Problem nebo i ventilacija u kabini

+2
Jandro
VPetar
6 posters

Ići dole

Problem nebo i ventilacija u kabini Empty Problem nebo i ventilacija u kabini

Počalji od slobokv88 Pet 27 Jul 2018, 16:08

Pozdrav. Kao sto naslov kaze imam problem da saniram nebo koje je pocepano na dva mesta.
Poderotina pored svetla kabina na levoj strani je bila i kada sam kupio auto ali se prosirila.

Problem nebo i ventilacija u kabini Wp_20117

Problem nebo i ventilacija u kabini Wp_20118

Za drugu poderotinu sam zasluzan ja jer sam rasekao nebo ispred unutrasnjeg retrovizora da bih ubacio svetlo kabine kao kod yugica sa tvrdim nebom
ali se takodje prosirilo pa sad neznam kako da ovo saniram.

Problem nebo i ventilacija u kabini Wp_20115

Problem nebo i ventilacija u kabini Wp_20116

Razmisljao sam da ugradim tvrdo nebo i da ga presvucem nekim materijalom,ali sam odustao kada sam se setio kako se drugar namucio sa tim poduhvatom. Neznam ni da li postoje probusene rupe na karoseriji da bi se pricvrstilo tvrdo nebo.

Drugi problem je vntilacioni otvor kabine na levoj strani . Vec duze vreme ne duva kako treba,tj mnogo jace duva na desni otvor nego na levi.
Kada sam pogledao malo bolje video sam da su neke od pregradica iza polomljene i nije ceo tunel prohodan i zbog toga slabije duva.
Ima li neko ideju kako se skidaju ove plastike sa resetkama na otvorima ventilacije jer bih hteo da ih skinem i zamenim obe i ujedno da ih ocistim .

Poslednji izmenio slobokv88 dana Pet 27 Jul 2018, 16:11, izmenjeno ukupno 1 puta (Razlog : pravopisna greska)
slobokv88
slobokv88
OHV 1295ccm 61ks

Broj poruka : 646
Godina : 36
Datum upisa : 06.04.2014

Nazad na vrh Ići dole

Problem nebo i ventilacija u kabini Empty Re: Problem nebo i ventilacija u kabini

Počalji od Sultan Pet 27 Jul 2018, 17:32

Pa gle ovako druze Slobo,
1.  Krpljenje neba:
ja bih pokusao da iskrojim od nekog gumiranog platna (kao za gumenjake,camce) ili od slicnog materijala ,jedan lep veci komad da uhvati sve te "poderotine,kao zakrpa da kazem,koja bi dosla ispod neba da se ne vidi. Zatim bih Sintelanom zalepio taj komad platna za nebo sa unutrasnje str. Lepi sve probao da spijim da se ne vidi da je pocepano,i visak obrisao vlaznom krpom da ne ostane trag . E sad frka je samo kako da pritisnes ta dva platna,nebo, i taj drugi komad koji bi isao unutra. Naravno,na tom komadu platna sto ce sluziti kao zakrpa armatura,isto bih isekao otvor  za obe lampe. Razlog sto bih pronasao to gumirano platno je taj sto je onako hrapavo pa ce lepak bas uhvatiti,i sto je prakticno nepoderivo. Vodi racuna kako seces otvor. Od coskova ka sredini stranice pravougaonika,da ne napravis recku gde ce opet krenuti da se cepa...

2. Opravka ventilacije:
Ove dve resetkice se kao i sve ostalo,verovatno drze sa zabicama zadebljanjima samo ih treba lagano srafcigerom demontirati iz otvora,ima dve zabice gore i dve dole na to resetkici,dakle na gornjoj horizont. stranici i na donjoj takodje,do coskova,pa polako nezno zavuces na obe str gornje ili donje stranice resetke po jedan srafcigerich da udje izmedju plastike instr table i te zabice,da ih odgurne malko,samo nezno. Ako nece nezno vidi silom a ako nece silom,cekic i stemajz i udri ... Laughing .
Moguce da su ti polomnjeni delovi resetkice od voznje i potresa poupadali unutra . Inace taj deo zovu usmerivac vazduha... Moze verovatno i kod Zaga1 clana sa Kupinda da se iznadju
http://www.21oktobar.co.rs/ostalo/sklop7.htm
Mozes i nabaviti novo direkt iz 21. Okt ili sta znam..ako ima u nekoj prodavnici....mozda na otpadu za udzaba...
Vidi sta se to zapusilo,mozda mozes nekom zicicom sa kukicom da iskukicas napolje to lisce,orah i vevericu sto se zGlavila,ili sta je vec unislo.
Samo polako sa srafcigericima,trebaju ti dva da popusti gore ili dole onda ce verovatno lako da ispadnu

Balkan nije geografski pojam vec mentalni pravac u psihologiji
Sultan
Sultan
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Broj poruka : 7089
Godina : 45
Datum upisa : 17.03.2018

Nazad na vrh Ići dole

Problem nebo i ventilacija u kabini Empty Re: Problem nebo i ventilacija u kabini

Počalji od slobokv88 Pet 27 Jul 2018, 18:14

Probao sam sa srafcigerima da izvadim ali ne ide. Malo sam nagnjecio iznstrument tablu dok sam pokusavao da izvadim resetkicu napolje. Problem je sto kada pomeram onu polugicu za usmeravanje vazduha gore ili dole samo jedan od usmerivaca se pomera tj samo jedna pregradica posto ih ima dve.Na kraju cu polomiti to pa cu skinuti na otpadu ispravan deo i montirati.Nesmem da se usudim da skroz sknem nebo i da sasijem drugo jer treba ga zavuci i ispod kedera a to zahteva skidanje soferke. To bi bilo najbolje resenje,da se sasije nebo ili da postavim tvrdo koje imam od starog yuga.
slobokv88
slobokv88
OHV 1295ccm 61ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sultan Pet 27 Jul 2018, 18:26

Doduse,da to bi resilo probleme,ali za sada samo zakrpi ovo sto imas sa podloznim platnom,kao kad pojacavas pantalone izmedju nogu sa unutr str...
Ma te kutijice da kazem resetkice usmerivaci vazduha imaju cetiri kao zabice kukice,samo ih pronadji napipaj,dovoljno je da dve gornje ili donje uspes da "ubodes" i da se resetka izvuce nezno. Sve kod Yuga je,> frka nije da se montira,vec da se demontira<
Ja sam npr poludeo dok nisam namontirao jos jedan nosac za rikverc lampu. Na kraju sam izbonsechao plastiku branika tu ispod gde bude lampa. Tako cu i na drugoj str. Bas tu gde ide sraf i matica,tu su ga iz nepoznatog razloga suzili umesto da su ga prosirili...uzas jedan koliko tehnickih greski u dizajnu i projektovanju...al jbg za bolje se nema pa obozavamo nase Yugashwilije

Sultan
Sultan
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od dimmu Sub 28 Jul 2018, 18:56

Nikada nisam skidao mekano nebo ali kontam da ako hoces da sve bude cakum-pakum moras da zamenis celo nebo.
Verujem da tu ima zezanja ali polovna mekana neba se mogu naci i jos kada ga ocistis dok je van auta to ima da bude sve super.
Po nekom mom misljenju ovo svetlo iznad retrovizora ti je totalno bespotrebno ako ubacis dobre led sijalice u bocna svetla.
Sto se tice ventilacionog otvora trazio sam sada sliku da ti okacim ovde ali ne mogu nikako naci. Ako neko ima neka ti okaci bocnu sliku tog otvora da vidis tacno gde su zabice, verujem da ce tada skidanje ici lako.
dimmu
dimmu
SOHC 1301ccm EFI 68ks

Broj poruka : 3943
Datum upisa : 29.04.2015

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od slobokv88 Sub 28 Jul 2018, 21:12

Ja bih najradije da zamenim nebo,tj da skinem skroz moje i nabacim drugo.
Drugar je menjao nebo,pomagao sam mu da skine mekano pa je posle ugradio tvrdo nebo. To su muke da se skine,a da se postavi verovatno je jos veca muka pogotovo za mekano nebo.
Treba poskidati kedere pa onda odlepiti nebo i otkaciti zice koje ga zatezu preko krova. Onaj lepak se spekne tako da mora bukvalno da se ostruze sa karoserije jer nece lepo da se odlepi.
Polovno nebo neznam kako bih nasao jedino na otpadu da skinem sa nekog Yuga ali da se ne pocepa. I da bi se postavilo kako treba mora se skinuti soferka jer se nebo previje preko ruba gde naleze keder.Odavno razmisljam da sasijem nebo ali koji materijal uzeti. Mozda bi moglo da se iskroji materijal i da zalepim samo preko mog neba i da ga ne skidam sta mislite o tome?
slobokv88
slobokv88
OHV 1295ccm 61ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sultan Sub 28 Jul 2018, 21:50

Surprised  Doh ...auuuu,moram priznati da si vrlo hrabar,ja bih se licno plasio da se uhvatim toga posla...
Mislim,Ja ti ne bih preporucio da lepis ista preko tog mekanog neba,bas zato sto je mekano,iz vise razloga,a to su:
1. mekano nebo je mekano,samim tim nije tvrda podloga
2. na mekanu podlogu se mnogo teze lepi nego na tvrdu podlogu
3. posto je mekana,vrlo verovatno je rastegljiva (ja bih rekao ljigava) podloga za rad
4. a posto je sva ljigava,sta god da pokusas da zalepis ima da se lepo nategne na jednoj str a da se zbrcka na dugoj
5. nije vredno tolikog cimanja,tvog da kazem zdravlja,moram da mislim o tebi u napred posto si mnogo dobar lik...
6. potreban je neobican alat za tako nesto.
7. brate,ja bih se uplasio tolike povrsine da lepim izjedna... pale

ALI,i pored svega moram da te podrzim u tom poduhvatu,opet,iz vise razloga,al da ne nabrajam,nego ovako na duz,moze biti da gresim u svemu,moze biti da se i lakse zalepi na takvu podlogu samo treba biti strpljiv i precizan...
Mozda bi izbor trebao pasti na nesto ili perivo poput eko-koze,ili nekog materijala koji je izdrzljiv na razvlacenje i habanje...

Ili...nadji tvrdo nebo,ali ga odradi da bude ultra mega...
https://www.goglasi.com/search?q=%20nebo%20za%20yuga%20-retko
http://internet-prodavnica.lavauto.rs/proizvodi/alat-pribor-i-oprema/pribor-za-auto/nebo-za-yugo-detail
Pogledaj klip mozda te i povuce na ovakav postupak...
https://www.youtube.com/watch?v=frlGIv8ysKQ
Moj predlog za platno za nebo:
http://www.jugotekstil.rs/catalog/tag/platno-za-nebo-automobila
http://bibtex.rs/en/upholstery-fabric/bus-seat-fabric.php
http://www.elementa.rs/proizvod/21304/materijal-za-oblaganje-zvucnih-kutija
Brat moj zelim ti da uspes u poduhvatu svakako,pa nam javljaj kako napreduje...
Sto je naaaaajstashnije u svemu,sad si i meni ubacio bubu,a hteo sam da spavam nocas,sad ima da razmisljam o nebu i da i ja uradim jedno pa premontiram na moje cudo od Yugosaurusa.... Loll

Sultan
Sultan
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od slobokv88 Sub 28 Jul 2018, 22:40

Imam vec tvrdo nebo,stoji mi u garazi treba samo da ga ocistim i kupim plazticne zabice kojima se pricvrcuje. Najverovatnije cu skinuti moje nebo o odneti kod nekoga da po njemu sasije od nekog materijala ili eko koze crne videcu sta mi padne napamet. Bice zajebancije oko vracanja kad se sve odradi. Lakse je postaviti tvrdo nebo,ali mi meko izgleda lepse,jos sam u dilemi koje sta da radim tvrdo ili meko.
slobokv88
slobokv88
OHV 1295ccm 61ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sultan Ned 29 Jul 2018, 01:19

Cure kazu,tvrdo bolje,meko mekse,....
mozda da tvrdo pakovanje postavis dok se ne sasije meko,sve zavisi volis li retro stil. Meni je platno kao gumirano,to meko,belo i malo reljefno. Ispalo mi je,inace,staklo iz desnog suncobrana a i oni su upakovani sa tim gumiplatnom i nema trika da se isto nadje....tako da saosecam sa tobom i dilemom...
A jel mora da se nesto busi,rupe za zabice,ili su  predvideli? Jesi li zavirio baterijskom lampom da nemaju vec tu neke fabricki ostavljene rupe?

Sultan
Sultan
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od slobokv88 Ned 29 Jul 2018, 01:50

Drugar je morao da sece profile koji drze svetla kabine iznad vrata jer od njih tvdo nebo ne prilazi do karoserije. A za rupe ne secam se da li su imale ili je busio . Pitacu ga sta se sve prepravlja pa cu odluciti da li tvrdo ili meko.
slobokv88
slobokv88
OHV 1295ccm 61ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sultan Ned 29 Jul 2018, 11:03

E tu je zec,ako se odsece to sto nosi kabinske lampe,kako posle vratiti...mozda moze samo da se savije,ne znam kako izgleda,nisam zavirivao..a rupe nisu problem,samo ostre dobre nove burgije,Bosch,Wurth...
HSS srebrne dvostepeno naostrene... Naughty
Ili mozda mogu posle da se na srafove ti isti profili ili slicni,vrate,tako da moze da se bilo koje nebo postavi...
Redudantnost
Redudantnost
Redudantnost
Sta reci,samo polako,treba razmisliti...verovatno se moze privremeno postaviti neko platno,da nije bas goli lim,dok se ne sasije novo nebo.
A mozda ima novo da se kupi,samo treba biti bas uporan. Tvrdo moze bilo dje,ali ovo mekano...

Sultan
Sultan
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Jandro Sub 04 Avg 2018, 12:57

Ja sam na mom Jugašinu ubacivao tvrdo nebo umesto mekog. Jeben posao, al uspeo sam! Da, moraš pokidati metalne držače unutrašnjih svetala iznad vrata, plus tvrdo nebo ima tri plastične žabice kojima se pričvrsti nazad, iznad zadnjeg sedišta, na samom kraju pre gepek vrata.... Al problem je što Jugeri koji su fabrički imali meko nebo nemaju navarene profile za kačenje tih žabica, pa ti nebo ne bi bilo skroz pričvršćeno tu... Inače, sasvim dobro ga drže rukohvati, suncobrani i retrovizor. Ako skidaš meko nebo, pozdravi se s njim, pošto tu više nema vraćanja i budi spreman na par kila prašine svud po autu kad ga skineš...

Jandro
OHV 903ccm 45ks

Broj poruka : 531
Godina : 41
Datum upisa : 20.03.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od VPetar Sub 04 Avg 2018, 13:59

Kako si onda resio kacenje tvrdog neba nazad? Smile
VPetar
VPetar
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Broj poruka : 7302
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Jandro Sub 04 Avg 2018, 14:32

Ako se dobro zategne na ostalim mestima, i tu će da stoji dobro... I naravno, termosilent od 5mm između krova i neba.. Very Happy

Jandro
OHV 903ccm 45ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ZAC Sub 04 Avg 2018, 14:45

Ne znam kako izgleda ispod neba, ali ako tvrdo nebo u zadnjem delu bar negde dodiruje karoseriju, to jest gredu krova, onda bi mozda tu pomogao montazni silikon...cisto da ga ucvrsti da ne vibrira u toku voznje.

DOHC 1581ccm 103ks

Broj poruka : 14369
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Jandro Sub 04 Avg 2018, 14:48

Dodiruje skroz, bude tu utegnuto... A i to za silikon je dobra ideja...

Jandro
OHV 903ccm 45ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od slobokv88 Sub 04 Avg 2018, 21:37

Ja bih najradije da nabacim novo mekano nebo jer mi ono nekako izgleda lepse.Da bi postavio tvrdo nebo treba samo da ovo meko isecem do iznad kedera u krug ,poskidam zice koje zatezu meko nebo i sredim te profile.Posle se samo pozicionira tvrdo i usrafe se rucke ,suncobrani i retrovizor . Dok sa druge strane da bi postavio meko nebo mora se skinuti soferka i svi kederi do pola da se skinu jer se meko nebo previja preko skoljke i kederi idu preko.
Razmislicu jos,ipak je to velika intervencija. Naravno kada se to bude radilo ceo enterijer se vadi napolje da iskoristim priliku da sve oribam,ocistim i osvezim.
slobokv88
slobokv88
OHV 1295ccm 61ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sultan Sub 04 Avg 2018, 21:46

Frka za ta neba i ja sam malo zagledao,zavuceno je to ispod svih kedera,kod mene je i lepljeno,vidi se lepak kako je iscureo,nema tu vracanja istog kad se skine.
Ne znam za montazni silikon,jel to nesto kao Tiogit? Moze li se posle to ocistiti? Ako kojim slucajem zatreba?

Termosilent mi se svidja kao ideja,nema da zveci a i izolacija je dobra i od buke i od temp. Predpostavljam da Yugo nista nema fabricki izmedju lima i neba,pa ako se nabacuje novo meko nebo mozda i u tom slucaju moze Termosilent.

Koliko vidim bice to revamp celog Yuga na kraju...i mene to ceka do duse u manjoj meri,moram u nekom momentu oribati tepih patosa,ili nov nabavljati...

Poslednji izmenio Sultan dana Sub 04 Avg 2018, 21:50, izmenjeno ukupno 1 puta

Sultan
Sultan
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od slobokv88 Sub 04 Avg 2018, 21:49

Ima kod mene neki kao sundjer ,najvise mi na sundjer lici. A sa starog yuga kada sam skidao tvrdo nebo kod njega je izmedju neba i krova bio bukvalno sundjer debljine oko 7-8 mm.
slobokv88
slobokv88
OHV 1295ccm 61ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sultan Sub 04 Avg 2018, 21:54

Sundjercina? Nisam znao,pa to je skroz ok...mislim,mozda i kod mene ima nesto slicno ko zna...
Ma uglavnom samo hrabro,entuzijazam i zelja da se napravi nesto,uglavnom su efikasan podstrek da se sve to na kraju zavrsi i onda naravno covek bude nagradjen izgledom koji pleni i zadovoljstvom kad ispadne mnogo dobro i uvek i bolje nego sto se zamislja...

E to je onda prava stvar

Sultan
Sultan
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od dimmu Pon 20 Avg 2018, 05:48

https://www.kupujemprodajem.com/Automobili-Delovi-i-alati/Auto-Enterijer/Difuzor-ventilacije-na-istrument-tabli-Yugo-Zastava-101-61388936-oglas.htm

Evo slika gde su tacno zabice tog ventilacionog otvora pa ako do sada nisi uspeo verujem da ce sada to ici lakse.
dimmu
dimmu
SOHC 1301ccm EFI 68ks

Broj poruka : 3943
Datum upisa : 29.04.2015

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sultan Pon 20 Avg 2018, 10:06

Gore dve,i dole dve,koliko sam skontao iz slika...
Mislim da su svi plasticni delovi koji se usadjuju u tablu na isti princip izpostavljani,na dve gornje i dve donje zabice

Sultan
Sultan
SOHC 1581ccm i.e 75ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ZAC Sre 06 Mar 2019, 22:43

Slobo, sta ispade na kraju oko neba, jesi sanirao? Ako jesi baci neku sliku i napisi sta si radio...a ako ne da brisem ovu temu. Cheers

DOHC 1581ccm 103ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od ZAC Čet 07 Mar 2019, 19:22

Slobo, ziv li si? Very Happy

DOHC 1581ccm 103ks

Nazad na vrh Ići dole

Počalji od Sponsored content

Sponsored content

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu