Tabla sa mikrokontrolerom-sta mislite?
+2
sale024
Pedja
6 posters
Strana 1 od 3
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Tabla sa mikrokontrolerom-sta mislite?
Posto ovde ima par ljudi koji se doznaju u elektroniku, resio sam da iznesem jednu ideju koja mi se vec dugo mota po glavi, i da je prodiskutujemo zajedno i vidimo koliko je realna.
Palo mi je na pamet da bi se brzinomer mogao realizovati na jedan vrlo originalan nacin: tako sto bi uredjaj sa mikrokontrolerom primao podatke o broju obrtaja i stepenu prenosa (tj.u kojoj brzini je menjac). Kao sto znamo, postoji formula kojom se brzina racuna u zavisnosti od broja obrtaja i stepena prenosa (tipicno za svaki menjac). Bitan je i obim tockova, naravno. Svi uobicajeni brzinomeri imaju neku (manju ili vecu) gresku. Ovako bi se ta greska mogla u ogromnoj meri zaobici.
Naravno, stvar nije tako jednostavna. Treba napraviti sklop koji se povezuje na menjac (mislim da je najbolje rucicu menjaca povezati polugom sa tim sklopom), taj sklop treba da sadrzi prekidace i tako da salje nasem brzinomeru podatak o stepenu prenosa.
Podatak o stepenu prenosa se moze takodje ispisivati na posebnom dipsleju, kao kod Ferarija (ne narocito korisno na Yugu, ali interesantno).
Druga stvar (koja me mnogo vise koci da napravim ovo) jeste sto ne znam da radim sa mikrokontrolerima. Ako neko ima iskustva sa njima, voleo bih da cujem njegovo misljenje o ovome.
Moglo bi se i dalje prosiriti, pa da se racuna prosecna potrosnja na osnovu podataka o predjenim kilometrima i kolicini goriva, koliko jos moze km da se predje uz tu potrosnju, itd. Jednom recju, da se napravi funkcionalan putni kompjuter koji bi radio nezavisno od ECU-a.
Palo mi je na pamet da bi se brzinomer mogao realizovati na jedan vrlo originalan nacin: tako sto bi uredjaj sa mikrokontrolerom primao podatke o broju obrtaja i stepenu prenosa (tj.u kojoj brzini je menjac). Kao sto znamo, postoji formula kojom se brzina racuna u zavisnosti od broja obrtaja i stepena prenosa (tipicno za svaki menjac). Bitan je i obim tockova, naravno. Svi uobicajeni brzinomeri imaju neku (manju ili vecu) gresku. Ovako bi se ta greska mogla u ogromnoj meri zaobici.
Naravno, stvar nije tako jednostavna. Treba napraviti sklop koji se povezuje na menjac (mislim da je najbolje rucicu menjaca povezati polugom sa tim sklopom), taj sklop treba da sadrzi prekidace i tako da salje nasem brzinomeru podatak o stepenu prenosa.
Podatak o stepenu prenosa se moze takodje ispisivati na posebnom dipsleju, kao kod Ferarija (ne narocito korisno na Yugu, ali interesantno).
Druga stvar (koja me mnogo vise koci da napravim ovo) jeste sto ne znam da radim sa mikrokontrolerima. Ako neko ima iskustva sa njima, voleo bih da cujem njegovo misljenje o ovome.
Moglo bi se i dalje prosiriti, pa da se racuna prosecna potrosnja na osnovu podataka o predjenim kilometrima i kolicini goriva, koliko jos moze km da se predje uz tu potrosnju, itd. Jednom recju, da se napravi funkcionalan putni kompjuter koji bi radio nezavisno od ECU-a.
Re: Tabla sa mikrokontrolerom-sta mislite?
a ovo je sve ok i vec davno na radnom stolu ali kao sto sam vec napisao sad radim automat za pletenje zice od njega cu imati mnooogooo vecu zaradu od ovog projekta pa ovaj projekat ceka svoj red...
planirao sam da odradim nekoliko varijanti...prva bi bila da ima samo digitalni prikaz brzine,goriva,temperature motora i kilometara...znaci sve postojece funkcije na tabli ali digitalizovane...znaci da se nista ne mora dodavati i menjati u odnosu na standardni sat...samo zamenis sat i sve radi...i naravno sva svetla da se zamene sa led diodama i da se odradi drugo pozadinsko svetlo...
druga varijanta je da se odradi i merenje odredjene relacije znaci nuliras kilometre i meris samo odredjeni deo puta,da se zezam sa tim ispisom u kojoj si brzini i slicne stvari...
i treca varijanta da se ubaci i obrtomer...posto za njega treba provlaciti i dodatni kabel...
kazem sve je to vec na radnom stolu samo ceka svojih 5 min...mikrocip vec programiran za digitalicaziju temperature i goriva...instrument tabla rastavljena i poceo sam da uzimam mere da vidim kako bi mogao da ugradim disley...
planirao sam da odradim nekoliko varijanti...prva bi bila da ima samo digitalni prikaz brzine,goriva,temperature motora i kilometara...znaci sve postojece funkcije na tabli ali digitalizovane...znaci da se nista ne mora dodavati i menjati u odnosu na standardni sat...samo zamenis sat i sve radi...i naravno sva svetla da se zamene sa led diodama i da se odradi drugo pozadinsko svetlo...
druga varijanta je da se odradi i merenje odredjene relacije znaci nuliras kilometre i meris samo odredjeni deo puta,da se zezam sa tim ispisom u kojoj si brzini i slicne stvari...
i treca varijanta da se ubaci i obrtomer...posto za njega treba provlaciti i dodatni kabel...
kazem sve je to vec na radnom stolu samo ceka svojih 5 min...mikrocip vec programiran za digitalicaziju temperature i goriva...instrument tabla rastavljena i poceo sam da uzimam mere da vidim kako bi mogao da ugradim disley...
sale024- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 63
Datum upisa : 07.05.2009
Mislim da bi obrtomer trebao biti obavezan u svim verzijama, ipak je to merac koji najcesce ubacuju oni koji sredjuju Yuga, a uz to je i koristan. Naravno, moje misljenje-razumem i tvoje razmisljanje, jeste da treba provuci jos jednu zicu, ali opet, nije to neki velik zahvat kad se vec menja tabla.
Kakav si obrtomer mislio da ugradis, sa LE diodama (trebalo bi da imam i seme negde), ili sa displejem?
Ovo merenje odredjene relacije mi se svidja kao opcija.
Da li bi mogao da dodas recimo jednu crvenu LED koja bi se upalila kad temperatura predje 110C (mislim da od te temperature pocinje crveno polje na saticu za temp.vode)? Cisto da obavesti vozaca, ako ovaj previdi cifru na displeju.
Kako si mislio to sve da ugradis u Yuga, preradjivanjem postojecih cajgera (da ostanu oni crni okviri itd., samo umesto skazaljki da budu displeji) ili da bude nesto drugacija? Koliko sam shvatio, tako bi radio. Moj predlog ti je da ipak napravis drugu tablu, recimo ovako: uzmes jednu plocu crne plastike, iseces na njoj otvore za displeje, LED itd, preko toga stavis plexiglas i sa strane napravis neke ivice od plastike (moze i od poliestera-to ce ti Yugisa pomoci, to je njegov resor ), da to lepo izgleda i da stite tablu od sunca (da se vidi uvek). Ne znam koliko bi gotova instrument tabla bila "duboka"-mozda bi se mogla malo uvuci u samu kontrolnu tablu, pa bi tako bila i zasticena od sunca i nikakve plastike okolo ne bi trebale. Nesto poput table sa Yarisa.
http://sabahkamal.files.wordpress.com/2007/08/vitz-dashboard.jpg
Ne vidi se bas na slici, ali je utisak kao da je displej negde "u dubini".
I da li bi mogao i merac prosecne potrosnje?
Kakav si obrtomer mislio da ugradis, sa LE diodama (trebalo bi da imam i seme negde), ili sa displejem?
Ovo merenje odredjene relacije mi se svidja kao opcija.
Da li bi mogao da dodas recimo jednu crvenu LED koja bi se upalila kad temperatura predje 110C (mislim da od te temperature pocinje crveno polje na saticu za temp.vode)? Cisto da obavesti vozaca, ako ovaj previdi cifru na displeju.
Kako si mislio to sve da ugradis u Yuga, preradjivanjem postojecih cajgera (da ostanu oni crni okviri itd., samo umesto skazaljki da budu displeji) ili da bude nesto drugacija? Koliko sam shvatio, tako bi radio. Moj predlog ti je da ipak napravis drugu tablu, recimo ovako: uzmes jednu plocu crne plastike, iseces na njoj otvore za displeje, LED itd, preko toga stavis plexiglas i sa strane napravis neke ivice od plastike (moze i od poliestera-to ce ti Yugisa pomoci, to je njegov resor ), da to lepo izgleda i da stite tablu od sunca (da se vidi uvek). Ne znam koliko bi gotova instrument tabla bila "duboka"-mozda bi se mogla malo uvuci u samu kontrolnu tablu, pa bi tako bila i zasticena od sunca i nikakve plastike okolo ne bi trebale. Nesto poput table sa Yarisa.
http://sabahkamal.files.wordpress.com/2007/08/vitz-dashboard.jpg
Ne vidi se bas na slici, ali je utisak kao da je displej negde "u dubini".
I da li bi mogao i merac prosecne potrosnje?
potrosnja moze da se izracunava tako da ti to sve zavisi od preciznosti onog plovka u rezervoaru....
a sto se izgleda tice to mene za sada ne interesuje...ako vi imate tim koji moze da radi sta treba i da to nije skupo i komplikovano ja sam za saradnju kad dodje do finalne obrade...ja sam elektricar i ne bi mnogo da se upustam u plasticarske radove...
sto se tice crvene led to nije problem uopste...ako ti kazes ok i obrtomer je stavljen pod obavezno...samo mi dajte tehnicke podatke...koji mi inpuls dajes i sta znaci taj inpuls...i na kojem je naponu taj inpuls...sve ostalo je moja briga...
i interesuju me skale za gorivo i temperaturu da li znas koji napon mere da ne moram sam da ispitujem...
obrtomer nisam razmisljao moze kako vi kazete da je bolje....
a sheme mi ne trebaju ja vise volim da radim svoje seme...onda mogu da gradim ono sto ja zelim...a i ne volim da kopiram volim da radim svoje...
uz rad se stalno usavrsavam,ucim i napredujem...
a sto se izgleda tice to mene za sada ne interesuje...ako vi imate tim koji moze da radi sta treba i da to nije skupo i komplikovano ja sam za saradnju kad dodje do finalne obrade...ja sam elektricar i ne bi mnogo da se upustam u plasticarske radove...
sto se tice crvene led to nije problem uopste...ako ti kazes ok i obrtomer je stavljen pod obavezno...samo mi dajte tehnicke podatke...koji mi inpuls dajes i sta znaci taj inpuls...i na kojem je naponu taj inpuls...sve ostalo je moja briga...
i interesuju me skale za gorivo i temperaturu da li znas koji napon mere da ne moram sam da ispitujem...
obrtomer nisam razmisljao moze kako vi kazete da je bolje....
a sheme mi ne trebaju ja vise volim da radim svoje seme...onda mogu da gradim ono sto ja zelim...a i ne volim da kopiram volim da radim svoje...
uz rad se stalno usavrsavam,ucim i napredujem...
sale024- OHV 767ccm 30ks
Jao admin, sta se cimas stalno sa tim da ti sunce pici u tablu, to ko oni kad krenu treba im vizir od 35cm da im nepici sunce... Nesmeta uopste sunce ako nema onih "polumeseca" sto neki zovu Ja bih te polumesece (plastike one crne oko cajgera sto idu) skinuo i samo stavio ravno jedan plexi i zatamnio ga i ispod da svetli dsplej i to
nisam te bas razumeo sta ti bi izvadio sat i umesto njega ubacio samo ravnu plocu i na nju pokavio displey,diode i sve ostalo...
sale024- OHV 767ccm 30ks
Tu je najbolje imati cevni plovak-dosta je precizan,a krivine, nagla kocenja i sl.ne uticu bitno na tacnost.
Najbolje ce biti onda da sacekamo tvoju prvu tablu, da vidimo kako izgleda (raspored displeja itd), pa onda da smislimo moguci dizajn (ne mislim ja da smisljam, nego svi da se ukljuce, da vidimo sta ko zeli, itd), naravno, ako bude zainteresovanih.
Inace, jesi li sracunao koliko bi kostala izrada samo elektronike? Bar grubo?
Oko signala ovih davaca i impulsa za obrtaljku mislim da ce Miljan biti od mnogo vece koristi.
Moje misljenje da je obrtaljku bolje raditi sa LED (mogle bi polukruzno biti rasporedjene oko table, ali opet, to je stvar finalizacije).
Naravno, svaki napravljeni uredjaj je jedno novo iskustvo.
Ja samo volim da kad se nesto radi bude kvalitetno i funkcionalno u svim uslovima eksploatacije. A sto se tice vizira od 35cm, rekao bih nesto, ali necu da offujem ovu temu. Pa to i ja kazem, te crne plastike, polumesece, poskidati, i jedna ravna ploca-ipak je prikladnije za digitalnu tablu.
Najbolje ce biti onda da sacekamo tvoju prvu tablu, da vidimo kako izgleda (raspored displeja itd), pa onda da smislimo moguci dizajn (ne mislim ja da smisljam, nego svi da se ukljuce, da vidimo sta ko zeli, itd), naravno, ako bude zainteresovanih.
Inace, jesi li sracunao koliko bi kostala izrada samo elektronike? Bar grubo?
Oko signala ovih davaca i impulsa za obrtaljku mislim da ce Miljan biti od mnogo vece koristi.
Moje misljenje da je obrtaljku bolje raditi sa LED (mogle bi polukruzno biti rasporedjene oko table, ali opet, to je stvar finalizacije).
Naravno, svaki napravljeni uredjaj je jedno novo iskustvo.
YUgisa ::Jao admin, sta se cimas stalno sa tim da ti sunce pici u tablu, to ko oni kad krenu treba im vizir od 35cm da im nepici sunce... Nesmeta uopste sunce ako nema onih "polumeseca" sto neki zovu Ja bih te polumesece (plastike one crne oko cajgera sto idu) skinuo i samo stavio ravno jedan plexi i zatamnio ga i ispod da svetli dsplej i to
Ja samo volim da kad se nesto radi bude kvalitetno i funkcionalno u svim uslovima eksploatacije. A sto se tice vizira od 35cm, rekao bih nesto, ali necu da offujem ovu temu. Pa to i ja kazem, te crne plastike, polumesece, poskidati, i jedna ravna ploca-ipak je prikladnije za digitalnu tablu.
sale024 ::nisam te bas razumeo sta ti bi izvadio sat i umesto njega ubacio samo ravnu plocu i na nju pokavio displey,diode i sve ostalo...
Da, tako je kod YUgise (i na to smo obojica mislili), a tako bi trebalo da bude i kod mene kad ugradim GSI tablu.
jos jedno pitanje da li je moguce da na pocetku teme postepeno radis zakljucak ove teme...da sad teoretski i idejno resimo stvari koje trebaju na tabli...pa da ti to popisujes tu na pocetku teme,pa kad pocnem da programiram da znam sve dogovorene zahteve..da ne bi kasnije morao da lutam po postovima da nadjem sve sto smo tipkali...
ko zna koliko ce se rezviti ova teme dok ne dodjemo do svih tehnicki potrebnih karakteristika za tablu...
znaci prepustite se masti pa ce mo videti sta je sve moguce odraditi...
ko zna koliko ce se rezviti ova teme dok ne dodjemo do svih tehnicki potrebnih karakteristika za tablu...
znaci prepustite se masti pa ce mo videti sta je sve moguce odraditi...
sale024- OHV 767ccm 30ks
Naravno, mogu da editujem prvi post i da tamo napisem sta bi sve tabla trebala da ima, ako si na tako nesto mislio.
Ali mislim da za sad jos malo ostavimo, da se eventualno jos neko javi sta smatra da treba na tabli, pa cu onda to uraditi. Ako se slazes.
Za sad:
-brzinomer, temp.vode, kolicina goriva
-obrtaljka
-signal visoke temp.vode
-merac potrosnje
-pokazivac brzine (stepena prenosa)
-"trip" kilometraza, koja se resetuje po potrebi
Ali mislim da za sad jos malo ostavimo, da se eventualno jos neko javi sta smatra da treba na tabli, pa cu onda to uraditi. Ako se slazes.
Za sad:
-obrtaljka
-signal visoke temp.vode
-merac potrosnje
Ja bih tu dodao ako je moguce, lampicu sa mogucnoscu stelovanj kada se pali. Pa da se veze na obtomer, i onda nastelujete da vam se upali npr na 4000 obrtaja kad vozite laganica, pa onda kad ocete da ga gazite, namestite na 6000obrtaja da se pali tj ispred blokade i tako... E sad da me ubijes, ne mogu uoste da se setim kako se to zove, to imaju ovi trkaci
shift light
sykone- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 290
Godina : 35
Datum upisa : 29.10.2008
E bas to Jbt nisam mogao da se setim, stalno mi padao na pamet quickshift, totalno mi mozak zabagovao
-obrtaljka
-signal visoke temp.vode
-merac potrosnje
-shift light
-obrtaljka
-signal visoke temp.vode
-merac potrosnje
-shift light
korisno bi bilo i voltmetar naprimer...
sykone- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 290
Godina : 35
Datum upisa : 29.10.2008
Mogao bi i pritisak ulja, spoljna i unutrasnja temperatura, sat...
Jedino sto bi onda bilo jako puno podataka, pa bi najbolje bilo da se stavi recimo jedan alfanumericki LCD sa 2 linije (2x16, cini mi se), i taster kojim se menja koje dve informacije ce prikazivati. Ili npr.da uvek pokazuje u jednom redu predjenu kilometrazu, a u drugom da bude informacija koja s menja tasterom.
Jedino sto bi onda bilo jako puno podataka, pa bi najbolje bilo da se stavi recimo jedan alfanumericki LCD sa 2 linije (2x16, cini mi se), i taster kojim se menja koje dve informacije ce prikazivati. Ili npr.da uvek pokazuje u jednom redu predjenu kilometrazu, a u drugom da bude informacija koja s menja tasterom.
sykone ::korisno bi bilo i voltmetar naprimer...
ovo sam vec radio sa led skalom preciznost 0.5v u opsegu koliko se secam od 10,5 do 15v...tako da to nije problem
sale024- OHV 767ccm 30ks
Admin ::Mogao bi i pritisak ulja, spoljna i unutrasnja temperatura, sat...
i ovo za podatke je ok..posto ima puno podataka naravno da ce ici na meni pa biras sta zelis da vidis...
sale024- OHV 767ccm 30ks
sale024 ::sykone ::korisno bi bilo i voltmetar naprimer...
ovo sam vec radio sa led skalom preciznost 0.5v u opsegu koliko se secam od 10,5 do 15v...tako da to nije problem
Mislim da je bolje digitalni, da se ocitava na onom istom "multi" dipsleju, na kom i sve ostale informacije. Znam za ovo resenje, ali mislim da bi bilo nogo LED nagurano.
ok moze cip da odradi i digitalni voltmetar...
sale024- OHV 767ccm 30ks
A sta mislite o jos jednom brojacu kilometara koji se podesi na recimo 5-6-7000km (zavisi kako ko menja ulje i radi ostale servise), i da nam pokazuje koliko jos mozemo preci sa tim uljem, i kad ostane recimo jos 100km, da se upali LED da signalizira da treba zamena? Dobro bi bilo za one zaboravne (poput mene).
I naravno, da se ostavi taster kojim bi se ovaj brojac resetovao kad se zameni ulje. Zasto tasterom, a ne automatski? Pa, mozda nekad iz nekog razloga promenimo ulje ranije ili kasnije, pa nam ne bi odgovaralo da nakon odbrojanih recimo 5000km automatski resetuje i krene opet.
I naravno, da se ostavi taster kojim bi se ovaj brojac resetovao kad se zameni ulje. Zasto tasterom, a ne automatski? Pa, mozda nekad iz nekog razloga promenimo ulje ranije ili kasnije, pa nam ne bi odgovaralo da nakon odbrojanih recimo 5000km automatski resetuje i krene opet.
vec ako digitalno brojim kilometre to nije problem ali tu jos treba detalja sta kako kad?
Kako podesavati rucno ili programski vec da je podeseno...
da li treba samo led upozorenja ili treba i da ispisuje koliko je jos ostalo...
i za koliko stvari treba da upozorava?
Kako podesavati rucno ili programski vec da je podeseno...
da li treba samo led upozorenja ili treba i da ispisuje koliko je jos ostalo...
i za koliko stvari treba da upozorava?
sale024- OHV 767ccm 30ks
YUgisa ::Ja bih tu dodao ako je moguce, lampicu sa mogucnoscu stelovanj kada se pali. Pa da se veze na obtomer, i onda nastelujete da vam se upali npr na 4000 obrtaja kad vozite laganica, pa onda kad ocete da ga gazite, namestite na 6000obrtaja da se pali tj ispred blokade i tako... E sad da me ubijes, ne mogu uoste da se setim kako se to zove, to imaju ovi trkaci
ponovo naglasavam nisam vozac tj ne zanima me...malo ne razumem ovo... da li to treba da je samo lampica koja se pali na zadani broj obrtaja ili treba jos nesto da odradi kad dostigne zadane obrtaje...i da li to treba da se pali samo na 4000 obrtaja ili u nekom opsegu lupam 4000-4100... ili treba da svetli kada predje preko zadane vrednosti...da li te zadane vrednosti treba da se rucno upisuje ili je dovoljno da bude rezim 1=4000 i rezim 2= 6000?
sale024- OHV 767ccm 30ks
Mislim da bi i programski zadovoljilo potrebe, mada mozda ne bi bilo lose ni rucno, recimo da ima DIP switch sa 8 prekidaca, da svaki vredi 1000km, pa koliko ukljucis, toliko da signalizira.
I LED upozorenje i da moze da se na displeju vidi koliko je ostalo, po mogucstvu. Neke Honde mislim da imaju indikaciju u procentima koliko je ulje istroseno, ali mi deluje bolje u km.
Samo za ulje, posto se obicno onda proveri i sve ostalo, bar mislim da je to ok.
I LED upozorenje i da moze da se na displeju vidi koliko je ostalo, po mogucstvu. Neke Honde mislim da imaju indikaciju u procentima koliko je ulje istroseno, ali mi deluje bolje u km.
Samo za ulje, posto se obicno onda proveri i sve ostalo, bar mislim da je to ok.
znaci samo jedno upozorenje ok
a ovo mislim da je nepotrebno kaciti 8 prekidaca...posto ce sigurno imati vec neke mulifunkcionalne tastere za izbor i podesavanje displeja...mislim da je dovoljno otici u rezim podesavanja i na displeju ispise recimo 5000km i sa dva tastera VISE MANJE pomeris broj blokovito po recimo 500km...kad kliknes enter on da zapamti u memoriju i to je to...
naravno treba da postoji i mogucnost reseta broja ako si postavio zamenu na 6000 a ti zamenio na 5600 da mozes da ponistis brojac i pocnes novih 6000km...
a ovo mislim da je nepotrebno kaciti 8 prekidaca...posto ce sigurno imati vec neke mulifunkcionalne tastere za izbor i podesavanje displeja...mislim da je dovoljno otici u rezim podesavanja i na displeju ispise recimo 5000km i sa dva tastera VISE MANJE pomeris broj blokovito po recimo 500km...kad kliknes enter on da zapamti u memoriju i to je to...
naravno treba da postoji i mogucnost reseta broja ako si postavio zamenu na 6000 a ti zamenio na 5600 da mozes da ponistis brojac i pocnes novih 6000km...
sale024- OHV 767ccm 30ks
Strana 1 od 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Instrument tabla
» Instrument tabla Florida In 1.3 cw
» tabla za zastavu 101 specijal
» Instrument tabla Yugo
» Instrument tabla Florida In 1.3 cw
» tabla za zastavu 101 specijal
» Instrument tabla Yugo