Filter ventilacije kabine
+3
danijeldokic
yugoja
Pedja
7 posters
Zastava Forum :: Slobodne teme :: DIY
Strana 1 od 1
Filter ventilacije kabine
Koliko puta vam se desilo da upalite ventilator i onda vam kroz resetke ventilacije ili na noge, u zavisnosti od toga kako je podeseno, poleti gomila izmrvljenog suvog lisva i ko zna cega jos. Mene je to jako nerviralo. Verujem da nisam jedini koji ima ovaj problem na Yugu. Problem sam resio jako jednostavno i za deset minuta.
Uzeo sam parce mreze za komarce (one za prozore), isekao na neke dimenzije, ne secam se koje, premerite pa cete znati, podigao haubu, skinuo onaj crni plasticni “usisnik” za vazduh, na mrezi izbusio dve rupe, kroz njih provukao srafove usisnika (mreza je sa unutrasnje strane haube) i stegao dve matice (prvo sam stavio neke vece platne). Zatim sam izbusio jos dve rupe na mrezi, spolja sam na resetku postavio dve platne, kroz njih provukao srafove kroz rupe na mrezi, dole opet stavio platne i stegao sa dve matice. Tako je mreza potpuno ucvrscena.
Od tad nemam punu kabinu lisca, a na komsijinu pridiku “Da je to trebalo, inzinjeri iz Zastave bi stavili”, odgovorio sam:”Da su inzinjeri iz Zastave mislili, mnogo toga bi oni stvaili.”
Uzeo sam parce mreze za komarce (one za prozore), isekao na neke dimenzije, ne secam se koje, premerite pa cete znati, podigao haubu, skinuo onaj crni plasticni “usisnik” za vazduh, na mrezi izbusio dve rupe, kroz njih provukao srafove usisnika (mreza je sa unutrasnje strane haube) i stegao dve matice (prvo sam stavio neke vece platne). Zatim sam izbusio jos dve rupe na mrezi, spolja sam na resetku postavio dve platne, kroz njih provukao srafove kroz rupe na mrezi, dole opet stavio platne i stegao sa dve matice. Tako je mreza potpuno ucvrscena.
Od tad nemam punu kabinu lisca, a na komsijinu pridiku “Da je to trebalo, inzinjeri iz Zastave bi stavili”, odgovorio sam:”Da su inzinjeri iz Zastave mislili, mnogo toga bi oni stvaili.”
Re: Filter ventilacije kabine
ha, ha, ha, dobra fora... a znaš šta mene još pati... pošto često idem na dalje relacije (200-300km) i dok voziš za nekim, iz njegovog auspuha kroz ventilaciju na šajbu mi se lepi neki masni sloj... i s vremenom je sve mutnije (nije mi problem oprati staklo) al kontam da ću ''instalirati'' neki filter od spužve neke retke ili tako nešto, na šta će se lepiti, ne samo zbog šajbe nego i zbig udisanja tih gluposti... kad napravim, javim vam kako funkcioniše, samo nadam se da neću spaliti onaj elektro motor
Drago mi je sto ti se svidja. Pa znam o cemu pricas, ali en znam koliko bi filter od sundjera tu pomogao (mozes uzeti filter za kuhinjske aspiratore), mada mozda bi i pomogao, mislim da taj sloj prvenstveno nastaje od cestica cadji, ali ne znam koliko bi ih sundjer zaustavio. Ili da probas da ubudzis neki filter polena sto ide u kola sa klimom, ali nemam ideju od cega se moze uzeti, ni kako se krecu cene.
Elektromotor jedino mozes da spalis ako nesto zaglavi propeler ventilatora i blokira njegovo obrtanje, ali to ne bi trebalo da ti se desi sem ako nisi jaaako nepazljiv.
Elektromotor jedino mozes da spalis ako nesto zaglavi propeler ventilatora i blokira njegovo obrtanje, ali to ne bi trebalo da ti se desi sem ako nisi jaaako nepazljiv.
Tema je malo stara,ali pošto sam se zabavljao ovim "filterom" danas,evo da upotpunim temu!
Dimenzije mrežice dovoljne za ovaj poduhvat je 20 cm x 15 cm!
Ne znam da li je i za jugiće ista,ali najverovatnije jeste,pošto su ti plastični usisnici isti! S tim što ja nisam stavio četiri šrafa,već sam iskoristio postojeća 2,a sa druge strane sam okačio na "kukice" kojima se usisnik kači na haubu!
Dimenzije mrežice dovoljne za ovaj poduhvat je 20 cm x 15 cm!
Ne znam da li je i za jugiće ista,ali najverovatnije jeste,pošto su ti plastični usisnici isti! S tim što ja nisam stavio četiri šrafa,već sam iskoristio postojeća 2,a sa druge strane sam okačio na "kukice" kojima se usisnik kači na haubu!
danijeldokic- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 786
Godina : 38
Datum upisa : 23.09.2010
Daj neku sliku ako imas?
Meni ne ubacuje lišće kao kod Pedje jer je držao juga pod nekom lipom ili brezom ,meni samo ubaci prašinu kad pustim da duva!
Postavljaj sliku koju da vidimo!
Meni ne ubacuje lišće kao kod Pedje jer je držao juga pod nekom lipom ili brezom ,meni samo ubaci prašinu kad pustim da duva!
Postavljaj sliku koju da vidimo!
Avram '90- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4182
Godina : 34
Datum upisa : 29.08.2010
Pa za prašinu ti ovo neće puno pomoći,pošto je ovo obična mrežica protiv komaraca,prašina prolazi kroz rupice. Za te stvari jedino da skineš otvore za ventilaciju pa da prebrišeš to,ja sam to odradio pre nekih mesec dana prvi put,bilo je dosta prašine unutra,ali vlažnim sunđerom sam prebrisao.Slikaću ovih dana pa kačim slike!
A možda neko ima bolje rešenje za prašinu?
Probaj sa filterom za te aspiratore,kao što su već pisali gore o tome!
A možda neko ima bolje rešenje za prašinu?
Probaj sa filterom za te aspiratore,kao što su već pisali gore o tome!
A dal taj filter nece da se usmrdi u ibuđa ako pokisne i to tako?
Aj cekam slike ovih dana! A kako si obrisao tu prašinu?-kuda? Skidao onu kutiju ili?
Aj cekam slike ovih dana! A kako si obrisao tu prašinu?-kuda? Skidao onu kutiju ili?
Nece da se usmrdi i ne propusta prasinu uopste.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Ne,kod mene su na tabli 2 cetvrtasta okvira za ventilaciju, plus oni što usmeravaju vazduh ka staklima.Elem,ove druge nisam dirao,samo sam ove četvrtaste polako skinuo,pa sam četku obmotao krpom i progurao gde nije stala ruka,a pri vrhu običan sundjerčić i rešio stvar. A tu kutiju u motornom prostoru nisam dirao za sada,neću da je skidam još neko vreme!
moze to da se napravi samo od sundjera? ja bi to stavio na kutiju od ventilacije
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
e to,tako nesto sam mislio..
Sunđer upija vodu,smrdiće...
smislicemo nesto..a neko retko platno? carape ili tako nesto?
Pa sto ne stavis nesto od vec ponudjenih resenja?
stavim sta prvo nadjem
Pa čarepe možeš da staviš
Ostajaće voda u njima dugo i usmrdiće se!
Ostajaće voda u njima dugo i usmrdiće se!
Similar topics
» Svjetlo kabine stalno svjetli
» Osvetljenje kabine. Gori mi osigurac!
» Osvjetljenje ventilacije
» Ventilator kabine, tandrce i skripuce kad radi
» Otvaranje gepeka iz kabine, na dugme (Yugo)
» Osvetljenje kabine. Gori mi osigurac!
» Osvjetljenje ventilacije
» Ventilator kabine, tandrce i skripuce kad radi
» Otvaranje gepeka iz kabine, na dugme (Yugo)
Zastava Forum :: Slobodne teme :: DIY
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
|
|