Ojacanje karoserije
+44
1.1
AnteLo
inn_cabrio
MIXI_BG
VPetar
facol
jollyjumper
sloba1995
ristivoje
Nikola I.
slobokv88
Kum Ruzvelt
Loshmey
Milos
ilija jovanovic
nenad_jj
Mitke
bane90
MilosB
Zuty
bukusa
pookie
Crazy128
bojan bor
Predrag B.
danijeldokic
BaronNS
miljanxXx
charjek
darko-san
ZAC
junior45
Avram '90
zvonimir_95
Petar
kalasnjikov
Aki91
dragan77
USKE
lazo78
Miljan
markus_bc
Pedja
YUgisa
48 posters
Strana 2 od 17
Strana 2 od 17 • 1, 2, 3 ... 9 ... 17
Re: Ojacanje karoserije
Primetio si razliku?
Aki91- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1117
Godina : 33
Datum upisa : 07.01.2010
dragan77 ::uradjeno i montirano,imaju i slike ali nemam blage kako postaviti
Probaj ubaciti prateci ovu temu
https://zafc.forumsr.com/t12-ubacivanje-slika-u-poruku
Ako opet neuspes, javi mi se na privatnu poruku pa cu ti objasniti detaljnije
- Broj poruka : 1117
Datum upisa : 07.01.2010
mogu slobodno reci da ima vidljive razlike,sada preko prelaza pruge i drugih"lepih prelaza" nema vise onog naglog zanosenja pri udaru,i sto je najvaznije,nema skripe
dragan77- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 275
Godina : 47
Datum upisa : 03.05.2011
Mora da se zna za sta je auto namenjen. Kao sto je potrebno da se sasija ojaca kako bi izdrzala maltretiranja, tako treba u tome imati i granicu. Previse ojacana sasija mora negde da popusti, mora nekako da dise. Evo neki bzvz primer-bilder ide u teretanu, ojaca, dize 150kg, ali posle nekoliko godina se zali na zglobove i slicno. To je neki banalan primer, ali veoma dobar pokazatelj. Treba ojacati onaj deo koji najvise trpi. Za svakodnevnu voznju i ponekad zustriju voznju po krivinama je sasvim OK da se stavi koska napred i sanke ispod auta, eventualno koska pozadi. Vec za motore preko 100+ KS bi trebalo pojacati fabricke varove.
kalasnjikov- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 520
Datum upisa : 30.10.2010
to se slazem,ali moras priznati da je na nasim automobilima poneko ojacanje i te kako dobrodoslo
Pa pre svega je vazno odrediti granicu disanja... Nije dobro ni da previse dise jer ce isto tako da pukne... Pre ojacavanja treba odrediti sta je problem karoserije... A problemi na zastavinim karoserijama su:
Uvijanje polusasije na dole
Desava se zbog prenosenja sila balans stangle koja hoce da uvije polusasiju na dole.
Resava se najvise ugradjivanjem sanki. ojacanjem izmedju polusasije i kraka karoserije kao sto je na ritmu reseno...
Uvijanje polusasije na gore
Desava se zbog tezine samog auta sto stvara silu na polusasiju da je uvije ka gore...
Resava se najvise ojacanjem izmedju polusasije i kraka karoserije kao sto je na ritmu reseno...
Uvijanje polusasije levo desno
Desava se zbog zaokretanja tockova i problem prednjice je sto je to jedan kvadrat u kojem se centru nalazi motor i koji nema ukurcenje neko koji bi ga drzalo stablino pa tezi da se iskirvi u romb...
Resava se delimicno koskom na kosevima a pravo resenje je spajanje medusobno sanki sa X ojacanjem...
Skupljanje i sirenje koseva kao i kretanje gore dole
Desava se pri skretanju i naglom kocenju, naglom ubrzanju.
Resava se koskom
Greda
Trpi sile u raznim pravcima i u zavisnosti od spustenosti tezi ili da se rasire ili skupe pod uticajem viljuski.
Resava se jednom koskom medju njima kao sto je vec navedeno u temi
E ovo su sve stvari koje se mogu lako naknadno ugraditi bez nekih vecih zahvata a uticu dosta na ispravku slabosti karoserije...
Za mene licno to je ispravljanje onih fabrickih mana koje su ne samo na zastavi nego i na mnogim drugim automobilima...
A za neku vecu snagu slazem se da treba povariti delove karoserije, negde i staviti dupli lim kako se tacke gde prethodna se ojacanja postavljaju ne bi pukla, iskinula se i slicno
Uvijanje polusasije na dole
Desava se zbog prenosenja sila balans stangle koja hoce da uvije polusasiju na dole.
Resava se najvise ugradjivanjem sanki. ojacanjem izmedju polusasije i kraka karoserije kao sto je na ritmu reseno...
Uvijanje polusasije na gore
Desava se zbog tezine samog auta sto stvara silu na polusasiju da je uvije ka gore...
Resava se najvise ojacanjem izmedju polusasije i kraka karoserije kao sto je na ritmu reseno...
Uvijanje polusasije levo desno
Desava se zbog zaokretanja tockova i problem prednjice je sto je to jedan kvadrat u kojem se centru nalazi motor i koji nema ukurcenje neko koji bi ga drzalo stablino pa tezi da se iskirvi u romb...
Resava se delimicno koskom na kosevima a pravo resenje je spajanje medusobno sanki sa X ojacanjem...
Skupljanje i sirenje koseva kao i kretanje gore dole
Desava se pri skretanju i naglom kocenju, naglom ubrzanju.
Resava se koskom
Greda
Trpi sile u raznim pravcima i u zavisnosti od spustenosti tezi ili da se rasire ili skupe pod uticajem viljuski.
Resava se jednom koskom medju njima kao sto je vec navedeno u temi
E ovo su sve stvari koje se mogu lako naknadno ugraditi bez nekih vecih zahvata a uticu dosta na ispravku slabosti karoserije...
Za mene licno to je ispravljanje onih fabrickih mana koje su ne samo na zastavi nego i na mnogim drugim automobilima...
A za neku vecu snagu slazem se da treba povariti delove karoserije, negde i staviti dupli lim kako se tacke gde prethodna se ojacanja postavljaju ne bi pukla, iskinula se i slicno
Poslednji izmenio YUgisa dana Sre 03 Avg 2011, 21:33, izmenjeno ukupno 1 puta
https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/831/051711123014c.jpg/
evo jedne slike kako sam ja to uradio,ispod auta nisam slikao,zna se kako izgleda
evo jedne slike kako sam ja to uradio,ispod auta nisam slikao,zna se kako izgleda
Cilj Zastava fabrike je bio da motorizuje tadasnju Yugoslaviju, ,kao sto je to Lada radila u Rusiji ili kao sto je VW radio u Nemackoj sa Bubom. Takav automobil je trebalo biti jeftin, a da bi bio jeftin, mora da ima vise mane nego prednosti. Upravo to je slucaj sa Yugom i Zastavom.
Fabrika pravi automobil kao bi on sto duze trajao. Nama ne odgovara da je on mek, visok, spor. Zato radimo sve ove prepravke. Zarad ovih dobitaka, gubimo neke druge stvari, tj. udobnost, povecava se potrosnja. Jer ,,ko ne plati na mostu, plati na cupriji".
Kada spustis i napravis dosta tvrdji auto, dobio si stabilnost po krivinama, ali kosevi vise trpe, gubi se udobnost. Kada budzis motor, ide dosta bolje, ali vise i trosi.
Svaka prepravka donosi dobitak do odredjene granice, a onda se dobitak pretvara u gubitak. Recimo, stavljanjem kracenih i tvrdo punjenih amortizera dobija se bolja upravljivost i stabilnost, ali ako su amortizeri previse tvrdi, sto se kaze ,,kao zavaren", onda se itekako gubi, pogotovo po neravnim krivinama kojih ima koliko zelite kod nas. Isto tako i sa izduvom. Stavite sire cevi, auto dobro dise, ali ako preterate, onda opet gubitak. Tako je i sa ojacanjima, jer auto MORA da dise, bilo da je rec o Yugu, Audi-ju, BMW-u, Ferarri-ju...Velika vecina, recimo 95%, ljubitelja sredjenih Yugica ili Zastava zeli da ima spusten auto pre svega zbog estetike, pa tek onda zbog stabilnosti, retko ko od nas divlja autom svaki dan, pa se postavlja pitanje zasto davati novac za nesto sto radite veoma retko?
Ne znam da li me shvatate sta zelim reci, ali sustina svega je da postoji granica pri bilo kakvom radu na sasiji, motoru ili bilo kom delu automobila i da se radi onaj deo koji se najvise eksploatise i koji najvise trpi.
Fabrika pravi automobil kao bi on sto duze trajao. Nama ne odgovara da je on mek, visok, spor. Zato radimo sve ove prepravke. Zarad ovih dobitaka, gubimo neke druge stvari, tj. udobnost, povecava se potrosnja. Jer ,,ko ne plati na mostu, plati na cupriji".
Kada spustis i napravis dosta tvrdji auto, dobio si stabilnost po krivinama, ali kosevi vise trpe, gubi se udobnost. Kada budzis motor, ide dosta bolje, ali vise i trosi.
Svaka prepravka donosi dobitak do odredjene granice, a onda se dobitak pretvara u gubitak. Recimo, stavljanjem kracenih i tvrdo punjenih amortizera dobija se bolja upravljivost i stabilnost, ali ako su amortizeri previse tvrdi, sto se kaze ,,kao zavaren", onda se itekako gubi, pogotovo po neravnim krivinama kojih ima koliko zelite kod nas. Isto tako i sa izduvom. Stavite sire cevi, auto dobro dise, ali ako preterate, onda opet gubitak. Tako je i sa ojacanjima, jer auto MORA da dise, bilo da je rec o Yugu, Audi-ju, BMW-u, Ferarri-ju...Velika vecina, recimo 95%, ljubitelja sredjenih Yugica ili Zastava zeli da ima spusten auto pre svega zbog estetike, pa tek onda zbog stabilnosti, retko ko od nas divlja autom svaki dan, pa se postavlja pitanje zasto davati novac za nesto sto radite veoma retko?
Ne znam da li me shvatate sta zelim reci, ali sustina svega je da postoji granica pri bilo kakvom radu na sasiji, motoru ili bilo kom delu automobila i da se radi onaj deo koji se najvise eksploatise i koji najvise trpi.
kalasnjikov- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 520
Datum upisa : 30.10.2010
Pa kad si neko kao ja, tvrdji auto je i veca udobnost Ja od udobnih, da nekazem mekanih automobila dobijem morsku bolest
U svakom slucaju, jedna stvar je da dise a druga je da se karoserija preterano deformise i uvija... a sve gore navedeno trpi i obican auto bez nekih sportskih ludorija, samo je kod sportskih ludorija to dejstvo jace...
U svakom slucaju, jedna stvar je da dise a druga je da se karoserija preterano deformise i uvija... a sve gore navedeno trpi i obican auto bez nekih sportskih ludorija, samo je kod sportskih ludorija to dejstvo jace...
E ovo si u pravu. Spušten YUGO Cabrio (ne nešto preterano spušten) sa drugim amortima je bio mnogo udobniji od one Škode Fabije, 1,4TDI. Lično sam se uverio. Plus sa motorom 1.3EFI je imao i bolje zaletanje i nije bilo onih "morskih" trzanja i lelujanja prilikom naglog puštanja kvačila ili ulaženja u krivine.
Rad koske i spojenih sanki:
Ritmovo ojacanje kraka:
Ojacanje pragova:
Ritmovo ojacanje kraka:
Ojacanje pragova:
jeli može neko postavit sliku rollbara za z101 ili je on isti kao i kod juga
zvonimir_95- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 3
Godina : 29
Datum upisa : 02.09.2011
Princip je isti ali dimenzije nisu posto ima duze medjuosovnisko rastojanje I ne znam da li mogu da se ispostuju sve ostale dimenzije tj ne znam da li su u kabini slicnih dimenzija u smislu sirine i visine
Čekaj,ove crvene strelice (tu dolazi najvise sile),kada se manifestuje ta sila?
Kod većih brzina ili je svejedno?
Kod većih brzina ili je svejedno?
Avram '90- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4182
Godina : 34
Datum upisa : 29.08.2010
Uvek, samo je pri vecim briznama, kocenju i neravnom terenu jos izrazenija Zato ja uvek ljudima predlazem da stave kosku i sanke barem, iako mozda ne voze brzo
poz nov sam na forumu,napravio sam zanimljivu kosku za zadnji deo jel vas mozda zanima? primetio sam veliku razliku,normalno na bolje..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Datum upisa : 10.01.2012
Pa slobodno stavi, forum sluzi za razmenu misljenja i nema potrebe da pitas da li da postavis
ne znam dal se vidi, donji deo cevi se srafi za gredu,na mesta gde se pojas postavlja,a gornji deo za amortizere..http://www.filedropper.com/dsc01783
Ne znam za druge ali slika se nevidi kad se ode na taj link, nudi se samo da se skine, probao sam da je skinem, izbaci da je skinuto ali nigde na kompu nenadjem
Stavi molim te preko:
http://imageshack.us/
ili
http://www.postimage.org/
Ako je objasnjenje potrebno, imas tu vise o tome
Stavi molim te preko:
http://imageshack.us/
ili
http://www.postimage.org/
Ako je objasnjenje potrebno, imas tu vise o tome
https://2img.net/r/ihimg/photo/my-images/844/dsc01783s.jpg/ nov sam pa ne znam..
Ako kopiras link pod imenom FORUM onda ce postaviti tako sliku da se odmah vidi, tj da nije ovako samo link pa da moramo da stisnemo na njega, ali nije problem.
Sto se tice ojacanja, moram reci da smatram da imaju jednu gresku. A to je sto si ih gore privrstio za srafove od amortizera. A razlog zasto smatram da je to pogresno je jer namerno postoje te gume na kosu kroz koje prolazi osovina amortizera, kako bi amortizer pri funkcionisanju mogao da se naginje usled sabijanja ili istezanja tj kada se pomera vljuska gore dole jer se tako siri i skuplja razmak izmedju zadnjih tockova. Ovako si to prilicno onemogucio da funkcionise... Tj tebi i dalje kos moze da se savija a ti si ukrutio amortizer da ne mrda...
Sto se tice ojacanja, moram reci da smatram da imaju jednu gresku. A to je sto si ih gore privrstio za srafove od amortizera. A razlog zasto smatram da je to pogresno je jer namerno postoje te gume na kosu kroz koje prolazi osovina amortizera, kako bi amortizer pri funkcionisanju mogao da se naginje usled sabijanja ili istezanja tj kada se pomera vljuska gore dole jer se tako siri i skuplja razmak izmedju zadnjih tockova. Ovako si to prilicno onemogucio da funkcionise... Tj tebi i dalje kos moze da se savija a ti si ukrutio amortizer da ne mrda...
da,razumeo sam..znaci trebalo bi da se zavari ili nekako na drugi nacin pricvrsti za kos..prepravicu..a ovako jel moze da prodje?
Bilo bi bolje da je pricvrceno za kos Npr da pravis tako da zasravis pored tog dela gde prolazi amortizer, probusis jednu rupu u kosu i provuces saraf i zasrafis za kos, naravno neki siri podmetac podmetnes ispod sarafa da drzi jace kos
Similar topics
» Kvalitetna zastita poda i karoserije od vlage i soli...
» Ojacanje nosaca (solje) amortizera Yugo/Florida
» Zastava Poly - Sredjivanje karoserije
» Yugo IN - Zamena zadnje sekcije karoserije
» Ojacanje nosaca (solje) amortizera Yugo/Florida
» Zastava Poly - Sredjivanje karoserije
» Yugo IN - Zamena zadnje sekcije karoserije
Strana 2 od 17
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu