Blokiran tocak!!

+6
Sima21
VPetar
ristivoje
Sultan
ZAC
dzoni_bravo
10 posters

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Ići dole

Blokiran tocak!! Empty Blokiran tocak!!

Počalji od dzoni_bravo Sub 02 Feb 2019, 21:55

Pozdrav drustvo, sutra trebam da idem da pomognem drugarici da odblokira tocak, zapravo ne radi se onzastavinom automobili, u pitanju je vw polo 2014 godiste.

U toku ovih zimskih hladnih dana zaledila je rucna verovatno i sad posle 7 dana kada je vreme i toplije, zadnji levi tocak ni da mrdne. Dobos kocnice su u pitanju. Na sta treba obratiti paznju kako bi se odblokirao tocak? Da li da se pozabavim napred-nazad mrdanjem? Da malo cackam oko sajle i buzira? Nikad nisam imao licno tih problema pa da pitam za savet. Hvala u napred.
dzoni_bravo
dzoni_bravo
OHV 663ccm 21ks

Broj poruka : 8
Godina : 33
Datum upisa : 21.08.2017

Nazad na vrh Ići dole

Blokiran tocak!! Empty Re: Blokiran tocak!!

Počalji od junior45 Sub 02 Feb 2019, 21:58

pregledaj dobro sajlu,da je pokretna i slicno,ako je bila povucena verovatno je zaglavio..a mozda se i pakna odlepila
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Broj poruka : 35121
Datum upisa : 10.01.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ZAC Sub 02 Feb 2019, 23:02

Dizalicom podigni auto i skini taj tocak. Uzmi WD sprej i naspricaj u buzir sajle malo... cekicem lupkaj po dobosu u krug, celim obimom dok se pakna ne odlepi od dobosa..  i rukom probaj da li se okrece dobos... Ne pokusavaj na silu da cimas upaljenim autom napred nazad posto moze doci do loma il ideformacije na kocnicama... tacnije poprecne poluge izmedju paknova.

Drugarici reci da zimi i po kisi nikada ne povlaci rucnu...ja je nisam povukao nikada sem kada parkiram na usponu.

DOHC 1581ccm 103ks

Broj poruka : 14369
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Sub 02 Feb 2019, 23:19

Ili moze da podmaze sajlu pri montazi i da koristis stalno pa isto nema problema. Nisam nikad imao problem sa rucnom, a moj auto prakticno nikad nije stajao pakiran a da rucna nije povucena, a stajao je napolju tokom zime i na -20.

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Broj poruka : 62038
Godina : 35
Datum upisa : 08.03.2008

http://boyracermotorsport.forum315.com/

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ZAC Sub 02 Feb 2019, 23:21

Slazem se, i moje sajle su podmazane..ali zna zimi paknovi da zalepe za dobos kada su paknovi vlazni...zardja dobos, posebno ako se ne vozi dugo...prakticno se zavari.... zato pazljivo dok se ne odlepi...I sto kaze YUgi, kad razradis sajlu obavezno podmazi..ako je na Polu pristupacne...nisam siguran kako je kod nejga.

DOHC 1581ccm 103ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Sub 02 Feb 2019, 23:29

Pa desi se i da se plocice zalepe napred na diskove, tako da ako su kvalitetni delovi em se i manje lepe a i ako se zalepi, manje su sanse da se nesto pokvari.

Moguce da nije ni u sajli problem, nego da je mehanizam korodirao od soli. Kao sto je Cedo rekao, treba skinuti tocak i pogledati sta se desava kad se povlaci rucna sa jedne i sa druge strane pa od toga zavisi kako resavati problem, odnosno utvrditi odakle pocinje.

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sultan Ned 03 Feb 2019, 05:45

Ja se slazem da ZACovom dijagnozom. Zardjali i zalepili paknovi. Nama se to desilo na Kalinki,i dok nismo demontirali tocak i skinuli dobos,i cekicem kuckanjem odlepili paknove nismo mogli da odblokiramo tocak. Toliko je za sefam dana korodiralo da sam se cudu nacudio

Balkan nije geografski pojam vec mentalni pravac u psihologiji
Sultan
Sultan
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Broj poruka : 7089
Godina : 45
Datum upisa : 17.03.2018

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ristivoje Ned 03 Feb 2019, 09:44

Vozim sluzbenu Fabiu,2013.,to je kod njih kod k'o dobar dan,Polo bi trebao da je mehanicki isti auto. Zalepe paknovi,gotovo se zavare bilo dignuta bilo spustena rucna ako se ne vozi nekih nedelju dana. Sajle do sad nisu bile problem,plastificirane su i dobro postavljene. Cimnem par puta napred-nazad i on izleti kao iz pracke Smile Ako nece,sto kaze Sultan skudaj tocak i kuc-kuc.
ristivoje
ristivoje
SOHC 1290ccm 60ks

Broj poruka : 2385
Godina : 43
Datum upisa : 30.08.2014

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od VPetar Ned 03 Feb 2019, 09:57

Kao rejs kar, ne moras rucnu da koristis Very Happy
VPetar
VPetar
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Broj poruka : 7302
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sima21 Ned 03 Feb 2019, 12:45

ristivoje ::Vozim sluzbenu Fabiu,2013.,to je kod njih kod k'o dobar dan,Polo bi trebao da je mehanicki isti auto. Zalepe paknovi,gotovo se zavare bilo dignuta bilo spustena rucna ako se ne vozi nekih nedelju dana. Sajle do sad nisu bile problem,plastificirane su i dobro postavljene. Cimnem par puta napred-nazad i on izleti kao iz pracke Smile Ako nece,sto kaze Sultan skudaj tocak i kuc-kuc.

Pre neki dan (dok je jos bilo snega) se desilo kolegi, takodje na Fabiji. Zadnji desni. Samo podigli auto, skinuli tocak, par udaraca cekicem po dobosu i ko nov. Fabija je nesto mladja od 2013-te.
Sima21
Sima21
SOHC 1290ccm 73ks

Broj poruka : 3028
Godina : 40
Datum upisa : 28.08.2009

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od VPetar Ned 03 Feb 2019, 13:27

Smece
VPetar
VPetar
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Broj poruka : 7302
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od junior45 Ned 03 Feb 2019, 14:13

Na yuga mi rucna podignuta bila min 2 nedelje,pre nedelju dana spustim I krenem normalno..jos bili oni minusi I tako to :-D
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sultan Ned 03 Feb 2019, 22:52

Interesantno je da se meni na Yugu nikada do sada nije desilo da blokiraju tj zalepe paknovi,premda verujem da se nista nije na autu menjalo od davne 1986.kada je proizveden ,verovatno jedino paknovi kad se pojedu.

Kod Lade Kaline je to sasvim druga prica. Mi je imamo nesto oko 11 godina. I vec posle seste sedme,morali smo da menjamo komplet dobose,sve pozadi,jer se sastrugali sacuvaj boze...
I dobili nove,mislim od Samare,to je isti dobos. Ali je materijal samog dobosa toliko los,da prosto za par dana zardja,i zalepi paknove,dalje,stalno struze ne konstantno nego kao da je nesto excentricno...

Tako da se meni cini,da je tu sve do loseg materijala,ako su npr menjani dobosi iz slicnog razloga,pa su montirani neki slabijeg kvaliteta nego fabricki.

Mada evo clanovi kazu da je to i fabricki tako...loshe.

Javni nam svima jali operacija na dobosu prosla ok.
Ja sam ceo dobos u sustini i demontirao te iznutra sve lepo ocistio cel cetkom i finom smirglom,svu rdju pokusao da ocistim,ali je materijal toliko los da korodira dok ga cistis...cistis levo a desna str vec ridja...
Laughing

Sultan
Sultan
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ZAC Ned 03 Feb 2019, 23:36

Fora nije u materijalu, vec da li su paknovi dobro nakvaseni pre zaustavljanaj auta ili su suvi...ako su ostali mokri...natopljena frikcija, i jos povucena rucna...nema sanse da ne zardje kod bilo kog auta... Meni se licno nikada nije desilo, ali nikada i ne povlacim rucnu...
Ako zalepi i sa spustenom rucnom, onda je do zazora izmedju dobosa i pakna...noviji automobili imaju manji zazor nego sto je to mehanicki bilo na starim sistemom samopodesavanja paknova.

DOHC 1581ccm 103ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Ned 03 Feb 2019, 23:40

Nije stvar ni zazora samo, novi auti su puno tezi od starih i imaju puno vece zahteve na kocnice, a materijali koji se koriste kod pakni su jos uvek po staroj tehnologiji i dobijanje boljih karakateristika kod njih se dobija vecim udelom metala u smesi. Jer plocice za diskove imate karbonske, keramicke itd, a pakne ja nisam video nista sem klasicnih.

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ZAC Ned 03 Feb 2019, 23:42

I toga ima, svakak,. metalnih opiljaka sklonih koroziji.

DOHC 1581ccm 103ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sultan Ned 03 Feb 2019, 23:58

Ahaa,ali sad glupo pitanje,al kako se kod Yugosaurusa nikad nije desilo da se zadrzi ta vlaga,a kod Kaline,uvek?
Mislim na vlagu koja prouzrokuje koroziju i zalepljenje paknova? Posto,koliko sam shvatio,cilj bi bio fa se rucna povlaci kad su paknovi suvi,da ne zalepi,a ja vozio i po kisi i po snegu... Deluje mi kao da je i sam oblik dobos kocnica bitan faktor da ne dozvoli da se paknovi navlaze ako je to ikako moguce...

Gledao sam jednu epizodu Weeler Dealersa gde je Ed China postavio na jednog starog Volvoa neke ultra dobre paknove,sa kojima se dobiju dobos kocnice slicnih karakteristika kao disk kocnice. Mnogo bolji grip proizvode a pri tom se manje trose,i jednako...
Mogu li se pronaci kupiti i da li iko zna na koju epizodu i paknove mislim?

Sultan
Sultan
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Vlado 128 Ned 14 Mar 2021, 23:03

Pozdrav ljudi! Imam problem sa kočionim cilindrom prednjim lijevim na Zastavi 128 81.g.
Auto nije vožen cca 10 godina i blokiraju prednji cilindri, Zanima me kako da ih rastavim jer koliko vidim dobrano je zapeko klipić.
I šta bi još trebalo promjeniti prije nego ih reperiram i vratim nazad, osim tekućine?

Vlado 128
OHV 767ccm 30ks

Broj poruka : 114
Datum upisa : 14.03.2021

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Ned 14 Mar 2021, 23:13

Pozdrav. Pa pored tecnosti, ja bih te posavetovao da zamenis i kociona creva koja isto znaju nekad da budu uzrok blokiranja i mozda zadnje cilindre na dobosima posto oni obicno i cesce prave problem od prednjih klesta.

Za vadjenje klipova ja koristim obicno ovakav kljuc:
Blokiran tocak!! Francuski-kljuc_slika_O_116000729

Stegnem na ivicu koja viri van prahobrana i cimam gore dole i vucem ka napolje i izadje u 90% slucajeva. Ako nece onda uzmem velike papagajke pa sa njima izvucem ali onda obicno ima tragova ostecenja na klipu, mada kad tako tesko ide napolje onda je obicno klip i za zamenu.

Mada ako nije cilj da auto bude 100% fabricki kao neki oldajmer, mozda bi ovo bila dobra prilika da razmislis o montazu novog tipa kocnica ili nesto slicno od Fiata, s obzirom da je taj originalni sistem prilicno slab. Sad u HR je to malo teze uraditi nego u SRB, ali verovatno uz malo trazenja moze se naci sa novijih Yugica sto su izvozili na vase trziste.

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Vlado 128 Ned 14 Mar 2021, 23:22

Na njemu i jesu Fiatova, vjerojatno original. Dali su ta šta bolja od Zastavinih ili je to isto?
Slika u prilogu.
Blokiran tocak!! Kocion10

Vlado 128
OHV 767ccm 30ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Ned 14 Mar 2021, 23:46

Mislio sam na veca klesta/disk, ne bitno da li je Zastava, Fiat, Lancia ili Alfa Romeo... Ne pravi razliku koji je proizvodjac jer za istu dimenziju diska koriste slicna klesta, pogotovo kod tih manjih dimenzija. Trenutno imas 227mm disk a moze da se stavi noviji tip sa 240mm diskom pa cak i sa recimo Fiat Palia 240mm ventilirajuci disk. Mislim postoje i vece kocnice, ali to su najvece koje staju pod fabricki tocak. I nije cak ni stvar velicine samog diska, nego sa tim 240mm je puno veca plocica.

Jedino pri toj zameni moraju da se stave kociona creva koja su isto novi tip, takodje pozeljno bi bilo da se stavi i veci glavni kocioni sa novog tipa za pun efekat, mada to povlaci i ulaganje u drugi servo sa nosacem, posudu za tecnost i resavanje problema sa navojem jer navoj na glavnom kocionom kod ST i NT nije isti...

Pa ili moraju adapteri da se stave ili da se zamene krajevi na cevi ili da se zamene cele cevi.

Cini se kao veliko ulaganje, ali je i razlika u kocenju drasticna. Koliko je velika razlika govori cinjenica da se slicne komponente kao taj ST sistem koriste kod modifikovanih Zastava na zadnjoj osovini. A zadnji tockovi primetno manji uticaj imaju od prednjih kocnica. Na mom autu imam prednje diskove i plocice kakve ti imas napred i to je nastelovano da koci na 3/4 od pune snage.

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Vlado 128 Pon 15 Mar 2021, 00:03

Ma zasad ne idem na nikakve preinake, složit ću ovo original za početak.
Hvala ti puno YUgisa.

Vlado 128
OHV 767ccm 30ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 15 Mar 2021, 00:05

Nema na cemu Cheers

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od junior45 Pon 15 Mar 2021, 09:04

YUgisa ::Mislio sam na veca klesta/disk, ne bitno da li je Zastava, Fiat, Lancia ili Alfa Romeo... Ne pravi razliku koji je proizvodjac jer za istu dimenziju diska koriste slicna klesta, pogotovo kod tih manjih dimenzija. Trenutno imas 227mm disk a moze da se stavi noviji tip sa 240mm diskom pa cak i sa recimo Fiat Palia 240mm ventilirajuci disk. Mislim postoje i vece kocnice, ali to su najvece koje staju pod fabricki tocak. I nije cak ni stvar velicine samog diska, nego sa tim 240mm je puno veca plocica.

Jedino pri toj zameni moraju da se stave kociona creva koja su isto novi tip, takodje pozeljno bi bilo da se stavi i veci glavni kocioni sa novog tipa za pun efekat, mada to povlaci i ulaganje u drugi servo sa nosacem, posudu za tecnost i resavanje problema sa navojem jer navoj na glavnom kocionom kod ST i NT nije isti...

Pa ili moraju adapteri da se stave ili da se zamene krajevi na cevi ili da se zamene cele cevi.

Cini se kao veliko ulaganje, ali je i razlika u kocenju drasticna. Koliko je velika razlika govori cinjenica da se slicne komponente kao taj ST sistem koriste kod modifikovanih Zastava na zadnjoj osovini. A zadnji tockovi primetno manji uticaj imaju od prednjih kocnica. Na mom autu imam prednje diskove i plocice kakve ti imas napred i to je nastelovano da koci na 3/4 od pune snage.
Mislis nazad imas disk ko sto on ima napred?
junior45
junior45
DOHC 1995ccm i.e 139ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od YUgisa Pon 15 Mar 2021, 09:30

Da hteo sam reci nazad imam to sto on ima napred Very Happy

YUgisa
DOHC 1995ccm Turbo 197ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 3 1, 2, 3  Sledeći

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu