Pranje motora na automobilu.
+21
Sima21
ristivoje
Alex
fox_87
ZAC
bratislavbelic
srki79
IMT-539deluxe
alkibra
facol
NikolaBoss
Runta
BlackDog
YugoM55
-YUGO_55-
C0a
kokisa82
Miljan
Avram '90
YUgisa
zyfin
25 posters
Strana 2 od 3
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Re: Pranje motora na automobilu.
@-YUGO_55- jesi li prao motor sa tim sredstvom,kako se pokazalo?
NikolaBoss- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1111
Godina : 28
Datum upisa : 17.09.2012
Nisam brate , hladno je a i zadnje 2 ned kako odem dole u LB sredjujem mehaniku .
Sad kad sam bio stavio sam moj anlaser koi je stigo od reparacije i sredjivao sam alternator i svetla
Sad kad sam bio stavio sam moj anlaser koi je stigo od reparacije i sredjivao sam alternator i svetla
-YUGO_55-- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 898
Godina : 26
Datum upisa : 03.07.2012
e ja cekam ljeto pa da ga operem
facol ::ja uvek imam u rezevri 1 alanser jer posle pranja uvek rikne samo posle dobro izduvaj
@Nikola i ja brate nego procitaj sta je decko napisao malo me je zabrinulo
ma nece,samo ga zastitis onim PVC kesama crnim ako ga peres kompresorom ili rucno.Mada imam i ja u rezervi za nedaj Boze
Za pranje motora koristim iskljucivo Famin. Prskalicom se nanese na motor i posle izvesnog vremena spere vodom.Moze se naci u farbarama ili u prodavnici Tigar Pirot.Cena je oko 250,00 din.
alkibra- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 21
Datum upisa : 07.01.2013
ja na jugu kad god mogu operem motor čisto je čisto i to bez detergenta pod pritiskom samo pazi na žice i kablove
IMT-539deluxe- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 8
Datum upisa : 12.01.2013
Samo sto je puko na desnom kosu iznad bobine ,crkli amortizeri
srki79- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 87
Godina : 45
Datum upisa : 26.02.2013
znam , planiram ovo leto da odradim komplet limariju .
Da li neko zna gde u N. Sadu postoji neka perionica u kojoj za pranje motora koriste toplu/vruću naftu pod pritiskom? Jako davno sam to radio u jednoj perionici koje naravno više nema. Rezultati su bili odlični, pa bih da probam opet.
bratislavbelic- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 65
Godina : 52
Datum upisa : 30.07.2013
Vrucu naftu? Pravo da ti kazem, nisam cuo nikada za to
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
ZAC ::Vrucu naftu? Pravo da ti kazem, nisam cuo nikada za to
Ja radio sa toplom, nije bila vruća. Jako davno je to bilo, ima skoro 20 godina od tada.
Motori sa zupcastim kaisem ne smeju da se peru naftom. Pere se axel sgrasso-m ili nekim sredstvom za pranje motora i ispere se vodom pod pritiskom.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Ako valja za sporet valja i za zastavu
fox_87- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 634
Godina : 37
Datum upisa : 28.02.2013
Alex- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 429
Datum upisa : 28.03.2011
Miljan ::Motori sa zupcastim kaisem ne smeju da se peru naftom. Pere se axel sgrasso-m ili nekim sredstvom za pranje motora i ispere se vodom pod pritiskom.
Tada sam imao auto koji je imao motor sa lancem. Doduše nisam ni znao da ne sme da se pere naftom. Hvala svima na informacijama, opraću nekim od preporučenih sredstava.
Otkako smo kupili Yuga smetalo mi je sto je motorni prostor veoma prljav i mastan.
Jos proslog leta nisam hteo nista da radim u domacoj varijanti vodjen time da bez peraca pod pritiskom ne moze mnogo da se uradi. Medjutim naletim na jutjub video zimus kako lik pere motorni prostor sa smrkom i sredstvom za pranje motornog prostora.
Kod nas je bas lepo vreme ovih dana pa da se iskoristi isto uzeh K2 Akru, sredstvo za pranje motornog prostora koje je kaceno dva posta iznad.
Ovako je to izgledalo na pocetku, verujem da motorni prostor nikada nije ciscen/opran pa se slobodno moze reci da je ovo 14 godina prasine, prljavstine, ulja i ko zna kakvih masti
Osigurace, releje, bobinu, razvodnik i onu rupu kod kucista zupcastog sam zastitio kesama koliko/toliko (na kraju su super odradile posao, dve kese na releje/osigurace i razvodnik sa tim sto sam na razvodnik stavio neku staru kapu i preko nje kese, a na bobinu i u tu rupu kod kucista zupcastog po jednu kesu) i stavio sam na svecice veoma stare kablove, a kapu i kablove koje inace koristim sam skinuo i kasnije posebno ocistio.
Prvo prskanje i vidi se da K2 deluje ali sama ne moze toliko da skine, nazalost slike nisu ispale dobro te se ne vidi na drugoj koliko je hauba i dalje prljava.
Runda 2, uzimam cetku (nasao sam kuci neku osrednje tvrdu za farbanje naravno nikada koriscena, bolje ista nego nista ) i kako naspricam sredstvo tako i trljam jer sam imao utisak kao da se brzo susi (kasnije sam skontao da sam se samo tripovao jer skoro pa providno sredstvo na beloj boji.. kako se uopste moze videti da li se osusilo ) i tu su se vec videli rezultati. Hauba, kosevi i prednji vezni.
Prvo spricanje po motoru i tu sam ostavio malo duze oko 5min da vidim koliko ce hemija odraditi svoj posao
U medjuvremenu ide treca runda i sa cetkom nastavljam dalje da cistim haubu, koseve, odvodne kanale vode po krilima i tu ispred soferke, prednji vezni itd itd
Vracam se nazad na motor i pre ispiranja sredstva ne vidi se nikakva razlika
Posle ispiranja
Runda 2, krecem sa cetkom
Runda 3
Runda 4, 5, 6. Od ovoga bolje nije moglo, jednostavno koliko god ja spricao sredstvo i trljao cetkom nista se ne desava tako da sam posle sestog spricanja motora odustao i ovo su konacni rezultati
Cetka se krenula raspadati cim sam je krenuo koristiti, a ovako je zavrsila
I jedna iz garaze kada je sve spakovano nazad (ko prepoznaje saru rezervnog tocka? ) i zadnji levi tocak jednog gospodina viri. Mora on biti na svakoj slici iz garaze, bez njega ne moze
Kada sam vracao sve nazad, krpama sam probao da obrisem koliko god je moguce vise vode narocito jer je bilo barica u posudici ispod karburatora i ispod nje na grani. Posle toga je palo jedno glancanje blago nakvasenim mikro fiber krpama da se skine to nesto malo prasine/prljavstine sto je ostalo. Auto je upalio sasvim normalno na moje iznenadjenje jer kakve sam srece vec sam mislio da ce biti nekih problema. Pustio sam ga da jednom upali ventilator, malo smo se provozali po selu i to je to, motor i motorni prostor su bili suvi.
Jos proslog leta nisam hteo nista da radim u domacoj varijanti vodjen time da bez peraca pod pritiskom ne moze mnogo da se uradi. Medjutim naletim na jutjub video zimus kako lik pere motorni prostor sa smrkom i sredstvom za pranje motornog prostora.
Kod nas je bas lepo vreme ovih dana pa da se iskoristi isto uzeh K2 Akru, sredstvo za pranje motornog prostora koje je kaceno dva posta iznad.
Ovako je to izgledalo na pocetku, verujem da motorni prostor nikada nije ciscen/opran pa se slobodno moze reci da je ovo 14 godina prasine, prljavstine, ulja i ko zna kakvih masti
Osigurace, releje, bobinu, razvodnik i onu rupu kod kucista zupcastog sam zastitio kesama koliko/toliko (na kraju su super odradile posao, dve kese na releje/osigurace i razvodnik sa tim sto sam na razvodnik stavio neku staru kapu i preko nje kese, a na bobinu i u tu rupu kod kucista zupcastog po jednu kesu) i stavio sam na svecice veoma stare kablove, a kapu i kablove koje inace koristim sam skinuo i kasnije posebno ocistio.
Prvo prskanje i vidi se da K2 deluje ali sama ne moze toliko da skine, nazalost slike nisu ispale dobro te se ne vidi na drugoj koliko je hauba i dalje prljava.
Runda 2, uzimam cetku (nasao sam kuci neku osrednje tvrdu za farbanje naravno nikada koriscena, bolje ista nego nista ) i kako naspricam sredstvo tako i trljam jer sam imao utisak kao da se brzo susi (kasnije sam skontao da sam se samo tripovao jer skoro pa providno sredstvo na beloj boji.. kako se uopste moze videti da li se osusilo ) i tu su se vec videli rezultati. Hauba, kosevi i prednji vezni.
Prvo spricanje po motoru i tu sam ostavio malo duze oko 5min da vidim koliko ce hemija odraditi svoj posao
U medjuvremenu ide treca runda i sa cetkom nastavljam dalje da cistim haubu, koseve, odvodne kanale vode po krilima i tu ispred soferke, prednji vezni itd itd
Vracam se nazad na motor i pre ispiranja sredstva ne vidi se nikakva razlika
Posle ispiranja
Runda 2, krecem sa cetkom
Runda 3
Runda 4, 5, 6. Od ovoga bolje nije moglo, jednostavno koliko god ja spricao sredstvo i trljao cetkom nista se ne desava tako da sam posle sestog spricanja motora odustao i ovo su konacni rezultati
Cetka se krenula raspadati cim sam je krenuo koristiti, a ovako je zavrsila
I jedna iz garaze kada je sve spakovano nazad (ko prepoznaje saru rezervnog tocka? ) i zadnji levi tocak jednog gospodina viri. Mora on biti na svakoj slici iz garaze, bez njega ne moze
Kada sam vracao sve nazad, krpama sam probao da obrisem koliko god je moguce vise vode narocito jer je bilo barica u posudici ispod karburatora i ispod nje na grani. Posle toga je palo jedno glancanje blago nakvasenim mikro fiber krpama da se skine to nesto malo prasine/prljavstine sto je ostalo. Auto je upalio sasvim normalno na moje iznenadjenje jer kakve sam srece vec sam mislio da ce biti nekih problema. Pustio sam ga da jednom upali ventilator, malo smo se provozali po selu i to je to, motor i motorni prostor su bili suvi.
dimmu- SOHC 1301ccm EFI 68ks
- Broj poruka : 3943
Datum upisa : 29.04.2015
Prao sam ih na desetine i nikad nista nisam stitio, samo smrk i udri, direktno na kapu, kablove, osigurace, nikad nikakav problem, odmah ga upalim da se osusi, tad zna ponekad da napravi kondenzaciju u kapi iznutra zbog toplote kad se zagreje i ugasi se posle desetak minuta rada, obrisem kapu iznutra i sve ok.
Akra K2 je meni sjebala boju na krilima i torpedu sve ostale bele fleke kako se slivalo, pa sam morao masinski da poliram da bi se skinule, rucno nisu htele. Od tad K2 ocima da ne vidim, samo Axel, zakon je.
A ovo tvoje na motoru nece tek tako da se skine, to mora puskom na preko 100 bara i sve skida.
Akra K2 je meni sjebala boju na krilima i torpedu sve ostale bele fleke kako se slivalo, pa sam morao masinski da poliram da bi se skinule, rucno nisu htele. Od tad K2 ocima da ne vidim, samo Axel, zakon je.
A ovo tvoje na motoru nece tek tako da se skine, to mora puskom na preko 100 bara i sve skida.
Poslednji izmenio Miljan dana Sre 25 Apr 2018, 16:12, izmenjeno ukupno 1 puta
Tigar TG615
ristivoje- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2385
Godina : 43
Datum upisa : 30.08.2014
ristivoje ::Tigar TG615
Vodio sam se i ja time, a i koliko puta kada perem auto spolja na samousluznoj praonici predjem preko maske kod hladnjaka pa prsne voda na kapu, kablove i nikad nista ali kakve sam lose srece i znajuci da je taj auto poznat da od nicega obozava da napravi problem uradio sam sve sto sam mogao da sprecim moguce probleme/gremlineMiljan ::Prao sam ih na desetine i nikad nista nisam stitio, samo smrk i udri, direktno na kapu, kablove, osigurace, nikad nikakav problem, odmah ga upalim da se osusi, tad zna ponekad da napravi kondenzaciju u kapi iznutra zbog toplote kad se zagreje i ugasi se posle desetak minuta rada, obrisem kapu iznutra i sve ok.
Drugar i ja smo bas pricali o tome, da sam imao perac pod pritiskom islo bi em lakse, em brze, a i bolje bi ispao motor.
Tvoj je zeleni ispao odlicno, uzecu i ja taj Axel, citao sam vec na forumu da si ga ti spominjao. Probacu ga bas na Floridi.
Da li je ona kofa rdjavih eksera u rezervnom tocku tvoja ili od bivse/g vlasnika/ce? To je garant bilo za podmetanje na parkingu kada neko ne zna da se ponasa normalno
dimmu- SOHC 1301ccm EFI 68ks
- Broj poruka : 3943
Datum upisa : 29.04.2015
Akra je odlicna za skidanje/pranje masnoce za limariju vec ne znam.
Ja sam pre nekoliko meseci probao Akru naravno samo po motoru i menjacu i posle isprao sa vodom koju sam sipao u ovaj kompresorski "pistolj".
Akru sam kupio da bih oprao plinski isparivac ali nije pomogla (izgleda da nije za pranje smole vec samo masnoce) onda sam tek onako resio kad je vec imam da operem motor i menjac koji su bili bas umazani od ulja i tu je bila uspesna,tako da je za masnocu odlicna.
Ja sam pre nekoliko meseci probao Akru naravno samo po motoru i menjacu i posle isprao sa vodom koju sam sipao u ovaj kompresorski "pistolj".
Akru sam kupio da bih oprao plinski isparivac ali nije pomogla (izgleda da nije za pranje smole vec samo masnoce) onda sam tek onako resio kad je vec imam da operem motor i menjac koji su bili bas umazani od ulja i tu je bila uspesna,tako da je za masnocu odlicna.
Alex- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 429
Datum upisa : 28.03.2011
dimmu ::Da li je ona kofa rdjavih eksera u rezervnom tocku tvoja ili od bivse/g vlasnika/ce? To je garant bilo za podmetanje na parkingu kada neko ne zna da se ponasa normalno
To su "lanci" od bivse vlasnice, to je odmah izbaceno
Miljan ::
Ja sam sjebao na confortu tako boju, samo sto nije bila Akra K2 vec Antirost (mada je i to pitanje sta je bilo u flasici). Uzeo jednom antirost mazao na nekim delovima gde je bilo sitno zagrebano i malo rdje na 128-ici i tu je bilo sve ok. To isto uradim, ali sa nekim drugim antirostom (pitanje da deda nije sipao neku kiselinu ili ko zna sta sve u flasicu) na confortu. Jos uzeo cetkicu onu za likovno samo jer je bilo po par tackica rdje. I gde god se slivalo ostao trag roze boje. Ne znam dal bi poliranjem uspeo sta..
Sima21- SOHC 1290ccm 73ks
- Broj poruka : 3028
Godina : 40
Datum upisa : 28.08.2009
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Strana 2 od 3
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu