Hladnjak ulja, pregrade u karteru i druga resenja za bolje podmazivanje motora
+6
Sultan
junior45
YUgisa
Nisevic
Miljan
Pedja
10 posters
Zastava Forum :: Mehanika :: Tuning
Strana 1 od 3
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Hladnjak ulja, pregrade u karteru i druga resenja za bolje podmazivanje motora
Svi jaci motori (nama najblizi primer je verovatno Uno 1.3 turbo) imaju fabricki hladnjak ulja. Njegova svrha je razumljiva za jace (i/ili tunirane motore), jer im bolje hladjenje samo moze pomci.
Mene zanima ima li smisla stavljati ga na stock motor (1.1 ili 1.3)? Kontam da ne bi skodio, ali me interesuje (malo nezahvalno pitanje) kad se javlja realna potreba za njim? Dobija li se nesto po pitanju trajnosti motora, snage (nije mi logicno)...? Od cega se sve moze uzeti hladnjak i adapter?
Inace montira se tako sto se ispred filtera ulja doda adapter na koji se povezuje hladnjak i mora se staviti kraci filter jer je standardni prevelik. Filter se moze uzeti od Renoa 4, 11 ili Dacie Logan.
Ovako izgleda potrebni adapter:
Video sam na netu i ovaj tip hladnjaka ulja.
Verujem da je manje efikasan od "standardnog", ali se i lakse montira na postojeci filter. Sta mislite o njemu i ima li ih kod nas?
Mene zanima ima li smisla stavljati ga na stock motor (1.1 ili 1.3)? Kontam da ne bi skodio, ali me interesuje (malo nezahvalno pitanje) kad se javlja realna potreba za njim? Dobija li se nesto po pitanju trajnosti motora, snage (nije mi logicno)...? Od cega se sve moze uzeti hladnjak i adapter?
Inace montira se tako sto se ispred filtera ulja doda adapter na koji se povezuje hladnjak i mora se staviti kraci filter jer je standardni prevelik. Filter se moze uzeti od Renoa 4, 11 ili Dacie Logan.
Ovako izgleda potrebni adapter:
Video sam na netu i ovaj tip hladnjaka ulja.
Verujem da je manje efikasan od "standardnog", ali se i lakse montira na postojeci filter. Sta mislite o njemu i ima li ih kod nas?
Poslednji izmenio Pedja dana Ned 01 Nov 2009, 06:14, izmenjeno ukupno 1 puta
Re: Hladnjak ulja, pregrade u karteru i druga resenja za bolje podmazivanje motora
To se stavlja na turbo motore, ili na tjunirane atmosferske motore (sa preko 100KS po litru radne zapremine), na standardnim ili blago modifikovanim motorima nema efekta.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Re: Hladnjak ulja, pregrade u karteru i druga resenja za bolje podmazivanje motora
Ja tj drugi tip u zivotu nisam video. Pa na fabriskom motoru netreba dodatni hladnjak, ali na nekim doradjenim treba. Sve zavisi od stila voznje, jer moze neko da ima i 100ks/l pri 8000 obrtaja, ako on vozi 90% pri 3000 manje ce da forsira motor u odnosu na nekog ko ima NPR standardni EFI (kao ja) i vozi 80% preko 4000 obrtaja. ima jos jedna vrsta mogucnosti hladjenja ulja, to koriste na golfovima. Kroz adapter prolazi voda tj tecnost za hladjenje i ona hladi ulje. Jeino ne znam da li taj adapter pase na 1.1, 1.3, 1.4, 1.5, 1.6 motore. Znam da moze na 45icu. Miljane, isti su filteri na 1.0 i 1.1 motoru? Isti je navoj?
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Koja generacija Golfa to ima? Zar ne bi to bilo, hm, previse za antifriz i hladnjak?
Cini mi se da ima prva, druga i treca genercija. i da imaju i benzici i dizelasi, valjda je cesto to ugradjivano na razne motore. pa ako moze da radi na golfu onda nema razloga da bude previse na Yugu.
Nema potrebe kupovati filter ulja za neki drugi auto(ukoliko se koristi adapter sa Una Turbo), jednostavno tražite u prodavnici filter sa istim navojem samo manje zapremine.
Nisevic- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 33
Datum upisa : 27.10.2008
Evo i boljeg resenja umesto selni, napravljeno sa AN spojkama
Pored toga sto mogu da menjam creva ukoliko se ostete za razliku od fabrickih, spojke su i lakse (aluminijum umesto fabrickih celicnih) plus je napravljeno da mogu da rotiram na spoju sa hladnjakom, tako da mogu da podesim tacno kako meni odgovara
Pored toga sto mogu da menjam creva ukoliko se ostete za razliku od fabrickih, spojke su i lakse (aluminijum umesto fabrickih celicnih) plus je napravljeno da mogu da rotiram na spoju sa hladnjakom, tako da mogu da podesim tacno kako meni odgovara
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Comander Tucker Chief Engineer zvani Trip , iz Star Trek Enterprise serije bi ti pozavideo na hladnjaku...
Njemu bi znacio takav jedan za hladjenje Warp Drive -a,da moze da ga overklokuje na Warp-6,5 brzinu...trenutno su na 4,85 i tu im se ceo brod trese...
Ok,shalu na str,a zbilju na put,mnogo dobro izgleda,od fabricke gvozdjurije,prelaz na ALU spojke je gospodski...
Meni je bilo cudno sto niko nije na ovoj temi pisao nista novo.
Ne znam mnogo ljudi da je ugradjivalo hladnjak ulja na standardni Yugov motor...zato mi je i drago da tema malo ozivi...
Njemu bi znacio takav jedan za hladjenje Warp Drive -a,da moze da ga overklokuje na Warp-6,5 brzinu...trenutno su na 4,85 i tu im se ceo brod trese...
Ok,shalu na str,a zbilju na put,mnogo dobro izgleda,od fabricke gvozdjurije,prelaz na ALU spojke je gospodski...
Meni je bilo cudno sto niko nije na ovoj temi pisao nista novo.
Ne znam mnogo ljudi da je ugradjivalo hladnjak ulja na standardni Yugov motor...zato mi je i drago da tema malo ozivi...
- Broj poruka : 7089
Godina : 45
Datum upisa : 17.03.2018
Pa nema ko da pise u temi, iskreno ja sam za 15 godina video mozda 10 Zastava sa funkcionalnim hladnjakom ulja u Srbiji. Ako uzmemo u obzir cenu i verovanje ljudi da je potreba za hladnjakom nekako vezana iskljucivo sa snagom po litri zapremine, tesko da ce ikad biti nesto specijalno aktuelna
Meni bi mozda trebao hladnjak ali pre mi treba prepravke kratera da drzi ulje u krivinama ili na kocenju, kad stisnem kocnicu meni nije dobro a ne ulju 😁
Aleko2141- SOHC 1290ccm EFI 67ks
- Broj poruka : 2881
Godina : 37
Datum upisa : 01.05.2016
To upravo pokusavam ja da resim kod mene
Znam za jedno resenje al za nesto drugo ne, ogradi se usis pumpe sa par rupa u dnu cisto da nije sve zatvoreno, ulje moze da cirkuliše al ga vise ostane, nemam slike al kad budem kod mene odradio slikacu, sad mi ulje na max i kada nabodem kocnicu upali mi lampicu za ulje, znaci 3-4l se podigne 😁
To je jedan nacin, a Yugisa radi drugo, sa dodatnim eksternim rezervoarom za ulje(imas u njegovoj temi, ne secam se da li si komentarisao).. Ovaj drugi je bolji iz razloga sto moze da se koristi i da se resi "suvi" start Mana je dodatan zauzet prostor, a kod prvog nacina je mana sto opet treba "odrediti" koliki protok je dovoljan da to ulje ne izlazi, a opet bude ga dovoljno..
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7302
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
Pa ako je karter oblika npr 350x200 mm kod mene je dubina najveca u zadnjem delu npr 200x200mm, ima prelaz.
Ako sam te dobro razumeo, hoces da pregradis mesto gde se uzima ulje u karteru?
Moj ti je predlog da ne komplikujes previse, nego uradis ono sto i rade profesionalci u inostranstvu, zatvoren prostor oko pumpe sa klapnama na sarkama koje propustaju ulje unutra, ali ne dozvoljavaju da izadje napolje
Nesto kao nepovratni klapna ventili....
Ne treba cak ni opruga posto je ulje dovoljno gusto da pritisne a da ne curi...
Prosto i jednostavno i pri tom efikasno resenje!
Najludje je sto je ovo ultralako da se napravi...dve velike vinkle iz Uradi sam,i cetiri sarkice ,jedna malecna vinklica da drzi na mestu,pleh saraf i deset popnitni...
Ne treba cak ni opruga posto je ulje dovoljno gusto da pritisne a da ne curi...
Prosto i jednostavno i pri tom efikasno resenje!
Najludje je sto je ovo ultralako da se napravi...dve velike vinkle iz Uradi sam,i cetiri sarkice ,jedna malecna vinklica da drzi na mestu,pleh saraf i deset popnitni...
- Broj poruka : 7089
Godina : 45
Datum upisa : 17.03.2018
Pa nije tako lako bas jer nasi motori nemaju karter ko V8 motori kao sa slike. Kod Yuga ovo prakticno ne mozes uraditi bez da pocupas sve sto fabricki ima (govorim za SOHC, ne secam se kako je kod 45ice), plus nemas nigde mesto da srafis pa bi trebalo variti, jer ne bih bas busio karter da zasrafim Eventualno neki lepak za lim koji bi drzao temperaturu i ne smeta mu ulje. Plus su male ravne povrsine, tako da je tesko sve uklopiti da bude na ravnom delu i da staje pumpa, a kod Yuga je stvar i da u zavisnosti kako to resis, moze biti problem da stavis karter jer i ovako tesno prodje od menjaca Kad kazem Yugo, mislim na Zastave u globalu, ali ono Yugo je najcesci koji se modifikuje
A sta ces ako se od vibracija popusti popnitna?
Kod mene je lim pregradni preko karter i otvoren fi samo da prodje pumpa, ovo je ok resenje gde moze da stane 😁
Pa mislim da je to jedino ispravno resenje kad je u pitanju prepravka kartera Jel znas na kojem pritisku davac pali lampicu? Jer kod mene sam ja merio na 0.2 bara sto je ono besmisleno uzeti kao reverencu ako prestane da pali lampicu nakon prepravke Moj za neko divno cudo ne pali lampicu iako znam da mnoge Zastave upale, ne znam jel to samo iz nekog razloga zbog toga sto nije originalna tabla, mada nisam siguran da li signalna lampica ima smisla u toj situaciji, posto je to samo masa koja pali lampicu.
Similar topics
» Da li je pukao hladnjak, da li je ostecena motora i da li je posledica toga dimljenje iz auspuha? (+korozija)
» Menjanje dihtunga na karteru?
» podmazivanje makaza
» Pregrade za sitnice, police, centralne konzole...
» Podmazivanje kocionog sistema
» Menjanje dihtunga na karteru?
» podmazivanje makaza
» Pregrade za sitnice, police, centralne konzole...
» Podmazivanje kocionog sistema
Zastava Forum :: Mehanika :: Tuning
Strana 1 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu