Ugradnja 1.5 i 1.6 motora u yuga...
+15
miljanxXx
Zuty
Mitke
Loshmey
stroja
Milos
novmaher
djzecky
miki27
Aki91
Miljan
darko-san
kalasnjikov
YUgisa
lemi93
19 posters
Zastava Forum :: Mehanika :: Tuning
Strana 2 od 4
Strana 2 od 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Ugradnja 1.5 i 1.6 motora u yuga...
Taj motor bi trebao da ima digiplex sa senzorom na kaisniku.Paljenje i ubrizgavanje nemaju zajednicki ECU tako da mozes da skines ubrizgavanje i ostavis paljenje.Jedino nisam siguran kakvu malu bregastu ima taj tvoj 1.5.Da li je ko sa 1.1 motora ili ko sa 1.4, jer se ove bregaste razlikuju po ex-centru za AC pumpu,a to se lako da zamenit.
Aki91- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1117
Godina : 33
Datum upisa : 07.01.2010
Nije povezano, ako ima Digiplex, a verovatno ima, on je odvojen od ubrizgavanja, tako da moze da ostane.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Hvala puno na odgovorima,mnogo ste mi pomogli.
darko-san- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 203
Godina : 46
Datum upisa : 05.01.2012
Dali pasuje glava od 1300 na polumotor od ritma 1500. Ako nepasuje koje bi bile prepravke.
miki27- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 4
Datum upisa : 07.01.2012
Pase, ali mislim da glava od 1.5 motora ima kanale od 29mm a od 1.3 ima 27mm tako da ce motor imati manje snage...
Kanale sam proverio isto su 29 ali neznam kad se iskubicira glava koliko kubika ima od 1500 a koliko kubika od 1300. Odnosno plasi me da mi nebude mnogo velika kompresija zbog glave od 1300 jer glavu od 1500 nisam ni video da bi mogao da uporedim odnosno vidim razliku u delu kompresionog prostora.
miki27- OHV 663ccm 21ks
Nece biti prevelika kompresija, manje vise su jednake...
Hvala puno na odgovorima
miki27- OHV 663ccm 21ks
Koji je to "tvoj karb",standardni jednogrli IPM?
Ako njega stavis, ugusices taj motor sa tim karbom. Moze da se stavi ali po meni nema smisla ulagati u taj motor,sve fino srediti i onda mu staviti taj karb,koji uzgred ne moze ni da se nasteluje posteno. Trazi ne DMTR dvogrli,ako vec nemas takav.
Druga stvar ako kombinujes drugu glavu i bregastu sa tim 1.5 blokom,treba obratiti paznju koji kais i koji kaisnici treba da idu. Moguce je da ce trebati kombinovati. Blok 1.5 je vislji malo,a nisam siguran da li je isti na bregastoj.To ces vec videti kada sastavis, da li moze lepo da se zategne kais.
Trece ako je taj 1.5 bio sa ubrizgavanjem, kao sti ti Aki rece,trebas proveriti malu bregastu,sto opet povlaci i pitanje velicine njene remenice i kaisa. Mozda cak i busiti rupe na bloku za mehanicku pumpu,ako je nema na bloku a moguce je. Onda ti je jednostavnije nabaviti el.pumpu za karb, taman da ti ja prodam moju
Ako njega stavis, ugusices taj motor sa tim karbom. Moze da se stavi ali po meni nema smisla ulagati u taj motor,sve fino srediti i onda mu staviti taj karb,koji uzgred ne moze ni da se nasteluje posteno. Trazi ne DMTR dvogrli,ako vec nemas takav.
Druga stvar ako kombinujes drugu glavu i bregastu sa tim 1.5 blokom,treba obratiti paznju koji kais i koji kaisnici treba da idu. Moguce je da ce trebati kombinovati. Blok 1.5 je vislji malo,a nisam siguran da li je isti na bregastoj.To ces vec videti kada sastavis, da li moze lepo da se zategne kais.
Trece ako je taj 1.5 bio sa ubrizgavanjem, kao sti ti Aki rece,trebas proveriti malu bregastu,sto opet povlaci i pitanje velicine njene remenice i kaisa. Mozda cak i busiti rupe na bloku za mehanicku pumpu,ako je nema na bloku a moguce je. Onda ti je jednostavnije nabaviti el.pumpu za karb, taman da ti ja prodam moju
djzecky- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1098
Godina : 41
Datum upisa : 13.11.2008
Malo si me zbunio svojim postom,ko kaze da je karb.jednogrlni kada sam lepo rekao u svom PRVOM postu na strani 1. da je dvogrlni,o nikakvoj glavi nije bilo reci taj motor je KOMPLETAN i kao takav bi isao kod mene pod haubu,jedino ovo u vezi pumpe imam malih nedoumica sta ce i kako biti,posto ja idem na obicnu AC-pumpu,a ako mora da se kupuje el. mozda i sklopimo posao.Mozda je zabuna ispala ako si moje postove stavio u isti kos sa MIKI 27,to su dava razlicita motora(slucaja)djzecky ::Koji je to "tvoj karb",standardni jednogrli IPM?
darko-san- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 203
Godina : 46
Datum upisa : 05.01.2012
Izvini druze,za karb mi je promaklo,odlicno ako je dvogrli. A za glavu sam pomesao,bas kako si napisao,tebe i Miki 27,nisam ni gledao ciji je post,mislio sam da isti covek pita
Za pumpu onda, ako ostajes na mehanickoj,u najgorem slucaju ces trebati da prebacis remenicu sa originalne njegove na tu drugu malu bregastu,ako je uopste i budes trebao menjati. Ja imam 1.6 koji je bio monopint i nema rupu na sebi za mehanicku pumpu,mozda je i na tom 1.5 takva situacija.
Za pumpu onda, ako ostajes na mehanickoj,u najgorem slucaju ces trebati da prebacis remenicu sa originalne njegove na tu drugu malu bregastu,ako je uopste i budes trebao menjati. Ja imam 1.6 koji je bio monopint i nema rupu na sebi za mehanicku pumpu,mozda je i na tom 1.5 takva situacija.
djzecky- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1098
Godina : 41
Datum upisa : 13.11.2008
jal si ugradio motor? kako je sve proslo?
ja imam istih problema tj nedoumicu al idem ovih dana da vidim motoro pa cu postaviti ovde pitanje.
naso sam motor 159A3000 iz tempre,vlasnik kaze daje karburator e sad verovatno da je MPI i da nema ac pumpu.
kako mislis nema otvor za AC pumpu,nema uopste ili zatvorena cepom?
koliko se krecu e pumpe za karburator cena,koje su njihove prednosti i mane?
dali bi bilo bolje da uzmem izduvnu granu i parce cevi,tj mrao bi da vidim kakva je jel 4-2-1 a ja se nadam ili da uradim nesto drugo?
stavio bi kuciste bregaste i bregastu od 1.1 a i paljenje isto posto postavicu onaj 4 nosac kao na zastavi gore.
sta jos ne pase na taj motoro od juga pa mora da uzmem osa tog motora?
pu patanju je fiat tempra
ja imam istih problema tj nedoumicu al idem ovih dana da vidim motoro pa cu postaviti ovde pitanje.
naso sam motor 159A3000 iz tempre,vlasnik kaze daje karburator e sad verovatno da je MPI i da nema ac pumpu.
kako mislis nema otvor za AC pumpu,nema uopste ili zatvorena cepom?
koliko se krecu e pumpe za karburator cena,koje su njihove prednosti i mane?
dali bi bilo bolje da uzmem izduvnu granu i parce cevi,tj mrao bi da vidim kakva je jel 4-2-1 a ja se nadam ili da uradim nesto drugo?
stavio bi kuciste bregaste i bregastu od 1.1 a i paljenje isto posto postavicu onaj 4 nosac kao na zastavi gore.
sta jos ne pase na taj motoro od juga pa mora da uzmem osa tog motora?
pu patanju je fiat tempra
novmaher- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 181
Godina : 38
Datum upisa : 12.11.2013
Ako nema rupu na bloku za pumpu, onda je MPI motor. Mozes uzeti elektricnu, cene su izmedju 3-5000. Ako je uzimas za karburator, bitno je da bude do 0.4 bara jer je to maksimum, naravno moze i slabije. Prednosti su lakse jutarnje paljenje, nema ostajanja bez benzina na velikim brzinama (cuo sam za par slucajeva),...
Sto se mana tice, zavisi od kvaliteta pumpe. Ako uzmes neku Kinesku, ne znas da li ce raditi i koliko se dugo raditi. To je ono sto sam ja citao, za neki eventualni dodatak, sacekaj da se javi neko ko je ima.
Sa bregastom od 1.1 ce imati malo vise snage jer je ''jaca'' bregasta od njegove fabricke.
Verovatno bi trebalo i menjac staviti od Juga jer ne znam da li je taj Fiatov isti.
Sto se mana tice, zavisi od kvaliteta pumpe. Ako uzmes neku Kinesku, ne znas da li ce raditi i koliko se dugo raditi. To je ono sto sam ja citao, za neki eventualni dodatak, sacekaj da se javi neko ko je ima.
Sa bregastom od 1.1 ce imati malo vise snage jer je ''jaca'' bregasta od njegove fabricke.
Verovatno bi trebalo i menjac staviti od Juga jer ne znam da li je taj Fiatov isti.
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4104
Godina : 28
Datum upisa : 05.05.2012
ne verujem da cu uzeti menjac od njega,nece ga dati za pare koliko mu ja njudim sigurno.
zato mi bitno da uzmem ono sto moram da nebi posle ponovo kupovao,nego odem poskidam ono sto mi treba i posle kuci kad mogu napakujem i stavim u auto.
sad mi reko decko,motoro je sa karburatorom.
dali moze da se uzme i usisna ili ne mora moze da se napakuje neka od dmb za dvogrlni karburator?
jel ima da neki auto ima fabricku tu pumpu ugradjenu da da je za karburator? da ne kuujem novu nego da nadjem negde neku i da je stavim van rezervara.
zato mi bitno da uzmem ono sto moram da nebi posle ponovo kupovao,nego odem poskidam ono sto mi treba i posle kuci kad mogu napakujem i stavim u auto.
sad mi reko decko,motoro je sa karburatorom.
dali moze da se uzme i usisna ili ne mora moze da se napakuje neka od dmb za dvogrlni karburator?
jel ima da neki auto ima fabricku tu pumpu ugradjenu da da je za karburator? da ne kuujem novu nego da nadjem negde neku i da je stavim van rezervara.
Stavi Jugov menjac na taj motor. Ne znam koji karburator ima taj motor ali predpostavljam da je neki Weber tako da mozes da uzmes granu a i mozes i da stavis DMB, sve je to isto.
Sto se pumpe tice, mislim da ima neki auto (Pezejac ili Princ ali ne drzi me za rec, davno sam to cuo). Ne stavlja se ona u rezervoar, imas i one koje se stavljaju van rezervoara. Raspitaj se po prodavnicama, bitno je samo da je do 0.4 bara pritisak
Sto se pumpe tice, mislim da ima neki auto (Pezejac ili Princ ali ne drzi me za rec, davno sam to cuo). Ne stavlja se ona u rezervoar, imas i one koje se stavljaju van rezervoara. Raspitaj se po prodavnicama, bitno je samo da je do 0.4 bara pritisak
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
nije sve isto jer 1.6 motor ima 29mm usisine i izduvne kanale u glavi i u skladu sa time njegova originalna izduvna i usisna grana ima 29mm kanale u odnosu na recimo 1.3 motor koji ima sve 27mm...
Uvek se moze prosiriti
Inace, na taj motor ide Weber 32/34 TLDE tako da bi ti svejedno preporucio da pomenis karburator i stavis neki drugi (34 DMTR ili DAT)
Inace, na taj motor ide Weber 32/34 TLDE tako da bi ti svejedno preporucio da pomenis karburator i stavis neki drugi (34 DMTR ili DAT)
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
Tesko, pogotovo izduvnu...
pa bas zbog kanala bi ja stavio njegovu usisnu i izduvnu granu da se to lepo slaze.
prosirenje ne znam kako se to ozvodi,tj nisam nikad to radio a nisam ni naso neko slikovito detalno upustvo(nisam nesto preterano ni trazio) pa da se upustam u to,da placam to izbegavam,bolje mi da sam nesto uradim ako to mogu i izvodljivo a ujedno slab sam sa kapitalom.
i ovaj motoro je pao u neku kompezaciju pa mi ne odlaze pare iz dzepa.
dali paze leziste tj dali mogu staviti izduvnu granu od fiata a da stavim neki dvogrlni karburator sto ide na yuga,dali treba neki reducir izmedju grane i karburatora ili ide to sve straf na straf?
prosirenje ne znam kako se to ozvodi,tj nisam nikad to radio a nisam ni naso neko slikovito detalno upustvo(nisam nesto preterano ni trazio) pa da se upustam u to,da placam to izbegavam,bolje mi da sam nesto uradim ako to mogu i izvodljivo a ujedno slab sam sa kapitalom.
i ovaj motoro je pao u neku kompezaciju pa mi ne odlaze pare iz dzepa.
dali paze leziste tj dali mogu staviti izduvnu granu od fiata a da stavim neki dvogrlni karburator sto ide na yuga,dali treba neki reducir izmedju grane i karburatora ili ide to sve straf na straf?
video danas motor,jos je u kolima al nisam ga upalio al necu ga ni paliti.
izgleda mnogo veci od yuginog motora.
ne znam dali se moze staviti onaj bocni drzac posto ovaj ima drzac pored mesta za razvodnik?
ima ac pumpu,mesto za razvodnik je zatvoreno.
verovatno da ne mogu staviti altenator,vodenu pumpu jer je na linikski kais nije kao na zastavinim vozilima,to pretpostavljam da se skida sajbna sa radilice i stavlja od yuga da bi mogao da se postavi sve ostalo.
karburator je 32/34 koji mi se ne svidja al ne znam koji mogu staviti umesto njega za pocetak na toj usisnoj grani?
izduvna ide 4-2-1 sto bi uzeo da prepravim da stavim na yuga izgleda da su cevke malo sire od zastavinih.
izgleda mnogo veci od yuginog motora.
ne znam dali se moze staviti onaj bocni drzac posto ovaj ima drzac pored mesta za razvodnik?
ima ac pumpu,mesto za razvodnik je zatvoreno.
verovatno da ne mogu staviti altenator,vodenu pumpu jer je na linikski kais nije kao na zastavinim vozilima,to pretpostavljam da se skida sajbna sa radilice i stavlja od yuga da bi mogao da se postavi sve ostalo.
karburator je 32/34 koji mi se ne svidja al ne znam koji mogu staviti umesto njega za pocetak na toj usisnoj grani?
izduvna ide 4-2-1 sto bi uzeo da prepravim da stavim na yuga izgleda da su cevke malo sire od zastavinih.
Aj i ja da pitam malo za savet... 1.6 od tempre je u planu za ubacivanje.Malo bih cackao motor da se izvuče još koj konjić..za sada na raspolaganju imam bregastu sa liftom 10.3 i karburator 32/32 mehanički.Sta i kako još može da se muva po njemu?
stroja- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 18
Datum upisa : 08.06.2014
Mislim da je najbolje pitanje koliko si ti para spreman da ulozis u njega... Posto si pricao da je stavljena glava od 1.1 motora, ako je fabricka glava od 1.1 motora onda bi dobio vise snage da stavis fabricku 1.6 glavu... I taj karb je mali za neku ozbiljnu snagu, treba nesto tipa 34/34 ili 34/36, pa fabricki na tim motorima ide 32/34...
Motor još nisam otvorio.A glavu od 1.1 imam od ranije.Ja pitam za savet neki,pa shodno svojim mogućnostima radiću motor..ako se razumemo.
stroja- OHV 663ccm 21ks
Pa stvar je da bez postavljenog cilja, mi mozemo savetovati kroz toliko tekstova da se ispise vise A4 formata...
Ali ajd da kazemo da budemo totalno ograniceni evo moj savet.
Sto se tice bloka, ako je auto za svakodnevno koriscenje, nema potreba ga mnogo dirati, bilo bi super kada bi se uradilo usaglasavanja mase svih klipnjaca i klipova ali moze i bez toga. Ono sto mozes jedino da uradis na njemu je da malo obrusis blok radi veceg stepena kompresije kako ne bi morao glavu mnogo da brijes... I isao bih na 10.5:1 ako koristis obican benzin ili bih probao 11:1 ako koristis 98micu. Glavu bih definitivno vratio fabricku 1.6 jer ona ima 29mm (neki kazu da su naletali na 28mm) kanale u glavi i 37.5/33 ili 39/31mm kombinaciju ventila za razliku od 1.1 motora koji ima kanale od 24-27mm i ventile 36/31mm... Na toj 1.6 glavi uzmes odradis kombinaciju 39/33mm ventile (mogu i vece ali ovo su fabricke varijacije i vece zahteva dodatne radove i to treba neko strucan da odradi ko ima iskustva sa time, za tako nesto nije dovoljno znanje iz prostog remonta motora koje imaju vecina mehanickih radionica)... Kanale ja ne bih dirao ako neces staviti jaci karb... Ako opet stavis, mogu da se prosire na 30-31mm ali opet treba neko sa iskustvom u tome, mada usustini nece se puno pogresiti ako se uzme onaj nastavak za busilicu sa malim brusnim kamenom i da se rasiri toliko da se neutralisu one neravnine na zidu sto postoje fabricki... Naravno to zahteva vadjenje vodjica ventila, mogu se vodjice ventila stopiti sa kanalom ali ja licno to ne bih radio, jedino bi mozda odradio kupasto vodjice da zauzimaju manje prostora bez skracivanja. Usisini kanal nemoj da poliras, bolje je ostaviti grublju zavrsnu obradu kako bi se vazduh kovitlao i samim tim bolje pomesao sa gorivom... Izduvni kanal moze da se polira kako bi se izbeglo garavljenje... Imas tu nesto o tome:
https://zafc.forumsr.com/t1554-poliranje-usisnih-i-izduvnih-kanala-da-ili-ne
Ventile treba polirati do ogledala... Tu pri kraju stranice imas o sicevima ventila sta moze da se odradi sto obicno ljudi izostave iako lezi prakticno najvise zaliha:
https://zafc.forumsr.com/t221-doradjivanje-13-motora
I na kraju treba poklopiti te kanale u glavi sa kanalima u izduvnoj i usisnoj grani... Tako da treba koristiti grane od 1.6 motora ili ako se sire kanali u glavi onda prosiriti kanale u usisinoj grani i napraviti 4-2-1 izduvnu granu...
Ali ajd da kazemo da budemo totalno ograniceni evo moj savet.
Sto se tice bloka, ako je auto za svakodnevno koriscenje, nema potreba ga mnogo dirati, bilo bi super kada bi se uradilo usaglasavanja mase svih klipnjaca i klipova ali moze i bez toga. Ono sto mozes jedino da uradis na njemu je da malo obrusis blok radi veceg stepena kompresije kako ne bi morao glavu mnogo da brijes... I isao bih na 10.5:1 ako koristis obican benzin ili bih probao 11:1 ako koristis 98micu. Glavu bih definitivno vratio fabricku 1.6 jer ona ima 29mm (neki kazu da su naletali na 28mm) kanale u glavi i 37.5/33 ili 39/31mm kombinaciju ventila za razliku od 1.1 motora koji ima kanale od 24-27mm i ventile 36/31mm... Na toj 1.6 glavi uzmes odradis kombinaciju 39/33mm ventile (mogu i vece ali ovo su fabricke varijacije i vece zahteva dodatne radove i to treba neko strucan da odradi ko ima iskustva sa time, za tako nesto nije dovoljno znanje iz prostog remonta motora koje imaju vecina mehanickih radionica)... Kanale ja ne bih dirao ako neces staviti jaci karb... Ako opet stavis, mogu da se prosire na 30-31mm ali opet treba neko sa iskustvom u tome, mada usustini nece se puno pogresiti ako se uzme onaj nastavak za busilicu sa malim brusnim kamenom i da se rasiri toliko da se neutralisu one neravnine na zidu sto postoje fabricki... Naravno to zahteva vadjenje vodjica ventila, mogu se vodjice ventila stopiti sa kanalom ali ja licno to ne bih radio, jedino bi mozda odradio kupasto vodjice da zauzimaju manje prostora bez skracivanja. Usisini kanal nemoj da poliras, bolje je ostaviti grublju zavrsnu obradu kako bi se vazduh kovitlao i samim tim bolje pomesao sa gorivom... Izduvni kanal moze da se polira kako bi se izbeglo garavljenje... Imas tu nesto o tome:
https://zafc.forumsr.com/t1554-poliranje-usisnih-i-izduvnih-kanala-da-ili-ne
Ventile treba polirati do ogledala... Tu pri kraju stranice imas o sicevima ventila sta moze da se odradi sto obicno ljudi izostave iako lezi prakticno najvise zaliha:
https://zafc.forumsr.com/t221-doradjivanje-13-motora
I na kraju treba poklopiti te kanale u glavi sa kanalima u izduvnoj i usisnoj grani... Tako da treba koristiti grane od 1.6 motora ili ako se sire kanali u glavi onda prosiriti kanale u usisinoj grani i napraviti 4-2-1 izduvnu granu...
Auto bi se koristio svaki dan,stim što bi se koristio i za natezanje ponekad.Hteo bih da izvučem iz njega 100ks možda i neki preko.Para se nema da se uradi na brzinu,znači bio bi gotov do proleća.Onako fino spakovan.
stroja- OHV 663ccm 21ks
Strana 2 od 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Ugradnja dizel motora u Yuga
» ugradnja turbine na yuga 1.5
» Problem sa startovanjem motora Yuga 55
» Ubacivanje motora 1.4 iz tipa u yuga
» ugradnja turbine na yuga 1.5
» Problem sa startovanjem motora Yuga 55
» Ubacivanje motora 1.4 iz tipa u yuga