Ugradnja zadnjih pojaseva
+22
Srdjanmilic
Ivan Pajic
d.stole
Sultan
Dare4x4
junior45
VPetar
dimmu
Tole
gorski_stab_57
sucola
jollyjumper
Sima21
fox_87
MarkoIrmes
YugoKoral55
bane90
Jandro
valsorimkaran
luka_bor
YUgisa
Miljan
26 posters
Zastava Forum :: Slobodne teme :: DIY
Strana 3 od 6
Strana 3 od 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Re: Ugradnja zadnjih pojaseva
Koliko se ja secam srafovi su M11x1.25mm za sve tacke pojasa.
Buni me ,kako na patosu iza sedista moze da se zaviju bez problem levi i desni ulozak ,a na stubove ne mogu pojasevi,znaci da su razlicitog precnika rupe,sta je resenje po tebi ? Jel postoji mogucnost da se srafovi koje sam dobio uz pojaseve preprave ?
gorski_stab_57- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 58
Datum upisa : 15.08.2019
Provericu sad pa javim veceras ako gresim za navoj, ne moze da se prepravlja navoj na srafu, ako imas mozes probati M10 uvrnuti, ali trebalo bi videti da li je sitan ili krupan navoj ako kojim slucajem nisu stavili M11
Proverio sam, kod mene su svi M11x1.25, tako da nisam siguran sta je tacno problem kod tebe, mozes probati M10 (sa sitnim navojem je verovatno) ako su slucajno stavili to.
Miljan ::Ukoliko se odlucite za ugradnju sigurnosnih pojaseva na zadnje sediste, treba ih, naravno, prvo nabaviti. Na otpadu se tesko mogu naci, jer ih poseduju uglavnom modeli za izvoz, a od onih za domace trziste, samo neke serije Floride i Korala In. I po radnjama se tesko nalaze, uglavnom je potrebno naruciti, a cena je 3500-5000 din.
Kada ste ih nabavili, mozete preci na ugradnju, koja je relativno laka, jer svi Zastavini modeli poseduju fabricki pripremljene rupe sa zavarenim navrtkama sa suprotne strane. Kod nekih su zatvorene plasticnim cepovima, a kod nekih je potrebno izbusiti rupu na plastici zadnjeg stuba.
Od alata su potrebna dva srafcigera, krstasti i ravan i kljuc 17.
Posle skidanja plasticnih cepova, vide se rupe sa navojem u koje se srafe pojasevi.
Kopce i centralni pojas provuci izmedju sedalnog dela i naslona zadnjeg sedista i zasrafiti u predvidjene rupe.
Na tapacirima zadnjim koseva postoje ispupcenja iza kojih se nalazi nosac namotaja pojasa.
Zatim je potrebno na bocnim plastikama, nosacima zadnje police, obeleziti i proseci rupe kroz koje prolazi pojas.
Zasrafiti namotaj pojasa na predvidjen nosac, provuci pojas kroz nosac police i zasrafiti ga na preostale dve tacke, zadnji stub i kos iza sedista.
Po zavrsenoj ugradnji, to izgleda ovako.
Nikako ovo ne mogu da vidim pa mi reci kako jer od čoveka kupujem fabrički ugrađene pojaseve iz njegovog Yugo Koral in L a ugrađujem ga u moj In jer ću unuka (3) voziti ozadi u dečijem sedištu. Bilo bi ekstra da mogu da vidim to a nadam se da u moj in mogu ugraditi jer predpostavljam da ima mesta (rupa) za laganu montažu.
Tole- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 339
Godina : 62
Datum upisa : 05.02.2020
Ja sam montirao kod caleta pojas nazad,yugo 2008god..pored police za zvucnike sa rupama za pojas,trebas probusiti rupu u c stubu,ovako nije komplikovano..samo pazi,kazi coveku da ne skupi pojas do kraja,hoce da zaglavi ako ga skupis skroz,moze da se odglavi ali bolje da se ne patis..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Vidim da pozadi gore ima ulegnuce za kačenje pojasa sa ulegnućima za šrafove pa računam da i ispod toga i ispod sedišta ima fabričkih rupa sa navojima da mogu da se montiraju. Uzeo sam pojaseve i nosače zadnje police koje imaju fabričke procepe za prolaz pojaseva i jedina mi je nepoznanica da li na bočnim tapacirima pored zadnje klupe kod Yugića sa fabrički ugrađenim pojasevima ima neki prolaz za pojaseve ili uopšte ne idu kroz taj tapacir. Ako na bočnim tapacirima ima proreza za pojaseve onda moram da uzmem i tapacire jer ne želim da to zasecam ne zbog toga što mi je to teško nego ne želim da to izgleda ružno. Nisam to znao za zaglavljivanje pojasa i nisam rekao čoveku ali se nadam da će sve biti ok i da nije junior45 hvala ti na komentarima na svaku moju pisaniju
Neznam zašto ne mogu da otvorim slike iz miljanovog posta a čini mi se da je tu sve rečeno. Hoće pandur sam da to uradi:lol:
Neznam zašto ne mogu da otvorim slike iz miljanovog posta a čini mi se da je tu sve rečeno. Hoće pandur sam da to uradi:lol:
Poslednji izmenio Tole dana Sre 04 Mar 2020, 17:49, izmenjeno ukupno 1 puta
Tole- OHV 903ccm 45ks
Dole se kaci na kos, iza tapacirungam vise ka gepeku Mogu to da slikam sutra gde se kaci tacno, ali ne znam jel se nas zakon menjao, ali pre je bilo da ako vozilo ima pojaseve mora da ima naslone i suprotno, ako nema pojaseve ne moze da ima naslone. Da li je to i dalje aktuelno ne znam, znam da se ne pridrzavaju toga ali znam da su mnogi imali problem sa Z10 dok se "Punto" proizvodio kod nas jer su dolazili bez naslona na zadnjim sedistima iako su imali pojaseve.
Ma nije problem, rešio sam da iako su moja dobra (sem suvozačevog gde je sajla za spuštanje naslona nešto umrčkana) sedišta suvozača i zadnju klupu zamenim sedištima ,,Filip Kljajić" a ona pozadi imaju ona uzdignuća poput naslona a ova moja ću pošto će mi biti višak prodati po istoj ceni nekome ko želi a stvarno je sitna para (3000 za zadnju klupu i suvozačevo koje su potpuno ok sem što suvozačevo mora da se spušta na onu metalnu polugu pozadi jer je sajla nešto umrčkana). Ako ima zainteresovanih tu sam čim mi stignu tj. čim transportujem kupljena sedišta iz BG u Los Aleksinac
Tole- OHV 903ccm 45ks
E pa ne znam jel to prihvataju kao naslone, posto ja pored tih uzdignuca imam i redovne naslone kao prednja sedista.
Pa vidi, pojasevi su originalni fabricki
Ugradjeni a skinuti sa yuga koral in L koji ima sedista ,,Filip Kljajic" Kragujevac a auto je bio normalno i redovno registrovan i mislim da to nije problem ali cu proveriti kod drugara na tehnickom ,,Dunav".
Ugradjeni a skinuti sa yuga koral in L koji ima sedista ,,Filip Kljajic" Kragujevac a auto je bio normalno i redovno registrovan i mislim da to nije problem ali cu proveriti kod drugara na tehnickom ,,Dunav".
Tole- OHV 903ccm 45ks
Mislim registruju i moj auto bez naslona sa pojasevima, sve fabricki ali kazem ne znam da li taj clan zakona i dalje stoji kod nas, ali cisto da budes spreman da ako ikad budu pravili problem da kazes da je auto tako dosao, nemoj reci slucajno da si naknadno stavljao.
Kod nas je bilo velikih problema sto su pojasevi nazad, a naslona nema. Ta uzdignuca se ne prihvataju, mora da bude naslon za glavu kao na vozacevom sedistu. Pri obicnoj registraciji jos moze i da prodje ako imas nekog ko ti radi na tehnickom, a ko radi ateste i slicno nema sanse da ce proci.
dimmu- SOHC 1301ccm EFI 68ks
- Broj poruka : 3943
Datum upisa : 29.04.2015
Skines pojaseve haha
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7303
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
Stavis u gepek i posle zasrafis 😂
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
YUgisa ::Mislim registruju i moj auto bez naslona sa pojasevima, sve fabricki ali kazem ne znam da li taj clan zakona i dalje stoji kod nas, ali cisto da budes spreman da ako ikad budu pravili problem da kazes da je auto tako dosao, nemoj reci slucajno da si naknadno stavljao.
Ne brinem za pojaseve nego će biti maltretiranje skidanje i ponovno montiranje rešetke na staklu trećih vrata a verovatno i vetrobrana ali šta je tu je, ljudi moraju da slikaju auto bez toga.
To sa pojasevima prolazi bez problema i to me ne sekira jer i ljudi na tehničkom u malim gradovima poput Los Aleksinca (poznatiji kao Tvin piks ), gde se malte ne svi poznaju, oko toga ne prave problem. Pojasevi će kod mene, kako ja to vidim, biti kao da su ugrađeni u fabrici pošto menjam i držače zadnje police koji su išli uz pojaseve a menjam i zadnju klupu i stavljam ,,FK" KG. Svakako je dobro čuti savete, sugestije i upozorenja o mogućim problemima.
Tole- OHV 903ccm 45ks
Samo im ne pričaj da si ti ugrađivao. Pravi se da je sve fabričko. Oni uglavnom nemaju pojma, plus imaš puno verzija vozila...
Ako prave problem za naslone, samo ih podseti da svaka Niva 1.7 ima pozadi pojase, a nema naslone. Čak je zadnja klupa potpuno ravna s gornje strane.
Ako prave problem za naslone, samo ih podseti da svaka Niva 1.7 ima pozadi pojase, a nema naslone. Čak je zadnja klupa potpuno ravna s gornje strane.
Dare4x4- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 164
Datum upisa : 20.07.2018
Ma da, saglasan sam i hvala tiDare4x4 ::Samo im ne pričaj da si ti ugrađivao. Pravi se da je sve fabričko. Oni uglavnom nemaju pojma, plus imaš puno verzija vozila...
Tole- OHV 903ccm 45ks
Zakone pisu neki chobani koji moraju da opravdaju svoje plate,a igraju se,kao da pisu program sa "IF-THEN" petljama...
U zakonu stoji tacno to,da automobili starije generacije kojima fabricki nisu predvidjeni zadnji pojasi,ne moraju da ih imaju...
Dakle,posto u deklaraciji za Juga ne pise nista spec za zadnje pojase,trebalo bi da se vodimo nekom idejom da bi bilo pozeljno da postoje zadnji nasloni,vec ako su pojasi namontirani...
Izvod iz zakona:
[size=38]Član 101[/size]
[size=38]Sigurnosni pojasevi moraju da budu homologovani i ugrađeni prema jednoobraznim tehničkim uslovima. Vozilo mora da bude homologovano u pogledu priključaka za pričvršćivanje sigurnosnih pojaseva i pričvršćenja sistema ISOFIX.[/size]
[size=38]Vozila vrste M1 proizvedena nakon 5. oktobra 1974. godine moraju imati sigurnosne pojaseve za prvi red sedišta. Vozila vrste M1 proizvedena, odnosno prvi put registrovana nakon 1. februara 1986. godine moraju imati priključke za vezivanje sigurnosnih pojaseva za sva sedišta za koja je to naznačeno u deklaraciji proizvođača. [/size][size=38]Vozila vrsta M i N, koja su prvi put registrovana u Republici Srbiji nakon 1. marta 2012. godine, moraju imati sigurnosne pojaseve za sva deklarisana sedišta[/size][size=38], izuzev vozila vrsta M2 i M3 klasa I, II ili A.[/size]
[size=38]Sigurnosni pojasevi mogu, u slučaju potrebe, biti produženi odgovarajućim namenskim produžecima[/size]
U zakonu stoji tacno to,da automobili starije generacije kojima fabricki nisu predvidjeni zadnji pojasi,ne moraju da ih imaju...
Dakle,posto u deklaraciji za Juga ne pise nista spec za zadnje pojase,trebalo bi da se vodimo nekom idejom da bi bilo pozeljno da postoje zadnji nasloni,vec ako su pojasi namontirani...
Izvod iz zakona:
[size=38]Član 101[/size]
[size=38]Sigurnosni pojasevi moraju da budu homologovani i ugrađeni prema jednoobraznim tehničkim uslovima. Vozilo mora da bude homologovano u pogledu priključaka za pričvršćivanje sigurnosnih pojaseva i pričvršćenja sistema ISOFIX.[/size]
[size=38]Vozila vrste M1 proizvedena nakon 5. oktobra 1974. godine moraju imati sigurnosne pojaseve za prvi red sedišta. Vozila vrste M1 proizvedena, odnosno prvi put registrovana nakon 1. februara 1986. godine moraju imati priključke za vezivanje sigurnosnih pojaseva za sva sedišta za koja je to naznačeno u deklaraciji proizvođača. [/size][size=38]Vozila vrsta M i N, koja su prvi put registrovana u Republici Srbiji nakon 1. marta 2012. godine, moraju imati sigurnosne pojaseve za sva deklarisana sedišta[/size][size=38], izuzev vozila vrsta M2 i M3 klasa I, II ili A.[/size]
[size=38]Sigurnosni pojasevi mogu, u slučaju potrebe, biti produženi odgovarajućim namenskim produžecima[/size]
- Broj poruka : 7090
Godina : 45
Datum upisa : 17.03.2018
Spremno za ugradnju i bilo bi extra da se miljan javi i ponovi postupak a ako ne probaću sam
Tole- OHV 903ccm 45ks
Nema tu neke velike filozfije, ali evo ja idem uravo napolje pa cu slikati i okaciti veceras kad zavrsim sa poslom ili sutra ujutro
Bio bih ti zahvalan a verujem da nema neke filozofije ali ima vazdan dan šrafova i šajbni kojima treba naći pravo mesto i znatno bi mi olakšalo i ubrzalo postupak montaže. Ja se nadam da i u mom Yugiću postoje rupe sa navojima za montažu ispod tapacira na zadnjem stubu gde ima fabričko ulegnuće i time sam se vodio kada sam kupio pojaseve a i da isto tako postoje rupe sa navojima i na drugim mestima gde se pojasevi šrafe. Na pojedinim šrafovima i na metalnim delovima gde se pojasevi šrafe ima malo korozije pa to moram da očistim i ofarbam pa onda montaža. Bez obzira što ne vidim slike iz miljanovog posta čini mi se da je lepo odradio čitav postupak.
Tole- OHV 903ccm 45ks
Dole na patosu treba da ima 4 rupe za kopce (3 na slici, nisam skontao da sam pogrsan kadar uzeo), tj 3 su za kopce i 1 je za centralni pojas, mada su kod mene montirani prednji pojasevi tu posto ja nemam fabricke nego trkacke:
A tu se vidi gde je montiran zatezac i gde se kaci gore odnosno dole:
Verovatno pise u temi ali da ne listam sad, srafovi su M11 sa cini mi se korakom navoja 1.25, tako da obavezno naci originalne srafove za to sto zbog kvaliteta sto zbog odgovarajucih dimenzija posto ih ja licno nisam nigde nasao u ponudi. Takodje pojasevi nisu pricvrceni fiksno nego imaju caurice neke oko kojih mogu da rotiraju kako bi se bezbedno namestili preko tela Sem zatezaca, on je fiksno montiran i skoro ga nemoguce izvuci ako se namota ako nije u tom polozaju kao na autu
A tu se vidi gde je montiran zatezac i gde se kaci gore odnosno dole:
Verovatno pise u temi ali da ne listam sad, srafovi su M11 sa cini mi se korakom navoja 1.25, tako da obavezno naci originalne srafove za to sto zbog kvaliteta sto zbog odgovarajucih dimenzija posto ih ja licno nisam nigde nasao u ponudi. Takodje pojasevi nisu pricvrceni fiksno nego imaju caurice neke oko kojih mogu da rotiraju kako bi se bezbedno namestili preko tela Sem zatezaca, on je fiksno montiran i skoro ga nemoguce izvuci ako se namota ako nije u tom polozaju kao na autu
Hvala ti veliko BAŠ. Mislim da mi nedostaju ti trouglasti plastični ukrasni poklopci na zadnjem stubu . Moraću da pitam prodavca da li je zaboravio da pošalje ili ih nije bilo na autu. Ako ih nema nemam pojma gde da nađem i ako neko slučajno ima plaćam koliko kaže za te dve plastike. Zaista ako neko pročita ovo a ima te dve trouglaste plastike za pojas spreman sam da platim koliko traži, naravno u granicama normale a više nego što one stvarno vrede.
Tole- OHV 903ccm 45ks
Strana 3 od 6 • 1, 2, 3, 4, 5, 6
Similar topics
» Zamena zadnjih glavcina i lezaja kod Zastave
» Zamena zadnjih amortizera
» Florida amortizeri zadnjih vrata
» Pomoc oko zadnjih celjusti od Fiat Una
» Grejaci zadnjih stakala ne funkcionisu!
» Zamena zadnjih amortizera
» Florida amortizeri zadnjih vrata
» Pomoc oko zadnjih celjusti od Fiat Una
» Grejaci zadnjih stakala ne funkcionisu!
Zastava Forum :: Slobodne teme :: DIY
Strana 3 od 6
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu