Visoka temperatur motora
+7
VPetar
YUgisa
martin koral IN
acer
Tatamata
Petar
castiel-87
11 posters
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Visoka temperatur motora
Juče u toku vožnje mi je prso zatvarač ekspanzione posude, antifriz izasao iz posude prso svuda po motornom prostoru. Jedva sam došao do kuće nekako, dosipao 5 litara antifriza, zamenio stavio drugi zatvarač, sada ima antifriza u sistemu , međutim opet se diže tempertura. Šta mislite da bi moglo biti?
castiel-87- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1158
Godina : 37
Datum upisa : 16.08.2012
Re: Visoka temperatur motora
Ne otvara ti termostat možda. Proveri da li ti je hladnjak vruć, kada se motor zagreje. Možda ti je sistem zaprljan.
A kako da proverim da li otvara termostat? Mada je termostat zamenjen pre godinu dana
uplais auto pratis temeraturu i kad se auto zagreje oba creva sa hladnjaka moraju biti ite toplote ako je jedno vruce a drugo hladno znaci da ti termostat nije otvorio
Tatamata- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 263
Datum upisa : 25.02.2015
To sa trajanjem termostata, neka te ništa ne zbunjuje. Na žalost...
Uradi kako je tatamata napisao. Ja čak proveravam i distribuciju toplote duž hladnjaka kada termostat otvori, kako bih video da li je sve otpušeno i da li svugde protiče vruća voda.
Uradi kako je tatamata napisao. Ja čak proveravam i distribuciju toplote duž hladnjaka kada termostat otvori, kako bih video da li je sve otpušeno i da li svugde protiče vruća voda.
Termostat moze da bude los cim ga montiras, takav je (ne)kvalitet..
VPetar- SOHC 1581ccm i.e 75ks
- Broj poruka : 7303
Godina : 30
Datum upisa : 07.10.2013
Sad sam proverio. Ne pokrece mi ventilator. Kako da ispitam da li je do ventilatora ili instalacije. Osiguraci su ok.
Prevezes ventilator direktno na struju i ako radi, onda je negde izmedju..(tako bih ja)
A koja je koja zica?
Kratko spoji te dvije zice sto skines sa termoprekidaca i ako je ventilator ispravan upalit ce se.
Ako se upali znaci da ti termoprekidac ne radi.
Ako se upali znaci da ti termoprekidac ne radi.
acer- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 194
Godina : 49
Datum upisa : 05.03.2008
A gde se nalazi termoprekidac?
Na hladnjaku je negdje pri dnu, idu dvije zice na njega.
acer- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 194
Godina : 49
Datum upisa : 05.03.2008
Iznad donjeg creva..
Jedine zice na hladnjaku,spojis direktno.
martin koral IN- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 59
Datum upisa : 15.02.2016
Da opisem moj problem.
Pre korone mi pokaze kazaljka na tabli da je podigao temperaturu za oko 7,5 mm prema crvenom i tamo stoji. I brze pali ventilator i ide prema crvenom. Pa vrati.
Mehanicar poce da palamudi (po obicaju da je koreanska tabla i da ne pokazuje pravu vrednost.)
Majsor BR2 za hladnjak kaze da se ispere tecnost nekoliko puta kroz sistem, da se ocisti aluminijumski hladnjak, pa da se vidi dalje.
Zameni mehanicarBR1 termostat i antrifriz. Kazaljka i dalje prema crvenom ali sada na 5mm od sredine. Mehanicar zameni svecice i kablove, opet ista situacija.
Mesanicar zameni tecnost i senzor za temperaturu. Skazaljka padne na sredinu gde joj je mesto.
Trenutni zakljucak je da je bio prljav sistem i da je zamena tecnosti davala rezultate da vrati kazaljku na svoje mesto, tj da temperatura u motoru bude onakva kakva bi trebalo da bude.
e sad, palamudjivanje sa majstorom i borba da to uradi je bila veoma teska. Nece covek. Tvrdi da je Koreanska tabla i gotovo. A kad mu je profesor koji je kontruisao tablu dao predloge da testira ispravnost, mehanicar jednostavno NECE.
Sve u svemu problem je u prljavom sistemu za hladjenje. Ne u Koreanskoj tabli.
PS koreanci su leteli u kosmos, teleoptik zemunci jos uvek ne. Jedni imaju bombu, a jedni ATOMSKU bombu.
Pre korone mi pokaze kazaljka na tabli da je podigao temperaturu za oko 7,5 mm prema crvenom i tamo stoji. I brze pali ventilator i ide prema crvenom. Pa vrati.
Mehanicar poce da palamudi (po obicaju da je koreanska tabla i da ne pokazuje pravu vrednost.)
Majsor BR2 za hladnjak kaze da se ispere tecnost nekoliko puta kroz sistem, da se ocisti aluminijumski hladnjak, pa da se vidi dalje.
Zameni mehanicarBR1 termostat i antrifriz. Kazaljka i dalje prema crvenom ali sada na 5mm od sredine. Mehanicar zameni svecice i kablove, opet ista situacija.
Mesanicar zameni tecnost i senzor za temperaturu. Skazaljka padne na sredinu gde joj je mesto.
Trenutni zakljucak je da je bio prljav sistem i da je zamena tecnosti davala rezultate da vrati kazaljku na svoje mesto, tj da temperatura u motoru bude onakva kakva bi trebalo da bude.
e sad, palamudjivanje sa majstorom i borba da to uradi je bila veoma teska. Nece covek. Tvrdi da je Koreanska tabla i gotovo. A kad mu je profesor koji je kontruisao tablu dao predloge da testira ispravnost, mehanicar jednostavno NECE.
Sve u svemu problem je u prljavom sistemu za hladjenje. Ne u Koreanskoj tabli.
PS koreanci su leteli u kosmos, teleoptik zemunci jos uvek ne. Jedni imaju bombu, a jedni ATOMSKU bombu.
mdjordjevic10- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 110
Godina : 45
Datum upisa : 28.09.2013
Mislim da automsku imaju samo ovi u Severnoj Koreji
Kad smo kod glupih problema, kod Marka Irmesa sa foruma menjali smo termostat i termoprekidac. Posto nisu imali termoprekidac kao fabricki, uzeo je onaj koji pali ventilator ranije. Ne znam kakvom magijom, ali to je iz nekog razloga poremetilo rad motora ako je verovati tabli Posto je poceo da dize temperaturu par mm iznad one koju je normalno imao i stalno da pali ventilator Svi bi rekli da je termostat, ali zamenili smo ipak prvo termprekidac jer nam bilo bzvz da pali ventilator cim malo predje pola. To je ujedno resilo i problem sa pregrevanjem jer je temperatura sada stajala opet na pola
Kad smo kod glupih problema, kod Marka Irmesa sa foruma menjali smo termostat i termoprekidac. Posto nisu imali termoprekidac kao fabricki, uzeo je onaj koji pali ventilator ranije. Ne znam kakvom magijom, ali to je iz nekog razloga poremetilo rad motora ako je verovati tabli Posto je poceo da dize temperaturu par mm iznad one koju je normalno imao i stalno da pali ventilator Svi bi rekli da je termostat, ali zamenili smo ipak prvo termprekidac jer nam bilo bzvz da pali ventilator cim malo predje pola. To je ujedno resilo i problem sa pregrevanjem jer je temperatura sada stajala opet na pola
hvala na odgovorima, problem jos nisam resio. Sada je temperatura 1mm ispod sredine. Auto vozim 8 godina, temperatura je bila uvek na sredini.
Prvo je temperatura bila visoka.
Pa je smo spromenili tecnost za hladjenje, koje je ove boje.
Pa je temperatura pala,ali i dalje preko sredine
pa smo pet promenili vodu, i dalje je mutna, temperatura je na sredini, pa smo opet promenili vodu, i dalje mutna ali temperatura je sada 1mm ispod sredine?
Na otvorenom putu, i gradu isto. stvarno ne znam zasto je sada ispod sredine.
Prvo je temperatura bila visoka.
Pa je smo spromenili tecnost za hladjenje, koje je ove boje.
Pa je temperatura pala,ali i dalje preko sredine
pa smo pet promenili vodu, i dalje je mutna, temperatura je na sredini, pa smo opet promenili vodu, i dalje mutna ali temperatura je sada 1mm ispod sredine?
Na otvorenom putu, i gradu isto. stvarno ne znam zasto je sada ispod sredine.
Za pocetak ocisti dobro sistem da vise ne bude prljava voda..
Onda treba znati koji je tip termostata, koji je davac i da li oni dobro rade..
Onda treba znati koji je tip termostata, koji je davac i da li oni dobro rade..
Mozda bi pomoglo malo sirceta ili sode bikarbone,ali nikako zajedno.
MilosL- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 237
Datum upisa : 08.01.2018
Ispiramo sistem, sipamo vodu, vozimo par dana, istocimo, pa ponovo. Majstor za hladnjak je rekao da soda bikarbona NE dolazi u obzir. Aluminujimski je hladnjak. i navodno to ne ide jedno s drugim takodje rekao da nije dobro za gume koje ima sistem.
Termostat je sada vernet ( stavljen pre par dana)
Davac nije menjan, ventilator pali.
Termostat je sada vernet ( stavljen pre par dana)
Davac nije menjan, ventilator pali.
Soda bikarbona ne valja u hladnjak zato sto izaziva koroziju aluminijuma, stvara se aluminijum oksid u vidu praha koji je tezak i vezuje se sa sodom...na taj nacin ostaje u sacu natalozen i umanjuje protok.
Ako u hladnjak nikada nije sipana obicna cesmovaca onda nema potrebe za sredstvima koja skidaju kamenac, dovoljno je isporanej tekucom vodom.
Dobro za hladnjak je recimo glicerin...kada hladnjak bude dobro izspran, kao i ceo sistem , sipaj litar glicerina+ destilovanu vodu ...i vozi par dana tako. Glicerin je jako dobar za gumene delove, vraca im elasticnost.
Tako sa glicerinom mozes voziti i do jeseni, pa pred zimu nasuti antifriz G12 koji je bas pravljen za aluminijumske hladnjake, a povoljno deluje i na gumu.
Menjati ga svake 2-3 godine i sistem ce ti biti zasticen od korozije i kamenca...naravno pod uslovom da se mesa u odnosu 50/50 sa destilovanom ili demineralizovanom vodom.
Ako u hladnjak nikada nije sipana obicna cesmovaca onda nema potrebe za sredstvima koja skidaju kamenac, dovoljno je isporanej tekucom vodom.
Dobro za hladnjak je recimo glicerin...kada hladnjak bude dobro izspran, kao i ceo sistem , sipaj litar glicerina+ destilovanu vodu ...i vozi par dana tako. Glicerin je jako dobar za gumene delove, vraca im elasticnost.
Tako sa glicerinom mozes voziti i do jeseni, pa pred zimu nasuti antifriz G12 koji je bas pravljen za aluminijumske hladnjake, a povoljno deluje i na gumu.
Menjati ga svake 2-3 godine i sistem ce ti biti zasticen od korozije i kamenca...naravno pod uslovom da se mesa u odnosu 50/50 sa destilovanom ili demineralizovanom vodom.
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
zato sam ja i zapusio prosli alu hladnjak,a na traktoru je delovalo..od kog materijala je hladnjak grejanja?
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Jbg i ja imam onaj stari tip.
MilosL- OHV 843ccm 34ks
i posle predjenih 1000km nakon zamnene rashladne tecnosti. tecnost i dalje mutna ali je temperatura je stabilna. izgleda da je zamena tecnosti dala rezultat.
ili u sadejstvu sa odzracivanjem...
Ja bih ispirao jos nekoliko puta ako treba i onda antifriz,sa vodom uvek ima rdje.
Ja bih ispirao jos nekoliko puta ako treba i onda antifriz,sa vodom uvek ima rdje.
MilosL- OHV 843ccm 34ks
Strana 1 od 2 • 1, 2
Strana 1 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu