Paljenje na plin
+12
darko-san
budak
Petar
valsorimkaran
flash_back
Draga
Bohoc
Inferno
darko.su84
YUgisa
Pedja
batasson
16 posters
Strana 1 od 1
Paljenje na plin
Pozdrav,
Imam dva-tri pitanja vezano za paljenje na plin.
Yugo ima ugradjen Lovato "automatski" gasni uredjaj. Palim auto na benzin i kada predje 2000-2500 obrtaja automatski se prebacuje na plin.
Mnogo njih spominje da se auto moze upaliti direktno na plin tako sto cu da drzim stisnuto dugme za prebacivanje benzin/plin i onda zaverglam.
Ni jednom nisam uspeo tako da upalim. Da li je to uopste moguce ili je samo prazna prica?
A drugo pitanje je, ako sa ubrizgavanja prepravis auto na karb., sta je potrebno da se menja od plinskog uredjaja i koliko to otprilike kosta (delovi)?
Hvala!
Imam dva-tri pitanja vezano za paljenje na plin.
Yugo ima ugradjen Lovato "automatski" gasni uredjaj. Palim auto na benzin i kada predje 2000-2500 obrtaja automatski se prebacuje na plin.
Mnogo njih spominje da se auto moze upaliti direktno na plin tako sto cu da drzim stisnuto dugme za prebacivanje benzin/plin i onda zaverglam.
Ni jednom nisam uspeo tako da upalim. Da li je to uopste moguce ili je samo prazna prica?
A drugo pitanje je, ako sa ubrizgavanja prepravis auto na karb., sta je potrebno da se menja od plinskog uredjaja i koliko to otprilike kosta (delovi)?
Hvala!
batasson- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 30
Datum upisa : 29.06.2010
Re: Paljenje na plin
Ovo za paljenje na plin ne znam, ali ne znam ni sta ce ti, trudi su da u rezervoaru imas 10-ak litara benzina, pali na benzin i vozi na plin (tj. prepusti stvar automatici ). Ne verujem da ces postici neku extra ustedu paljenjem na plin...
Treba da se menja deo koji ti sada stoji na usisu i koji u usis ubacuje plin (ne znam kako se to strucno zove, ali znas na sta mislim ), uzimas drugi koji odgovara karbu (cenu ne znam), ostalo bi trebalo da odgovara. I ako na ovom uredjaju imas "emulator" koji iskljucuje brizgaljke za benzin kad vozis na plin, on ti ne treba.
Treba da se menja deo koji ti sada stoji na usisu i koji u usis ubacuje plin (ne znam kako se to strucno zove, ali znas na sta mislim ), uzimas drugi koji odgovara karbu (cenu ne znam), ostalo bi trebalo da odgovara. I ako na ovom uredjaju imas "emulator" koji iskljucuje brizgaljke za benzin kad vozis na plin, on ti ne treba.
Mesac ti treba koji je 35e ako se nevaram, trazio sam sad na forumu ali nenajdem... Ili dizne ubusis u karburator...
A sto se tice paljenja, po pravilu na plin i ne bi trebalo da se pali...
A sto se tice paljenja, po pravilu na plin i ne bi trebalo da se pali...
Tako sam i ja mislio za palenje. Tj., ne bi ni radio to, nego me bas zanimalo da li sam smotan ili drugu kvazimajstori uvek imaju nesto da pametuju
A da li treba prekidac da se menja? Da li se ubacuje onaj sa crvenim tasterom sto se klikne 2-3 puta za palenje?
A da li treba prekidac da se menja? Da li se ubacuje onaj sa crvenim tasterom sto se klikne 2-3 puta za palenje?
Pa onda treba i taj prekidac zameniti, mada ni na karburatoru ne bi trebalo paliti na plin, pogotovo ne ako je hladan motor...
sve zavisi koji isparivac uzmes, imas vakumski kod kojeg imas to dugme za spricanje gasa a imas i elektronski koji sam ubrizgava gas kad das kontakt, ja imam taj elektronski radi bez problema palim ga na plin stalno, cele zime sam ga palio na plin i nista mu ne fali
darko.su84- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 262
Godina : 40
Datum upisa : 02.01.2010
Ja imam Lovato plin sa tim crvenim tasterom i palim ga na plin i zimi i leti uvek a kum ima u gsi-u taj emulator posle 2000 rpm i medju plocu tj mesac na usisu jer tako je bilo najjeftinije tad za montazu e ja sam ju malo premostavao onaj glavni ventil sto zatvara dotok iz boce jedan taster 2 zabice i 2 m kabela 1,5 mm2 i palio je na gas bez benzina fakticki on sa davaca br obrtaja motora aktivira emulaciju i uredjaj tek onda da struju na taj ventil koji otvara dotok do isparivaca dovoljno je da pustis da gas udje u usis i zaverglas i pali nista nemoze da se desi autu jedino nemozes da imas sauh nego moras da ga drzis na blagom gasu da se negasi uglavnom resenje za paljenje na gas postoji i kod tih sistema
Inferno- OHV 663ccm 21ks
Godina : 43
Datum upisa : 10.04.2010
ja ga palim na gas bez frke,imam taj crveni prekidac i sklocnes par puta i upali ko mina
to da nevalja to su price eno ujak vozi yuga vec 7-8 godina na gas pali na gas i nista. sve je ok sa autom a predje nedeljno oko 700 km,zimi eto kad je hladnije onda na benzin ali to kaze kad je bas bas paprena zima
to da nevalja to su price eno ujak vozi yuga vec 7-8 godina na gas pali na gas i nista. sve je ok sa autom a predje nedeljno oko 700 km,zimi eto kad je hladnije onda na benzin ali to kaze kad je bas bas paprena zima
Bohoc- SOHC 1116ccm EFI 63ks
- Broj poruka : 1877
Datum upisa : 30.10.2008
Sve zavisi od isparivaca i sistema za paljenje,ne mozes da palis na plin jer ti je takav sistem plinskog uredjaja,automatski prebaci na plin tek kada postrigne odgovarajuci broj obrtaja.Ja imam vakumski,palim kako mi odgovara a to je leti i zimi (do -10) na plin.Zimi malo duze zavergla(5-6 sek),kada upali malo mu dodam sauha i posle 2 min motor normalno radi.Kazu da je pozeljno da se skoro uvek pali na benzin ali mislim da nema nikakve veze.Pozeljno je prebaciti na benzin svremena na vreme da karburator ne bude dugo suv jer mogu da zapeku dizne,iglica,plovak,rasusi se membrana a i malo da ga produvas,da osetis sta je prava snaga.
Draga- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 93
Datum upisa : 08.05.2010
Pozeljno je da se pali na benzin iz razloga sto kad palis na plin a motor je hladan onda plin ide u tecnom stanju u motor... E sad koliko je to stetno i zasto je zaista pitanje...
Evo nakog nekog vremena da dopunim topic.
Zbog prinudjenosti da palim na plin (otkazalo mi nesto na pumpi za benzin) otkrio sam kako mogu da upalim auto direktno na plin.
Imam standardan BRC "prekidac" za biranje benzin/plin, ali samo sa jednim tasterom napred. ALI, postoji i nazad pored dzeka jos jedan taster. Dam kontakt, kliknem na taj "skriveni" taster i lamica koja je do sada treperila na prekidacu prestane da treperi i pocne da svetli. Zaverglam, automatski se pali lampica za plin i nakon 2-3 sekunde auto radi
Eto nesto korisno i od mene. Mozda pomogne nekome!
Pozz
Zbog prinudjenosti da palim na plin (otkazalo mi nesto na pumpi za benzin) otkrio sam kako mogu da upalim auto direktno na plin.
Imam standardan BRC "prekidac" za biranje benzin/plin, ali samo sa jednim tasterom napred. ALI, postoji i nazad pored dzeka jos jedan taster. Dam kontakt, kliknem na taj "skriveni" taster i lamica koja je do sada treperila na prekidacu prestane da treperi i pocne da svetli. Zaverglam, automatski se pali lampica za plin i nakon 2-3 sekunde auto radi
Eto nesto korisno i od mene. Mozda pomogne nekome!
Pozz
ne znam za"automatski" gasni uredjaj, kako regulise benzin/plin ali znam za obican
u zavisnosti o god. doba menja se i odnos smese u gasu... e sada, ja sam jedino kada je jedno ispod 5-10 stepeni prebacivao sam uvece na benzin - nema sanse da se "zamrzne"
a to da se leti pali na benzin je po meni bez veze, isparivac radi i na 20 stepeni opusteno, atestirano milion puta
u zavisnosti o god. doba menja se i odnos smese u gasu... e sada, ja sam jedino kada je jedno ispod 5-10 stepeni prebacivao sam uvece na benzin - nema sanse da se "zamrzne"
a to da se leti pali na benzin je po meni bez veze, isparivac radi i na 20 stepeni opusteno, atestirano milion puta
flash_back- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 162
Godina : 38
Datum upisa : 27.12.2008
ja nisam imao nikakvih problema da palim na plin i kad je jako hladno (-25 'c) u pitanju je bio jednogrli karburator. Palio je kao mina. sto se tice automackog paljenja mogu da kazem nesto o sekventu jer moja mama ima secvent na svom autu. auto se pali na bezin kada rashladna tecnost dostigne 25 ' C ili 35 sve zavisi kako je upisano u mapi i u pocetku je imala i treci faktor vreme rada na benzinu od jedno 1.5 minut i treci faktor je bio da predje 1800 ob/min sad je vreme na par sekundi . tako da skoro ne trosi goriva nista a postoji i zadrska prekidaca od par sekundi da se samo pali na gas. savet je ko ima punpu u rezervorau mislim na efi da treba da ima 10tak litara goriva da bi se hladila punpa tj da necrkne.
Kod mene je isto palio stalno na gas, pa čak i zimi. Na benzinu je bilo pravo mučenje da upali kada je hladan.
Sada imam auto sa sekvent gasom i stalno pali prvo na benzin i uslovi za prebacivanje na gas su: minimum 20stepeni temperatura motora, dovoljan pritisak u plinskoj boci i to je to.
Sada imam auto sa sekvent gasom i stalno pali prvo na benzin i uslovi za prebacivanje na gas su: minimum 20stepeni temperatura motora, dovoljan pritisak u plinskoj boci i to je to.
Bio sam totalno sluđen sve dok nisam, početkom zime, seo u taxi Floridu i pitao čoveka kako pali na minusu. A hteo sam da menjam dvogrli karburator. Evo sad lako - i na -23 stepena - pali, kao bombona...Nema više benzina...Namučio sam se.
budak- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 54
Datum upisa : 03.09.2009
pa ajde kazi sta ti je to rekao taj TAKSISTA da znamo i mi ostali koji koriste isti gorivo.
darko-san- OHV 843ccm 34ks
- Broj poruka : 203
Godina : 46
Datum upisa : 05.01.2012
Ne znam kako je kod vas, ali ja sam moj auto do ove zime palio na plin stalno, naravno ponekada sam vozio na benzin, cisto da ne zapekne. Na -27 prosle godine je upalio na plin bez problema. Ove zime na plin nije bilo sanse da ga upalim jer su dotrajale membrane u rasprsivacu i onda ne znam zbog cega nema sanse da pali na plin. Kada sam odradio servis rasprsivaca, sto podrazumeva zamenu tih membrana, ponovo pali na plin u svakom trenutku.
Mitke- SOHC 1581ccm 83ks
- Broj poruka : 8662
Godina : 34
Datum upisa : 25.03.2011
Tek sad vidim kako sam ovo glupo napisao. Ali evo Mitke me je pretekao, zamenio sam sve u raspršivaču i predihtovao karburator i mešač, 10-ak sekundi kontakta i ...pali. Imam automatski sauh, uglavnom taxi driver je savetovao da palim sa tom zadrškom i bez gasa, ja sam ranije konstatno "puno"plin sa onim tasterom pored volana i nikako nisam uspevao da upalim.
budak- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 54
Datum upisa : 03.09.2009
Evo i ja da napišem koju.
Hladan motor uvek palim na benzin, kad se malčice zagreje, krećem i spuštam sauh, bar 1km vozim na benzinu, posle toga prekidač u neutralni položaj, kad potroši benzin iz sistema samo caknem na tng i vozi miško
Ako auto ostavljam duže da stoji vraćam ga na benzin, a ako ne onda ostaje na tng i tako ga palim.
Hladan motor uvek palim na benzin, kad se malčice zagreje, krećem i spuštam sauh, bar 1km vozim na benzinu, posle toga prekidač u neutralni položaj, kad potroši benzin iz sistema samo caknem na tng i vozi miško
Ako auto ostavljam duže da stoji vraćam ga na benzin, a ako ne onda ostaje na tng i tako ga palim.
Marko Zemun- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 943
Godina : 38
Datum upisa : 08.11.2013
Pozdrav,danas sam uradio reatest,promenio sam bocu i neke ventile.Sad pri kontaktu nesto kucne u gepeku kod boce,ranije nije pa me zanima sta je.Jel ima jos neko ovako?
Stefan- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 67
Godina : 31
Datum upisa : 24.02.2010
zamenjen ti je multiventil na boci,sada ima el.ventil koji pusta plin tek kada das kontakt.on kucne - otvori ventil
charjek- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1005
Datum upisa : 20.01.2012
E super hvala ti na odgovoru jel to bolje nego ranije kako je bilo?
Stefan- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 67
Godina : 31
Datum upisa : 24.02.2010
da, bolje je imas jos jedan "sigurnosni" ventil
charjek- SOHC 1116ccm 55ks
- Broj poruka : 1005
Datum upisa : 20.01.2012
Similar topics
» Prvo paljenje na plin
» Plin problem - potreban majstor za plin