Friziranje Yuga u 7 varijanti
4 posters
Zastava Forum :: Mehanika :: Tuning
Strana 1 od 1
junior45- DOHC 1995ccm i.e 139ks
- Broj poruka : 35121
Godina : 33
Datum upisa : 10.01.2012
Re: Friziranje Yuga u 7 varijanti
Evo bolja slika tabele sto ja imam. Mada mislim da su brojke malo prenaduvane po pitanju dobitaka u snazi, ja bih skinuo jedno 8% sa datih brojki
Ono sto me odbija od ovog teksta su stvari kao trap, sabijanje opruga i gibnja koliko god zelite auto da spustite. Pristup tome je na nivou kao da neko kaze uvrni koje god dizne, sa svim ce jednako biti... Sem sto je trap kompleksiniji od prostog spustanja i zamene amortizera kako je opisan u tekstu, spustanje prostim sabijanjem opruga i gibnja moze vise stete nego koristi da pruzi ako se radi tehnikom koliko hoces... Jedino pozitivno je za amortizere da budu gasni
Uno nema busene diskove (barem ne u originalu), ali ima ventilirajuce.
Sto se tice samog tuninga motora, mozda ce mi neko nekad uspeti objasniti, ali nikad nisam kontao poentu balansiranja radilice, zamajca, korpe i lamele u komadu iako vidjam to i kod nas i u inostranstvu. Prvo lamela koja se nikad nece zaustaviti na istom mestu nakon menjanja stepena prenosa odnosno stiskanja i pustanja kvacila, korpe sa zamajcem jer je korpa potrosan materijal, a realno gledano i zamajac se obradjuje pri zameni seta kvacila, pogotovo ako se koristi sinter ili slicna feroda.
Da se te komponente zasebno balansiraju i onda montiraju mogu da shvatim, ali zajedno nikako. Mislim u inostranstvu jos ajde i menjaju zamajac zajedno sa korpom pa i da shvatim, ali u prici oko Yuga to stvarno ne stoji. Moguce je balansirati pri zameni ako bas neko zeli, ali prilicno sam siguran da ljudi nece vaditi radilicu da bi uradili sve komplet kad im strada kvacilo...
Ja sam za sad kad god menjao kvacilo menjao i zamajac 😂
Pa kad ti stalno olaksavas, dobro sad si barem miran sa kvacilima
A i samo balansiranje korpe ne znam koliko je uspesno, mislim definitivno jeste bolje da trese 1g nego 20, ali na korpi kako je stiska lamela dolazi do zaokretanja potisne ploce, tako da kako se kvacilo trosi opet kuciste korpe i potisna ploca nece biti jednako zaokrenuti.
A i samo balansiranje korpe ne znam koliko je uspesno, mislim definitivno jeste bolje da trese 1g nego 20, ali na korpi kako je stiska lamela dolazi do zaokretanja potisne ploce, tako da kako se kvacilo trosi opet kuciste korpe i potisna ploca nece biti jednako zaokrenuti.
Poslednji izmenio YUgisa dana Sre 24 Feb 2021, 19:10, izmenjeno ukupno 1 puta
Tempo nema vibracija,a imam onaj frizbi umesto zamajca,pa nikakvih vibracija,bar ne do 6250rpm
Pa dobro mozda nema osetnih vibracija ovako za volanom, ali mozda lezajevi radilice malo osete ako je veci debalans. Mada ni ja nemam sa mojim problem ni do 7500
hoće mi netko objasnit koja je ovo Abarth 814 bregasta iz slike koju je yugisha stavio?
AnteLo- OHV 1451ccm 73ks
- Broj poruka : 993
Godina : 20
Datum upisa : 14.01.2020
Nisam našao bolju temu pa da se nadovežem, koliko je zapravo sohc dobar za taj kućni tuning poput sređivanja kanala, spuštanja glave i sličnu uz tvorničku bregastu/ventile?
https://t124.com/forum/forum/vendors/the-fiat-factory/5716-sohc-flow-data-porting
Čitam ovo maloprije i navodno 1500 x1/9 od 62whp izbaci 84whp nakon sređene glave s tvorničkim ventilima. To mi se nekako čini previše
Ako se ne varam ovaj 1500 s linka dolazi s 272 9.75mm bregastom, je da je najjača bregasta koja je mogla ic u sohc al nekako mi nije jasno da dobije 22ks samo s navedenim modifikacijama.
https://t124.com/forum/forum/vendors/the-fiat-factory/5716-sohc-flow-data-porting
Čitam ovo maloprije i navodno 1500 x1/9 od 62whp izbaci 84whp nakon sređene glave s tvorničkim ventilima. To mi se nekako čini previše
Ako se ne varam ovaj 1500 s linka dolazi s 272 9.75mm bregastom, je da je najjača bregasta koja je mogla ic u sohc al nekako mi nije jasno da dobije 22ks samo s navedenim modifikacijama.
AnteLo- OHV 1451ccm 73ks
Ono sto mene odbija od ovog teksta su te brojke oko snage na tockovima. Sva dyno merenja koja sam ja vidjao na SOHC motorima da su uradjena bez nekog mucenja oko brojki su bila u rangu 10 do 15ks. Taj motor ima fabricki oko 85ks sa tom bregastom i ispada da je gubitak duplo veci.
Sem toga, ako je zaista toliko povecanje snage mislim da je vise do cinjenice da ima fabricki tu bregastu i da je bolje podesen nakon sto je glava uradjena. Tj da ta bregasta ne moze da pruzi pun potencijal na standardnoj glavi koja je usko grlo.
Sto se tice samog modifikovanja, da sirenje kanala se moze uraditi samostalno mada treba imati smisla/osecaja za tako nesto jer znam dve glave koje su ljudi zapoceli pa probili u kanal za vodu. Treba strpljivo raditi i dobro skenirati glavu da se vide debljine odlivka iz svih uglova. Moze da se uradi i sirenje komore, ali brijanje i radovi oko ventila i siceva moraju da urade na masinskoj.
Takodje ne znam kako je kod glava koje vec imaju vece ventile po pitanju siceva, ali kod Yuga sa 1.1 i 1.3 motorom mogu umesto 36/31 ventila da se stave 37.5/33 ventili na modifikovane fabricke siceve.
Sem toga, ako je zaista toliko povecanje snage mislim da je vise do cinjenice da ima fabricki tu bregastu i da je bolje podesen nakon sto je glava uradjena. Tj da ta bregasta ne moze da pruzi pun potencijal na standardnoj glavi koja je usko grlo.
Sto se tice samog modifikovanja, da sirenje kanala se moze uraditi samostalno mada treba imati smisla/osecaja za tako nesto jer znam dve glave koje su ljudi zapoceli pa probili u kanal za vodu. Treba strpljivo raditi i dobro skenirati glavu da se vide debljine odlivka iz svih uglova. Moze da se uradi i sirenje komore, ali brijanje i radovi oko ventila i siceva moraju da urade na masinskoj.
Takodje ne znam kako je kod glava koje vec imaju vece ventile po pitanju siceva, ali kod Yuga sa 1.1 i 1.3 motorom mogu umesto 36/31 ventila da se stave 37.5/33 ventili na modifikovane fabricke siceve.
Znas coveka a? 😂
Ko je pratio pre engine masters na motortrendu oni su testirali veci karb,vecu bregu i vecu glavu..i uvek su govorili da nista nije bitno toliko koliko je bitna glava,najbolje uloziti pare u glavu,posto je sva snaga u glavi..steve dulsic je portovao fabricku glavu i mislim da su izvukli samo na njoj oko 100ks naspram fabricke glave na v8
Ko je pratio pre engine masters na motortrendu oni su testirali veci karb,vecu bregu i vecu glavu..i uvek su govorili da nista nije bitno toliko koliko je bitna glava,najbolje uloziti pare u glavu,posto je sva snaga u glavi..steve dulsic je portovao fabricku glavu i mislim da su izvukli samo na njoj oko 100ks naspram fabricke glave na v8
Znam dvojicu Puno zavisi i od toga kakav je odlivak glave jer u zavisnosti od kvaliteta odlivka/verzije glave/verzije motora idu od 24mm pa do 29mm sto sam ja vidjao, mada sam cuo price i da ima sa 30mm.
- Broj poruka : 914
Godina : 32
Datum upisa : 17.12.2018
1.5 85 ćuning, obrada komora, blaga obrada kanala, okidane vodilice ventila, 37/33.5 "kidani" ventili
samo imajte u obzir da je ovo ja mislim s 34/34dmtr tako da je dobar propuh kroz motor, možda je malo optimistično ali sam na više mista vidija da se iz Super85 motora mogu dobri "konji" izvuc relativno jednostavno.
Šteta šta nema puno 1.5 motora pa makar onih od 75
samo imajte u obzir da je ovo ja mislim s 34/34dmtr tako da je dobar propuh kroz motor, možda je malo optimistično ali sam na više mista vidija da se iz Super85 motora mogu dobri "konji" izvuc relativno jednostavno.
Šteta šta nema puno 1.5 motora pa makar onih od 75
AnteLo- OHV 1451ccm 73ks
Similar topics
» Da li se volan za Yuga 45 moze zameniti volanom od Yuga IN ?
» Friziranje
» Zamajac za Yuga
» Karburator od yuga 60
» glava od 1.4 motora na 1.1
» Friziranje
» Zamajac za Yuga
» Karburator od yuga 60
» glava od 1.4 motora na 1.1
Zastava Forum :: Mehanika :: Tuning
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu