Ciscenje karburatora
+5
JHary7
Sultan
toni79
Milos
Miljan
9 posters
Zastava Forum :: Mehanika :: Karburatori
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Ciscenje karburatora
Prvo je potrebno demontirati karburator sa motora, nemam slike tog dela, jer je relativno lako i racunam da svako zna, znaci skine se kuciste filtera za vazduh, sa karburatora poskidaju sva creva, sajla za gas (ili poluga), sauh, odvrnu navrtke koje ga drze za usisnu granu (kljuc 13) i skine karburator.
Onda sledi rasturanje, otkaciti polugicu koja pokrece leptir sauha, odsrafiti srafove koje drze poklopac i skinuti ga, onda je moguce skinuti plovak, iglicasti ventil, filtercic na dovodnom vodu, leptir sauha i njegovu osovinicu, kao i membranu sauha.
Onda idemo na donji deo, odsrafiti dva srafa koji drze kuciste leptira, otkaciti polugicu membrane za obogacenje smese i skinuti kuciste leptira, zatim skinuti leptir, i sraf za stelovanje smese.
Sa tela karburatora, skinuti poklopac memrane za obogacenje smese (drze ga 4 srafa), skinuti membranu i oprugu koja je potiskuje (voditi racuna o polozaju membrane, ispupcenje ide sa spoljne strane, na njega deluje potisna poluga). Zatim skinuti, polugu sauha, nosac sajle sauha (ako je stari tip), dizne (glavnu za gorivo, na dnu lonceta, za vazduh na sredini, emulzionu cevcicu ispod nje, ler diznu sa spolje strane, i brizgaljku za ubrizgavanje), kao i rasprsivac koji se nalazi u difuzoru. Sve delove potopiti u nitro razredjivac i ostaviti malo da odstoje, mada ne mora, ako necistoca nije mnogo zapekla. Mogu se koristiti i specijalna sredstva za pranje karburatora, koja su skuplja, mada i nitro razredjivac odlicno radi posao.
Posle ide ispiranje, susenje i sklapanje obrnutim redosledom sa obaveznom upotrebom novih dihtunga, gumica i membrana (najbolje kupiti ceo set sa svim elementima). Posle to izgleda ovako.
EDIT: Detaljan opis karburatora
Onda sledi rasturanje, otkaciti polugicu koja pokrece leptir sauha, odsrafiti srafove koje drze poklopac i skinuti ga, onda je moguce skinuti plovak, iglicasti ventil, filtercic na dovodnom vodu, leptir sauha i njegovu osovinicu, kao i membranu sauha.
Onda idemo na donji deo, odsrafiti dva srafa koji drze kuciste leptira, otkaciti polugicu membrane za obogacenje smese i skinuti kuciste leptira, zatim skinuti leptir, i sraf za stelovanje smese.
Sa tela karburatora, skinuti poklopac memrane za obogacenje smese (drze ga 4 srafa), skinuti membranu i oprugu koja je potiskuje (voditi racuna o polozaju membrane, ispupcenje ide sa spoljne strane, na njega deluje potisna poluga). Zatim skinuti, polugu sauha, nosac sajle sauha (ako je stari tip), dizne (glavnu za gorivo, na dnu lonceta, za vazduh na sredini, emulzionu cevcicu ispod nje, ler diznu sa spolje strane, i brizgaljku za ubrizgavanje), kao i rasprsivac koji se nalazi u difuzoru. Sve delove potopiti u nitro razredjivac i ostaviti malo da odstoje, mada ne mora, ako necistoca nije mnogo zapekla. Mogu se koristiti i specijalna sredstva za pranje karburatora, koja su skuplja, mada i nitro razredjivac odlicno radi posao.
Posle ide ispiranje, susenje i sklapanje obrnutim redosledom sa obaveznom upotrebom novih dihtunga, gumica i membrana (najbolje kupiti ceo set sa svim elementima). Posle to izgleda ovako.
EDIT: Detaljan opis karburatora
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
ZAC- DOHC 1581ccm 103ks
- Broj poruka : 14369
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Re: Ciscenje karburatora
Gde si kupio set za reparaciju i koliko kosta?
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4104
Godina : 28
Datum upisa : 05.05.2012
Dobio sam jesenas od jednog prijatelja koji radi u IPM-u...tada mi dade set za MGV 12 i MGV 1
Kolike su šanse da karburator slabije radi ako nakon čišćenja vratim iste brtve i membranu? S obzirom da nemam ipm-ov set.
toni79- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 280
Datum upisa : 15.06.2012
Ako nisu osteceni mozes ih vratiti.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Samo poravnjaj obavezno povrsine koje nalezu ravno jedna na drugu...onda mozes i stare dihtunge.
Hvala na informaciji, Zac.
Šta kažeš na ovaj reparacijski set za 32 MGV 12. Nekako mi šta se tiće brtvi deluje nepotpun. I sa viškom gumica....
https://www.njuskalo.hr/oldtimer-dijelovi/weber-32-icev-reparacijski-set-karburatora-fiat-128-zastava-yugo-panda-oglas-13594764
Šta kažeš na ovaj reparacijski set za 32 MGV 12. Nekako mi šta se tiće brtvi deluje nepotpun. I sa viškom gumica....
https://www.njuskalo.hr/oldtimer-dijelovi/weber-32-icev-reparacijski-set-karburatora-fiat-128-zastava-yugo-panda-oglas-13594764
toni79- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 280
Datum upisa : 15.06.2012
Kojim se alatom demontiraju dizne?
Rastavio sam moj novi stari Weber 32 TLF,ostale su mi dizne da ih izvrnem i potopim u nitro-razredjivac,ali da ne polomim nesto,voleo bih da mi neko pojasni korake koje treba preduzeti prilikom demontiranja i ponovnog montiranja dizni.
Nabavio bih set novih membrana,dihtunga i gumica pa bih sve to novo na karb nabacio
Rastavio sam moj novi stari Weber 32 TLF,ostale su mi dizne da ih izvrnem i potopim u nitro-razredjivac,ali da ne polomim nesto,voleo bih da mi neko pojasni korake koje treba preduzeti prilikom demontiranja i ponovnog montiranja dizni.
Nabavio bih set novih membrana,dihtunga i gumica pa bih sve to novo na karb nabacio
- Broj poruka : 7090
Godina : 45
Datum upisa : 17.03.2018
Dje`ba zapelo...pa odvrtacem ili ti srafcigerom...
http://www.manualsdir.com/manuals/103662/fiat-uno-45-uno-55-uno-60-uno-70-uno-11-uno-14-uno-903cc-uno-999cc-uno-1116cc-uno-1299cc-uno-1301-uno-1372.html?page=187
http://www.manualsdir.com/manuals/103662/fiat-uno-45-uno-55-uno-60-uno-70-uno-11-uno-14-uno-903cc-uno-999cc-uno-1116cc-uno-1299cc-uno-1301-uno-1372.html?page=187
Hvala ZAC,ja vec skinuo taj fajl,kao malo prostudirao,ali opet,bolje da pitam,da nema kontra navoj i tako te loode stvari
Sve dizne su uvek desni navoj...samo dobar srafciger koji zahvati prorez na dizni punom duzinom i sirinom...da cvrsto uhvati. Ako neku ne budes mogao da odvrnes ne sili, donesi meni.
Da bi je ti silio?
A znas da se salim...ok,meni je bitno da imam podrsku da nesto ja dodatno ne sj...posto su ga vec naceli,fotkacu ja to,pa ako ima ko dobar predlog kako neke stvari opraviti nek javi
A znas da se salim...ok,meni je bitno da imam podrsku da nesto ja dodatno ne sj...posto su ga vec naceli,fotkacu ja to,pa ako ima ko dobar predlog kako neke stvari opraviti nek javi
Ne da je silim, vec imam caku za odvrtanje zapeklih dizni i zavrtnjeva leptira na karbovima... desi se da sraf i pukne ali retko.
A koja je to caka za odvrtanje zapeklih saficha leptira?
Mora da je tajna
Mora da je tajna
Dva dana za redom auto nakon sto se zgrije do 90 stepeni, vozi i vozi bez problema, parkiram i onako mlak motor, upali i kad je pretpostavljam potrosio gorivo u karbu, ugasi se. Zvao pomoc na cesti, blata ko u vrtu, hrde sitne, svasta nesto. Ispuhali to i ajd dođem na posao. Odradim posao kuca posao, i nakon 70 km opet ista stvar. Radio nemirno na leru oba dana, u voznji sve ok, dok neko nije zavrnuo slavinu s benzinom.
Danas odradio nazovimo to ciscenje, bila mi frka s vremenom pa sam uzeo sprej za ciscenje. Opet nisam htio po uputstvu samo uspricat dok motor radi nego i rastavio karb, al nisam vadio van cijelog. I poslije na obrtajima sam uspricao, ali nije se vidio nikakav dim na auspuh, znaci nije bas bio puno prljav, valda.
Na ler gasu radi skroz nemirno, al se ne gasi. Vidim ovdje se raspao gumeni ring oko vijka, dizne (crveno okruzeno). Mozda to utjece na nemiran rad?
Sad me frka i krenut na neku voznju,
Razvodnik ok, sumnjam na pumpu goriva, jer danas primjetih da cim je topliji motor, kad se upali i ventilator, bude zraka, vide se mjehuri u crijevu i smanjuje se gorivo u filteru, tj padne i po 2,3 cm ispod filtera..
Na spoju pumpe vlazno bude od benzina, osjeti se pod prstima.
Danas odradio nazovimo to ciscenje, bila mi frka s vremenom pa sam uzeo sprej za ciscenje. Opet nisam htio po uputstvu samo uspricat dok motor radi nego i rastavio karb, al nisam vadio van cijelog. I poslije na obrtajima sam uspricao, ali nije se vidio nikakav dim na auspuh, znaci nije bas bio puno prljav, valda.
Na ler gasu radi skroz nemirno, al se ne gasi. Vidim ovdje se raspao gumeni ring oko vijka, dizne (crveno okruzeno). Mozda to utjece na nemiran rad?
Sad me frka i krenut na neku voznju,
Razvodnik ok, sumnjam na pumpu goriva, jer danas primjetih da cim je topliji motor, kad se upali i ventilator, bude zraka, vide se mjehuri u crijevu i smanjuje se gorivo u filteru, tj padne i po 2,3 cm ispod filtera..
Na spoju pumpe vlazno bude od benzina, osjeti se pod prstima.
JHary7- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 332
Godina : 52
Datum upisa : 12.02.2019
Zameni obavezno oring na ler dizni, kao i oring na dizni (tacnije ventilu) za podesavanje smese.
Oba origa mogu uticati na nemiran rad motora, jer pored te gumice se provlaci "fals" vazduh.
Zatim, produvaj komprinovanim vazduhom sve kanale u karburatoru, naravno pre toga povadi sve dizne i emulzionu cevcicu...u suprotnom produvavanje nece dati efekta.
Oba origa mogu uticati na nemiran rad motora, jer pored te gumice se provlaci "fals" vazduh.
Zatim, produvaj komprinovanim vazduhom sve kanale u karburatoru, naravno pre toga povadi sve dizne i emulzionu cevcicu...u suprotnom produvavanje nece dati efekta.
Hvala ZAC, sve to napravljeno, ipak ja volim citati po forumu i okolici, svasta se nadje. Znaci oring bi trebao rijesiti problem nemirka, sto je i logicno jer je i bio tu, nasao 2/3 oringa.
Jos malo cu da procackam po forumu o pumpi goriva
Jos malo cu da procackam po forumu o pumpi goriva
JHary7- OHV 903ccm 45ks
I meni je istripovano radio dok nisam starungumicu iscackao i novu gumicu stavio...samo sto je ta nova gumica napravljena zumbom od nekog komada unutrasnje gume...tatko smislio...radinposao nekomvreme,zato je tatko natancovao bar 20 kom...
Sad planiram kompletan sraf za smesu da zamenim i novu gumicu,ne svidja mi se kako to sad sve radi...imam sve novo,pa da vidim sta ce da se desi...
Inace je ZAC u pravu,mora bukvalno sve da se rasturi da bi bilo 100% efekta
Sad planiram kompletan sraf za smesu da zamenim i novu gumicu,ne svidja mi se kako to sad sve radi...imam sve novo,pa da vidim sta ce da se desi...
Inace je ZAC u pravu,mora bukvalno sve da se rasturi da bi bilo 100% efekta
Pronađen uzrok nemirka, kaže moj prijatelj, inace bivsi serviser u Zastava servisu u Rijeci, zaboravih strucan naziv, ali to je luft na donjem leptiru, koji je pojacan nakon skidanja naslaga blata u karbu. Nejvjerovatnije.
JHary7- OHV 903ccm 45ks
Naslaga blata?
How that hapened?
Ti to lepo u jednu Ultrazvucnu kadicu na finu kupkicu sa mirisljavim hemikalijama...
gde bi taj luft mogao biti? Na osovini leptira?
How that hapened?
Ti to lepo u jednu Ultrazvucnu kadicu na finu kupkicu sa mirisljavim hemikalijama...
gde bi taj luft mogao biti? Na osovini leptira?
Pod blato sam mislio na crne naslage masnoce, krivo se odrazio. Da, osovina leptira ima lufta, kako ju pomaknem u neku poziciju, gurnem sa strane, zna dobit lijep normalan miran rad motora, pustim, onda se uznemiri motor, mnogo nervozan
JHary7- OHV 903ccm 45ks
Pozdrav ,nabavio sam weber dvogrli karburato ,ali elektronac hocu da ga stavim na yuga 1.1 pa me zanima da li neko moze da mi objasni gde se koje crevo kaci i struja za sauh...
Nemanja491- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 14
Datum upisa : 17.03.2019
Miljan moze
A da pogledas post bas o tom carbu,mozda ima nesto...
https://zafc.forumsr.com/t5241-weber-dvogrli-7y-2m-ra
Popularni Elektronac...
A da pogledas post bas o tom carbu,mozda ima nesto...
https://zafc.forumsr.com/t5241-weber-dvogrli-7y-2m-ra
Popularni Elektronac...
Pa citao sam nesto, nego kad bih imao neke slike sa objasnjenje de sta ide da ga prvo probam...😄
Nemanja491- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 14
Datum upisa : 17.03.2019
Strana 1 od 2 • 1, 2
Similar topics
» Ciscenje tapacira
» Ciscenje rezervoara?
» Ciscenje regulatora lera
» ciscenje zvucnika(ako krce)
» Ciscenje sistema za ventilaciju zastava 101
» Ciscenje rezervoara?
» Ciscenje regulatora lera