Škripuće kvačilo kada je pritisnuto
4 posters
Strana 1 od 1
Škripuće kvačilo kada je pritisnuto
Pozdrav,
Imam Yugo (Innocenti) Koral Cabrio 1.3. Auto je stajao u garaži 2 meseca i danas kad sam ga upalio i kad pritisnem kvačilo i držim pritisnuto se čuje se zvuk škripucanja. Zvuk je skoro neprimetan kada je auto u leru, dok kad ga ubacim u prvu (i držim kvačilo pritisnuto) se malo pojača. Zuvk bih opisao kao neki suv lager ili tako slično i kada pustim kvačilo zvuk nestane. Inače, kvačilo hvata normalno, ne proklizava i promena brzina funkcioniše lepo čak i kad je hladan.
Šta može biti?
Imam Yugo (Innocenti) Koral Cabrio 1.3. Auto je stajao u garaži 2 meseca i danas kad sam ga upalio i kad pritisnem kvačilo i držim pritisnuto se čuje se zvuk škripucanja. Zvuk je skoro neprimetan kada je auto u leru, dok kad ga ubacim u prvu (i držim kvačilo pritisnuto) se malo pojača. Zuvk bih opisao kao neki suv lager ili tako slično i kada pustim kvačilo zvuk nestane. Inače, kvačilo hvata normalno, ne proklizava i promena brzina funkcioniše lepo čak i kad je hladan.
Šta može biti?
inn_cabrio- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 105
Datum upisa : 30.09.2019
Re: Škripuće kvačilo kada je pritisnuto
Druk lezaj je dotrajao. Ako se buka bude pogorsavala, znaci da je zaribao i rizikujes da se vremenom korpa potrosi i uleti druk lezaj u korpu koja ce onda da se razleti i mozda probije zvono menjaca. Naravno nista sto ce se desiti u kratkom roku ali mozes da pocnes da racunas na to da ce biti potrebno skidanje menjaca.
Ok. Hvala!
Evo opet mene, da li može biti da je razlog habanja ležaja što je sajla kvačila bila previše zategnuta?
U servisnom uputstvu stoji da je slobodan hod 25mm, pa me interesuje da li se to odnosi na kraj papučice kvačila ili?
Još jedan detalj, prilikom habanja na forumu sam pročitao da na cca 10.000km treba naštelovati sajlu, da li se u tom slučaju popušta ili priteže? Oprostite na mom neznanju
U servisnom uputstvu stoji da je slobodan hod 25mm, pa me interesuje da li se to odnosi na kraj papučice kvačila ili?
Još jedan detalj, prilikom habanja na forumu sam pročitao da na cca 10.000km treba naštelovati sajlu, da li se u tom slučaju popušta ili priteže? Oprostite na mom neznanju
Ako se sajla vremenom olabavi, trebalo bi dotegnuti te matice, kako bi se zategla i sajla.
d.stole- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 612
Datum upisa : 23.09.2013
Trosenjem kvacila pera se priblizuju druk lezaju,pa onda mora da se popusti sajla da bi se dobio odgovarajuci luft..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35132
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Da, 25mm na pedali kvacila ili 2-3mm na toj polugi kod matica. Mozda snimim sutra jedan snimak da vide ljudi koliko taj luft treba da bude posto vidim da to mnoge buni i da, hoce da se potrosi druk lezaj ako dodiruje korpu, nece odmah ali vremenom hoce, retko kad se sajla toliko olabavi, obicno se kvacilo vise trosi, mada zavisi i kako se auto koristi i koje je kvacilo, kod tvrdjih kvacila je vece opterecenje na sajlu.
Kao sto kaze Junior, treba obicno da se popusti
Kao sto kaze Junior, treba obicno da se popusti
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu