Elektrokorektor visine fara
+13
tempo gti
charjek
Predrag B.
bukusa
YUgisa
StefanMK1.1i
Jesa
jvojin
valsorimkaran
mijaus
maljchik
Miljan
Pedja
17 posters
Strana 1 od 2
Strana 1 od 2 • 1, 2
Elektrokorektor visine fara
Imali smo jednu diskusiju u kojoj smo razmatrali automatsko podesavanje visine farova, medjutim, nismo dosli do mnogo pametnih zakljucaka , sem da je u praksi malo teze izvesti sistem koji bi zadovoljio i nase potrebe i zakon.
"Rucni" elektrokorektor je daleko jednostavniji sistem-potreban je prekidac u kabini i motorcici na faru.
Evo malo slika fara sa elektrokorektorom (na slici je novi tip motorcica).
Ovde cu opisati povezivanje elektrokorektora farova, i to oba sistema koja su ugradjivana na Zastavina vozila. Stari tip je ugradjivan, cini mi se, do pojave In modela, a novi na In modelima, kako Yuga, tako i Floride. Stari tip je uglavnom ugradjivan na EFI modele Yuga i sve Floride, a novi se nalazi na vecini Korala In i Florida In.
Stari tip je za nijansu komplikovaniji, utoliko sto ima duplo vise zica. Do svakog motorcica ide 6 zica od prekidaca, a do prekidaca idu 8 zica. Zice koje idu od konektora do prekidaca su:
belo-zelena
belo-crna
crvena
belo-narandzasta
belo-zuta
bela
Do prekidaca jos idu crna i crveno-bela (verovatno masa i plus nakon paljenja pozicionih svetala).
Slike konektora:
-na prekidacu
-na faru
Izgled prekidaca:
Izgled motorcica:
Sto se tice novog tipa, kod njega je povezivanje izvedeno jednostavnije. Evo par shema koje ce moci da rastumaci svako ko zna iole osnovne stvari o struji. Boje zica na fabrickoj instalaciji su takodje oznacene. Za naknadnu instalaciju, preporucujem ovaj sistem jer je potrebno manje materijala (zica) i verujem da je lakse naci motorcice i prekidac.
Za sva pitanja i nejasnoce, stojim na raspolaganju.
Veliko hvala Miljanu sto mi je obezbedio materijal za ovu temu! I voleo bih da dopuni temu objasnjenjem kako se motorcici montiraju na farove na kojima ih nema fabricki.
Da dodam i ovo: dugo sam ja (i ne samo ja) bio ubedjen da ovo kontrolise neka "magicna" kutija koja se nalazi levo ispod instrument table-ta kutija nema veze sa farovima, vec sluzi kao tajmer za ventilator hladnjaka na EFI-jima, povezana je sa ambijentalnim prekidacem, koji takodje postoji samo kod EFI-ja, i ceo taj sistem sluzi da obezbedi dodatno hladjenje motornog prostora, prvenstveno cevi za gorivo (fuel rail).
"Rucni" elektrokorektor je daleko jednostavniji sistem-potreban je prekidac u kabini i motorcici na faru.
Evo malo slika fara sa elektrokorektorom (na slici je novi tip motorcica).
Ovde cu opisati povezivanje elektrokorektora farova, i to oba sistema koja su ugradjivana na Zastavina vozila. Stari tip je ugradjivan, cini mi se, do pojave In modela, a novi na In modelima, kako Yuga, tako i Floride. Stari tip je uglavnom ugradjivan na EFI modele Yuga i sve Floride, a novi se nalazi na vecini Korala In i Florida In.
Stari tip je za nijansu komplikovaniji, utoliko sto ima duplo vise zica. Do svakog motorcica ide 6 zica od prekidaca, a do prekidaca idu 8 zica. Zice koje idu od konektora do prekidaca su:
belo-zelena
belo-crna
crvena
belo-narandzasta
belo-zuta
bela
Do prekidaca jos idu crna i crveno-bela (verovatno masa i plus nakon paljenja pozicionih svetala).
Slike konektora:
-na prekidacu
-na faru
Izgled prekidaca:
Izgled motorcica:
Sto se tice novog tipa, kod njega je povezivanje izvedeno jednostavnije. Evo par shema koje ce moci da rastumaci svako ko zna iole osnovne stvari o struji. Boje zica na fabrickoj instalaciji su takodje oznacene. Za naknadnu instalaciju, preporucujem ovaj sistem jer je potrebno manje materijala (zica) i verujem da je lakse naci motorcice i prekidac.
Za sva pitanja i nejasnoce, stojim na raspolaganju.
Veliko hvala Miljanu sto mi je obezbedio materijal za ovu temu! I voleo bih da dopuni temu objasnjenjem kako se motorcici montiraju na farove na kojima ih nema fabricki.
Da dodam i ovo: dugo sam ja (i ne samo ja) bio ubedjen da ovo kontrolise neka "magicna" kutija koja se nalazi levo ispod instrument table-ta kutija nema veze sa farovima, vec sluzi kao tajmer za ventilator hladnjaka na EFI-jima, povezana je sa ambijentalnim prekidacem, koji takodje postoji samo kod EFI-ja, i ceo taj sistem sluzi da obezbedi dodatno hladjenje motornog prostora, prvenstveno cevi za gorivo (fuel rail).
Re: Elektrokorektor visine fara
Koji su bolji motorčići sa više ali manje kablova? Kako se upravlja sa motorčićima?
maljchik- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 65
Datum upisa : 13.02.2010
Nema razlike, i jedni i drugi ce ti raditi istu stvar na isti nacin, a motorcicima se upravlja preko onog prekidaca u kabini, ne treba nista drugo.
Postoji jedna jedina mogućnost da se uradi a da taj motorčić automatski radi i održava stalni pravac.
Poslednji izmenio maljchik dana Sre 24 Feb 2010, 12:39, izmenjeno ukupno 1 puta
ne, ne posttoji. u situaciji kada bi silazio automobilom niz brdo uređaj bi držao svetla previše visoko
Cekaj, nisam razumeo sta si hteo da kazes, hoces da napravis da automatski podesava visinu fara, u zavisnosti od terena? Imali smo jednu temu i o tome, ali nismo dosli do nekih konstruktivnih zakljucaka, na zalost...
Ono na šta sam ja mislio je mogućnost ugradnje žiroskopa. Uvek bi držao farove u istom pravcu. Mislim da bi pri penjanju uz brdo i silažnju niz brdo loše funkcionisalo. A verovatno je žiroskom skup
Gde moze da se nadje stari tip tih motorcica?
mijaus- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 67
Datum upisa : 17.08.2009
U prodavnicama tesko.
Jedino otpadi ili neko ko ima stariji Yugo EFI/Floridu, a da mu to ne treba.
Jedino otpadi ili neko ko ima stariji Yugo EFI/Floridu, a da mu to ne treba.
Da li ima u slobodnoj prodaji i u bolje snabdevenim radnjama, novi tip motorica sa prekidacem i kablovima(samo zavrseci - dzekovi) za kabel bi se vec nekako snasao i koja je cena...
hvala svima koji mogu da mi pomognu.
hvala svima koji mogu da mi pomognu.
Motorcica i prekidaca ima, a dzekove vrlo tesko da nadjes.
Miljan- SOHC 1581ccm 88ks
- Broj poruka : 9430
Datum upisa : 05.03.2008
Za Miljana,
ima li sada tih motorcica i koja im je cena u Nisu (Novi tip). Gde uopste mogu da se nabave jer zivim u komsiluku.
Nadam se da ces videti ovaj post.
ima li sada tih motorcica i koja im je cena u Nisu (Novi tip). Gde uopste mogu da se nabave jer zivim u komsiluku.
Nadam se da ces videti ovaj post.
jvojin- OHV 663ccm 21ks
- Broj poruka : 14
Datum upisa : 20.06.2011
Ima ih u AP Sportu i cena je 2500 din. komad, u kompletu ide, far H4 sa nosacem i motorcicem, nema posebno.
Da li neko možda ima šemu povezivanja za stari tip?
Jesa- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 87
Godina : 41
Datum upisa : 13.04.2010
Jel ima neko informaciju?
Jesa- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 87
Godina : 41
Datum upisa : 13.04.2010
kako se demontira far iz koral in ?
StefanMK1.1i- OHV 767ccm 30ks
- Broj poruka : 56
Godina : 30
Datum upisa : 26.12.2011
Najlaksi nacin je da se skine kompletan branik i onda se lako skine far...
ma to je logicno da treba da skinem branik ali pokusao sam i nemogu da dodjem do svih shrafova...nesto detaljnija postupka...sta prvo...pa drugo
Odvrnes one srafove sto drze masku za vezni lim gore, ako imas one plasticne podplatobrane, onda najbolje da podignes auto na dizalicu i imas ispred prednjeg tocka jedan saraf na blatobranu i dva kod polusasije koji drze metalne sine od branika... I odvrnes srafove sto drze te podplastike za branik tu kod tocka... Ja bih ti slikao te srafove ali ne mogu da provucem ruke do tamo a mrzi me da skidam tocak sad kad je hladno
hvala puno...pokusacu kad imam slobodno vreme pa ako imam nekih problema javi cu ti.... sta ti znaci forum eeej sve resis...
pozdrav
pozdrav
Ok, nema na cemu, nadam se da sam ti barem malo pomogao, malo kasniej cu pogledati neke slike pa ako nadjem iz nekog dobrog ugla postavicu da vidis tacno koji su srafovi u pitanju... E da, zaboravio sam jos nesto, imas na sredini prednjice na veznom limu dole dva sarafa koja se uvrcu u karoseriju sto drze branik na sredini dole... Nisam siguran kako je pricvrseno na branik, da li moze taj nosac lakse da se odvrne od branika ili od veznog lima
Odgovarju li ovi motori na moje auto(1998 god) da se postave jel pase saf na saf ?
Samo se izbaci ono rucno podesavanje i stavi motor?
Koliko mogu da se nadju polovni?
2500 je komad sa komplet farom?
Samo se izbaci ono rucno podesavanje i stavi motor?
Koliko mogu da se nadju polovni?
2500 je komad sa komplet farom?
bukusa- OHV 1295ccm 61ks
- Broj poruka : 756
Datum upisa : 14.02.2012
Odgovaraju.
Kod mene na Tempu postoji gotova instalacija za elektropodešavanje visine farova. U pitanju je stari tip.
Predrag B.- SOHC 1498ccm 85ks
- Broj poruka : 6738
Godina : 38
Datum upisa : 14.09.2012
Strana 1 od 2 • 1, 2
Strana 1 od 2
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu