Razlika izmedju kompresije i stepna kompresije
+3
YUgisa
d.stole
VPetar
7 posters
Zastava Forum :: Mehanika :: Tuning
Strana 1 od 1
Re: Razlika izmedju kompresije i stepna kompresije
Prvo sto mi pada na pamet, nije dobro uradjena generalna?
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7304
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
Pa jedino ako delovi nisu na nekom nivou,rad je dobarVPetar ::Prvo sto mi pada na pamet, nije dobro uradjena generalna?
dzonimus- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 153
Godina : 19
Datum upisa : 06.02.2020
Kolika je kompresija?
Pa ne bih znao, ali vidiš toga se nisam setio uopšte. Videću da izmerim pošto nisam nikadVPetar ::Kolika je kompresija?
Stelovanje ventila, provera faze, kompresije i paljenja (stelovanje plina ako ga ima). To treba da uradis i onda vidis kakvo je stanje sa motorom i sta treba popraviti I onda mozda da razmislis o menjacu.
To ja htedoh napisati. Tvoja Zastava prvo treba da ide onako solidno, kako fabrika zapoveda. Znaci, dobra kompresija, dobro nastelovano paljenje, ventili, svecice, struja i sve u vezi sa strujom da bude besprekorno.
Kada sredis Z101 da ide bolje na benzin, nego ostali 1.1 na plin....Onda prelazis na 13/53 ako bude bilo potrebe.
dzonimus ::Imam 17/64 menjač u kecu, ali ne ubrzava dovoljno dobro čak šta više i lošije od 1.1 na plin.
Kada sredis Z101 da ide bolje na benzin, nego ostali 1.1 na plin....Onda prelazis na 13/53 ako bude bilo potrebe.
d.stole- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 612
Datum upisa : 23.09.2013
Ono što me najviše boli jeste što nije 1.1 pa da kazem ide lošije, nego je 1.3 fiatov motor, e to mi je. Ali odneću auto kod nekog trkača da sredi motor, ili kod mehaničara. Hvalad.stole ::To ja htedoh napisati. Tvoja Zastava prvo treba da ide onako solidno, kako fabrika zapoveda. Znaci, dobra kompresija, dobro nastelovano paljenje, ventili, svecice, struja i sve u vezi sa strujom da bude besprekorno.
Nema plin, ići ću do trkača nekog da on sredi motor 99% HvalaYUgisa ::
dzonimus ::Ono što me najviše boli jeste što nije 1.1 pa da kazem ide lošije, nego je 1.3 fiatov motor, e to mi je.
Taj mora ici kao nevreme. Doduse, ako je Fiat motor iz prvih keceva, taj ima cca 40god. Ne znam koliko je presao, ali svakako poci prvo od motora.
Kad je poslednji put remontovan karburator?
Je l' imas platinsko ili elektronsko paljenje?
I proveri da ti ne glave prednje kocione celjusti, i pozadi dobosi. Meni tako jednom glavili pozadi paknovi, dok nisu poceli da se puse, na kraju i zablokirao cilindar jednog tocka. Kad sam to sredio, auto kao da nije bi moj, koliko je bolje isao.
E sad mislim da imam kod prednjih celjusti slican problem koji moram resiti.
d.stole- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 612
Datum upisa : 23.09.2013
Da fiatov iz prvih kečeva, ovaj je iz policijskog keca izvađen. Prešao je od generalne 170000. Karburator remontovan kad je i generalna rađena. Platinsko paljenje. Nisu kočnice.d.stole ::
Taj mora ici kao nevreme. Doduse, ako je Fiat motor iz prvih keceva, taj ima cca 40god. Ne znam koliko je presao, ali svakako poci prvo od motora.
Kad je poslednji put remontovan karburator?
Je l' imas platinsko ili elektronsko paljenje?
I proveri da ti ne glave prednje kocione celjusti, i pozadi dobosi. Meni tako jednom glavili pozadi paknovi, dok nisu poceli da se puse, na kraju i zablokirao cilindar jednog tocka. Kad sam to sredio, auto kao da nije bi moj, koliko je bolje isao.
E sad mislim da imam kod prednjih celjusti slican problem koji moram resiti.
Hvala svima, problem je u kompresiji motora, drugar koji je gledao motor mi nije rekao koliko je ali kaže da je dosta ispod normale
Samo jedna mala ispravka, izmeri pritiske u cilindrima a ne kompresiju, ona se izracunava a ne meri se.
MIXI_BG- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 606
Godina : 56
Datum upisa : 09.01.2013
Ako cemo bas se drzati termina, onda nije kompresija nego stepen kompresije i ona se takodje meri (i preracunava), samo ne manometrom.
Mislim da je zargon merenje kompresije vec prilicno ustaljen za merenje pritiska u cilindrima i da ga niko nece pomesati sa stepenom kompresije.
Mislim da je zargon merenje kompresije vec prilicno ustaljen za merenje pritiska u cilindrima i da ga niko nece pomesati sa stepenom kompresije.
Ja nikad nisam ni čuo za merenje pritiska u cilindrima, nego za kompresiju(a mislimo na istu stvar). Pa si me malo zbunio kad si rekao, ja to zovem kompresija i navikao sam na toMIXI_BG ::Samo jedna mala ispravka, izmeri pritiske u cilindrima a ne kompresiju, ona se izracunava a ne meri se.
Nije mi jasan tvoj post Yugisa, napisao si skoro isto kao i ja, a koji je razlog tog pisanja.
Ja sam napisao da bi ljudi znali da razlikuju te dve stvari i nista lose nisam mislio.
Ja sam napisao da bi ljudi znali da razlikuju te dve stvari i nista lose nisam mislio.
Ne vidim u cemu je problem, napomenio si nesto i ja sam dopunio. Ako je vec cilj skrenuti paznju ljudima na dva pojma, onda bolje da ih detaljno uputimo umesto da neko posle cuje stepen kompresije pa da misli da je nesto trece.
I Dzoni je potvrdio ono sto ja kazem, da se zargonski kompresija pre svega koristi kao termin za merenje pritiska u cilindrima, a retko kad porazumeva stepen kompresije za koji vecina ni ne zna niti je realno bitan za bilo koga sem ukoliko nije u nekoj ozbiljnoj prici oko modifikacije motora.
I Dzoni je potvrdio ono sto ja kazem, da se zargonski kompresija pre svega koristi kao termin za merenje pritiska u cilindrima, a retko kad porazumeva stepen kompresije za koji vecina ni ne zna niti je realno bitan za bilo koga sem ukoliko nije u nekoj ozbiljnoj prici oko modifikacije motora.
dzonimus ::Ja nikad nisam ni čuo za merenje pritiska u cilindrima, nego za kompresiju(a mislimo na istu stvar). Pa si me malo zbunio kad si rekao, ja to zovem kompresija i navikao sam na toMIXI_BG ::Samo jedna mala ispravka, izmeri pritiske u cilindrima a ne kompresiju, ona se izracunava a ne meri se.
Ta "kompresija" o kojoj mi pricamo predstavlja pritisak i meri se u barima ili psi
Ja mislio u metrima.
Izgleda da izolacija uzima danak😀
Izgleda da izolacija uzima danak😀
Nisam tebi ni napisao
Ma ok, malo šale ako nije problem😂
Ja polude u kuci, nedaju mi moji ni do garaze a toliko ideja imam.
Ja polude u kuci, nedaju mi moji ni do garaze a toliko ideja imam.
Nije, samo treba i da zvuci tako
Malo je teze recima, lakse je uzivo.
Izvinjavam se čika Pero😂
Izvinjavam se čika Pero😂
Da, znam to. Napisao sam da ja nisam čuo za taj pravilni naziv nego samo za ovaj narodski.VPetar ::
Ta "kompresija" o kojoj mi pricamo predstavlja pritisak i meri se u barima ili psi
Onim komparaterom-manometrom, meri se pritisak u motoru...i pomocu izmerenih vrednosti se utvrdjuje da li motor negde "duva". Ako pritisak pada na vrednosti ispod onih koje je fabrika propisala onda moze da bude do istrosenih karika (klipnih prstenova), do ne zaptivenosti ventila, usled pregorevanja samoe pecurke ventila ili ventilskog sedista i naravno dihtunga glave motora ako je iz nekog razloga izgoreo.
Stepen kompresije je nepromenljiv u ekslaoataciji jednog motora...i predstavlja zapreminu izmedju cela klipa kompresionog prostora (kompresione komore) u glavi motora.
Zargonski kod nas, a takodje i u bivsim republikama SFRJ , uglavnom je usvojen termin "merenje kompresije" a misli se na merenje zaptivenosti klipnih prsteniova i ventila...odnosno pritiska u motoru prilikom sabijanja smese vazduha i goriva u kompresionu komoru.
Evo objasnjenja i nemojte se svadjati!!!
Stepen kompresije je nepromenljiv u ekslaoataciji jednog motora...i predstavlja zapreminu izmedju cela klipa kompresionog prostora (kompresione komore) u glavi motora.
Zargonski kod nas, a takodje i u bivsim republikama SFRJ , uglavnom je usvojen termin "merenje kompresije" a misli se na merenje zaptivenosti klipnih prsteniova i ventila...odnosno pritiska u motoru prilikom sabijanja smese vazduha i goriva u kompresionu komoru.
Evo objasnjenja i nemojte se svadjati!!!
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Ne zelim da se svadjam, ali ruku na srce, ni tvoje objasnjenje, ZAC, nije mi bas jasno. Slazem se da je stepen kompresije nepromenljiv, bez daljnjeg. Ono sto se ne slazem, ne predstavlja zapreminu izmedju cela klipa kompresionog prostora (kompresione komore) u glavi motora, vec odnos zapremine cilindra kad je klip u donjoj mrtvoj tacki i zapremine kad je klip u gornjoj mrtvoj tacki ( ukupna zapremina cilindra/zapremina kompresione komore ), zato i u publikacijama o tehnickim karakteristikama motora stepen kompresije je i naznacen najcesce, na primer, kao 10:1. Cisto da bude jasnije i onima koji su manje upuceni, bez zle namere.
baki001- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 102
Godina : 49
Datum upisa : 28.10.2012
PS: Sutra cu da isecem ovo u zasebnu temu.
Similar topics
» Razlika izmedju ST i NT poluosovina
» Razlika izmedju akrilne i metalik farbe?
» spustanje kompresije
» Merenje kompresije II
» Merenje kompresije
» Razlika izmedju akrilne i metalik farbe?
» spustanje kompresije
» Merenje kompresije II
» Merenje kompresije
Zastava Forum :: Mehanika :: Tuning
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu