Zapinje u mjenjacu kada se okrece poluosovina, fico 750
2 posters
Zastava Forum :: Mehanika :: Menjac
Strana 1 od 1
Zapinje u mjenjacu kada se okrece poluosovina, fico 750
Pozdrav svima,
Primjetio sam u posljednje vrijeme da nesto kucka nazad lijevo pa sam odlucio skinuti tocak kako bi provjerio poluosovinu, prirubnicu, gumigeling... itd
I skontam da zvuk dolazi iz mjenjaca, prilikom okretanja poluosovine u mjenjacu kao da zapne nesto na jednom mjesto prilikom okretanja cijelog kruga.
Malo sam testirao i probavao...
Uglavnom, kad se na poluosovinu stavi feder sto ide do gumigelinga, poluosovina udje u mjenjac do kraja i tada se cuje da nesto zapinje i kao da preskace
Medjutim kad ne stavim feder i poluosovina izadje malo iz mjenjaca tj nije do kraja ubacena, tada se nista ne cuje kad se okrece
Zna li iko sta moze ovo biti, izludih ?
Nadam se da necu komplet mjenjac mijenjati.
Hvala unaprijed svima,
Pozdrav iz Sarajeva
Primjetio sam u posljednje vrijeme da nesto kucka nazad lijevo pa sam odlucio skinuti tocak kako bi provjerio poluosovinu, prirubnicu, gumigeling... itd
I skontam da zvuk dolazi iz mjenjaca, prilikom okretanja poluosovine u mjenjacu kao da zapne nesto na jednom mjesto prilikom okretanja cijelog kruga.
Malo sam testirao i probavao...
Uglavnom, kad se na poluosovinu stavi feder sto ide do gumigelinga, poluosovina udje u mjenjac do kraja i tada se cuje da nesto zapinje i kao da preskace
Medjutim kad ne stavim feder i poluosovina izadje malo iz mjenjaca tj nije do kraja ubacena, tada se nista ne cuje kad se okrece
Zna li iko sta moze ovo biti, izludih ?
Nadam se da necu komplet mjenjac mijenjati.
Hvala unaprijed svima,
Pozdrav iz Sarajeva
srle750- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 4
Datum upisa : 31.07.2022
Re: Zapinje u mjenjacu kada se okrece poluosovina, fico 750
Nemam iskustva sa Ficom, ne znam ni da li od aktivnih clanova jos neko ima, zvuci kao kod Yuga kad krst previse udje unutra pa kaci u osovinu diferencijala. E sad necu tvrditi da je tako nesto mogucnost i kod Fice.
Svaka pomocje dobro dosla, hvala. Pitanje ukoliko je taj problem sto ste naveli, kako to mogu onda rijesiti?
Pozdrav
Pozdrav
srle750- OHV 663ccm 21ks
Re: Zapinje u mjenjacu kada se okrece poluosovina, fico 750
Pa kod Yuga to moze biti problem kad stradaju nosaci motora/menjaca ili kad neko stavi pogresnu poluosovinu jer nisu sve iste nego ima manjih razlika u odnosu na verziju ili mozda problem da je na trapu ili karoseriji nesto osteceno pa je tocak fizicki uvuceniji odnosno sam rukavac da je uvuceniji pa gurne poluosovinu dublje u menjac.
Hvala na odgovoru, probao sam drugu poluosovinu i isto se desava, ostaje samk ili da je u mjenjacu nesto ili do trapa,
@ako je neko imao slicno iskustvo sa ficom, molio bih da isto podijeli
Pozdrav
@ako je neko imao slicno iskustvo sa ficom, molio bih da isto podijeli
Pozdrav
srle750- OHV 663ccm 21ks
Similar topics
» Brisac glavi/zapinje
» Anlaser se okrece slabo, ali ne ukopcava automat
» manzetne poluosovina do menjaca
» Razlika izmedju ST i NT poluosovina
» montiranje tj. vracanje poluosovina u sklop menjaca i pravilno namestanje homokinetickog zgloba na yugu 45
» Anlaser se okrece slabo, ali ne ukopcava automat
» manzetne poluosovina do menjaca
» Razlika izmedju ST i NT poluosovina
» montiranje tj. vracanje poluosovina u sklop menjaca i pravilno namestanje homokinetickog zgloba na yugu 45
Zastava Forum :: Mehanika :: Menjac
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu