Filter za ulje
+19
d.stole
kokisa82
ristivoje
Nikola I.
bratislavbelic
Wlayo
sasacv68
ZAC
castiel-87
junior45
Miljan
Avram '90
ratko_82
kalasnjikov
Mitke
dragan brate
YUgisa
Petar
Vladimir-1985
23 posters
Strana 2 od 3
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Re: Filter za ulje
u cemu je razlika izmedju crnog i plavog fradovog filtera za ulje..ja sam primetio da je nepovratni ventil malo dalje u plavom,a jel ima mozda jos neke razlike?
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
ratko_82 ::Menjao sam ulje i filtar juce, i sipao sam kao sto pise u teh. uputstvu 4.4l, medjutim, nikako da mi pocne lepo pokazivati na onoj sipci, kad je izvucem, pokaze za 1cm iznad maximuma. Koliko treba da je dugacka sipka od chepa pa na dole?
Generalno, sta se desava ako se vozi sa vise ulja nego sto je potrebno?
Koliko sam ja pročitao ovde negde u sistemu je sasvim dovoljno da se sipe 3,5 litara ulja, ako to možda nije i maksimum.
castiel-87- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1158
Godina : 37
Datum upisa : 16.08.2012
junior45 ::u cemu je razlika izmedju crnog i plavog fradovog filtera za ulje..ja sam primetio da je nepovratni ventil malo dalje u plavom,a jel ima mozda jos neke razlike?
Razlika u dubini ventila je ta osnovna razlika...mislim da su stavljali dve duzine navojne cevi na motore duzu i kracu....motor sa duzom cevkom nosi te filtere kod kojih je ventil dubliji, a sa kracom cevkom filter sa plicim ventilom...
Godina : 50
Datum upisa : 16.06.2012
prosli put sam dobio plavi,a sad crni..
ZAC ::junior45 ::u cemu je razlika izmedju crnog i plavog fradovog filtera za ulje..ja sam primetio da je nepovratni ventil malo dalje u plavom,a jel ima mozda jos neke razlike?
Razlika u dubini ventila je ta osnovna razlika...mislim da su stavljali dve duzine navojne cevi na motore duzu i kracu....motor sa duzom cevkom nosi te filtere kod kojih je ventil dubliji, a sa kracom cevkom filter sa plicim ventilom...
Sta se moze desiti ako se filter sa plicim ventilom stavi na motor koji ima duzi cevku - da li se uopste moze montirati? i kako znati bez demontaze koji nam tacno filter treba, sa plicim ili dubljim ventilom ?
sasacv68- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 123
Godina : 56
Datum upisa : 06.12.2013
Ne moze da se stavi.
Ali ja takav filter nisam jos video.
Ali ja takav filter nisam jos video.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
kakav nisi jos video - taj sa plicim ventilom?
Meni se desila danas (za mene neverovatna) situacija, pa sam lutajuci po temama - nasao ovu, kao podobnu i rekoh mozda je to sa razlicitim dubinama ventila bio uzrok...
Naime, ubacivao sam danas sa drugarom (koji je ˝vodeci˝majstor, a ja sam i inace, samo pomoc i tehnicka podrska), drugi motor u svoj auto.
Kako mi nije bio poznat taj motor, osim izmerene kompresije i reci vlasnika da je motor ˝dobar˝, odmah smo ugradili uljnu pumpu, relativno nov filter i ulje (2 meseca vozeno) iz mog motora.
Sve skockamo, ubacimo motor i ajd da ga izverglamo bez svecica, te da vidimo gasi li ulje, baca li gorivo... - nisam imao uslova da to ispitam pre ugradnje.
Kad ono ne gasi lampicu !!! Poludesmo.
Ajd gledaj davac...pa verglamo, bez davaca - nema trunke ulja da baca.
Sta cemo gde cemo...skidaj karter...legaj pod kola...menjaj pumpu...a drugar se tad setio (kad smo vec skinuli karter) - da je imao slucaj da je blokirao ventil u uljnom filteru!
I da ne duzim vise, skinemo taj moj, kao nov filter - odmah videsmo da je poluprazan (ili polupun), izverglamo bez filtera - baca ulje, stavimo stari fradov i dobismo ulje na rupi davaca, a i kad zavrnusmo davac i izverglasmo - gasi se lampica ulja.
Dakle, made in Italy savrsenstvo Tehnica (ili tako nesto) - ocigledno nije dozvoljavao protok ulja, a ˝radio˝ je na mom motoru do otvaranja. E sad dal smo ga mi nesto uplasili prilikom demontaze/montaze ili je sam od sebe crko (99% da je ovo drugo), al nam napravi takvu zezanciju, da smo prsli
...rekoh da podelim, mozda je korisno, a ujedno cujem da li je neko imao slican slucaj i sta bi zapravo mogao biti uzrok/razlog da filter ne pusta ulje, a uzrok nije zaprljanost.
Meni se desila danas (za mene neverovatna) situacija, pa sam lutajuci po temama - nasao ovu, kao podobnu i rekoh mozda je to sa razlicitim dubinama ventila bio uzrok...
Naime, ubacivao sam danas sa drugarom (koji je ˝vodeci˝majstor, a ja sam i inace, samo pomoc i tehnicka podrska), drugi motor u svoj auto.
Kako mi nije bio poznat taj motor, osim izmerene kompresije i reci vlasnika da je motor ˝dobar˝, odmah smo ugradili uljnu pumpu, relativno nov filter i ulje (2 meseca vozeno) iz mog motora.
Sve skockamo, ubacimo motor i ajd da ga izverglamo bez svecica, te da vidimo gasi li ulje, baca li gorivo... - nisam imao uslova da to ispitam pre ugradnje.
Kad ono ne gasi lampicu !!! Poludesmo.
Ajd gledaj davac...pa verglamo, bez davaca - nema trunke ulja da baca.
Sta cemo gde cemo...skidaj karter...legaj pod kola...menjaj pumpu...a drugar se tad setio (kad smo vec skinuli karter) - da je imao slucaj da je blokirao ventil u uljnom filteru!
I da ne duzim vise, skinemo taj moj, kao nov filter - odmah videsmo da je poluprazan (ili polupun), izverglamo bez filtera - baca ulje, stavimo stari fradov i dobismo ulje na rupi davaca, a i kad zavrnusmo davac i izverglasmo - gasi se lampica ulja.
Dakle, made in Italy savrsenstvo Tehnica (ili tako nesto) - ocigledno nije dozvoljavao protok ulja, a ˝radio˝ je na mom motoru do otvaranja. E sad dal smo ga mi nesto uplasili prilikom demontaze/montaze ili je sam od sebe crko (99% da je ovo drugo), al nam napravi takvu zezanciju, da smo prsli
...rekoh da podelim, mozda je korisno, a ujedno cujem da li je neko imao slican slucaj i sta bi zapravo mogao biti uzrok/razlog da filter ne pusta ulje, a uzrok nije zaprljanost.
Sa kojom pumpom ste dobili pritisak, starom ili novom ?
Nisam video filter sa plicim ventilom, ali kod tebe nije to bio problem nego ili pumpa (ako si posle zamene dobio pritisak) ili fabricka greska u filteru, imao sam takav slucaj sa Meat & Doria filterom, samo sto je gasio lampicu ali kasnije i filter je bio potpuno prazan.
Nisam video filter sa plicim ventilom, ali kod tebe nije to bio problem nego ili pumpa (ako si posle zamene dobio pritisak) ili fabricka greska u filteru, imao sam takav slucaj sa Meat & Doria filterom, samo sto je gasio lampicu ali kasnije i filter je bio potpuno prazan.
Definitivno jeste bio problem filter ulja,
jer smo nakon vracanja kartera (sa drugom pumpom) takodje predhodno probali i ponovo nije bilo uopste ulja na otvoru davaca pritiska... mozda sam to ispustio u opisu...
Tek onda smo skinuli filter, pa probali baca li ulje na rupi filtera - bez filtera i naravno tad je tu bacao - pa smo onda stavili drugi stari filter...nakon cega je gasio i lampicu, kad smo vratili davac...
Taj prvi filter sam stavio nov pre dva meseca, kao i novo ulje i nisam imao problema sa uljem i pritiskom na starom motoru - osim sto je, eto, sada stajao nekoliko dana na rasturenom bloku, dok nisam nasao drugi motor.
To da je blokirao ventil, je drugar komentarisao, ali definitivno filter nije dozvoljavao protok ulja, odnosno u potpunosti ga blokirao, a sad sta je bio razlog, ne znam - jednostavno je otkazao, rekao bih.
Tako da je moj zakljucak, da se moze desiti i otkaz filtera za ulje - kao uzrok negasenja lampice pritiska ulja, te da i to treba prekontrolisati, pre upustanja u vece radove (zamena pumpe...)
jer smo nakon vracanja kartera (sa drugom pumpom) takodje predhodno probali i ponovo nije bilo uopste ulja na otvoru davaca pritiska... mozda sam to ispustio u opisu...
Tek onda smo skinuli filter, pa probali baca li ulje na rupi filtera - bez filtera i naravno tad je tu bacao - pa smo onda stavili drugi stari filter...nakon cega je gasio i lampicu, kad smo vratili davac...
Taj prvi filter sam stavio nov pre dva meseca, kao i novo ulje i nisam imao problema sa uljem i pritiskom na starom motoru - osim sto je, eto, sada stajao nekoliko dana na rasturenom bloku, dok nisam nasao drugi motor.
To da je blokirao ventil, je drugar komentarisao, ali definitivno filter nije dozvoljavao protok ulja, odnosno u potpunosti ga blokirao, a sad sta je bio razlog, ne znam - jednostavno je otkazao, rekao bih.
Tako da je moj zakljucak, da se moze desiti i otkaz filtera za ulje - kao uzrok negasenja lampice pritiska ulja, te da i to treba prekontrolisati, pre upustanja u vece radove (zamena pumpe...)
Kod mene se desilo da pumpa je bas crklana davacu nije bilo nista a ni na filteru..kad sam rasturio pumpu video sam da je ploca gde se okrecu zupcanici bila izlizana 0.7mm..
Sta se moze desiti ako je filter za ulje pokrivljen.Jel se moze voziti nekoliko km?
Wlayo- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 49
Godina : 32
Datum upisa : 20.11.2013
Ako gasi lampicu, onda moze.
Gasi,hvala na odg.
Wlayo- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 49
Godina : 32
Datum upisa : 20.11.2013
Dodao bih na ovo da sam 1-2 nedelje pre rasturanja motora, u nadi da mozda mogu da resim smanjenu kompresiju, u motorno ulje dodao Liqui Moly-jev Viscoplus for Oil (300g/600din).sasacv68 ::Taj prvi filter sam stavio nov pre dva meseca, kao i novo ulje i nisam imao problema sa uljem i pritiskom na starom motoru - osim sto je, eto, sada stajao nekoliko dana na rasturenom bloku, dok nisam nasao drugi motor.
Auto je nakon toga relativno malo vozen (mozda, 50-tak km), pa zbog problema sa startovanjem - motor izgradjen i rasturen, tako da ne bih iskljucio, kao moguci uzrok otkaza filtera, nedovoljnu izmesanost aditiva i ulja, odnosno generalno, nekoriscenje motora - sto je mozda uzrokovalo zapusenje filtera, aditivom.
Ponudiše mi u prodavnici filter proizvođača Pionir filters i kupih ga.Firma je domaća iz okoline BG. Ja u autu imam redovan DMB motor od 1,1l, 40kw, prešao sam oko 120.000 km. Zanima me da li neko ima iskustva sa ovim filterima.
bratislavbelic- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 65
Godina : 52
Datum upisa : 30.07.2013
ja sam stavljao na 45icu,nisu se lose pokazali
Sto se tice filtera ulja najbolje da se koriste provereni proizvodjaci...
Ja koristim Frad i nema problema...
Ja koristim Frad i nema problema...
Nikola I.- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2252
Godina : 29
Datum upisa : 07.05.2015
Frad je poslednjih nekoliko godina toliko srozao kvalitet, da su gori i od najgore male privrede, bolje je kupiti bilo sta drugo osim Frada.
Zao mi je sto je doslo do toga, ali nazalost tako je, cak je i bosanski Unico bolji.
Zao mi je sto je doslo do toga, ali nazalost tako je, cak je i bosanski Unico bolji.
Unico stavljam na traktor filtere za gorivo,mnogo bolje filtlira...
Pa sta znam meni Frad nije pravio probleme, a njihive filtere koristim i za vazduh i gorivo... A zar Unico nije Poljski?
made in BA
Filtron je made in Poland.
ristivoje- SOHC 1290ccm 60ks
- Broj poruka : 2385
Godina : 43
Datum upisa : 30.08.2014
E moguce, cuo sam da postoje i neki poljski mislio sam da su unico...
Ja sam na Yuga stavio Bosh filter a na Seata Unico i zadovoljan sam sa oba filtera,ni na jednom autu ulje nije pocrnelo a imaju oba auta po 5000 km predjenih od zamene ulja.
kokisa82- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 890
Godina : 42
Datum upisa : 22.02.2012
Ovih dana sam lovio neke filtere, pa rekoh da napisem koju, s obzirom da je vise clanova pitalo za kvalitetnije filtere i koji bi to modeli pasovali.
Miljan je svojevremeno rekao da uzima sledece:
Filter ulja -> Mann W 714/3
Filter vazduha -> Mann C 2120
Na ovo njegovo bih dodao:
Filter goriva (providni) -> Mann WK 42/1, a ne znam da li bi mogao Mann WK 52/1 posto vidim da je slicnih demenzija i metalni, sto znamo da je prednost s obzirom da se filter nalazi u motornom prostoru. Samo vidim da su naveli upotreba kod John Deere masina. :-)
* Filter vazduha -> Mann C 2120/2
Ovaj potonji je verovatno naslednik prethodno pomenutog filtera C 2120, jer vidim da su iste dimenzije.
Uz Mann, od Nemackih top brendova kod nas je moguce naci Hengst i Mahle Knecht filtere. Mahle i Knecht su jedan brend, mada se prodaju u kutijama gde pise samo Mahle ili samo Knecht. Kako god, sifre proizvoda na oba pakovanja su iste. A to su:
Filter ulja: Mahle Knecht OC 106, odnosno njegov naslednik Mahle Knecht OC 506
Filter vazduha: Mahle Knecht LX 157
Kod Hengsta:
Filter ulja: Hengst H14W13
Filter vazduha: Hengst E194L
S obzirom da na Mahle sajtu nisam uspeo naci spisak uvoznika za Srbiju, kontaktirao sam ih putem mejla. Odgovor je bio:
"The following companies are authorized sales partners for our KNECHT Filters.
Wagen Int.
Gazelakomerc
... and for MAHLE Filters
Hemtex
Ruck Zuck"
Raspitivao sam se za neke filtere za Renault i Peugeot.
Gledajuci sa mog spiska, filter ulja, vazduha i goriva, od svih ovih firmi navedenih u mejlu, Ruck Zuck iz Nisa je imao najbolje cene.
Na Hengst sajtu, stoji da su uvoznici za Srbiju: Rapidex Trade, M&M Filtersystem, Vudim Trade, Kit Commerce, Hemtex.
Od pobrojanih, jedino Kit Commerce i Hemtex radi prodaju fizickim licima.
Mada Hemtex ima veci lager (u smislu, manja sansa da nemaju neki filter) i bolje cene.
Svi ovi filteri, kao i vecina delova iz auto industrije su skloni kopiranju, tako da bi najsigurnija kupovina bila direktno od uvoznika. Ako vec ne mozemo u Nemackoj.
P.S. Videcete da za Mahle Knecht i Hengst nisam naveo filter goriva. To je iz razloga sto nisam siguran, koji od metalnih filtera manjih dimenzija nekog poznatog prozvodjaca pasuje u Zastave, da bih potrazio pandan tome. Mada, po mojoj logici, ne vidim neku nauku tu. Bitna je valjda samo koneckija za ulaz i izlaz creva goriva od 8mm.
Miljan je svojevremeno rekao da uzima sledece:
Filter ulja -> Mann W 714/3
Filter vazduha -> Mann C 2120
Na ovo njegovo bih dodao:
Filter goriva (providni) -> Mann WK 42/1, a ne znam da li bi mogao Mann WK 52/1 posto vidim da je slicnih demenzija i metalni, sto znamo da je prednost s obzirom da se filter nalazi u motornom prostoru. Samo vidim da su naveli upotreba kod John Deere masina. :-)
* Filter vazduha -> Mann C 2120/2
Ovaj potonji je verovatno naslednik prethodno pomenutog filtera C 2120, jer vidim da su iste dimenzije.
Uz Mann, od Nemackih top brendova kod nas je moguce naci Hengst i Mahle Knecht filtere. Mahle i Knecht su jedan brend, mada se prodaju u kutijama gde pise samo Mahle ili samo Knecht. Kako god, sifre proizvoda na oba pakovanja su iste. A to su:
Filter ulja: Mahle Knecht OC 106, odnosno njegov naslednik Mahle Knecht OC 506
Filter vazduha: Mahle Knecht LX 157
Kod Hengsta:
Filter ulja: Hengst H14W13
Filter vazduha: Hengst E194L
S obzirom da na Mahle sajtu nisam uspeo naci spisak uvoznika za Srbiju, kontaktirao sam ih putem mejla. Odgovor je bio:
"The following companies are authorized sales partners for our KNECHT Filters.
Wagen Int.
Gazelakomerc
... and for MAHLE Filters
Hemtex
Ruck Zuck"
Raspitivao sam se za neke filtere za Renault i Peugeot.
Gledajuci sa mog spiska, filter ulja, vazduha i goriva, od svih ovih firmi navedenih u mejlu, Ruck Zuck iz Nisa je imao najbolje cene.
Na Hengst sajtu, stoji da su uvoznici za Srbiju: Rapidex Trade, M&M Filtersystem, Vudim Trade, Kit Commerce, Hemtex.
Od pobrojanih, jedino Kit Commerce i Hemtex radi prodaju fizickim licima.
Mada Hemtex ima veci lager (u smislu, manja sansa da nemaju neki filter) i bolje cene.
Svi ovi filteri, kao i vecina delova iz auto industrije su skloni kopiranju, tako da bi najsigurnija kupovina bila direktno od uvoznika. Ako vec ne mozemo u Nemackoj.
P.S. Videcete da za Mahle Knecht i Hengst nisam naveo filter goriva. To je iz razloga sto nisam siguran, koji od metalnih filtera manjih dimenzija nekog poznatog prozvodjaca pasuje u Zastave, da bih potrazio pandan tome. Mada, po mojoj logici, ne vidim neku nauku tu. Bitna je valjda samo koneckija za ulaz i izlaz creva goriva od 8mm.
d.stole- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 612
Datum upisa : 23.09.2013
Strana 2 od 3 • 1, 2, 3
Similar topics
» Lampica za ulje u motoru i ulje u kocnicama tj rucna
» K&N FILTER
» Filter vazduha
» filter za vazduh
» Filter vazduha
» K&N FILTER
» Filter vazduha