Menjac problem
+10
charjek
jelen66
dimmu
Sultan
Mitke
slobokv88
ZAC
strelok89
Miljan
YUgisa
14 posters
Strana 2 od 4
Strana 2 od 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Menjac problem
Lako se menja,ja menjao 😅
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Flasencug o hrast i cupaj menjac,pa rasturaj,nema tu mnogo delova,otprilike kao mixer
- Broj poruka : 7089
Godina : 45
Datum upisa : 17.03.2018
Ubacuje se drugi menjac polovan. Valjda ce da sluzi videcemo. Javljam kad se napakuje
jelen66- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 168
Godina : 31
Datum upisa : 06.12.2014
Stavljen drugi menjac 5 brzina super radi. Nego tek posle primetim da na dekli menjaca tu sa strane ona crna dekla dva srafa uopste ne drzi gornja dva tacnije. Pocne da se zavrce i provrti onda i sve neki opiljci ispadaju. Da li vredi to skinuti deklu pa diht masu staviti i vratiti srafove koji mogu?
I jos nesto.... malo pusta ulje na manzetni toj levoj do menjaca kao da flansna nije nalegla dobro ili sta vec tu pusta izmedju donja dva srafa....
I jos nesto.... malo pusta ulje na manzetni toj levoj do menjaca kao da flansna nije nalegla dobro ili sta vec tu pusta izmedju donja dva srafa....
jelen66- OHV 843ccm 34ks
Nisam siguran ali meni to zvuci kao da se oglodao navoj,tacnije da ga je sam sraf progrizao izujedao,cim opiljci izlaze,sraf dodje do kraja,i onda pocne da se vrti ne pritezuci vec unistava navoj u rupi...
Mislim da ce Miljan najpre dati konkretan odgovor,na primer,da li mozda mogu da se razbuse rupe na veci precnik i da se ureze nova loza,i da se na taj nacin sredi i opravi...ali posto ja nikada nisam imao takvog iskustva,mozda sve pogresno tumacim...
Verovatno moze da se nanese silikon za visoke temp,nesto ovog tipa:
https://www.beo-car.rs/silikon-za-zaptivanje-crveni
Ali i to bi bilo jaako dobro da neko potvrdi...
Mislim da ce Miljan najpre dati konkretan odgovor,na primer,da li mozda mogu da se razbuse rupe na veci precnik i da se ureze nova loza,i da se na taj nacin sredi i opravi...ali posto ja nikada nisam imao takvog iskustva,mozda sve pogresno tumacim...
Verovatno moze da se nanese silikon za visoke temp,nesto ovog tipa:
https://www.beo-car.rs/silikon-za-zaptivanje-crveni
Ali i to bi bilo jaako dobro da neko potvrdi...
Uspeo sam sa ureznicom m8 x 1.25 da sredim.navoj unutra i procistim tako da sam uspeo da zavrnem dva srafa koja nisi bila stegnuta u gornjem polozaju dekle menjaca.
Sto se tice manzetne do menjaca sa vozaceve strane tu sam stavio veliku vezicu sirine 8mm da stegne manzetnu oko one flansne kako se vec zove. E sad videcu da li je to dobro da opet ne curi ulje.
Mada na ovom menjacu sto sam stavio malo zakrci prva brzina nekad mora se poluga vise na levo gurnuti pa onda ubacivati u prvi stepen prenosa...
Sto se tice manzetne do menjaca sa vozaceve strane tu sam stavio veliku vezicu sirine 8mm da stegne manzetnu oko one flansne kako se vec zove. E sad videcu da li je to dobro da opet ne curi ulje.
Mada na ovom menjacu sto sam stavio malo zakrci prva brzina nekad mora se poluga vise na levo gurnuti pa onda ubacivati u prvi stepen prenosa...
jelen66- OHV 843ccm 34ks
ZAC- DOHC 1581ccm 103ks
- Broj poruka : 14369
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Jaix,ako je ZAC u pravu,jel to znaci zamena sinhrona= otvaranje menjaca?...,a to nije bio cilj.
Ako bas budes otvarao,mozda da raskupusas oba menjaca,i od ta dva da napravis jedan,ali 100% ispravan da radi kao sat.
I dodas Yugisin gearfix il slicno,i da te ne boli vise glava
Ako bas budes otvarao,mozda da raskupusas oba menjaca,i od ta dva da napravis jedan,ali 100% ispravan da radi kao sat.
I dodas Yugisin gearfix il slicno,i da te ne boli vise glava
Ufff nemam vise zivaca da se bakcem oko toga. Stari menjac je u staro gvozdje otisao jer se raspao. E sad da li moze tako da se vozi i da li ce biti nesto sto se cuje taj sihron ? Ne vozim ga mnogo cesto, jer imam sluzbeni auto. Yugica retko provozam, a hteo sam sledeci vikend za Nis da idem da ga testiram. Koliko ce taj menjac da sluzi boga pitaj, ali ne mogu da se drndam oko njega vise...
E da... gearfix sam nasao na kupujem prodajem za 1000 din iz Subotice. Da li je to dobra stvar uzeti mesto kobre nabaciti?
E da... gearfix sam nasao na kupujem prodajem za 1000 din iz Subotice. Da li je to dobra stvar uzeti mesto kobre nabaciti?
jelen66- OHV 843ccm 34ks
Teraj bre, nista nece da mu fali. Ako nemas vremena/para/zivaca, samo gas i ne brini.
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
- Broj poruka : 8662
Godina : 34
Datum upisa : 25.03.2011
Pa ako je kobra dobra,da kazemo od kvalitetne serije,nece se raspasti mozda dok je Yugo ziv,ali se ljudima cesto desavalo da se rasloji,negde na otvorenom putu,Marfi nikada ne spava,i onda belaja...
Zato ili imaj jednu u rezervi u alatu u gepeku,i/ili razbusi sa tri rupe i stegni kobru.
Sa gearfixom je malo tvrdji menjac pod rukom ali precizniji,nebo i zemlja,u odnosu na fabricki,gde brzine mesto u H idu u W ili X Y gde god oces,ja sad imam sl problem sto nabadam brzine tamo vamo...
Kad su tako osmislili sistem tih poluga pa na bar 4 mesta moze da se razloka,razdrnda...
Nek se cuje malo sinhron....mi smo davne 89-te kupili Aleka kod koga je fabricki takav sinhron bio los,kretali smo iz druge,...i vozili ga mesecime tako,pa ako ti ne smeta sto malo zakrci,teraj samo... probaj polako lagano iz prve u drugu da fino nezno uzubi,onda sve posle lako...ili kreci iz druge,malko ce lamela da smrducka al jbg...
Zato ili imaj jednu u rezervi u alatu u gepeku,i/ili razbusi sa tri rupe i stegni kobru.
Sa gearfixom je malo tvrdji menjac pod rukom ali precizniji,nebo i zemlja,u odnosu na fabricki,gde brzine mesto u H idu u W ili X Y gde god oces,ja sad imam sl problem sto nabadam brzine tamo vamo...
Kad su tako osmislili sistem tih poluga pa na bar 4 mesta moze da se razloka,razdrnda...
Nek se cuje malo sinhron....mi smo davne 89-te kupili Aleka kod koga je fabricki takav sinhron bio los,kretali smo iz druge,...i vozili ga mesecime tako,pa ako ti ne smeta sto malo zakrci,teraj samo... probaj polako lagano iz prve u drugu da fino nezno uzubi,onda sve posle lako...ili kreci iz druge,malko ce lamela da smrducka al jbg...
Stavi gearfix i put pod noge za Niš..
Biće to ok određeno vreme, meni tako ide u prvu i drugu otkako smo kupili auto, a to je bilo pre godinu ipo dana i pre mnogo pređenih kilometara.. Što ne znači da tako trebaš stalno voziti. Kada ti se ohladi glava od problema sa menjačem, skini menjač pa odnesi kod nekog da ga komplet pretrese da to bude sve ispravno i sređeno da se voziš mirne glave.
Biće to ok određeno vreme, meni tako ide u prvu i drugu otkako smo kupili auto, a to je bilo pre godinu ipo dana i pre mnogo pređenih kilometara.. Što ne znači da tako trebaš stalno voziti. Kada ti se ohladi glava od problema sa menjačem, skini menjač pa odnesi kod nekog da ga komplet pretrese da to bude sve ispravno i sređeno da se voziš mirne glave.
dimmu- SOHC 1301ccm EFI 68ks
- Broj poruka : 3943
Datum upisa : 29.04.2015
Da li gearfix ima.nekog stelovanja ili se samo nabaci i zavrne?
jelen66- OHV 843ccm 34ks
Isto kao i kobra, moze da se podesava pri ugradnji kako bi upadao u sve brzine kako treba. Gearfix ja licno pravim i pretpostavljam da si me ti kontaktirao i na KP prethodnih dana u vezi njega.
Ovo:
http://boyracermotorsport.serbianforum.info/t132-boyracer-motorsport-zamena-za-elasticni-zglob-poluge-menjaca-gearfix
Plus ovo:
http://boyracermotorsport.serbianforum.info/t317-boyracer-motorsport-osovina-poluge-menjaca-racing
Sa novom fabrickom rucicom menjaca koju kupis na kupindu/kp za par stotina dinara i salta bolje nego novi auti, nula lufta.
Ovo:
http://boyracermotorsport.serbianforum.info/t132-boyracer-motorsport-zamena-za-elasticni-zglob-poluge-menjaca-gearfix
Plus ovo:
http://boyracermotorsport.serbianforum.info/t317-boyracer-motorsport-osovina-poluge-menjaca-racing
Sa novom fabrickom rucicom menjaca koju kupis na kupindu/kp za par stotina dinara i salta bolje nego novi auti, nula lufta.
Drugari pomoc.Na jugu od caleta menjac ostao u 4-oj brzini i nece da izadje rucica.Kao da je zaglavljena nekako.Sta to moze biti,jel imao neko takav problem?
charjek- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1005
Datum upisa : 20.01.2012
izgleda lamela-feder,skini masku pa probaj da napipas visak u menjacu
MilosL- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 237
Datum upisa : 08.01.2018
Jel mozes da pojasnis malo,kakav lamela-feder,koju masku skinuti...
Imas vishak delova u menjacu? Ili zapao visak ( gradjevinski) pa glavi..
Moze da se izbaci ako povadis kuglice napred i skines dekl od pete brzine,tu je osovina na kojoj je viljuska i mesto gds.ide selektor za brzine..e sad on je verovatno pomesao brzine pa zato palica kao ne moze da sata,posto kad ubaci u bilo koju brzinu ne mozes ni u bilo koju..tako da iako izbacis moze opet da se desi da ostane u nekoj brzini..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
ispade mi feder iz nove lamele ni 5k, naravno stoji i ono sa kuglicama na selektoru sto rece junior.
MilosL- OHV 843ccm 34ks
Koja ti to nova lamela, kad joj otpadaju federi?
d.stole- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 612
Datum upisa : 23.09.2013
nova kupljena u prodavnici ,nista ostruznica i sl
doduse to na kombiju prazan na ravnom putu...cak
doduse to na kombiju prazan na ravnom putu...cak
MilosL- OHV 843ccm 34ks
ZAC- DOHC 1581ccm 103ks
- Broj poruka : 14369
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
A jel postoje neke kuglice gde ulazi u menjac sipka salt heble,pa da ne koce one?kvacilo radi normalno i moze da se vozi u cetvrtoj nema nikakvih problema sem kretanja u 4 brzini
Ja koliko znam salthebla je povezana za sipku,sipka za kobru( elasticni zglob), kobra za birac brzina,koji se nalazi na kucistu menjaca.
E sad na koje kuglice mislis posto je sve medjusobno srafovima povezano prilicno kruto ako izuzmemo kobru....a i nju valja ukrutiti...sve bolje fercera kad je khmkhm...kruto 😂😂😂
Nisam najbolje ispratio,ali svi pricaju o unutrasnjosti -sklop menjaca,lamele ,diferencijala ,negde na toj relaciji.
Znas i sam kako izgledaju korpa lamela i druklager, sad,cini se da je ispala jedna od ove cetiri opruge federa sa lamele pa da nedje glavi ako sam ista ja dobro ukapirao,a obicno se prevarim...😂😂
Nekako mi je tesko da prihvatim da tako nesto moze da otpadne ali .....
E sad na koje kuglice mislis posto je sve medjusobno srafovima povezano prilicno kruto ako izuzmemo kobru....a i nju valja ukrutiti...sve bolje fercera kad je khmkhm...kruto 😂😂😂
Nisam najbolje ispratio,ali svi pricaju o unutrasnjosti -sklop menjaca,lamele ,diferencijala ,negde na toj relaciji.
Znas i sam kako izgledaju korpa lamela i druklager, sad,cini se da je ispala jedna od ove cetiri opruge federa sa lamele pa da nedje glavi ako sam ista ja dobro ukapirao,a obicno se prevarim...😂😂
Nekako mi je tesko da prihvatim da tako nesto moze da otpadne ali .....
Strana 2 od 4 • 1, 2, 3, 4
Strana 2 od 4
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu