Skripa dopire iz zadnjeg dela - problem sa gibnjem/objasnjenje kako ga skinuti
+4
Miljan
ZAC
YUgisa
-YUGO_55-
8 posters
Strana 3 od 3
Strana 3 od 3 • 1, 2, 3
Re: Skripa dopire iz zadnjeg dela - problem sa gibnjem/objasnjenje kako ga skinuti
Ako ti je auto udaran ili ako je zadnja poprecna greda (traverzna) trula, lupana, varena...onda postoji mogucnost da je nemoguce izvrsiti korekciju nagib i konvergencije tockova, ali ako je sve navedeno ispravno, ne vidim razlog za zamenu kompletnog zadnjeg trapa.
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Re: Skripa dopire iz zadnjeg dela - problem sa gibnjem/objasnjenje kako ga skinuti
YugoM55 ::ZAC ::Pa ne valja ako ti jede spoljasnje strane guma, presteluj taj trap ako treba.
Meni su rekli da je to nemoguće da se uradi na Zastavama. Meni stoje ovako / \.
Jel ti stoji kao da je opterećen? Ako je tako, onda ti je gibanj popustio. Da li ti je zadnji deo dosta niži od prednjeg kada je auto parkiran na ravnom? Kod Yuga je najbolje da nagib zadnjih točkova bude oko -30' a usmerenost oko +10' (kada nije opterećen).
Novi gibanj košta 7000 dinara (skoro sam ga menjao), a "šprenglovani" (što ti ne preporučujem) oko 2000 din. Proveri i da li imaš gumu između gibnja i grede, kao i to da ti nije pukao gibanj.
P.S. Lepo ti kaže ZAC, može da se šteluje usmerenost (kako hoćeš, a ona je najvažnija), a može i nagib, ali ograničeno.
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Ti srafovi obicno zapeknu, i onda majstor kaze treba sve zameniti pa se onda ti zajebavas sa srafovima i posle dodjes kod njega kad je sve lepo razradjeno i on steluje... Mada mozda je i prosto glup posto nije mi prvi put da cujem da neko kaze da se nista nesteluje tj vec sam cuo da se na Yugu steluje samo usmerenost prednjih tockova
PS: Mozda nevaljaju caure u viljuski pa je usmerenost zbog toga poremecena...
PS: Mozda nevaljaju caure u viljuski pa je usmerenost zbog toga poremecena...
Predrag B. ::YugoM55 ::ZAC ::Pa ne valja ako ti jede spoljasnje strane guma, presteluj taj trap ako treba.
Meni su rekli da je to nemoguće da se uradi na Zastavama. Meni stoje ovako / \.
Jel ti stoji kao da je opterećen? Ako je tako, onda ti je gibanj popustio. Da li ti je zadnji deo dosta niži od prednjeg kada je auto parkiran na ravnom? Kod Yuga je najbolje da nagib zadnjih točkova bude oko -30' a usmerenost oko +10' (kada nije opterećen).
Novi gibanj košta 7000 dinara (skoro sam ga menjao), a "šprenglovani" (što ti ne preporučujem) oko 2000 din. Proveri i da li imaš gumu između gibnja i grede, kao i to da ti nije pukao gibanj.
P.S. Lepo ti kaže ZAC, može da se šteluje usmerenost (kako hoćeš, a ona je najvažnija), a može i nagib, ali ograničeno.
Zadnji kraj je dosta niži. Gibanj izgleda čitav i sve su gume čitave. Ispucale su ali su čitave.
YugoM55- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 746
Godina : 31
Datum upisa : 13.10.2012
Ako je zadnji kraj dosta niži onda je definitivno stradao gibanj. Nov je oko 65 €, a možeš da kupiš i reparirani (šprenglovoni) za šta ja nisam (košta oko 20 €). Ako su ti ispucale čaure na viljuškama moraćeš uskoro da ih menjaš. Jedna košta 20 €. Možeš da kupiš i 8 čaura po 3 eura, ali ne dobijaš nikakvu uštedu jer moraš da platiš majstora da ti ih zameni na presi, pri čemu se unutrašnje teško menjaju. Imaju da se kupe i neke čaure nepoznatog kvaliteta za 0,5 €, ali mi je iskustvo pokazalo da su gore nego one koje već imaš na autu. Drugo, demontažom i montažom čaura se gubi tolerancija naleganja u viljušci što može da prouzrokuje dodatni luft osim onog u nekvalitetnoj čauri.
PoZz!
PoZz!
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Najbolje je kupiti trolisni gibanj (ili meni licno jos bolje sa 4 lista jer su bolje performanse, a udobost jednaka ko sa 3 lista) i ispeglati ga na odgovarajucu visinu... Dvolisni gibanj ce se uvek vremenom sabiti...
kad smo vec kod lupkanja,meni malo lupka prednji desni kad prelazim preko rupa..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35132
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Verovatno amortizer
Predrag B. ::Ako je zadnji kraj dosta niži onda je definitivno stradao gibanj. Nov je oko 65 €, a možeš da kupiš i reparirani (šprenglovoni) za šta ja nisam (košta oko 20 €). Ako su ti ispucale čaure na viljuškama moraćeš uskoro da ih menjaš. Jedna košta 20 €. Možeš da kupiš i 8 čaura po 3 eura, ali ne dobijaš nikakvu uštedu jer moraš da platiš majstora da ti ih zameni na presi, pri čemu se unutrašnje teško menjaju. Imaju da se kupe i neke čaure nepoznatog kvaliteta za 0,5 €, ali mi je iskustvo pokazalo da su gore nego one koje već imaš na autu. Drugo, demontažom i montažom čaura se gubi tolerancija naleganja u viljušci što može da prouzrokuje dodatni luft osim onog u nekvalitetnoj čauri.
PoZz!
Zamena silen-blokova (gumeno-metalnih caura) se moze izvrsiti i bez prese, u kucnim uslovima. Potrebno je imati duzi zavrtanj M10 u kvalitetu 10.9 i par razlicitih kracih cevcica...sa odgovarajucim precnikom i debljinom zida, par jacih podloski od 3-5 mm., navrtka 1-2 kom.... i udri.
vidis,taj je onaj bolji,tj pre zaustavi oscilacije kad se naslonim na autoYUgisa ::Verovatno amortizer
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35132
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
ZAC ::Predrag B. ::Ako je zadnji kraj dosta niži onda je definitivno stradao gibanj. Nov je oko 65 €, a možeš da kupiš i reparirani (šprenglovoni) za šta ja nisam (košta oko 20 €). Ako su ti ispucale čaure na viljuškama moraćeš uskoro da ih menjaš. Jedna košta 20 €. Možeš da kupiš i 8 čaura po 3 eura, ali ne dobijaš nikakvu uštedu jer moraš da platiš majstora da ti ih zameni na presi, pri čemu se unutrašnje teško menjaju. Imaju da se kupe i neke čaure nepoznatog kvaliteta za 0,5 €, ali mi je iskustvo pokazalo da su gore nego one koje već imaš na autu. Drugo, demontažom i montažom čaura se gubi tolerancija naleganja u viljušci što može da prouzrokuje dodatni luft osim onog u nekvalitetnoj čauri.
PoZz!
Zamena silen-blokova (gumeno-metalnih caura) se moze izvrsiti i bez prese, u kucnim uslovima. Potrebno je imati duzi zavrtanj M10 u kvalitetu 10.9 i par razlicitih kracih cevcica...sa odgovarajucim precnikom i debljinom zida, par jacih podloski od 3-5 mm., navrtka 1-2 kom.... i udri.
Tako mozes da izbijes one caure kod amortizera sto idu, a vamo kod grede ne moze jer imas onaj metalni nosac (koji se ucvrsti na gredu) koji prolazi kroz njih...
Ali kada skine viljusku????
Ovako skines, kako da izbijes ovaj levo deo na slici?
Pa presom... skroz sam zaboravio kako bese izgleda...
Ljudi imam problem neznam kako da podignem zadnji kraj zato sto nemam onu klasicnu dizalicu kao makaze nego onu koja se se stavlja na bocnu stranu . I ako moze slika de da mazem ?
-YUGO_55-- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 898
Godina : 26
Datum upisa : 03.07.2012
Ok hvala puno idem da odradim pa javljam rezultate sa probne voznje
Podjazao sam ga , krckao je oko 500-1000 m i prestao i vise ne krcka hvala na pomoc
Nema na cemu, zato smo tu.
Sada ga nemoj toliko zapustiti da zardja, vec ga podmazi na prolece ponovo.
Sada ga nemoj toliko zapustiti da zardja, vec ga podmazi na prolece ponovo.
Cigle baš i nisu preporučljive. Ako ti cigla pukne a ti pod autom jao si ga tebi. Panjevi, komadi greda popuštaju puno sporije.
YugoM55- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 746
Godina : 31
Datum upisa : 13.10.2012
Znaci ne mogu da verujem posle samo 60km predjenih je opet krenuo da krcka ali zasto
Skripka ili krcka....verovatno nije mast usla skroz izmedju listova gibnja, ili je problem u necemu drugom.....kakvi su ti silen blokovi na zadnjim viljuskama?
moguce da nije lepo usla mast inace ne krcka vec skripi kveeeeek koe traje na 1-2 sek pa ponov na neravnom .
Strana 3 od 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Kako skinuti kape u farovima?
» Kako skinuti razvodnik paljenja za efi
» Kako skinuti mehanizam zadnje brave?
» Problem sa gibnjem ili amortizerima...? Spusten zadnji kraj Yuga
» Skripa iz solje amortizera i iz najverovatnije dotrajalog amortizera (kako proveriti)
» Kako skinuti razvodnik paljenja za efi
» Kako skinuti mehanizam zadnje brave?
» Problem sa gibnjem ili amortizerima...? Spusten zadnji kraj Yuga
» Skripa iz solje amortizera i iz najverovatnije dotrajalog amortizera (kako proveriti)
Strana 3 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu