Mjenjac
+7
VPetar
ljuti
Sultan
Milos55
jugota
slobokv88
ma3ik
11 posters
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: Mjenjac
Morali su da osmisle tako,nema dve iste skoljke da su u Zastavi napravili...mislim u milimetar,a i najprostije tehnicko resenje je ,poluge,a kobra sluzi samo da bi osecaj bio " mekan " pri promeni brzina,ali mislim da bih pre izmedju mekoce i preciznosti uvek pre izabrao preciznost,i ako moze bez stelovanja mnogo....sto vise nastavaka,to vise mogucnosti za rastelavanje.
Do sada vidjeno,meni je najgenijalnije resenje u Renou 4...
I tu moze vremenom da dobije luft,ali cini se samo u smislu malo veceg hoda rucice,tj poluge-sipke,i to na samo dva mesta.
Kod Yuga tj Zastave,to se desi na cetiri razlicite pozicije koja svaka po sebi takodje razlicito deluje na hod salthebla ,mekocu/tvrdocu i/ili preciznost/nepreciznost...
Da moze,transplantirao bih poluge iz R4 u Y45,jedna kriva kompaktna sipka na jednu str zadarafljena na birac brzina na drugoj str,iskrivljena da udje u kabinu i na njoj knobl,i zdravo...
Do sada vidjeno,meni je najgenijalnije resenje u Renou 4...
I tu moze vremenom da dobije luft,ali cini se samo u smislu malo veceg hoda rucice,tj poluge-sipke,i to na samo dva mesta.
Kod Yuga tj Zastave,to se desi na cetiri razlicite pozicije koja svaka po sebi takodje razlicito deluje na hod salthebla ,mekocu/tvrdocu i/ili preciznost/nepreciznost...
Da moze,transplantirao bih poluge iz R4 u Y45,jedna kriva kompaktna sipka na jednu str zadarafljena na birac brzina na drugoj str,iskrivljena da udje u kabinu i na njoj knobl,i zdravo...
- Broj poruka : 7090
Godina : 45
Datum upisa : 17.03.2018
Pa naravno da su morali tako da osmisle, posto se zastava proizvodila vrlo kratko vreme...skoro tren za univerzum....samo nekih 50 godina... Pa koja firma na svetu moze za samo 50 godina proizvodnje jednog ili dva tri modela da napravi neko bolje resenje, da ne kazem savrsenije.
Lako je ovima u Audiju...oni jedan model proizvode 12 000 godina i onda je njima lako da naprave preciznije. ....
Lako je ovima u Audiju...oni jedan model proizvode 12 000 godina i onda je njima lako da naprave preciznije. ....
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Saltung moze da se resi da bude precizan,ima nas par sto.je.resilo sve 500din da radi savrseno a svi ostali palamude da ne valja nizasta
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Sto se vremena tice , bar kosmickom smislu , pa ni mi ljudi nismo bas precizno konstruisani,ko da su nas u IPM DMB radili....
Ja sam ocigledan primer,ja sam ispao los odlivak,a i malo su mi se kobre rastelovale,a filter zapusio. Odlivak su malo ushili,filter promenili,kobra je premostena,i sad uz neka dnevna stelovanja ( trosim Advagraf i Pronison u tu svrhu) eto radim,najbolje pod ler gasom...
Moze saltung da se sredi,ali da bi valjao,jednom za svagda,moras sam da mrsish 00 ,varish izbijash bushish brusish shrafish sechesh konstruishesh...
Sve to na SH je trebala fabrika da uradi a ne mi krajnji korisnici....
Zamisli da kupis Audi i da moras sam da bud3ish saltung....
Ima i toga koliko para toliko i muzike,ali bas nisu morali poluproizvod da dele u prodaju,slazete li se?
Ne bi nas tukla losha reputacija,da sve fercera kako treba...servisne ,vozne,upotrebne karakteristike Yuga kompenzovale bi njegov izgled.
Golf je klasican primer...
Ja sam ocigledan primer,ja sam ispao los odlivak,a i malo su mi se kobre rastelovale,a filter zapusio. Odlivak su malo ushili,filter promenili,kobra je premostena,i sad uz neka dnevna stelovanja ( trosim Advagraf i Pronison u tu svrhu) eto radim,najbolje pod ler gasom...
Moze saltung da se sredi,ali da bi valjao,jednom za svagda,moras sam da mrsish 00 ,varish izbijash bushish brusish shrafish sechesh konstruishesh...
Sve to na SH je trebala fabrika da uradi a ne mi krajnji korisnici....
Zamisli da kupis Audi i da moras sam da bud3ish saltung....
Ima i toga koliko para toliko i muzike,ali bas nisu morali poluproizvod da dele u prodaju,slazete li se?
Ne bi nas tukla losha reputacija,da sve fercera kako treba...servisne ,vozne,upotrebne karakteristike Yuga kompenzovale bi njegov izgled.
Golf je klasican primer...
junior45 ::Saltung moze da se resi da bude precizan,ima nas par sto.je.resilo sve 500din da radi savrseno a svi ostali palamude da ne valja nizasta
Znam da svaka zastava moze da bude bolji auto ako se uloze ogromne pare i mnogo vremena....kao YUgisa sto godinama pokusava da poboljsa i doradi fabricke kiksove...
Zamsli kupis bilo koji novi auto sadasnjice i moraju da ti zamene vazdusni jastuk jer svaki ima fabricku gresku. Kupis VW dizel i drzava ti zabrani da vozis jer su varali na testovima. Kupis novu Tojotu i moras da im vratis jer su zaboravili da zavare karoseriju. Uzmes novi Mustang i ima cele 2 zvezdice, zadnji pojasevi nemaju cak ni zatezace... Mislim mozemo se praviti kako su svi drugi savrseni ili pogledati malo realnost. Da je Zastava savrsena, daleko od toga. Da si mogao kupiti novu i potrositi jos 1000e i dobiti odlican auto, sigurno da jeste i da bi i pored toga bila duplo jeftinija od ostalih.
Uostalom zasto bi i menjali saltung? Mozemo videti u ovoj temi da iako imamo gotovo trajno resenje, ljudi su i dalje u fazonu bolje da vozim fabricku i drzim fabricku u gepeku jer mozes misliti trajno resenje kosta manje od 10e a tesko mi napraviti nesto za 5-6e. Da je fabrika popravila svoje modele i trazila 1000e vise ljudi bi bili u fazon u pa to je i dalje Zastava, ludi su da toliko platim. Bilo bi i bolje da nisu i radnici bili kao i vecina ljudi u Srbiji, ako me ne kosta nista da uradim dobro, ako mogu da uradim lose, uradicu lose...
Uostalom zasto bi i menjali saltung? Mozemo videti u ovoj temi da iako imamo gotovo trajno resenje, ljudi su i dalje u fazonu bolje da vozim fabricku i drzim fabricku u gepeku jer mozes misliti trajno resenje kosta manje od 10e a tesko mi napraviti nesto za 5-6e. Da je fabrika popravila svoje modele i trazila 1000e vise ljudi bi bili u fazon u pa to je i dalje Zastava, ludi su da toliko platim. Bilo bi i bolje da nisu i radnici bili kao i vecina ljudi u Srbiji, ako me ne kosta nista da uradim dobro, ako mogu da uradim lose, uradicu lose...
Tacno tako..zac tu palamudi,drugar sto je imao daciju isti sistem kao zastava ima,samo sto je bez elasticnog zgloba,ja sam to uradio i nema problema..ne moras da ulozis ogromne pare,samo malo da hoces da se mlatis sa autom..doduse fabricki kad je sve uredu,menjac je sasvim solidan,u ina sto je menjac ide lako u sve brzine bez ikakvih problema..
Ne kazem, ja nisam imao problem do sada sa saltheblom...doduse menjali smo jednom kobru...tati pukla , srecom ispred kuce.. Od tada je ta sto smo uzeli u AutoMiki..
Logan ima bolji saltehb od Juga....neuporedivo kvalitetniji. Sama jabucica ispod rucice je bolja. Poluga ko poluga, normalno podesiva po duzini.
Logan ima bolji saltehb od Juga....neuporedivo kvalitetniji. Sama jabucica ispod rucice je bolja. Poluga ko poluga, normalno podesiva po duzini.
ljuti- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 657
Godina : 34
Datum upisa : 11.06.2017
koran in je presao 180k moj tempo 320 ili 220k,nijedan nema uopste lufta,koliko bi ti da traje?ZAC ::Ne kazem, ja nisam imao problem do sada sa saltheblom...doduse menjali smo jednom kobru...tati pukla , srecom ispred kuce.. Od tada je ta sto smo uzeli u AutoMiki..
http://boyracermotorsport.serbianforum.info/t132-boyracer-motorsport-zamena-za-elasticni-zglob-poluge-menjaca-gearfix
Kupis ili napravis.. moj jugo bio star 13god i presao 130+k km i menjac bio bolji nego na dosta jeftinijih modernijih automobila slicnih godina/kilometraze koji su opet duplo skuplji od juga.. uvek ista stvar, najbolje je tudje.. nadam se da shvatate da vozite auto iz osamdesetih godina, 40 godina kasnije..
Kupis ili napravis.. moj jugo bio star 13god i presao 130+k km i menjac bio bolji nego na dosta jeftinijih modernijih automobila slicnih godina/kilometraze koji su opet duplo skuplji od juga.. uvek ista stvar, najbolje je tudje.. nadam se da shvatate da vozite auto iz osamdesetih godina, 40 godina kasnije..
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7303
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
Ma, nek kupe golfa 2 dizel i nek budu srecni..
Zao mi je sto nisam u prilici da kupim i ja ovakvog jednog juga kao sto je uzeo Ljuti i onda da napisem precizan dnevnik na forumu koliko kosta i traje da resim "fabricke" greske.
https://www.kupindo.com/Automehanika/10033529_Rucica-menjaca-NOVI-TIP-Yugo
http://boyracermotorsport.serbianforum.info/t317-boyracer-motorsport-osovina-poluge-menjaca-racing
http://boyracermotorsport.serbianforum.info/t132-boyracer-motorsport-zamena-za-elasticni-zglob-poluge-menjaca-gearfix
Znaci za ceo moguci problem, po trenutnim cenama resenje za 2630din. Da kazemo 3500din zbog slanja i/ili ako je u prodavnici rucica nesto skuplja ako uzimate lokalno. Siguran sam da mnogi toliko spiskaju na cigare, telefon, kafanu i slicno u mesec dana...
https://www.kupindo.com/Automehanika/10033529_Rucica-menjaca-NOVI-TIP-Yugo
http://boyracermotorsport.serbianforum.info/t317-boyracer-motorsport-osovina-poluge-menjaca-racing
Znaci za ceo moguci problem, po trenutnim cenama resenje za 2630din. Da kazemo 3500din zbog slanja i/ili ako je u prodavnici rucica nesto skuplja ako uzimate lokalno. Siguran sam da mnogi toliko spiskaju na cigare, telefon, kafanu i slicno u mesec dana...
YUgisa ::Zamsli kupis bilo koji novi auto sadasnjice i moraju da ti zamene vazdusni jastuk jer svaki ima fabricku gresku. Kupis VW dizel i drzava ti zabrani da vozis jer su varali na testovima. Kupis novu Tojotu i moras da im vratis jer su zaboravili da zavare karoseriju. Uzmes novi Mustang i ima cele 2 zvezdice, zadnji pojasevi nemaju cak ni zatezace... Mislim mozemo se praviti kako su svi drugi savrseni ili pogledati malo realnost. Da je Zastava savrsena, daleko od toga. Da si mogao kupiti novu i potrositi jos 1000e i dobiti odlican auto, sigurno da jeste i da bi i pored toga bila duplo jeftinija od ostalih.
Milos55- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 626
Godina : 25
Datum upisa : 19.04.2014
Pa dobro,nekom problem nastane posle 38 godina...shwabe za to vreme promene jedno 12 do 16 automobila ,svake 2 do 3 godine po jedan,i nemaju problem sa menjacima....
Ni zastava posle 3 godine voznje nema problem...
Ni zastava posle 3 godine voznje nema problem...
Ne vadi se to tako, nego uzmes vilasti kljuc koji naseda na njega (u leziste od prahobrana) i onda tuces po vilastom kljucu. Nisam sad siguran vec koja dimenzija bese, mislim da je 24mm.
Bio sam prvo probao sa vilastim kljucem 21mm al se semering samo iskrivio i kljuc je sklizao, nista se nije pomaknuo.
ma3ik- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 14
Datum upisa : 29.09.2018
Jel si ga drzao nategnutim na gore da tri strane nalezu dok udaras? Ne bih ti znao sta predloziti sem da natuces ako mozes 20ku onda ako je 21 naislo. Ili neke dobre papagajke pa da probas da zarotiras
Pokusat cu sa papagajkama onda mozda ga malo zavrtiti samo da krene.
ma3ik- OHV 663ccm 21ks
Probaj ga natuci malo gore dole, levo desno u nadi da ce se deformisati u kucistu menjaca pa da ce se popustiti trenje i krenuti. Ja kad tucem vilastim obicno gledam da tucem pod uglom na jednu stranu i onda ako vidim da hoce tako da sklizne, onda okrenem ono za 60 stepeni pa udaram na drugoj strani. Do sada nisam imao nekih problema. Ne drzim vilasti vertikalno.
Semering uspjesno izvaden, mnogo hvala na savjetu YUgisa. Mazetna promijenjena i probusena kobra na 3 mesta s prohromskim vidama 5mm i maticama s plasticnim uloskom te je promijenjeno ulje u mjenjaču. Auto sada mnogo bolje šalta brzine ali jos uvijek malo teze upadne u prvu brzinu (bez grebanja), probat cu nastelovati kobru malo i promijeniti donji nosac motora. Samo me zanima jos na slici ova vida sto spaja kobru s polugom biraca, ja sam tu vidu stegao do kraja ali jos uvijek ima lufta izmedu kobre i poluge, mislim jos uvijek mogu micati rukom kobru levo desno bez da se poluga biraca pomakne, samo me interesuje je li do toga problem u tezem saltanju prve brzine?
ma3ik- OHV 663ccm 21ks
Strana 2 od 2 • 1, 2
Strana 2 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu