnjeno, napravljena je jedna celina pa se može razviti film u glavi šta i kako bi trebalo uradit.
Ovo je prostije, manje posla a ono "ŽAC - ovo" je temeljnije, sigurno i bolje.15-20 menjaca sam radio i svaki radim tako.
Kad oslobodis levo rame, povuces rukavac ka spolja i izvadis poluosovinu iz menjaca, a zatim i homokineticki iz glavcine.
Desnu samo oslobodis manzetnu, i kad spustis menjac samo ga povuces ulevo i izvadis poluosovinu iz njega.
Tako rade svi majstori koje znam, a tako i ja radim oduvek.
Momci puno hvala, ja kad budem radio ako zapnem dođem po još savete.
I još samo da vas pitam, šta mi treba od nekih specijalnih alata i šta još da dokupim što bi eventualno trebalo zameniti?
Nenad128- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 66
Datum upisa : 28.07.2012
Trebaju ti gedore od 10-32 mm dva dugacka nastavka, jedan kretki, racva, u principu ti ne treba nikakav specijalni alat, okasti i viluskasti klucevi, klesta... standardno... e jedino moment kljuc (kilo kljuc) ali njega nemoj kupovati, posto kosta oko 200 evra, njega ako imas negde pozajmi.
Za centriranje lamele moze da ti posluzi parce cevi, spoljasnjeg precnika kao nutovani otvor na lameli. Posto vec imas novu lamelu, takvu cevku mozes da pripremis unapred.
PS: I hvala na komplimentu. Tu smo kad zapne.
Za centriranje lamele moze da ti posluzi parce cevi, spoljasnjeg precnika kao nutovani otvor na lameli. Posto vec imas novu lamelu, takvu cevku mozes da pripremis unapred.
PS: I hvala na komplimentu. Tu smo kad zapne.
e jedino moment kljuc (kilo kljuc) ali njega nemoj kupovati, posto kosta oko 200 evra, njega ako imas negde pozajmi.
Znači ti ključevi su poskupi, a ja se taman mislio zaleteti i kupiti neke po par hiljada dinara što sam gledao na internetu, dobro ja što se ne zaletih.
ZAC- DOHC 1581ccm 103ks
- Broj poruka : 14369
Da znam da je to jedan ključ nego sam mislio kada sam rekao u množini zbog raznih proizvođača i različitog kvaliteta.To nisu "kljucevi", vec jedan kljuc i na njega se stavljaju gedore.
Ovaj prvi je Unior-ov i placen je oko 200 e. a drugi je svapski i cinimi se da je kostao oko 140 e.
Radi kako mislis da treba, ja se iskljucujem iz ove teme posto nisam dovoljno kompetentan da komentarisem o tome.
Radi kako mislis da treba, ja se iskljucujem iz ove teme posto nisam dovoljno kompetentan da komentarisem o tome
Iz ostalih tema koje sam čitao mislim da si kompetentan, sada ja stičem dojam da sam ja nešto krivo rekao pa da se ti zbog toga isključuješ iz teme.
Ako jesam, onda se izvinjavam jer mi to nikako nije bila namera.
Ja sam kupio moment kljuc za 2500din nov Nije neka poznata marka, ali za hobi koriscenje mislim da je sasvim solidno resenje, dobije se i jedan papir sa specifikacijom koliko je precizan, naravno to je lako nalupati napamet i istampati, ali ne verujem da bi se neko toliko trudio
Ono sto je Miljan hteo reci da to sto kaze Zac nije sve potrebno uciniti da bi se uradila zamena. To sto kaze Zac je cisto korscenje prilike da kad je odredjen deo demontiran da se i ostali doteraju ali ostaje usustini pitanje koliko je to u datom trenutku potrebno.
Ono sto je Miljan hteo reci da to sto kaze Zac nije sve potrebno uciniti da bi se uradila zamena. To sto kaze Zac je cisto korscenje prilike da kad je odredjen deo demontiran da se i ostali doteraju ali ostaje usustini pitanje koliko je to u datom trenutku potrebno.
To znači za nas koji se ne bavimo sa popravkom auta profesionalno i jedan takav ključ bi poslužio svrsi?Ja sam kupio moment kljuc za 2500din nov Very Happy Nije neka poznata marka, ali za hobi koriscenje mislim da je sasvim solidno resenje, dobije se i jedan papir sa specifikacijom koliko je precizan, naravno to je lako nalupati napamet i istampati, ali ne verujem da bi se neko toliko trudio Wink
To sam i ja tako razumeo.
YUgisa ::Ja sam kupio moment kljuc za 2500din nov Nije neka poznata marka, ali za hobi koriscenje mislim da je sasvim solidno resenje, dobije se i jedan papir sa specifikacijom koliko je precizan, naravno to je lako nalupati napamet i istampati, ali ne verujem da bi se neko toliko trudio
Eto, odlicno za Nenada128. Gde si ga kupio? Verovatno nije za profi rad ali verujem da je bar priblizno precizan.
YUgisa, drzi ga skroz otpustenog kada ga ne koristis... smanji moment do kraja, zbog opruge, tako ces ga sacuvati u ispravnom stanju.
Da, mene sasvim lepo sluzi Ja sam ga kupio na Kupindu
Onda nabavim takav jedan i rešim problem.Da, mene sasvim lepo sluzi Wink Ja sam ga kupio na Kupindu Wink
YUgisa, ako te zanima preciznost kljuca mozes ga i sam orjentaciono proveriti.
Uzmes ovako neku vagu-kantar.
..zatim iseces cev unutrasnjeg precnika takvog da u nju ulazi rucica od tog tvog moment kljuca. Cev iseces da bude zajedno sa kljucem (ubacen u nju) , to jest od centra cetvrtke za gedoru do kraja cevi tacno 1 M.
Zatim u stonu stegu stegnes jedan zavrtanj, recimo M10. Kljuc podesis na recimo 60Nm. Na kraj cevi zakacis vagu-kantar, i vuces za nju dok vaga ne pokaze 6Kg, tada bi i kljuc trebao da krcne-skljocne ako je precizan, a ako i nije ustanovices koliko gresi.
Uzmes ovako neku vagu-kantar.
..zatim iseces cev unutrasnjeg precnika takvog da u nju ulazi rucica od tog tvog moment kljuca. Cev iseces da bude zajedno sa kljucem (ubacen u nju) , to jest od centra cetvrtke za gedoru do kraja cevi tacno 1 M.
Zatim u stonu stegu stegnes jedan zavrtanj, recimo M10. Kljuc podesis na recimo 60Nm. Na kraj cevi zakacis vagu-kantar, i vuces za nju dok vaga ne pokaze 6Kg, tada bi i kljuc trebao da krcne-skljocne ako je precizan, a ako i nije ustanovices koliko gresi.
Jeste, takav je Gde ja da nadjem takvu vagu sad
Zovi Amere i pitaj da li mozes iz NASA-e da pozajmis vagu.
@Nenade,ne znam iz kog is mesta ali da se ja pitam ja bi dao majstoru 20-25e i zavrsio poso a ne kod kuce da se lometam jer em nemas kanal(dizalicu) em mozes da LAKO sjebes KORPU prilikom montaze,sad to je moj savet,a tvoje je da odlucis oces li dati 25e ili sam probati,ali ne savetujem ti da sam menjas bar nadji jos nekog druga da ti pomogne
bukusa- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 756
Datum upisa : 14.02.2012
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Strana 2 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu