Podaci za predpaljenje za Z101
+2
Miljan
Velibor
6 posters
Strana 1 od 1
Podaci za predpaljenje za Z101
Kupio sam stroboskop sa meracem broja obrtaja pa me interesuje da li neko ima fabricke podatke za predpaljenje za Z101.
Nasao sam u tehnickim podacima u knjizi koja ide uz auto sledece:
Staticko predpaljenje: 10 stepeni
Dinamicko predpaljenje: 28 stepeni +/- 2 stepena
Ono sto fali je broj obrtaja pri kome su navedeni gornji podaci o stepenima predpaljenja.
Do sada sam podesavao sa lampicom samo staticko predpaljenje na 10 stepeni pri nula obrtaja, to je ono kad gurate u cetvrtu sa ukljucenim kontaktom i gledate zarez na radilici da se poklopi sa oznakom 10 stepeni na bloku.
Nasao sam u tehnickim podacima u knjizi koja ide uz auto sledece:
Staticko predpaljenje: 10 stepeni
Dinamicko predpaljenje: 28 stepeni +/- 2 stepena
Ono sto fali je broj obrtaja pri kome su navedeni gornji podaci o stepenima predpaljenja.
Do sada sam podesavao sa lampicom samo staticko predpaljenje na 10 stepeni pri nula obrtaja, to je ono kad gurate u cetvrtu sa ukljucenim kontaktom i gledate zarez na radilici da se poklopi sa oznakom 10 stepeni na bloku.
Velibor- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 56
Godina : 66
Datum upisa : 25.10.2012
Re: Podaci za predpaljenje za Z101
Staticko pretpaljenje se podesava na leru, na 700-800 obrtaja, a dinamicko se ne podesava, jer je odredjeno centrifugalnim korektorom pretpaljenja u razvodniku.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Slazem se da se dinamicko predpaljenje ne podesava ali moze da se proveri da li je u granicama fabrickih podataka tako da imate kompletnu predstavu o ispravnosti centrifugalnog i vakuumskog regulatora predpaljenja.
Recimo, probuseno vam je crevo za vakuum, motor ce raditi sa centrifugalnim regulatorom ali necete imati optimalne rezultate.
Takodje, vremenom je moguce da popuste opruge za centrifugalni regulator i samim tim da se izadje iz fabrickih podataka.
Probacu da dobijem podatke o broju obrtaja pri kome je navedeno dinamicko predpaljenje i napisacu ovde ako me neko od clanova ne preduhitri.
Recimo, probuseno vam je crevo za vakuum, motor ce raditi sa centrifugalnim regulatorom ali necete imati optimalne rezultate.
Takodje, vremenom je moguce da popuste opruge za centrifugalni regulator i samim tim da se izadje iz fabrickih podataka.
Probacu da dobijem podatke o broju obrtaja pri kome je navedeno dinamicko predpaljenje i napisacu ovde ako me neko od clanova ne preduhitri.
Velibor- OHV 767ccm 30ks
Cajavec platinski bez vakuuma:
12-16 stepeni - 2000 obrtaja
18-22 stepena - 3000 obrtaja
26-30 stepeni - 4700 obrtaja
Cajavec platinski sa vakuumom:
0 stepeni - 1000-1400 obrtaja
10-14 stepeni - 2800 obrtaja
22-26 stepeni - 4400 obrtaja
vakuumski korektor:
10-14 stepeni
vakuum treba da bude u opsegu 160-333 mbar
Cajavec / Bosch elektronski sa vakuumom:
0-5 stepeni - 1500 obrtaja
12-16 stepeni - 3000 obrtaja
22-26 stepeni - 4300 obrtaja
vakuumski korektor:
10-14 stepeni
vakuum treba da bude u opsegu 213-453 mbar
12-16 stepeni - 2000 obrtaja
18-22 stepena - 3000 obrtaja
26-30 stepeni - 4700 obrtaja
Cajavec platinski sa vakuumom:
0 stepeni - 1000-1400 obrtaja
10-14 stepeni - 2800 obrtaja
22-26 stepeni - 4400 obrtaja
vakuumski korektor:
10-14 stepeni
vakuum treba da bude u opsegu 160-333 mbar
Cajavec / Bosch elektronski sa vakuumom:
0-5 stepeni - 1500 obrtaja
12-16 stepeni - 3000 obrtaja
22-26 stepeni - 4300 obrtaja
vakuumski korektor:
10-14 stepeni
vakuum treba da bude u opsegu 213-453 mbar
Miljane, svaka cast kako baratas podacima. Ako nisi vrhunski automehanicar po zanimanju onda si promasio profesiju ili i nju odradjujes perfektno.
U ovim podacima za mene se namece jedno pitanje:
Zasto je kod elektronskog paljenja i odgovarajuceg razvodnika, predpaljenje manje nego kod razvodnika sa platinama?
Ocekivao sam iste podatke, takoreci u stepenu, za klasican i elektronski razvodnik jer se radi o istom motoru.
Pogledao sam tehnicko uputstvo za SKALU 55 sa el. paljenjem, nazalost podaci o predpaljenju nisu navedeni.
U ovim podacima za mene se namece jedno pitanje:
Zasto je kod elektronskog paljenja i odgovarajuceg razvodnika, predpaljenje manje nego kod razvodnika sa platinama?
Ocekivao sam iste podatke, takoreci u stepenu, za klasican i elektronski razvodnik jer se radi o istom motoru.
Pogledao sam tehnicko uputstvo za SKALU 55 sa el. paljenjem, nazalost podaci o predpaljenju nisu navedeni.
Velibor- OHV 767ccm 30ks
Hvala, nisam bas automehanicar, ali se bavim time iz hobija.
Razlika je zbog toga sto nema vakuumski korektor, pa da bi se dobile priblizno iste karakteristike, centrifugalni mora da daje veci ugao.
Tvoja Skala ima ceski Magneton razvodnik (i sve posle 2002 god) koji ima totalno drugaciju karakteristiku od Cajavec / Bosch razvodnika, slabiju, kada bi umesto njega stavio Cajavec, motor bi osetno bolje radio i imao vecu snagu.
Razlika je zbog toga sto nema vakuumski korektor, pa da bi se dobile priblizno iste karakteristike, centrifugalni mora da daje veci ugao.
Tvoja Skala ima ceski Magneton razvodnik (i sve posle 2002 god) koji ima totalno drugaciju karakteristiku od Cajavec / Bosch razvodnika, slabiju, kada bi umesto njega stavio Cajavec, motor bi osetno bolje radio i imao vecu snagu.
Imas li podatke za taj ceski razvodnik i kako bi podesavao predpaljenje na SKALI ?
Koliko bi stavio staticko predpaljenje i na kom broju obrtaja ?
Koje tacke dinamickog predpaljenja bi proverio ?
Inace Skala pali kao mina a i na vucu ne mogu da se pozalim. Ne mogu da poverujem da bi se tu nesto dobilo na snazi promenom razvodnika ali to neka ostane za prolece da probamo ako je moguce. Delovi za Zastavu su bar dzabaka.
Koliko bi stavio staticko predpaljenje i na kom broju obrtaja ?
Koje tacke dinamickog predpaljenja bi proverio ?
Inace Skala pali kao mina a i na vucu ne mogu da se pozalim. Ne mogu da poverujem da bi se tu nesto dobilo na snazi promenom razvodnika ali to neka ostane za prolece da probamo ako je moguce. Delovi za Zastavu su bar dzabaka.
Velibor- OHV 767ccm 30ks
Fabrika kaže 10° pre GMT na 800 +/- 50 o/min. Pri podešavanju pretpaljenja treba da skineš crevo sa vakuumskog korektora i da ga zapušiš nekim šrafom.
Nov Rudi Čajavec razvodnik sam platio oko 6000 din. pre 10 dana.
Poslednji izmenio Predrag B. dana Pon 19 Nov 2012, 22:14, izmenjeno ukupno 1 puta
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Ja sam na Jugu imao Ceski razvodnik, letos sam kupio R.Cajevec.... misleci da mi je Ceh otputovao u vecna lovista... medjutim, iskren da budem, nisam primetio nikakvu razliku ni u paljenju niti u vuci...pretpaljenje sam stroboskopom podesio na 10 stepeni.... Auto mi je i dalje jako lenj, kao i prvog dana....
Miljan mi rece da probam sa prebacivanjem vakum crevca na karburatoru, ali to jos nisam probao... kod caleta je auto, a i zaladilo, pa otom potom.
Miljan mi rece da probam sa prebacivanjem vakum crevca na karburatoru, ali to jos nisam probao... kod caleta je auto, a i zaladilo, pa otom potom.
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Pokusacu da pronadjem podatke krive pretpaljenja za ceski razvodnik, znam da sam imao to negde.
ZAC ::Ja sam na Jugu imao Ceski razvodnik, letos sam kupio R.Cajevec.... misleci da mi je Ceh otputovao u vecna lovista... medjutim, iskren da budem, nisam primetio nikakvu razliku ni u paljenju niti u vuci...pretpaljenje sam stroboskopom podesio na 10 stepeni.... Auto mi je i dalje jako lenj, kao i prvog dana....
Podesili ste pretpaljenje, stroboskopom, na 10 stepeni. Molim Vas pri kom broju obrtaja ste to uradili?
Velibor- OHV 767ccm 30ks
Ako podesim 10 stepeni na 800 obrtaja/minut ja vec prelazim vrednost koju je Miljan naveo za Cajavec/Bosh a to je 0-5 stepeni na 1500 obrtaja.Predrag B. ::Fabrika kaže 10° pre GMT na 800 +/- 50 o/min. Pri podešavanju pretpaljenja treba da skineš crevo sa vakuumskog korektora i da ga zapušiš nekim šrafom.
Da li je Miljan mislio da se tih 0-5 stepen dodaje na staticko pretpaljenje recimo ovako:
800 obrtaja 10 stepeni
1500 obrtaja 10 stepeni + (0-5) stepeni. Minus u zagradi znaci "do"
Velibor- OHV 767ccm 30ks
Stvarno ne znam. Miljan će da objasni taj deo pošto mi podaci nisu poznati Proceduru podešavanja sam već napisao, samo što sam zaboravio da naglasim da se treći kabl stroboskopa stavlja na kabl za prvu svećicu. Uradi kako sam napisao i biće OK Ne razmišljaj puno o podacima za ugao pretpaljenja koje daje razvodnik pri različitim brojevima obrtaja. Tebi je bitno da su ti ispravne sve komponente, kompletan razvodnik, bobina, komutator, vakuum, kablovi, svećice, vakuum crevo, da ti nije zapušen kanal na karburatoru za vakuumski korektor...
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Na 10 stepeni sa otkacenim vakuum crevom se podesava na leru, a ovaj ugao centrifugalnog korektora se dodaje na taj staticki.
Velibor ::ZAC ::Ja sam na Jugu imao Ceski razvodnik, letos sam kupio R.Cajevec.... misleci da mi je Ceh otputovao u vecna lovista... medjutim, iskren da budem, nisam primetio nikakvu razliku ni u paljenju niti u vuci...pretpaljenje sam stroboskopom podesio na 10 stepeni.... Auto mi je i dalje jako lenj, kao i prvog dana....
Podesili ste pretpaljenje, stroboskopom, na 10 stepeni. Molim Vas pri kom broju obrtaja ste to uradili?
Na zalost, stroboskop mi je obicni, nemam podatak o obrtaima... ali auto je radio na leru.
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
Hvala svima. Miljan je svojim objasnjenjem, da se dati podaci za dinamicko predpaljenje sabiraju sa statickim otklonio svaku dilemu. Da se staticko predpaljenje podesava sa izvucenim crevom za vakum to pise i u uputstvu za stroboskop. Naravno, ako je razvodnik samo sa centrifugalnim korektorom predpaljenja, stari kec mi je takav, onda se nista ne otkacinje, podesim 10 stepeni na 850 obrtaja i to je to. Posle toga cu verovatno morati da povecam ler gas jer nisam siguran da ce na plinu da radi dobro. SKALA koja je kupljena sa ugradjenim plinom ima nesto malo ispod 1000 obrtaja gledano na tabli auta.
Velibor- OHV 767ccm 30ks
Jel ima neko podatke koje su razlike u snazi kada se nasteluje paljenje na 0, 5, 10 i vise stepeni? Ili barem razlika izmedju 5 i 10 stepeni? Trazio sam po netu ali nisam uspeo da nadjem nigde ni za jedan motor podatak, sem teorije da sto vise stepeni, to je usustini bolje
znam samo da na 0 nece da se popne uz nadvoznjak bez dodavanja gasa,sa 5 treba manje gasa a sa 10 ne treba uopste
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35132
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
A sa 15 treba kociti da ne preleti Ipak bih neke preciznije brojke
ja mislim da je moj motor sa vec 10 detonirao kad se zagreje do ventilatora..al zato kad je hladno ide taman
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35132
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Nisam siguran da ima takvih podataka o promeni snage motora u zavisnosti od velicine pretpaljenja. Naveo bih samo da je za sagorevanje komprimovane smese u cilindru potrebno vreme, i to uvek isto vreme ! Kako se klip krece promenljivom brzinom, veci gas-veca brzina kretanja klipa-manje vreme za sagorevanje do gornje mtrve tacke. Zato se povecava ugao pretpaljenja sa povecanjem broja obrtaja radilice kako bi varnica sevnula ranije a sa ciljem da se stvori maksimalni pritisak u cilindru, usled sagorevanja smese, neposredno posle prolaska kroz gornju mrtvu tacku.
Ako se pretera sa pretpaljenjem desice se da se maksimalni pritisak stvori pre nego sto klip dodje u gornju mrtvu tacku i klip bi se vracao nazad ili u najboljem slucaju bi se cuo nepravilan rad motora pracen gubitkom snage.
Ako se pretera sa pretpaljenjem desice se da se maksimalni pritisak stvori pre nego sto klip dodje u gornju mrtvu tacku i klip bi se vracao nazad ili u najboljem slucaju bi se cuo nepravilan rad motora pracen gubitkom snage.
Velibor- OHV 767ccm 30ks
To je ok, povecanje dimanickog predpaljenja u odnosu na broj obrtaja nego sam mislio na povecanje statickog predpaljenja Trazio sam po netu pa nisam nasao nista konretno a znam da je literatura za SOHC vrlo rasporstranjena pa sam mislio da mozda ima nesto vise o tome... Na netu sam nasao samo za neke Honde i neke americke V8 motore da sa 2-3 stepena dodatnog predpaljenja dobijaju od 1 do 7% vise snage
Normalno, predpaljenje ima svrhe pomerati samo do tacke kada klip dodje u GMT ali vecinom se to ne desava ni na jednom motoru jer zahteva visokooktansko gorivo pa se smesa pali kada klip izadje iz GMT ali dodavanje predpaljenja ga vraca blizoj poziciji klipa ka GMT.
Normalno, predpaljenje ima svrhe pomerati samo do tacke kada klip dodje u GMT ali vecinom se to ne desava ni na jednom motoru jer zahteva visokooktansko gorivo pa se smesa pali kada klip izadje iz GMT ali dodavanje predpaljenja ga vraca blizoj poziciji klipa ka GMT.
» podaci za stelovanje paljenja i zazora na svecicama kod motora sa tng
» Predstavljanje
» Koja sedista u Zastava 101??
» skidanje menjaca na z101
» Keder guma - Z101
» Predstavljanje
» Koja sedista u Zastava 101??
» skidanje menjaca na z101
» Keder guma - Z101
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu