Kako se resiti gasova iz ibera...
+13
Crazy128
charjek
zastava 128
Milos
Predrag B.
mmarkoo
junior45
djzecky
Bane
Danilo
USKE
Miljan
CyberianIce
17 posters
Strana 2 od 2
Strana 2 od 2 • 1, 2
Re: Kako se resiti gasova iz ibera...
nisam merio al utisak zapazanja prvo sto se primeti bolji rad na leru,pa onda ostalo kao sto sam naveo
zastava 128- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 561
Godina : 32
Datum upisa : 04.12.2012
Ja znam brdo automobila koji rade bez problema na leru i imaju karter na mestu. U cemu se ogleda taj bolji rad u leru?
mozda je zapusen onaj vakuum sto je kod iber,pa sve ide gore na leru..
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Ako je neko toliko opterecen uljnim isparenjima, neka napravi uljni separator odnosno oil catch can pa nece imati problema sa time...
nemam nameru se raspravljati s tobom ili s nekim ja ti govorim iz licnog iskustva a tvoj problem hoces verovati ili ne... e pa ja to brdo vozila zastavinih nevidim da je nekome iberlauf na svom mestu napravi anketu pa ces videti, nije niko lud da dzabe izvadi to crevo ima razlog a to sto je fabrika sklepala kako bilo i u sto vecem broju samo da se broji da je auto to je druga stvar..
moje iskustvo sa iberom: motor ne duva mnogo ali je iber izveden napolje, letos zbog voznje u gradu sa svim spustenim prozorima i stajanjima na semaforu pri cemu se oseca miris iz ibera, sam vratio iber u kuciste. nisam primetio neku promenu u radu motora, ni bolju ni goru, a posto nemam onu mrezicu za zaustavljanje varnice u crevu koja malko i kondenzuje uljne pare, sad pred zimu sam morao da perem karb jer se skroz umastio od uljnih isparenja i voznje pod velikom turazom. sad sam opet izbacio iber napolje i u planu je pravljenje oil catch-a
mmarkoo- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 111
Datum upisa : 10.12.2012
oil catch ce zadrzati samo uljne kapljice,a gasovi i smrad ce i dalji biti prisutni oko auta..
Sve sto moze da se kondenzuje ostaje u OCC-u a u motor ide vazduh mikrocestice koje stvaraju smrad... A ja verujem da motoru ne smeta smrad. I tu se prica za mene zavrsava. Ako moze onaj japanac sa 1200ks da napravi OCC i da vrati nazad crevo do usisne, onda moze da izdrzi i jedna Zastava...
Prijatelji, drugari, rodjaci. Elem, kad motor produva na iber mora se skine crevo sa kucista filtera, jer ona isparenja i dim guse motor, poveca se potrosnja a to ne valja i nije se zezati sa tim. Sprovedes crevo ispod auta i bog da vas vidi. Kakvi oil cath can. Mozda to sakuplja kapljice ulja ali gasovi su i dalje tu. Nemojte se zezati sa tim
A zbog čega se ne bi uradila lepo generalna u tom slučaju i eto rešenja problema
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Upravo tako, ispravan motor, karter unutra. Za modifikovan i motor koji se vozi punim gasom se lepo napravi OCC kao i u svim stranim drzavama a za los motor se lepo uradi generalka.
Crazy128 ::Prijatelji, drugari, rodjaci. Elem, kad motor produva na iber mora se skine crevo sa kucista filtera, jer ona isparenja i dim guse motor, poveca se potrosnja a to ne valja i nije se zezati sa tim. Sprovedes crevo ispod auta i bog da vas vidi. Kakvi oil cath can. Mozda to sakuplja kapljice ulja ali gasovi su i dalje tu. Nemojte se zezati sa tim
to brate pojasni malo svaki motor duva na iber neki vise neki manje, najbolje clanovi koji imaju novije automobile yugo zastava, da skinu iber i da kazu sta se desava..
zastava 128 ::oil catch ce zadrzati samo uljne kapljice,a gasovi i smrad ce i dalji biti prisutni oko auta..
Video sam jednu opciju gde na izlaz oil chatch can-a umesto creva koji ide u iber, ima mali filter tipa onih sto imaju skuteri.
Milos- SOHC 1372ccm 72ks
- Broj poruka : 4104
Godina : 28
Datum upisa : 05.05.2012
da znam gledao sam i ja tako nesto, ali to bi kratko trajalo filter bi se brzo prljao,doslo bi opet do gusenja motora i napravilo bi se jos gore, nebi bilo lose sprovesti iberlauf u izduv kao sto rekose da imaju modernija vozila.
Moderna kola to nemaju, "moderna" kola imaju karter u usisnoj grani isto kao Zastava, "moderni" automobili imaju EGR tj ventil koji izduvne gasove iz izduva vraca u usisinu granu na dodatno sagorevanje da bi se smanjila emisija izduvnih gasova...
bilo kako bilo,opet je extra reseno za razliku od zastavinih motora,nzm kako nisu resili samo problem na novim serijama tipa 2007,2008 g
kao da su nasim konstruktorima bili bitni izduvni gasovi.Jednostavno zastavini motori su stara tehnologija u koju niko nije inovirao nista duzi niz godina.ne znam. zasto se toliko polemise i "svadja" oko iberlaufa.Svako ima svoje misljenje,kako kaze sto ljudi sto cudi.
ps.ova tema(slicna) vec postoji,zasto sad pisemo na dva mesta Yugisa? ;-)
ps.ova tema(slicna) vec postoji,zasto sad pisemo na dva mesta Yugisa? ;-)
charjek- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1005
Datum upisa : 20.01.2012
Najbolje bi bilo da su radili ko argentinci, svaki 101/128 ili Yugo fabricki da ima 1.5 ili 1.6 motor plus modernizovano ubrizgavanje i vesanje kao dodatni paket opreme. Sigurno da bi cena modela bila veca od one koja je bila, ali svako bi ih kupovao i nebi se sad mi ebavali sa modifikacije
Ima zato sto ti nisi potrazio dovoljno pa si otvorio novu, tj ovu:
https://zafc.forumsr.com/t2186-iberlauf
Zato je i usvojeno da se menjaju naslovi tema da bi bile lakse za pronalazenje i da bi se izbeglo otvaranje istih tema a ni ovo nisu jedine dve o ovoj tematici, takodje nisam ni ja zaduzen za ovu sobu da uredjujem Ja koliko stignem, uradim ali ne mogu sve.
Kako god da se gleda, novija vozila imaju isto tako karter gasove jedino je na vecini izvedeno iz kucista bregaste u usisnu granu umesto dole iz kartera. Tolika je razlika i to sto je iz glave nista tehnoloski ne znaci. Ne znam odakle informacija ljudima da novija vozila nemaju karter gasove i odusak...
https://zafc.forumsr.com/t2186-iberlauf
Zato je i usvojeno da se menjaju naslovi tema da bi bile lakse za pronalazenje i da bi se izbeglo otvaranje istih tema a ni ovo nisu jedine dve o ovoj tematici, takodje nisam ni ja zaduzen za ovu sobu da uredjujem Ja koliko stignem, uradim ali ne mogu sve.
Kako god da se gleda, novija vozila imaju isto tako karter gasove jedino je na vecini izvedeno iz kucista bregaste u usisnu granu umesto dole iz kartera. Tolika je razlika i to sto je iz glave nista tehnoloski ne znaci. Ne znam odakle informacija ljudima da novija vozila nemaju karter gasove i odusak...
zamijeni ulje...to prvo...ja sam na moga juga zamijenio i smanjio je gasove na iberu...ako ti ne smanji onda je nesto u motoru...
dejanrakocevic- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 86
Datum upisa : 26.08.2011
Od generalne 130 000 km i crevo karter gasova stoji tamo gde mu je i fabricki mesto.
Uzgred, vozi se više na plin (zimi ga vozim dosta i na benzin) a pošto je plin "suv" ulje iz tih gasova dobro dođe da se "podmaže" karb i usisini ventili
Skoro sam skidao karb i gledao usisnu granu, nema ništa posebno neke gareži i sl.
Potrošnja ulja od prvog dana je 1 l na 10 000km
A bukvalno, od prvog dana, od kada je motor sklopljen, vide se isparenja iz kartera ali ne mnogo.
Svako dobro!
Uzgred, vozi se više na plin (zimi ga vozim dosta i na benzin) a pošto je plin "suv" ulje iz tih gasova dobro dođe da se "podmaže" karb i usisini ventili
Skoro sam skidao karb i gledao usisnu granu, nema ništa posebno neke gareži i sl.
Potrošnja ulja od prvog dana je 1 l na 10 000km
A bukvalno, od prvog dana, od kada je motor sklopljen, vide se isparenja iz kartera ali ne mnogo.
Svako dobro!
banebg81- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 226
Datum upisa : 10.02.2013
altairandy- OHV 903ccm 45ks
- Broj poruka : 371
Godina : 57
Datum upisa : 30.10.2012
Strana 2 od 2 • 1, 2
Similar topics
» nece da vergla samo cakce ? kako resiti problem
» Kako popraviti motor/pumpu na posudi za vodu ?evo kako